Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-járvány újabb hulláma lassította néhány országban a fellendülést.

Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Kedden közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy idén 7,2 százalékkal, jövőre pedig 5,4 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országát tömörítő régió. Áprilishoz képest az idei előrejelzést 0,1 százalékponttal vették vissza, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal emelték.
   
Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve a régió maradék negyvenegy országában idén várhatóan 7,5 százalékra, jövőre pedig 5,7 százalékra rúg majd a növekedés üteme. Az idén várható ütemet 0,2 százalékponttal vitték lejjebb, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal húzták feljebb.
   
A fejlődő országokban 2019-ben 5,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), tavaly viszont 0,1 százalékkal csökkent. Az iparilag fejlett, magas jövedelmű országokat leszámítva tavalyelőtt 5,5 százalékkal bővült a régió gazdasága, tavaly pedig 0,1 százalékkal nőtt.
   
"Ázsiában és a csendes-óceáni térségben folytatódik a kilábalás a világjárványból, bár az út továbbra is göröngyös az újabb fertőzési hullámok, az új vírusmutációk és az oltóanyag egyenetlen szétosztása közepette" - mondta Szavada Jaszujuki, az ADB főközgazdásza a jelentés bemutatásakor.
   
Hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezése és az oltási kampányok mellett a gazdasági tevékenységek - például a kereskedelem, a feldolgozóipar és a turizmus - fokozatos és stratégiai megújítása kulcsfontosságú lesz annak biztosításához, hogy a fellendülés környezetvédő, inkluzív és rugalmas legyen.
   
Továbbra is a koronavírus-világjárvány jelenti a legnagyobb kockázatot a kilátások szempontjából, mivel számos gazdaságban újabb fertőzési hullám indult. A régióban kiszűrt esetek napi száma május közepén érte el a csúcsot, mintegy 434 ezren. Június végére mintegy 109 ezerre csökkent ez a szám, és a járvány Dél-Ázsiára, Délkelet-Ázsiára és a csendes-óceáni térségre szűkült. Eközben a vakcinák bevezetése egyre gyorsabban halad: június végére 100 emberre vetítve már 41,6 adag érkezett, ami meghaladja a 39,2-es globális átlagot, de elmarad az Egyesült Államokban mért 97,6, az Európai Unióban pedig 81,8 adagot elérő aránytól.
   
A friss előrejelzésben Kelet-Ázsia idei növekedési kilátásait az áprilisi 7,4 százalékról 7,5 százalékra emelték az ADB elemzői, mivel az újonnan iparosodott gazdaságok, Hongkong (Kína), Dél-Korea és Tajvan a vártnál erősebb teljesítményt nyújtottak. A 2022-re vonatkozó növekedési előrejelzés 5,1 százalék maradt. Kínában, ahol az ipar, az export és a szolgáltatások stabil ütemben lendültek fel, idén 8,1 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP), nem változott a prognózis áprilishoz képest.
   
Közép-Ázsia idén várható növekedési ütemét az áprilisi 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelték az ADB elemzői. Ez főleg Örményország, Grúzia és Kazahsztán javuló kilátásainak köszönhető. Közép-Ázsia jövőre várható GDP-növekedését továbbra is 4,0 százalékra várják.
   
A Dél-Ázsiára, Délkelet-Ázsiára és a csendes-óceáni térségre vonatkozó idei előrejelzést viszont rontották az elemzők arra hivatkozva, hogy a járvány újabb hullámai miatt vissza kell vezetni korlátozó intézkedéseket, ami hátráltatja a gazdasági tevékenységet.
   
Dél-Ázsia idén 8,9 százalékkal növekedhet, ami 0,6 százalékponttal rosszabb értéket jelent az áprilisban jósolt 9,5 százalékhoz képest. India az áprilisban várt 11 százalék helyett 10,0 százalékkal bővülhet.
   
A kereskedelem alakulásától függő Délkelet-Ázsia az áprilisban várt 4,4 százalék helyett 4,0 százalékkal, a csendes-óceáni gazdaságok pedig 1,4 százalék helyett 0,3 százalékkal növekedhetnek az idén.
   
A jövő évet illetően Dél-Ázsia GDP-je az áprilisban előrejelzett 6,6 százalék helyett 7,0 százalékkal, Délkelet-Ázsiáé 5,1 százalék helyett 5,2 százalékkal, a csendes-óceáni térségé pedig 3,8 százalék helyett 4,0 százalékkal gyarapodhat.
   
A friss előrejelzés szerint a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságokban a tavalyi 2,7 százalék után idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal emelkedhetnek a fogyasztói árak. Az elemzők csak az idén várható mértéket emelték enyhén, 0,1 százalékponttal a kőolaj és más nyersanyagok drágulása miatt.

Hozzászólások

Az MNB bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az általa kezelt ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárás miatt - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2021. 08. 02. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése

Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban, amikor az ország több részét megbénította a szélsőséges időjárás.
2021. 07. 31. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredménynövekedés a stabil működési teljesítmény és az alacsonyabb kockázati költségek nyomán

Az Erste Csoport működési eredménye 1,69 milliárd euró volt, a javuló díjbevételi teljesítménynek, a kereskedési tevékenységen és a pénzügyi eszközöknél elért eredményben bekövetkező fordulatnak, valamint a stabil nettó kamatbevételnek köszönhetően. A kockázati költségek közel 90 százalékkal zuhantak év/év alapon az első félévben, a kedvező kockázati környezetet tükrözve. A féléves nettó nyereség 918 millió euróra nőtt. Stabil hitelnövekedés, folytatódó jelentős betétbeáramlás. Osztalék: Részvényenként egy euró felzárkóztató osztalék kifizetése 2020-ra, a 2021-es pénzügyi évre 1,60 euró a célkitűzés
2021. 07. 31. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alacsony céltartalékképzés húzta az UniCredit eredményét

Az UniCredit 1,03 milliárd eurós második negyedéves eredménye még a legoptimistább elemzők várakozásait is felülmúlta, míg a konszenzus 716 millió euró volt.
2021. 07. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot ugrott a Raiffeisen nyeresége

A Raiffeisen csoport második negyedéves nettó nyeresége több mint kétszeresére nőtt éves szinten. A 396 millió eurós eredmény 60%-kal haladta meg a konszenzust, és 27%-kal az Erste becslését.
2021. 07. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi jön most? Mi lesz a szigorítás után?

A mostani kilátások szerint az év végéig akár a 2 százalékos szintig növekedhet az alapkamat az inflációs kockázatok miatt. Az infláció gyorsulása mellett az inflációs várakozások is kedvezőtlenül alakultak, 3-8 százalék között szóródnak, hasonlóan magas plafonra pedig régen volt példa.
2021. 07. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klímaváltozás, hitelkockázat, kiberbiztonság – ettől tartanak igazán a bankok

A klímaváltozás jelenti a jövőben a legnagyobb kockázatot a bankok működésére – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös, nemzetközi kutatásából, amelyben 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A döntéshozók rövid távon a hitelkockázatot és a kiberbiztonságot tartják az elsőszámú veszélyforrásnak.
2021. 07. 29. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pénzügyi hatékonysághoz most költségcsökkentésen keresztül vezethet a bankok útja

A költséghatékonysági kérdések ismét a bankok napirendjének vezető helyén állnak, ahol sok múlik a jó helyzetértékelésen, a konkrét lépéseken és a vezetők elkötelezettségén. Ennek apropóján a KPMG nemrégiben a világ top bankjainak 200 felsővezetőjét kérdezte meg a múlt és a jelen költségcsökkentési stratégiáiról, hogy első kézből kaphassunk ismereteket a választott taktikákról és prioritásokról.
2021. 07. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megijedt Kína a zuhanó árfolyamokat látva

A kínai vezetés megijedt a zuhanó árfolyamok láttán, és a piaci szabályozó elmondta a vezető bankároknak, hogy az eddig történt intézkedések nem a piac egészét érintő intézkedés sorozat részei, hanem csak az oktatásügyben akarnak rendet rakni.
2021. 07. 29. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

30 percen belüli pénzvisszatérítést vezet be az eMAG és a Mastercard

A Mastercard és az eMAG bejelentette, hogy Magyarországon elsőként az eMAG-nál vált elérhetővé a gyors visszatérítés nevű szolgáltatás, amely a több napos pénzvisszatérítési folyamatot legfeljebb 30 percre csökkenti. A lehetőséggel azok a kártyabirtokosok élhetnek, akik az adott terméket mentett kártyás fizetéssel rendelték.
2021. 07. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új lendületet kapott a vállalati hitelezés

Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát. Az OTP Banknál néhány hét alatt már csaknem ezer vállalkozás nyújtott be hitelkérelmet az államilag támogatott, kevesebb mint 0,5 százalékos kamattal elérhető kölcsönökre. A hitelintézet július 1-je óta már több mint 11 milliárd forintnyi hitel összegre kötött szerződést a megújult program keretében.
2021. 07. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

ÉVOSZ: minél előbb induljon el az MNB zöld jelzáloglevél programja

Mielőbb véglegesítsék és indítsák el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél programját és az Nhp zöld otthon programját - szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 07. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős eredmény és megemelt bevételi cél a Deutsche Banknál

A Deutsche Bank megemelte a 2022-es bevételi célját, bár az új célt konkrétan nem számszerűsítette. Az adózás előtti nyereség a második negyedévben 38%-kal haladta meg a konszenzusos várakozásokat, a bevételek pedig 3%-kal voltak jobbak a vártnál (6,24 milliárd eurós nettó bevételt produkálva), és alapvetően minden irányban erős eredményeket jelentettek - áll az ERSTE elemzői anyagában.
2021. 07. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keményet lépett az MNB – vége a szelektív kamatemelésnek a hitelpiacon?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A vártnál nagyobb emelés után – főleg azt követően, hogy Virág Barnabás alelnök szavai úgy értelmezhetőek, hogy a következő hónap(ok)ban is hasonló mértékű emelés jöhet, ellehetetlenülhet az a banki üzletpolitika, amely eddig csak szelektíven érvényesítette a kamatemelést a hiteleknél, s lényegében minden bank az általános drágítás útjára léphet.
2021. 07. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Banknál már akár egy szelfivel is nyitható új bankszámla

Nem áll távol a magyaroktól a szelfizés, csaknem kétharmaduk rendszeresen készít magáról ilyen fotót. Arról viszont még kevesen hallottak, hogy egy mobiltelefonnal készített önarcképpel manapság akár hivatalos ügyeket is intézhetünk – derült ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A hitelintézetnél mostantól egy szelfi segítségével már új bankszámlát is nyithatunk bárhol, bármikor, ügyintéző segítsége nélkül – a fejlesztés újabb jelentős mérföldkő a digitális banki ügyintézésben.
2021. 07. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó szakértők a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.
2021. 07. 28. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kötelezővé teszik a nemzetbiztonsági oktatást egyes hongkongi egyetemeken

Kötelezővé teszik a hallgatók számára a nemzetbiztonsági oktatást legalább három, hongkongi egyetemen a szeptemberben kezdődő tanévtől - számolt be hétfőn este internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 07. 27. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínában szigorítják a magániskolák működését

A magánoktatás szigorítását célzó intézkedéseket jelentettek be Kínában, egyebek mellett a családokra nehezedő anyagi terhek mérséklésének érdekében.
2021. 07. 27. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra fizethetnek osztalékot az európai bankok

A várakozásoknak megfelelően pénteken késő délután feloldották a bankok osztalékfizetési tilalmát, így az Európai Bankfelügyelet (EBA) alá tartozó bankok a jelenleg érvényben lévő szabályozás szeptember végi lejártát követően ismét fizethetnek osztalékot.
2021. 07. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két fél közötti információcsere és tudásmegosztás érdekében - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2021. 07. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: