Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-járvány újabb hulláma lassította néhány országban a fellendülést.

Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Kedden közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy idén 7,2 százalékkal, jövőre pedig 5,4 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országát tömörítő régió. Áprilishoz képest az idei előrejelzést 0,1 százalékponttal vették vissza, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal emelték.
   
Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve a régió maradék negyvenegy országában idén várhatóan 7,5 százalékra, jövőre pedig 5,7 százalékra rúg majd a növekedés üteme. Az idén várható ütemet 0,2 százalékponttal vitték lejjebb, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal húzták feljebb.
   
A fejlődő országokban 2019-ben 5,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), tavaly viszont 0,1 százalékkal csökkent. Az iparilag fejlett, magas jövedelmű országokat leszámítva tavalyelőtt 5,5 százalékkal bővült a régió gazdasága, tavaly pedig 0,1 százalékkal nőtt.
   
"Ázsiában és a csendes-óceáni térségben folytatódik a kilábalás a világjárványból, bár az út továbbra is göröngyös az újabb fertőzési hullámok, az új vírusmutációk és az oltóanyag egyenetlen szétosztása közepette" - mondta Szavada Jaszujuki, az ADB főközgazdásza a jelentés bemutatásakor.
   
Hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezése és az oltási kampányok mellett a gazdasági tevékenységek - például a kereskedelem, a feldolgozóipar és a turizmus - fokozatos és stratégiai megújítása kulcsfontosságú lesz annak biztosításához, hogy a fellendülés környezetvédő, inkluzív és rugalmas legyen.
   
Továbbra is a koronavírus-világjárvány jelenti a legnagyobb kockázatot a kilátások szempontjából, mivel számos gazdaságban újabb fertőzési hullám indult. A régióban kiszűrt esetek napi száma május közepén érte el a csúcsot, mintegy 434 ezren. Június végére mintegy 109 ezerre csökkent ez a szám, és a járvány Dél-Ázsiára, Délkelet-Ázsiára és a csendes-óceáni térségre szűkült. Eközben a vakcinák bevezetése egyre gyorsabban halad: június végére 100 emberre vetítve már 41,6 adag érkezett, ami meghaladja a 39,2-es globális átlagot, de elmarad az Egyesült Államokban mért 97,6, az Európai Unióban pedig 81,8 adagot elérő aránytól.
   
A friss előrejelzésben Kelet-Ázsia idei növekedési kilátásait az áprilisi 7,4 százalékról 7,5 százalékra emelték az ADB elemzői, mivel az újonnan iparosodott gazdaságok, Hongkong (Kína), Dél-Korea és Tajvan a vártnál erősebb teljesítményt nyújtottak. A 2022-re vonatkozó növekedési előrejelzés 5,1 százalék maradt. Kínában, ahol az ipar, az export és a szolgáltatások stabil ütemben lendültek fel, idén 8,1 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP), nem változott a prognózis áprilishoz képest.
   
Közép-Ázsia idén várható növekedési ütemét az áprilisi 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelték az ADB elemzői. Ez főleg Örményország, Grúzia és Kazahsztán javuló kilátásainak köszönhető. Közép-Ázsia jövőre várható GDP-növekedését továbbra is 4,0 százalékra várják.
   
A Dél-Ázsiára, Délkelet-Ázsiára és a csendes-óceáni térségre vonatkozó idei előrejelzést viszont rontották az elemzők arra hivatkozva, hogy a járvány újabb hullámai miatt vissza kell vezetni korlátozó intézkedéseket, ami hátráltatja a gazdasági tevékenységet.
   
Dél-Ázsia idén 8,9 százalékkal növekedhet, ami 0,6 százalékponttal rosszabb értéket jelent az áprilisban jósolt 9,5 százalékhoz képest. India az áprilisban várt 11 százalék helyett 10,0 százalékkal bővülhet.
   
A kereskedelem alakulásától függő Délkelet-Ázsia az áprilisban várt 4,4 százalék helyett 4,0 százalékkal, a csendes-óceáni gazdaságok pedig 1,4 százalék helyett 0,3 százalékkal növekedhetnek az idén.
   
A jövő évet illetően Dél-Ázsia GDP-je az áprilisban előrejelzett 6,6 százalék helyett 7,0 százalékkal, Délkelet-Ázsiáé 5,1 százalék helyett 5,2 százalékkal, a csendes-óceáni térségé pedig 3,8 százalék helyett 4,0 százalékkal gyarapodhat.
   
A friss előrejelzés szerint a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságokban a tavalyi 2,7 százalék után idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal emelkedhetnek a fogyasztói árak. Az elemzők csak az idén várható mértéket emelték enyhén, 0,1 százalékponttal a kőolaj és más nyersanyagok drágulása miatt.

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Az MNB szeptemberben méri fel a kamatemelések eredményeit

A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.
2021. 08. 24. 23:00
Megosztás:

Javította a cseh gazdasági prognózist a prágai pénzügyminisztérium

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.
2021. 08. 24. 22:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Ősztől újra törlesztene a még moratóriumban lévők nagy többsége

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. A CIB Bank még hitelmoratóriumban lévő lakossági ügyfeleinek többsége szeptember után inkább már újra törlesztene.
2021. 08. 23. 23:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

A hazai piacon elsőként zöld jelzáloglevelet hozott forgalomba az OTP Csoport

Az OTP Csoport a hazai piacon elsőként bocsátott ki zöld jelzáloglevelet, hiszen 2021. augusztus 16-án sikeresen megtörtént az OTP Jelzálogbank Zrt. OJB2031/I jelzálogleveleinek nyilvános forgalomba hozatala. Az aukción összesen 10,08 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a kibocsátó 5,02 milliárd forintot fogadott el.
2021. 08. 17. 00:05
Megosztás:

Az MFB 3,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el az első fél évben

Az MFB 3,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el idén az első fél évben szemben a tavalyi első fél évi 0,78 milliárddal - tette közzé a pénzintézet a nemzetközi számviteli standardok szerinti nem auditált, nem konszolidált pénzügyi kimutatásait a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.
2021. 08. 16. 20:00
Megosztás:

Megszűnt a legnagyobb hongkongi tüntetéseket szervező szövetség

Bejelentette feloszlását vasárnap a legnagyobb hongkongi tüntetéseket megszervező jogvédő ernyőszervezet, a Civil Human Rights Front (CHRF) - jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Új emlékérme-sorozatot indít az MNB

Az égig érő fa megnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében. Az emlékérmével egy új sorozatot indít a jegybank.
2021. 08. 15. 19:00
Megosztás:

E-sport Ítéletnap: az Erste Csoport bemutatja az e-sportok bukását

Miután tavaly bemutatkozott az e-sportok világában, az Erste Csoport a League of Legends Európa-bajnoksággal (LEC) kötött partnerségének második fejezetét ünnepli. A Jung von Matt SPORTS humoros kampányfilmjének segítségével a bankcsoport az e-sportokat övező témák közül a legtöbb vitát kiváltó kérdést választotta ki. Azzal foglalkozik, hogy az e-sport igazi sportnak számít, vagy sem, valamint bemutatja a játékosközösség erre adott reakcióját. Az LEC Summer Splithez köthető kampány augusztus 13-án rajtol a Rájátszással egy időben, és az augusztus 29-ei döntőig látható lesz a közösségi médiában és az LEC Livestream csatornán.
2021. 08. 14. 13:00
Megosztás:

Kinevezésre kerültek a Magyar Bankholding leányvállalati integrációjának vezetői

A Magyar Bankholding Zrt. idén márciusban fogadta el a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport bankjainak egyesítésére vonatkozó ötéves stratégiáját. Az alapvető célok között kiemelt stratégiai területként került meghatározásra a bankok leányvállalatainak integrációra történő felkészítése, aminek meghatározó eleme a kiemelkedő szakmai kompetenciával rendelkező felső vezetők kiválasztása. Dr. Mészáros Beatrix a Magyar Bankholding leányvállalatokért felelős vezérigazgató-helyetteseként csatlakozott a szervezethez, míg a neves nemzetközi tanácsadók közreműködésével zajló kiválasztási folyamat eredményeként Vály Judit a lízing üzletág, Kovács Ildikó és Benczédi Balázs pedig az alapkezelési üzletág felső vezetőiként végzik munkájukat.
2021. 08. 14. 09:00
Megosztás:

A kínai kikötő lezárás újabb gondokat okozhat

A világ harmadik legforgalmasabb kikötőjében, a Ningbo-Zhoushan-ban határozatlan időre lezárták egy egyik terminált.
2021. 08. 14. 00:05
Megosztás:

Gazdaság szabályozási tervet készített Kína

Kína kiadott egy ötéves gazdaság szabályozási tervet, ami a kulcsfontosságú iparágak szélesebb körű szabályozásának átfogó kereteként fog szolgálni.
2021. 08. 13. 22:00
Megosztás:

Felfelé módosította gazdasági prognózisát a cseh bankszövetség

Felfelé módosította gazdasági előrejelzését a cseh bankszövetség (CBA). A CBA új, most nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén a cseh gazdaság 3,4 százalékos növekedést ér el, míg a májusi prognózisban csak 3,3 százalékkal számolt.
2021. 08. 13. 05:00
Megosztás: