Sportágak szűnhettek volna meg olimpia nélkül – a tartalékszámlák is leapadtak

Az olimpia végleges törlése sportágakat törölt volna el a föld felszínéről. Egyes nemzetközi sportszövetségeknél akkora a baj, hogy a fennmaradásért küzdenek, még az is lehet, hogy hozzá kell nyúlni a svájci számlákon tárolt vésztartalékokhoz. Eközben kategóriákra osztották a sportágakat a NOB-os pénzek visszaosztása kapcsán.

Sportágak szűnhettek volna meg olimpia nélkül – a tartalékszámlák is leapadtak

Számos nemzetközi sportági szövetség függ pénzügyileg az olimpiai bevételekből származó visszaosztásokból. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem szereti nyilvánosságra hozni, hogy milyen összegekről van szó az egyes olimpiák után, ám Jens Weinreich oknyomozó újságíró szerint a tokiói játékok kapcsán nagyjából 590 millió dollárról lehet szó.

A jelentések szerint a tavalyi, koronavírussal sújtott évben a NOB 100 millió dollárt osztott szét a különböző sportági szövetségeknek, hogy átvészelhessék a járványidőszakot, a jövőben pedig 28 sportág részesül majd az olimpiai bevételekből.

Nem egyenlő a visszaosztás

A sportágakat öt kategóriába rangsorolják, és különböző összegeket kapnak:
- A csoport: 40 millió dollár: atlétika, torna, vizes sportok
-  B csoport: 25,95 millió dollár: kosárlabda, futball, röplabda, tenisz, kerékpár
- C csoport: 18,60 millió dollár: boksz, tollaslabda, evezés, judo, lövészet, asztalitenisz, súlyemelés, íjászat
- D csoport: 16,30 millió dollár: lovassport, vívás, gyeplabda, kajak-kenu, kézilabda, triatlon, birkózás, vitorlázás, taekwondo
- E csoport: 14,10 millió dollár: golf, öttusa, rögbi

Még több pénzt vár Japán

Eddig mindig reménykeltő volt a sportági szövetségeknek, hogy a NOB előzetesen mindig alábecsülte a bevételeket, a játékok után mindig több pénz folyt be, mint amit előzetesen vártak, így a szövetségek általában több pénz kaptak, mint amit előre ígértek nekik. Ebben az évben ez most biztosan nem így lesz, hiszen a koronavírus elleni intézkedések akkora többletköltséggel jártak a NOB-nak, hogy nem lesz plusz forrás a szövetségek támogatására. Korábbi cikkünkben erről bővebben is írtunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mintegy 900 millió dollárt költött pluszban a járványintézkedésekre. Egyelőre az sem tiszta, hogy a NOB mennyivel járul hozzá a japán szervezőbizottság többletköltségeihez, a hírek szerint a japánoknak több milliárd dolláros kompenzációra lenne szükségük a halasztás és a szigorú intézkedések – például a teljesen nézők nélkül megrendezett versenyek – miatt.

Teljes biztonságban a foci

Vannak sportágak, amelyeknek jövője szerencsére nem függ az olimpiai bevételek visszaosztásától. Ilyen például a foci. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) éves forgalma meghaladja az 1,6 milliárd dollárt, és ennek csak a 0.38 százaléka érkezik a NOB-tól. A második leggazdagabb nemzetközi szövetség a rögbi, az ő bevételüknek is csak kevesebb mint 3 százaléka származik olimpiás pénzekből. Nem kell aggódnia a kosárlabdának, a lovaglásnak, a röplabdának és a tenisznek sem.

Viszonylag NOB-függetlennek számít továbbá az atlétika, a vízi sportok, a kerékpározás, a kézilabda – ezen szövetségek bevételének csak mintegy 25 százaléka NOB-os pénz – áll a felmérésben.

Vannak azonban olyan veszélyeztetett kategóriába sorolt sportágak is, melyek éves bevételének 35-96 százaléka jön a NOB-tól. Esetükben már konkrétan a fennmaradásról van szó – ezért is lett volna óriási sportgazdasági probléma az olimpia végleges törlése. Láthatjuk tehát, hogy nem babra megy a játék, olyan sportágak vannak ugyanis a szakadék szélén az olimpiai pénzek nélkül, mint a torna, a boksz, a vívás, a birkózás, az öttusa vagy a kajak-kenu.

Tartalékszámlák vészhelyzetre

A 28 sportági szakszövetség felének van viszont tartaléka, nem ritka, hogy 20-30 millió frankot (6,5-10 milliárd forintot) tárolnak svájci számlákon vészhelyzet esetére, így, ha valamikor probléma lenne a NOB-tól érkező pénzekkel, lenne némi mód a túlélésre, de ezekhez a pénzekhez senki nem szeretne hozzányúlni.

Sajnos egyes sportágakat ez sem ment meg hosszútávon, ugyanis a kajak-kenusok és az öttusa szövetség bevételének több mint 90 százaléka a NOB-tól függ az idézett tanulmány szerint.

Tévés jogokból jön be a legtöbb pénz

S hogy miből táplálkozik a NOB? A legutóbbi, 2016-os olimpiai után leadott jelentés szerint a bevételek

- 73 százaléka közvetítési jogok értékesítéséből
- 18 százalék szponzorációból
- 5 százalék egyéb bevételből
- 4 százalék egyéb jogok értékesítéséből
származik.

A 2013-2016-os ciklusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak közel 4,2 milliárd dollár bevétele származott csak a tv-s jogok értékesítéséből, és további 1 milliárdja a szponzoroktól.

Hitelképtelenné is válhatnak

A fentiek fényében érthető, hogy a veszélyeztetett szakszövetségek az elmúlt években mindent elkövettek, hogy a médiában eladhatóvá tegyék versenyeiket, ez nem mindig jár sikerrel. Sajnálatos módon számos magyar sikersportág (birkózás, judo, öttusa) esetében nehéz látványossá tenni a vetélkedést, így viszont ezen sportágak jövője nagyban függ attól, hogy meddig maradhatnak a hagyományokra hivatkozva az olimpiai műsoron. A szponzorok és a hitelezők ugyanis nagyjából ugyanazt vizsgálják, mint a tévétársaságok – s bár rövid távon (például személyes elköteleződés alapján) átmenetileg kaphat jól fizető mecénást egy-egy sportág nemzetközi vagy országos szövetsége, az olimpiai jelenlét (és az onnan érkező apanázs) hiányát képtelenek lennének kigazdálkodni, s pillanatok alatt piac- és hitelképtelenné válhatnának.

Hozzászólások

Robbanás előtt áll a hazai HR digitalizáció

Cégmérettől, iparágtól és digitális HR érettségtől függetlenül intenzív informatikai fejlesztési hullámra lehet számítani a HR területén – derül ki a Deloitte Digitális HR 2021 kutatásából. A HR technológiák aktuális magyarországi állapotáról átfogó képet adó felmérés szerint a HR adatok elemzése és a HR fókuszú üzleti intelligencia, az online képzések és fejlesztés, továbbá a toborzás, onboarding és tehetségmenedzsment lehetnek elsősorban a digitalizáció célkeresztjében.
2021. 08. 03. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

2021. június 10-től bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye. A szociális hozzájárulási adó kedvezmény a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, az intézkedés 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2021. 08. 03. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megpihent nyáron az ingatlanpiac

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 júliusában, országosan 11 185 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 115 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 08. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vállalatoktól várják a zöld fordulatot a fogyasztók

Az emberek többsége több környezetbarát termékeket vásárolna, de a pandémia következtében sokan árérzékenyebbé váltak, ezért a cégektől várják el, hogy tegyenek a fenntarthatóságért - derül ki az EY 20 országban több mint 14 ezer fő bevonásával készült nemzetközi felméréséből, amely rendszeresen elemzi a fogyasztói szokások változását.
2021. 08. 03. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt a magyar tőzsdén júliusban

Ugyan a járványügyi statisztikák globális romlása a világ legtöbb tőzsdéjén visszaesést hozott júliusban, a BUX index alakulásán ez nem mutatkozott meg: a Budapesti Értéktőzsde elsőszámú tőzsdeindexe tovább emelkedve, június után ismét csúcsot döntve 48 611 ponton zárta a hónapot. A forgalmat tekintve nyárias heteken van túl a BÉT: az OTP és a MOL vezetésével – a két papír forgalmi aránya újra megközelítette a 80 százalékot – a részvénypiac összforgalma 152 milliárd forintot tett ki – ez napi átlagban 6,9 milliárd forintnak felel meg. A brókercégek forgalmi rangsorát ismét a Wood zárta az első helyen, őt fej-fej mellett követte az Erste Bank és a Concorde.
2021. 08. 02. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetésemelés és SZÉP kártya – ez vár a kkv-knál dolgozókra

A járvány úgy tűnik, nyomott hagy a kkv-k bérezési szándékán is. A fizetések várt 7 százalékos emelkedése mellett ismét egyre többen tervezik béren kívüli juttatásokkal értékelni az alkalmazottak munkáját – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legfrissebb eredményeiből.
2021. 08. 02. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyaralni ment a használtlakás-piac – kevesebb vevő vásárolt

Júliusban enyhén, 5 százalékkal csökkent a lakáspiaci forgalom. Az idén összességében - a használt és új lakásokkal együtt - a tavalyi 112 ezernél több, de a 2019-es 157 ezernél kevesebb tranzakcióra van kilátás az ingatlan.com előrejelzése szerint.
2021. 08. 02. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanpiaci mozgások: mit mutatnak a számok és az árak?

Nosztalgikus érzés kerülgeti az embert, ha mostanában építkezni, felújítani szeretne. A hitelek olcsók, és az utóbbi évben a lakosság megtakarításai növekedtek. Viszont egyre nehezebben juthatunk hozzá építőipari alapanyagokhoz, és szakemberekhez. Remélhetőleg a helyzet hamarosan konszolidálódik, de addig is megvizsgáltuk, milyen trendek figyelhetők meg az új építésű ingatlanok piacán az utóbbi években.
2021. 08. 02. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fidelity: Az egyszer használatos műanyagok újrahasznosítása – válság és lehetőség

Az egyszer használatos műanyag eszközök csaknem 85%-a öt polimer típus valamelyikéből készül. A Big Five-nak is nevezett öt polimerből az előrejelzések szerint a jövőben is egyre többet fognak gyártani. A Fidelity szerint ezért a legfontosabb globális környezetvédelmi intézkedések és a befektetési lehetőségek is jelentős mértékben függenek majd a műanyag-újrahasznosítás sikerétől és a műanyag-helyettesítő alternatívák elterjedésétől.
2021. 08. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában

A svájci központú energiavállalat, a MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül.
2021. 08. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a kockázatvállalási kedvet fűtik az erős vállalati beszámolók, a további költségvetési gazdaságösztönző intézkedésekhez fűzött remények és a Federal Reserve döntéshozóinak a laza monetáris politikát támogató nyilatkozatai.
2021. 08. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Iskolakezdés: több tízezer forintba kerül az új tanév

Indul az iskolakezdési szezon: a magyar szülők az új tanévhez szükséges alapvető tanszereket 10-15 ezer forintért, iskolatáskát további 15 ezer forintért vásárolnak a REGIO JÁTÉK friss felmérése alapján. Az igazi roham augusztusban kezdődik, a vállalat online 10%, míg bolti vásárlás esetén 5% kosárérték-növekedésre számít a tavalyi évhez képest. A játékkereskedő felmérése szerint a szülők továbbra is a hagyományos oktatást preferálják.
2021. 08. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100-ból 78 magyar befogadna otthonába egy külföldi cserediákot

Egy friss, országos felmérés szerint a magyarok nyitottak a külföldi kultúrák iránt: egy, idén júliusban több száz fő megkérdezésével elvégzett online kérdőíves felmérésből az derült ki, hogy a magyar lakosság 77,9 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy külföldi, középiskolás cserediákot.
2021. 08. 02. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az általa kezelt ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárás miatt - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2021. 08. 02. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a termelői árak emelkedése

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 02. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ekkora összegű károkat okoztak a júliusi viharok

A júliusi viharkárok miatt a biztosítók csaknem tízmilliárd forintot fizettek már ki vagy különítettek el lakossági, ipari és intézményi, valamint casco károkra - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn.
2021. 08. 02. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a bankok végeztek gyenge eredménnyel a válság stressz-teszten

Péntek délután jelent meg az európai banki stresszteszt eredménye. Az EKB alelnöke, Luis de Guindos ellenállónak nevezte az európai bankszektort - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.
2021. 08. 02. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belehúztak a németek a shoppingolásba

Júniusban a korlátozások lazításának köszönhetően a vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése alapján.
2021. 08. 02. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint hétfő reggelre

Gyengült a forint hétfő reggelre péntek esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben. Július hónapban gyengült a forint, augusztus elején pedig az euróval és a svájci frankkal szemben erősebben áll év eleji árfolyamánál, a dollárral szemben viszont gyengébben.
2021. 08. 02. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Indexemelkedésre lehet számítani hétfőn, augusztus első kereskedési napján az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,5-0,6 százalékos emelkedése valószínűsíthető a kereskedés kezdetén.
2021. 08. 02. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: