Tökéletes időzítés a lakóingatlan piacon

A lakáspiac 2014-ben ébredt fel tetszhalott állapotából, azóta egyre gyorsulva növekszik, 2015-ben már a válság előtti mutatók közelébe ért mind a kereslet, mind az árak szempontjából.

Az Otthon Centrum tökéletesen időzítve, ezt a fellendülést használta ki, hogy Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatává nője ki magát, és 7 év után ismét a csúcsra jusson. Az országban november 15-től 120 helyen található Otthon Centrum iroda, ami történelmi csúcs, ennyi irodája még egyetlen ingatlanközvetítő hálózatnak sem volt az országban. Az irodaszámmal párhuzamosan a portfolió is növekedett, a csaknem 30 ezer eladásra kínált ingatlan jelenleg a legtöbb a piacon, egy közvetítő hálózatnál. A piacon 2015-ben 35-40 százalékos forgalom bővülés várható, ezt a piaci fellendülést, innovatív, új megoldásokkal kombinálva az Otthon Centrum hálózati szinten csaknem 50 százalékos árbevétel növekedést érhet el 2015-ben.
 
 A lakáspiac a 2013-as mélypontról két év alatt megközelítette a válság előtti szintet, ami főleg 2015-ben nagyon komoly növekedést jelent. A lakáspiaci forgalom 35-40 százalékkal lesz magasabb, mint 2014-ben, az adásvételek száma pedig meghaladja majd a 150 ezret. Ez már nagyon közel van a válság előtti, illetve az egyben egyensúlyinak is tekinthető 170-180 ezres szinthez. A fellendülés azonban valószínűleg jóval a válság előtti szintre emeli a piacot, hiszen megvannak az alapok a stabil, 3-4 éven keresztül tartó növekedéshez. „Az Otthon Centrum ezt a pozitív piaci időszakot használta ki extenzív növekedéshez. Egy év alatt közel 50 új irodát nyitottunk” – mondta Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. – „ A mennyiségi növekedés azonban nem elegendő a sikerhez, olyan innovációs programot is indítottunk, amely a megváltozott piaci viszonyokhoz igazodva kínál új termékeket és szolgáltatásokat ügyfeleinknek.”
 
A tudatos és jól időzített építkezés meghozta a gyümölcsét, az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózata november 15-től 120 irodából áll, Soprontól Nyíregyházáig, Salgótarjántól Siklósig lefedve az ország teljes területét. „Az ingatlanközvetítői tevékenység alapvetően volumen alapú, minél több ingatlant kínál egy közvetítő, annál több vevőt vonz hirdetéseivel, és annál sikeresebben tudja megbízóit kiszolgálni. Ez pedig sok megbízót vonz, így a vevők is nagyon széles kínálatból válogathatnak” – mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „Az irodanyitás mellett a tulajdonosok bizalmának elnyeréséért is sokat tettünk, amelynek eredményeként megbízási állományunk, csaknem 30 ezer eladásra kínált ingatlannal jelenleg a legnagyobb a piacon.” A nagy portfolió pedig sok vevőt vonz, ami a jelenlegi keresleti piacon az eladóknak nagy érték. Nem mondhatjuk jellemző tendenciának, de a felfelé irányuló licitek száma megszaporodott, főleg Budapesten. A fővárosban az esetek 75 százalékában, a vidéki területeken 80-85 százalékban regisztráltunk valamilyen mértékű árengedményt az eladó részéről az értékesítés során. Jelenleg még kisebbségben vannak az alku nélküli tranzakciók, de a keleti megyékben, és a fővárosban is megduplázódott azon tranzakciók aránya, ahol nem történt árengedmény.
 
Budapesten ráadásul azon esetek száma, ahol felfelé induló licit alakult ki az értékesítés során, már szemmel látható. Bár az összes eladáson belül csak pár százalékot tesz ki az ilyen esetek aránya, azt jól mutatja, hogy a frekventált területeken mennyire keresettek a jó adottságú ingatlanok, jellemzően a befektetők célpontjaként. „Sok eladó arra a következtetésre jut, látva a keresletbővülést, hogy önmaga is képes az ingatlana értékesítésére” – tette hozzá Tóth Csaba András, az Otthon Centrum oktatási és értékesítési vezetője. – „A nagy kereslet azonban megtévesztő, mert a legjobb árat továbbra is akkor lehet elérni, ha jelentős versenyt generálunk a vevők körében az adott ingatlanért. Ehhez pedig nagyon sok vevőt kell elérni, amit a legnagyobb kínálattal rendelkező ingatlanközvetítő hálózat könnyebben tud megtenni, mint egy, a saját ingatlanát kínáló magánszemély. A keresletbővülés keltette könnyű értékesítés látszata sajnos sok magáneladót rövidít meg, hiszen nem tudnak elegendő versenyt generálni a megfelelő piaci ár elérése érdekében, és ilyenkor értéke alatt adják el ingatlanjukat.”
 
Pont erre a piaci helyzetre reagálva hozta létre az Otthon Centrum a Felezőcsomagot. A hazánkban újdonságnak számító megbízástípus az USA-ban és Nyugat-Európában már ismert és használt konstrukció, melynek lényege, hogy a megbízási díjnak csak a felét fizeti az eladó, míg a másik felét a vevő. A többi, megszokott megbízástípus, mellett, ez a konstrukció főleg azokon a területeken működik jól, ahol jelenleg erős keresleti piac van. „A Felezőcsomag fogadtatása a piacon kitűnő, sikerült a célcsoport igényeire szabni a konstrukciót” – tette hozzá Tóth Csaba András. – „Ez abból is látszik, hogy az általános megbízásokhoz képest több mint másfélszeres hatékonysággal értékesítjük az ilyen megbízásokat.”
 
A tudatos építkezés nem csak a hálózat és a portfolió méretének növekedésében mutatkozik, pénzügyi sikerrel is társul. Az Otthon Centrum hálózati árbevétele 2015-ben közel 50 százalékkal nőtt. „Szerencsére nem ütközünk növekedési korlátokba, mint más nagy hálózatok a magyar ingatlanközvetítői piacon, a piaci fellendülést kihasználva egy stabil növekedési pályára tudtunk lépni” – mondta Kosztolánczy György. – „További jövőbeni sikereinkhez hozzájárulhat, hogy a hálózatunkat jővőre is bővíteni fogjuk, és még jobban építünk majd a cégcsoporton belüli szinergiákra. Az Otthon Centrum Holding egy nagy, stabil cégcsoport, a Biggeorge Holding része, amely az ingatlanpiac teljes vertikumát lefedi, ingatlan- és hitelközvetítéstől kezdve, finanszírozáson át egészen az ingatlanfejlesztésig. A Biggeorge Property Zrt. az idén 2 nagy sikerű projektet indított és továbbiakat készít elő főként Budapest belvárosában, és a XI. Kerületben, ahol a Sasad Liget 3. és 4. ütemének építése kezdődhet meg 2016-ban, melyek értékesítését szintén az Otthon Centrum végzi.”
 
„Úgy gondolom, hogy a válság nehéz évei után 3-4 nagyon bőséges esztendő vár ránk a lakáspiacon, nagyon jó lehetőségekkel az új és használt otthont keresőknek, kisbefektetőknek, és nagyberuházóknak” – mondta Kühne Kata. – „Mi az Otthon Centrumnál élünk a lehetőségekkel, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtva segítsük ügyfeleinket ezen a gyorsan mozgó, fellendülő piacon.”

Hozzászólások

Mennyi a magyar minimálbér? Ábrán mutatjuk!

A bruttó minimálbér összege Magyarországon, az adott év január 1-jén érvényes minimálbérek (Ft/hó).
2020. 10. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kutatástól zeng az amerikai sajtó

Az USA legnagyobb hírügynöksége, az Associated Press (AP) is beszámolt a magyar Lounge Group kutatásáról, melyet a november eleji amerikai elnökválasztás kapcsán hozott nyilvánosságra. A felmérést közlő lapok, köztük a tekintélyes Yahoo Finance-szel, együttesen havi több mint százmillió olvasóhoz juttatják el híreiket.
2020. 10. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tetőtérben landolhatnak a legújabb támogatások

Fokozatosan újabb és újabb elemekkel bővül az állami lakásprogram: most a tetőtéri lakások kaphatnak lökést egy új lépéssel: a CSOK teljes összegét fel lehet használni többgenerációs családi házak kialakítására. Ezzel a lépéssel a tetőtéri lakások kialakítására három gyermek esetén akár 10millió forint támogatást is kaphatnak a családok. A tetőterek a legfelkapottabb településeken nagy lehetőséget rejtenek magukban, hiszen az építési telkek kínálata szűkült, és az elmúlt öt évben a telekárak is megduplázódtak a fővárosban. A megyeszékhelyeken 2015-höz képest pedig 40 százalékkal drágultak a beépíthető telkek. A fővárosban kell a legtöbbet fizetni a tetőtér-beépítésre alkalmas házakért, Budapesten 580 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár. A megyeszékhelyeken ugyanezekért 360 ezer forintot kérnek az eladók. A községekben pedig csak 254 ezer forintos négyzetméteráron kínáljak ezeket a házakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.
2020. 10. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozamok a 2020. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozamok a 2020. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-t.
2020. 10. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kanadai kézbe kerülnek a Rubik-kocka tulajdonjogai

A Spin Master Corp. kanadai játékgyártó 50 millió dollárért (15,6 milliárd forint) megvásárolja a világhírű Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.
2020. 10. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője szerdán a közmédiának.
2020. 10. 29. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

A mindennapi szerződéseink értelmezésében az áfa sok komplikációt tud okozni. Tartalmazza-e például a vételár az áfát, ha arról a felek külön nem rendelkeztek? A garanciális visszatartás áfás vagy áfa-mentes összegből teljesítendő-e? A vagyonszerzési illetéket az ingatlan bruttó vagy nettó összege után kell-e megfizetni? A kérdéseknek ráadásul különös aktualitást ad az újépítésű lakásokra kivetett áfa mértékének csökkentése: ki fog ezzel jól járni, az építő vagy a lakásvásárló? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzi a szabályokat.
2020. 10. 29. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Megtévesztő üzeneteket küldtek ki ismeretlenek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevében; a szervezet azt kéri, hogy senki ne nyissa meg az elektronikus levelet.
2020. 10. 29. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tanulni szeretné a gyermeknevelést a szülők zöme

Az ösztönös és a tudatos szülők aránya nagyjából egyenlően oszlik meg Magyarországon - ez derül ki egy most elvégzett, közel 300 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a tudatosan nevelő szülőknek azért fontos az önképzés, mert szeretnének egészséges lelkivilágú gyermeket nevelni, hogy később kiegyensúlyozott felnőtt legyen belőlük.
2020. 10. 28. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Valaki megnyerte a Skandináv-lottót, méghozzá ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 28-án megtartott 44. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 10. 28. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Többfelé tartós, sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2020. 10. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint.
2020. 10. 28. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly 20 százalékkal kevesebb adásvétel volt a budapesti lakáspiacon

A budapesti lakáspiacon tavaly 29 305 tranzakciót bonyolítottak le, ami 19 százalékkal elmarad a 2018-as adatoktól, ez azt támasztja alá, hogy már a járvány kirobbanása előtt is mérséklődött a lakáspiac pörgése - közölte az Otthon Centrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján szerdán.
2020. 10. 28. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csatlakoztathatod az ingatlanodat közművekre 2021-től

Tovább egyszerűsödhet az ingatlanok közművekre csatlakozásának szabályozása 2021-től. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által benyújtott törvénymódosítási javaslat elfogadása esetén a fogyasztók még könnyebben intézhetik otthonaik, épületeik villamosenergia-, földgáz-, ivóvíz- és szennyvízhálózatra csatlakoztatását - hangsúlyozza a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2020. 10. 28. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az óriási nemzetközi eséseket leköveti a magyar tőzsde is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 885,91 pontos, 2,69 százalékos csökkenéssel, 32 106,78 ponton zárt szerdán.
2020. 10. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezer álláskereső kezdheti meg az informatikai képzést

Közel ezren kezdhetik meg a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés programra épülő informatikai képzéseket október 28-ától, ez a program is segíti a koronavírus-járvány miatt pályamódosításra, újrakezdésre kényszerült álláskeresőket - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel szerdán.
2020. 10. 28. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét a Resideo Kft.

Mintegy 447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét az amerikai tulajdonosi hátterű, mérőműszereket gyártó Resideo Kft., a cég a beruházással 440 munkahelyet véd meg, a kapacitásbővítéshez a kormány 224 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nagykanizsán, a Zala megyei cég szerződésátadási ünnepségén.
2020. 10. 28. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB-nek korlátozott felügyelete van a Revolut felett

Az Egyesült Királyság távozásával az Európai Unióból a Revolut Ltd. magyar ügyfeleinek szerződései átkerültek az ugyanolyan szolgáltatást nyújtó, továbbra is az EU-n belül működő Revolut Payments UAB-hoz. Ezeknek a társaságoknak az üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi felügyeletét a brit és litván pénzügyi felügyeleti hatóság végzi, az MNB-nek csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványai vannak - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2020. 10. 28. 15:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Fóton debütál a HelloParks, a Futureal-csoport ipari és logisztikai ingatlanfejlesztő cége

Budapest szomszédságában, az M0 autóút és az M3 autópálya csomópontja mellett, Fóton vásárolta meg első, ipari és logisztikai központ építésére alkalmas területét a HelloParks. A 76 hektáros területen zöldmezős beruházás keretében energiatakarékos, a BREEAM fenntarthatósági szabványnak megfelelő épületek kapnak majd helyet, az első létesítmény már jövőre elkészül. A Futureal-csoport tagjaként működő társaság célja, hogy az ipari ingatlanfejlesztő szektor egyik meghatározó szereplővé váljon itthon, majd a közép-kelet-európai régióban.
2020. 10. 28. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai aukcióján.
2020. 10. 28. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: