Új helyzet előtt a főváros - Mi vár a következő években a hazai ingatlanpiacra?

A mai Portfolio Property Investment Forum konferencia délelőtti előadásainak összefoglalója.

Új helyzet előtt a főváros - Mi vár a következő években a hazai ingatlanpiacra?

A hazai ingatlanpiac nagyon izgalmas időket él át, rekordalacsony az üresedés, rekord alacsonyak a hozamok, ami mellett soha nem látott minőséget tudunk létrehozni, amivel az egész város fejlődéséhez járulunk hozzá. Mindez nagy lehetőség, de nagy felelősség is egyben. A potenciális veszélyek mellett mégis minden azt mutatja, hogy lehetőségünk van nagy dolgokat létrehozni. A piac értéket teremt, de ehhez keményen és tisztességgel kell dolgozni, hiszen mindenkinek az érdeke, hogy egy jól működő piacon dolgozhasson – nyitotta meg a 15. Property Investment Forum konferenciát Noah Steinberg FRICS, az RICS magyarországi elnöke, a WING elnök-vezérigazgatója.

Hogyan tudunk felkészülni a klímaváltozásra?

Peter Sweatman (Climate Strategy & Partners,Chief Executive) vezette be a konferencia közönségét a fenntarthatóság fontosságába, a szakértő elmondta, hogy a változás eléréséhez az első és egyik legfontosabb lépés, hogy energiát, időt, pénzt fektessünk az energiatudatosságba, majd elkerülhetetlen, hogy minden piaci szereplő elköteleződjön a cél eléréséért. Jelenleg közel 1200 befektetőt számlál az a kezdeményezés, ami a karbonlábnyom csökkentése okán jött létre. Azon túl, hogy pontosan mérjük az energiafelhasználást, a transzparencia is egy fontos lépés, hiszen ezzel ösztönözhetők a szereplők, hogy elmozduljanak a karbonsemlegesség irányába.

Az épületeink a globális energiafelhasználás 39 százalékáért felelősek

Az energiafelhasználás különböző szintekre, területekre osztható annak megfelelően, hogy az adott épület, illetve az azt használók éppen mely részét használják. Az első terület a direkt felhasználás (víz, fény, hűtés, fűtés) a második terület a teljes elektromosságot érinti, míg a harmadik az adott cég működéséhez kötődő ellátási láncból adódik (egy ingatlanfejlesztőnél például az, hogy az építkezéseken felhasznált építőanyagoknak is van környezeti lábnyoma).


Éppen emiatt a legfőbb cél, hogy 2030-ra minden újonnan épülő épület zéró karbonkibocsátást, míg 2050-re minden meglévő épület is zéró kibocsátást érjen el.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

Klímaváltozás és ingatlanpiac

Milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak az ingatlanpiacra? És vajon hajlandók lennének-e a fejlesztők magasabb díjat fizetni azért, hogy a klímaváltozás negatív hatásait csökkentsük? -  tette fel a kérdést Barta Zsombor, a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) elnöke. A közönség több mint fele szerint az ingatlanpiacnak a klímaváltozásra jelentős hatása van, a fejlesztők legnagyobb része azonban legfeljebb 5-10 százalékot áldozna arra, hogy a klímaváltozás negatív hatásait csökkenteni tudjuk.

Nemcsak az épületen belüli, hanem az épületen kívüli tényezőket is figyelembe kell venni.A KPMG felmérése alapján a KKV szektor által használt ingatlanok energiakibocsátásának különböző módszerekkel történő csökkentésével 75 ezer családi ház energiaszükségletét lehetne megtakarítani – mondta el Dános Pál, MAISz, MRICS, a KPMG igazgatója, aki hozzátette, hogy egy épület szerkezete 80 százalékát adja a szén-dioxid kibocsátásának, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen szerkezettel építik meg. Elsőre fa tűnhet a legjobbnak, de mégis az acél jár a legkisebb kibocsátással, így mindig alaposan körül kell járni a lehetséges megoldásokat. A város egyfajta mozaikhálózat, amibe az elemeket ugyan a fejlesztők helyezik be, de magát a hálózatot nem ők alakítják. Arról, hogy milyen területintenzitást tartanak megfelelőnek, a városnak kell döntenie. A párakapuk helyett például átgondoltabb tervezéssel lehetne csökkenteni a nyári forróságot. Az okosvárosok mellett szükség van okos szakemberekre és okos politikusokra ahhoz, hogy jó élhetőbb és fenntarthatóbb legyen a világ.

A fenntarthatóság a finanszírozási lehetőségekre is hatással van. Aki eladásra fejleszt, azoknak a cégeknek sajnos a profitmaximalizálás az érdeke, így kevés olyan megoldást alkalmaznak, ami a fenntarthatóságot szolgálja. Aki saját magának fejleszt, ott sokkal több ilyen megoldást alkalmaznak.

 

A cél, hogy egy egységes látásmód legyen, amihez valami szabályrendszert kell kialakítani. A finanszírozásban is vannak erre megoldások, például a CPI által is kibocsátott zöld kötvények, amit kimondottan fenntartható felújítások finanszírozására lehet felhasználni. Tény ugyanakkor, hogy a komfortérzet sokszor nem környezettudatos. Ami fontos, hogy a bérlőkben tudatosítsuk azt, hogyan használják az épületet akár a világítás, az indokolatlan légkondihasználat tekintetében. Az átadás után ugyanis az épület kibocsátása már a bérlőktől is nagyban függ – hívta fel a figyelmet Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere.

A világ népessége egyre nagyobb arányban urbanizált terekben, nagyvárosokban él, de több nyugat-európai város is törekszik a fenntarthatóságra, karbonsemlegességre, melynek során a szabályozók felelőssége hatalmas. Konjunktúra idején a környezetvédelemről relatíve könnyebb gondolkodni, de egy válság alatt ez akár luxusnak is tűnhet. A szabályozási környezetnek meg kell jelenni, amit globális térben kell figyelni.

Vajon ki hajlandó lemondani például egy nagyobb ablakról az olcsóbb megoldások érdekében? – mondta el Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Nehéz hinni abban, hogy az edukáció mindenre megoldást tud adni, ugyanis az ingatlanfejlesztés egy kőkemény üzlet, melynek során nem mehet minden szembe a gazdasági megtérüléssel. A versenyképességet nem lehet figyelmen kívül hagyni, így a kvóták és a szabályozások kialakításában az állam felelőssége óriási, ahogy abban is, hogy hova, milyen épületekre adnak ki engedélyeket. Összességében a cél, hogy városlakóként a legjobb környezetben élhessünk, mindezt úgy, hogy ez még a gyerekeink számára is elérhető legyen – tette hozzá a szakértő.

Az üzemeltetők legfontosabb szerepe, hogy megismerjék a rendszereket. A tervezésbe tanácsadóként bevonva az üzemeltetőket, elérhető, hogy az épületeket környezetbarát módon évtizedekig lehessen üzemeltetni. Bár egyelőre nem látjuk azt, hogy a piac megfizetné az ezzel járó többletköltségeket, de egy környezettudatosan megépített, minősített épület lehet, hogy drágább, de a fenntartható megoldások miatt az üzemeltetési költsége is alacsonyabb lesz.

A leggyakoribb kérdés, hogy hogyan lehet olcsóbban, nagyobb élményt adni a bérlőknek. A hűtés, fűtés, áram és víz felhasználása szempontjából ezek az épületek biztosan olcsóbban üzemeltethetők. Fontos lenne ugyanakkor, hogy ne csak az új, hanem akár a meglévő épületek felújítására is kidolgozzanak egyfajta szabályozási rendszert. – mondta el Vágó László, a NEO Property Services Zrt. vezérigazgatója.

Csúcson innen és túl

Sokan gondolják úgy, hogy elértük a csúcsot a hazai hozamokban, és hamarosan korrekció következhet, ugyanakkor a konferencia résztvevőinek szavazatai alapján sokak szerint éppen most érte el az egészséges szintet a piac és a hozamok hosszú távon stabilizálódnak. Noah Steinberg FRICS (elnök-vezérigazgató, elnök, WING, RICS magyarországi elnöke) nem vár szakadékot, a kamatkörnyezet, amiben jelenleg vagyunk tartósnak tűnik, és amíg az ingatlanpiac vonzó befektetési célpont, addig a jelenlegi kedvező környezet fent tud maradni.

A beszélgetés vezetője, Dr. Kui Szilárd, (vezető ügyvéd, Ingatlanjogi Csoport vezetője, DLA Piper) kérdésére, miszerint eljött-e az ideje eladni a Telekom-székházat Noah Steinberg elmondta, hogy minden befektetőnek van egy sajátos befektetési profilja, kockázati megítélése, a Wing számára hasonlóan ugyanígy mindig egyedileg döntenek az egyes házaknál a kiszállási stratégiáról.

Arra a kérdésre, hogy befektetői fronton mi látszódik Loska Erika MRICS, (Head of Office Division, Knight Frank Hungary) elmondta, hogy abszolút töretlen a beruházási kedv. Bőven vannak új és meglévő szereplők, az viszont teljesen más kérdés, hogy termék van-e. A bérlőknél azt látják, hogy a legfontosabb egy irodaházban, vagy a partereknél, hogy rugalmasak legyenek és a bizonytalanságot lekövessék. A bérbeadók viszont a másik oldalról szintén rugalmasságot várnak el a bérlőktől, leginkább a lokációban.

Berki J. János, (Nemzetközi Iroda-bérbeadási és Vagyongazdálkodási Igazgató, Futureal) a bérlők oldaláról azt látja, hogy egyre több helyen szempont a rugalmasság, vagy a különböző WELL és környezeti minősítések. A bérleti díjakban még úgy tűnik, hogy nem értük el a plafont, így további emelkedésre lehet számítani. A coworking irodák kapcsán elmondta, hogy ebből a szegmensből nem szabad kimaradni, ugyanis

Borbély Zoltán, (ügyvezető igazgató, Atenor Hungary a bérleti díj változást nem lehet csupán a megemelkedett kivitelezési költségekre fogni, egy másik jelentős faktor, hogy nincs elég termék, elég kiadó hely a piacon. A coworking cégekre nagyon nagy szükség van a budapesti piacon, főleg ha megnézzük az üresedési rátát. Összehasonlítva bármelyik várossal ezt most itthon nagyon kevés. Mára arról szólnak a bérleti tárgyalások, hogy hogyan tudunk többet adni a munkavállalóknak, így a következő 5 évben a minőségi termékek piaca fog erősödni a munkavállalók igényeinek a kielégítése miatt.

Reicher Péter (régió igazgató, GRAPHISOFT SE) arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az építőipari költségeket csökkenteni, elmondta, hogy a BIM olyan digitális platformot ad a teljes projekt alá, ami lehetővé teszi, hogy a tervezéstől kezdve az üzemeltetésig a különböző szereplők együttműködhessenek. A kivitelezésben és az üzemeltetésben még nagyon nagy hatékonyságnövekedést elérni, ehhez azonban megfelelő szakmai tudás szükséges.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: