Új korszak kezdődött a COVID-19 tesztek világában

A lakosság és a vállalatok is keresik az egyszerű mintavétellel járó, a tesztelési szolgáltatásoknál kedvezőbb árfekvésű COVID-tesztelés lehetőségeit. Az utóbbi hónapokban sorra jelennek meg a nyál-, köpet, széklet-, orrüreg- vagy akár levegőfújással és az ételekben is használható tesztek. A látványos eredmények ellenére nagyon kell vigyázni. Nyál- és köpettesztből egyelőre igen kevés a megfelelő minőségű eszköz, az orrüreg tesztek között már valamivel több az elfogadható termék.

Új korszak kezdődött a COVID-19 tesztek világában

A nemzetközi szakirodalom kitüntetett figyelmet szentelt az elmúlt félévben a köpet- és nyálminta alapú teszteknek, mivel ezek könnyű felhasználásuk révén leegyszerűsíthetik a védekezést a járvány ellen.  Fontos azonban ügyelni arra, hogy a divatirányzatoknak ne dőljünk be, egy jól hangzó termék esetében ne fogadjuk el automatikusan a gyártói klinikai adatokat, mert azok gyakran köszönőviszonyban sincsenek az eszközök tényleges teljesítményével.

A Journal of Infection még tavaly év végén jelentetett meg egy tanulmányt, amely szerint az egyik neves amerikai gyártó orrüreg tesztje mintegy 15%-kal volt gyengébb a vállalat standard antigén orr-garat tesztjénél, míg a nyáltesztje az orrüreg teszt eredményének a felét nyújtotta tünetes páciensek esetén. Tünetmentes populáción az érzékenységük a tüneteseknél tapasztalt értékek 16, illetve 12%-ára csökkent! Noha teszt és teszt között jelentős eltérések lehetnek, más tanulmányok is alátámasztják, hogy a nyáltesztek a tünetmentes lakosság széleskörű szűrésére egyelőre nem alkalmasak, és a tünetes populáció számára sem szolgálhatnak egyelőre kizárólagos eszközként. A technológia fejlődésével ez persze változhat, egy másik metaanalízis már 83,2%-os átlagos nyálteszt szenzitivitást mutat 16 tanulmány összesített adatai szerint, tünetmentes alanyok vizsgálata nélkül. A nyáltesztek jelentősége máshol van, nem a magas szenzitivitásuk hasznosak, hanem a betegség várható súlyosságára lehet következtetni használatukkal. Ha nyáltesztet szeretnénk használni, akkor mindenképp ajánlatos független kipróbálási eredményt kérni a forgalmazótól. Ha ilyennel nem rendelkezik, csak a gyártói adatokkal, akkor azokat fogadjuk óvatosan, mert ezek szinte mindig magasabb értékeket tűntetnek fel, mint amit a valóságban tapasztalhatunk.

A Science Magazin idézte a Yale University friss kutatását, amely szerint minél magasabb a vírusszám a nyálban, annál biztosabb, hogy a vírus bekerült a véráramba, megindult a „tüdőfolyamat”, ami nagyobb eséllyel jár súlyosabb betegség kialakulásához. Ezért a nyálteszteknek nagy szerepe lehet abban, hogy a betegeket és azok kezelésát minél előbb kategorizálják potenciális súlyosság szerint.

Az aktuálisan elérhető legjobb non-invazív termékek feltérképezése érdekében hamarosan kipróbálás indul hazai jelentős tesztelő szolgáltatókkal a non-invazív COVID-19 tesztek forgalmazásában élenjáró ArvaLab Europe koordinációja mellett főleg orrüreg és nyáltesztek felhasználásával.

Olcsóbb, non-invazív eszközökkel gyakrabban lehet tesztelni

Kevés a hazai és nemzetközi kipróbálásokon megismert, megfelelő eredménnyel bíró köpetteszt is, bár nemrég pozitív visszajelzések mellett vezettek be egy ilyen terméket Magyarországon, átmenetet képezve az invazív és non-invazív eljárások között. A köpet nem egyenlő a nyállal, előbbit ugyanis az alsóbb légzőszervi traktusokból kell generálni, erre a páciensek többsége némi rásegítéssel képes is, akik nem, azoknak maradnak az orrüreges vagy a kellemetlenebb orr-garatos tesztek. Mindhárom non-invazív teszttípus előnye, hogy noha professzionális felhasználásra engedélyezett termékekről van szó, mégis megfelelő minőség esetén minimális egészségügyi szakszemélyzeti felügyelet vagy telemedicina szolgáltatói támogatás mellett már használhatóak. Azaz vállalati felhasználásra alkalmasak.

A tesztek világa egyre bonyolultabb lesz. Egyre inkább fontos lesz majd vállalati és magán környezetben is a teszteszközök kombinált használata.  Ehhez azonban az eszközök behatóbb ismeretére van szükség elméletben és valós működés közben is. Ilyen információkkal azonban kevés forgalmazó rendelkezik, hiszen mindenki a saját termékeit képviseli, de még a hagyományos egészségügyben edződött szakemberek sem feltétlenül látják át, hogy milyen helyzetben milyen tesztet célszerű alkalmazni az egyre bővülő tesztkavalkádban.  Az ArvaLab Europe ezért teszt tanácsadói hotline-t indított vállalatok számára.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint továbbra is nagy a tájékozatlanság mind a magán, mind a vállalati vevők körében. Sokan nemrég megörültek, hogy végre hozzájuthatnak a patikákban koronavírus teszthez, és nem kell elmenniük egy tesztelőpontig, de figyelmen kívül hagyják a már szerencsére egyre többek által ismert alaptényt, hogy az IgG és IgM antitestek kimutatására alkalmas szerológiai tesztek főképp nem a friss fertőzések azonosítására szolgálnak. Ezek a vírusfertőzés múltbeli meglétét jelzik. Egyes szenzációhajhász cikkek sem segítenek az eligazodásban. A bulvárosan análisnak nevezett tesztek valóban léteznek, de használatuk a valóságban igen korlátozott. A gyakorlatban inkább a gyorstesztek körében már megszokott széklettesztet használnak, ezt is módjával, az esetek 3%-ában választják csak osztrák forgalmazók adatai alapján. Pedig ezek is hasznosak tudnak lenni, ugyanis akár a tünetek megjelenése előtti pár naptól a tünetek megjelenése utáni 40. napig bezárólag értékelhető eredményt adnak. Ami az előnye, az a hátránya is, pozitív vizsgálati eredmény esetén nem lehet tudni, hogy még fertőző-e az illető, avagy sem. De a tesztek akár egy nyál és széklet teszt kombinált használata a friss és a lecsengő fertőzések kimutatására is képessé teszi használóját.

A német BfArM napi frissítésű listáján található 68 termékből mindössze 6 nyálteszt, amely teljesítette a Paul Ehrlich és a Robert Koch Intézetek 80%-os szenzitivitási küszöbértékét, amivel be lehet kerülni a már ajánlott tesztek listájára, ezektől elérő teszttel nem érdemes ismeretlenül próbálkozni. Az európai gyártású termékek körülbelül 2-2,50 Euróval drágábbak csak az alacsony minőségű termékeknél, míg a távol keletieknél a gyenge és a jó minőség is ugyanannyiba kerül.

Az intézmények körében azonban a beszerzők, de egyes magánegészségügyi intézmények is gyakran a „legolcsóbb a legjobb” elvét követik, és olyan termékeket vásárolnak meg, amelyek gyártói szenzitivitása 80% alatt található, vagy inkább 70% körül lehet. Ezek 10-ből 2-3 esetben adnak fals negatív eredményt, ezzel családok és munkatársak életét veszélyeztetve. Pedig ma már az árak közelednek egymáshoz, a legjobb teszteket is hasonló áron lehet megvásárolni, mint a leggyengébbeket, így a vállalati és magánklinikai beszerzők felelőssége átlagon felüli. Noha pert még nem indított senki fals teszteredmény megállapításából fakadó egészség károsodás miatt, ha az olcsó a legjobb szemlélet teret nyer, ez sem várat majd magára.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Rejtélyes mérgezések történtek egy németországi egyetemen

Gyilkossági kísérlet miatt nyomozást indítottak kedden a németországi Darmstadtban, mert a városban működő műszaki egyetemen (TU Darmstadt) megmérgeztek legkevesebb hét embert egy egyelőre ismeretlen eredetű folyadékkal.
2021. 08. 25. 02:00
Megosztás:

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a járvány alatt

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások időszakában - közölte kedden a román média egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve.
2021. 08. 25. 01:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Németország a járvány erősödésére számít

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.
2021. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Eddig 43 millió embert oltottak be Oroszországban

Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban a Covid-19 ellen a védőoltás mindkét komponensével - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 08. 23. 05:00
Megosztás:

Olaszországban az új esetek egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.
2021. 08. 22. 21:00
Megosztás:

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel - ez a legalacsonyabb szám június 27. óta - 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.
2021. 08. 22. 15:00
Megosztás:

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások, amelyek az állatgyógyászati készítmények gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit (állatorvosokat és állattartókat) egyaránt érintik - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2021. 08. 22. 12:00
Megosztás:

Jön a negyedik hullám?

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.
2021. 08. 22. 06:00
Megosztás:

Újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában

A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában - közölte a helyi sajtó szombaton.
2021. 08. 21. 18:00
Megosztás:

Belgium szeptembertől feloldja a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat

Belgium feloldja a vendéglátóipari vállalkozásokra korábban kiszabott összes járványügyi korlátozást, kivéve az arcmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat - jelentette be Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a kormány pénteki sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 21. 08:00
Megosztás:

Horvátországban már beoltották a felnőtt lakosság felét

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét a koronavírus ellen - közölte a horvát sajtó pénteken.
2021. 08. 21. 03:00
Megosztás: