Új kutatási program az Eötvös József Kutatóközpontban

Tavaly mintegy 10 ezer vasúti járat közlekedett Kína és Európa között, ezzel az ázsiai ország lett az öreg kontinens legnagyobb kereskedelmi partnere és ez volt az első év, amikor Kína lekörözte az Egyesült Államokat ebben a tekintetben – hangzott el a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet online rendezvényén. Az áruforgalom fogadásának és továbbításának kiváló terepe lehet a Kárpát-medence, amely kapurégió szerepet tölthet be, ennek vizsgálatára indult kutatás az NKE Eötvös József Kutatóközpontban (EJKK).

Az EJKK olyan kutatások támogatására jött létre, mint amilyen a Kárpát-medence kapurégió – mondta a nemrégiben indult projekt első nyilvános rendezvényén Török Bernát. A Központ igazgatója megnyitójában kifejtette: a kutatási program egyrészt tartalmilag illik bele az EJKK porfóliójába, de a 21. század stratégiai kérdéseinek vizsgálati körébe is, ami szintén fő profiljuk. Ezek a kérdések a magyar társadalom és az állam, a nemzet számára kiemelt jelentőségűek. A Kárpátok kapurégió kutatása „stratégiai iránykeresés” és „innovatív gondolkodást” tükröz, hiszen alapkérdés, hogy hol a helyünk abban a 21 században, ahol új világrend is alakul – jelezte Török Bernát. Kutasi Gábor, a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetője szerint a kutatási programnak azért is van létjogosultsága, mert a Kárpát-medence „logisztikai lehetőséggel bír abban a geostratégiai környezetben, amelyben Kína Európa felé igyekszik megújítani a valamikori selyemút mintájára egy logisztikai hálózatot.” Emellett a kutatás lehetőség is az Intézet számára olyan projektekbe való bekapcsolódásra, amely vállalatokat vonz be az egyetemi kutatásba, ezen keresztül pedig az NKE megjelenhet a vállalati kapcsolatrendszerben is – emelte ki Kutasi Gábor.

A Kárpátok kapurégió kutatási projekt tudományos hátterét Bernek Ágnes, az EJKK kutatója vázolta fel. Mint elmondta: a kutatás fő célja újraértelmezni és újrapozícionálni a Kárpátok térségét a többpólusú világban, de szeretnék azt is, hogy a tudományos, kormányzati, üzleti és civil szféra között egy olyan összefogás valósuljon meg, hogy kapurégió lehessünk. A Kárpátok makrorégió – amely Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Moldovát, Szerbiát, Kárpátalját és Lengyelország déli részét foglalná magában - Európai Unió általi jóváhagyására már van kezdeményezés, ugyanakkor ez területileg a Duna makrorégióval egyezik, így nem biztos, hogy megvalósul. Holott például a Via Carpatia úthálózati fejlesztés jelzi a regionális összeköttetésre irányuló törekvéseket – tette hozzá Bernek Ágnes, aki beszélt azokról a világszigetekről, azaz új erőterekről, amelyek lehetőséget jelentenek Kelet-Közép-Európa számára, hiszen például a Kárpátok kapurégió összekapcsolhatja Ázsia keleti részét Nyugat-Európával, ez is a kutatás egyik fő vizsgálati területe. Ezen kapcsolatok leképeződése a közlekedés területén már ma is látványos, olyan közlekedési folyosók alakulnak ugyanis ki, amelyek áthaladnak térségünkön. Tavaly például Kína és Európa között tízezer vasúti járat közlekedett, így az Egyesült Államok előtt Kína lépett az első helyre és lett Európa legnagyobb kereskedelmi partnere – emelte ki Bernek Ágnes, aki szerint ez a Kárpátok kaputérség számára óriási lehetőséget jelent. Ha ugyanis lesz orosz-ukrán „kiegyezés”, akkor Záhony vasúti átrakó szerepe újra régi fényét mutathatja, amivel hazánk jobban bekapcsolódhat az eurázsiai északi közlekedési folyosó forgalmába, amelyen az eurázsiai vasúti áruforgalom 95 százaléka bonyolódik.

A Kárpátok kapurégió számára azonban lehetőség a középső és déli közlekedési folyosó is, hiszen az Európa és Ázsia közötti áruszállítás domináns része tengeren zajlik, a kikötők melletti vasúti átrakók pedig rajtunk keresztül mennek Nyugat-Európa felé, ezért is van jelentősége a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának – jegyezte meg Bernek Ágnes, aki szorgalmazta a Kárpátok Kapuvárosok Szövetsége létrehozását. Szintén cél a potenciális „foreland” területtel, az eurázsiai erőtér középső folyosójának területével való kapcsolatfelvétel szakmai előkészítése, régiónk számára ilyen terület lehet Közép-Ázsia, a Dél-Kaukázus, Törökország és a Nyugat-Balkán is. A kutatásban vizsgálják a kapuvárosok, mint szárazföldi terminálok „hinterland” vonzásterületét is, azaz egy új Kárpátok Logisztikai Zóna kialakításának lehetőségét. Mindezekről idén novemberben terveznek számot adni.

Az eseményen az üzleti és civil szféra képviselői is elmondták véleményüket a kutatási programmal kapcsolatban. Csík László, a CED Közép-Európai Gazdaság Fejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője a kapurégió ötlete kapcsán egyebek mellett arról beszélt, hogy „a régió képes ezt a funkciót ellátni” és a kezdeményezés segítheti a magyar vállalkozásokat. Regőczi László, a Primus ásványvizet forgalmazó kft. ügyvezetője termékük kínai és kanadai forgalmazásának tapasztalatai alapján elmondta: a 21. század legfontosabb élelmiszerével jó hírnevet szeretnének biztosítani a magyar termékeknek, de a kivitelben fontos olyan szakemberekkel együtt dolgozni, akik jártasak az ottani üzleti gondolkodásban. Regőczi László fontosnak nevezte a lokális marketinget is, mert az ilyen szakemberek birtokában van az a tudás, hogy például Kínában milyen termékeket övez figyelem.

Az ügyvezető szerint az élelmiszeripar, az autóipari beszállítói-, valamint a sport és a vízipari együttműködések lehetnek azok a területek, amelyek esélyt jelentenek a hazai vállalkozások számára például a kínai piacon. Batthyány-Schmidt Margit, a 2013-ban alapított Magyar Női Unió elnöke a Magyar Batthyány Alapítvány nevében is a civil együttműködések fontosságáról beszélt. Szerinte a sikeres üzlet kulcsa egymás kultúrájának megismerése, mert ennek segítségével lehet eredményes gazdasági-pénzügyi és politikai kapcsolatokat kiépíteni. A civilek ugyanis az előkészítésben rengeteg segítséget tudnak adni, mindezt sokkal lazább és flexibilisebb módon, személyes kapcsolataik pedig akár üzleti álláspontok közelítésében is eredményre vezethetnek. Batthyány-Schmidt Margit példaként hozta fel Georgiában (Grúzia) tett látogatását, ahol megtapasztalta Zichy Mihály festőművész népszerűségét és egy ilyen kulturális információ kiaknázásának lehetőségét.

Hozzászólások

Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata

Szombattól nyújthatják be pályázataikat az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai a Magyar falu program keretében korábban meghirdetett felelős állattartás elősegítését célzó alprogramra - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.
2021. 06. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a legnépszerűbb munkahelyek a fiatalok körében

A fiatal, 16-28 év közötti munkavállalók körében az idén az Audi, a Telekom, a Bosch, az OTP és a Mol a legvonzóbb munkáltató, tavaly a Google állt a dobogó csúcsán, de most visszacsúszott a hatodik helyre - közölte a Zyntern.com pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is megrendezik a Nemzetközi Gitárfesztivált Balatonfüreden

Idén június 24-től 26-ig rendezik meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált. Az immár tizenhat éves rendezvényen koncertet ad Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió és Pusztai Antal.
2021. 06. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy kontinens hetven országából érkeztek hallgatók a pécsi nyári egyetemekre

Négy kontinens hetven országából összesen több mint ezer hallgatója és oktatója volt eddig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén ötéves nyári egyetemi programsorozatának, a Pécs Summer Schoolnak - tájékoztatta a PTE az MTI-t.
2021. 06. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma, az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mától egy hónapig lezárják a Nyugatit

Mától egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugati pályaudvaron.
2021. 06. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest ad otthont az idei Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának

26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22 között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát – jelentette be Dr. Milics Gábor a konferenciát szervező Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a digitalizáció a mezőgazdaság zöld átállásának kulcsa. Ezért a rendezvény a lehető legjobbkor jött el hazánkba, helybe hozva azt a világszínvonalú tudást, amely hatékonyan növelheti a júliusban nyíló új, 100 milliárd forintos keretű, precíziós átállást szolgáló pályázat sikerét.
2021. 06. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Befejezték a Vecsés-Üllő vasúti pályaszakasz felújítását

Befejezték a Vecsés-Üllő vasúti pályaszakasz felújítását. Augusztus végétől Üllő és Monor között folytatódnak a munkálatok a ceglédi vasútvonalon - közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmarad az idei tekvondó-világbajnokság

A Nemzetközi Tekvondó Szövetség (WT) bejelentése szerint a kínai Vuhszi városába tervezett világbajnokságot 2021-ben biztosan nem rendezik meg.
2021. 06. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

53 milliárd forintot fektet be a Lego Nyíregyházán

A Lego állami támogatással 53 milliárd forintból bővíti a nyíregyházi üzemét - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a Lego Manufacturing Kft. beruházását bejelentő budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 06. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az induló társasházi lakásprojektek száma vidéken

A megyei jogú városokban a járvány okozta mélypontról elmozdult az ingatlanpiac: idén a második negyedévben 36 társasházi lakásprojekt indult el, 24 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában - közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerkezetkész lett a Újlipótváros új lakóparkja

Szerkezetkész lett a Duna Pearl a főváros XIII. kerületében, azon belül Újlipótvárosban található új lakópark, a beruházás összértéke mintegy 70 millió euró - közölte a Polat pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitotta amerikai irodáját az egyik legelismertebb magyar sporttech startup

Bejelentette együttműködését a szurkolói képküldő alkalmazást fejlesztő magyar Seyu Solutions és a Blue United Corporation. A partnerség célja, hogy az európai piacon egyre jelentősebb szerepet betöltő sporttech megoldás Észak-Amerikában és Ázsiában is meghatározó piaci jelenlétet alakítson ki. Az együttműködés keretén belül immár a Seyu New York-i irodája is megnyitotta kapuit.
2021. 06. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Félmilliárdos fejlesztés valósult meg Mohács leszakadó városrészében

Csaknem ötven önkormányzati tulajdonú szociális bérlakást újítottak fel és közösségi épületet, sportpályát is létrehoztak egy félmilliárd forintos fejlesztés keretében Mohács Újváros nevű részén.
2021. 06. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcson volt májusban a hazai használtautó-piac

Gyorsan korrigálta áprilisi visszaesését a hazai használtautó-piac, több mint 66 ezer használt személygépkocsi cserélt tulajdonost májusban Magyarországon, az idén eddig ez volt a legtöbb adásvétel - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel pénteken a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai alapján.
2021. 06. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 677,96 pontos, 1,39 százalékos csökkenéssel, 48 117,72 ponton zárt pénteken.
2021. 06. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását

Péntektől ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
2021. 06. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tulajdonos kontra menedzsment: hogyan maradhat meg kontroll?

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.
2021. 06. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

UBO nyilvántartás - Elindul a tényleges tulajdonosok nyilvántartása

Hosszú várokozás után, Magyarországon is elindul a tényleges tulajdonosok nyilvántartása. Mire lesz jó, miért szükséges ez, mik a teendők? A Schönherr Hetényi Ügyvédi szakértői, dr. Bognár Alexandra és dr. Vértes Anita ezekre a kérdéseinkre adnak választ.
2021. 06. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

587 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozók

Az unió országai közül Magyarországon indult el először a 2021-2027-es fejlesztési időszak, a magyar vállalkozások az elsők, amelyek ezekhez a fejlesztési forrásokhoz hozzáférhetnek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Miskolcon. Hozzátette, hogy 587 milliárd forint értékben hirdet meg pályázatokat a kormány a vállalkozások részére az új uniós pályázati időszak elindulásával.
2021. 06. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: