Új kutatási program az Eötvös József Kutatóközpontban

Tavaly mintegy 10 ezer vasúti járat közlekedett Kína és Európa között, ezzel az ázsiai ország lett az öreg kontinens legnagyobb kereskedelmi partnere és ez volt az első év, amikor Kína lekörözte az Egyesült Államokat ebben a tekintetben – hangzott el a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet online rendezvényén. Az áruforgalom fogadásának és továbbításának kiváló terepe lehet a Kárpát-medence, amely kapurégió szerepet tölthet be, ennek vizsgálatára indult kutatás az NKE Eötvös József Kutatóközpontban (EJKK).

Az EJKK olyan kutatások támogatására jött létre, mint amilyen a Kárpát-medence kapurégió – mondta a nemrégiben indult projekt első nyilvános rendezvényén Török Bernát. A Központ igazgatója megnyitójában kifejtette: a kutatási program egyrészt tartalmilag illik bele az EJKK porfóliójába, de a 21. század stratégiai kérdéseinek vizsgálati körébe is, ami szintén fő profiljuk. Ezek a kérdések a magyar társadalom és az állam, a nemzet számára kiemelt jelentőségűek. A Kárpátok kapurégió kutatása „stratégiai iránykeresés” és „innovatív gondolkodást” tükröz, hiszen alapkérdés, hogy hol a helyünk abban a 21 században, ahol új világrend is alakul – jelezte Török Bernát. Kutasi Gábor, a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetője szerint a kutatási programnak azért is van létjogosultsága, mert a Kárpát-medence „logisztikai lehetőséggel bír abban a geostratégiai környezetben, amelyben Kína Európa felé igyekszik megújítani a valamikori selyemút mintájára egy logisztikai hálózatot.” Emellett a kutatás lehetőség is az Intézet számára olyan projektekbe való bekapcsolódásra, amely vállalatokat vonz be az egyetemi kutatásba, ezen keresztül pedig az NKE megjelenhet a vállalati kapcsolatrendszerben is – emelte ki Kutasi Gábor.

A Kárpátok kapurégió kutatási projekt tudományos hátterét Bernek Ágnes, az EJKK kutatója vázolta fel. Mint elmondta: a kutatás fő célja újraértelmezni és újrapozícionálni a Kárpátok térségét a többpólusú világban, de szeretnék azt is, hogy a tudományos, kormányzati, üzleti és civil szféra között egy olyan összefogás valósuljon meg, hogy kapurégió lehessünk. A Kárpátok makrorégió – amely Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Moldovát, Szerbiát, Kárpátalját és Lengyelország déli részét foglalná magában - Európai Unió általi jóváhagyására már van kezdeményezés, ugyanakkor ez területileg a Duna makrorégióval egyezik, így nem biztos, hogy megvalósul. Holott például a Via Carpatia úthálózati fejlesztés jelzi a regionális összeköttetésre irányuló törekvéseket – tette hozzá Bernek Ágnes, aki beszélt azokról a világszigetekről, azaz új erőterekről, amelyek lehetőséget jelentenek Kelet-Közép-Európa számára, hiszen például a Kárpátok kapurégió összekapcsolhatja Ázsia keleti részét Nyugat-Európával, ez is a kutatás egyik fő vizsgálati területe. Ezen kapcsolatok leképeződése a közlekedés területén már ma is látványos, olyan közlekedési folyosók alakulnak ugyanis ki, amelyek áthaladnak térségünkön. Tavaly például Kína és Európa között tízezer vasúti járat közlekedett, így az Egyesült Államok előtt Kína lépett az első helyre és lett Európa legnagyobb kereskedelmi partnere – emelte ki Bernek Ágnes, aki szerint ez a Kárpátok kaputérség számára óriási lehetőséget jelent. Ha ugyanis lesz orosz-ukrán „kiegyezés”, akkor Záhony vasúti átrakó szerepe újra régi fényét mutathatja, amivel hazánk jobban bekapcsolódhat az eurázsiai északi közlekedési folyosó forgalmába, amelyen az eurázsiai vasúti áruforgalom 95 százaléka bonyolódik.

A Kárpátok kapurégió számára azonban lehetőség a középső és déli közlekedési folyosó is, hiszen az Európa és Ázsia közötti áruszállítás domináns része tengeren zajlik, a kikötők melletti vasúti átrakók pedig rajtunk keresztül mennek Nyugat-Európa felé, ezért is van jelentősége a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának – jegyezte meg Bernek Ágnes, aki szorgalmazta a Kárpátok Kapuvárosok Szövetsége létrehozását. Szintén cél a potenciális „foreland” területtel, az eurázsiai erőtér középső folyosójának területével való kapcsolatfelvétel szakmai előkészítése, régiónk számára ilyen terület lehet Közép-Ázsia, a Dél-Kaukázus, Törökország és a Nyugat-Balkán is. A kutatásban vizsgálják a kapuvárosok, mint szárazföldi terminálok „hinterland” vonzásterületét is, azaz egy új Kárpátok Logisztikai Zóna kialakításának lehetőségét. Mindezekről idén novemberben terveznek számot adni.

Az eseményen az üzleti és civil szféra képviselői is elmondták véleményüket a kutatási programmal kapcsolatban. Csík László, a CED Közép-Európai Gazdaság Fejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője a kapurégió ötlete kapcsán egyebek mellett arról beszélt, hogy „a régió képes ezt a funkciót ellátni” és a kezdeményezés segítheti a magyar vállalkozásokat. Regőczi László, a Primus ásványvizet forgalmazó kft. ügyvezetője termékük kínai és kanadai forgalmazásának tapasztalatai alapján elmondta: a 21. század legfontosabb élelmiszerével jó hírnevet szeretnének biztosítani a magyar termékeknek, de a kivitelben fontos olyan szakemberekkel együtt dolgozni, akik jártasak az ottani üzleti gondolkodásban. Regőczi László fontosnak nevezte a lokális marketinget is, mert az ilyen szakemberek birtokában van az a tudás, hogy például Kínában milyen termékeket övez figyelem.

Az ügyvezető szerint az élelmiszeripar, az autóipari beszállítói-, valamint a sport és a vízipari együttműködések lehetnek azok a területek, amelyek esélyt jelentenek a hazai vállalkozások számára például a kínai piacon. Batthyány-Schmidt Margit, a 2013-ban alapított Magyar Női Unió elnöke a Magyar Batthyány Alapítvány nevében is a civil együttműködések fontosságáról beszélt. Szerinte a sikeres üzlet kulcsa egymás kultúrájának megismerése, mert ennek segítségével lehet eredményes gazdasági-pénzügyi és politikai kapcsolatokat kiépíteni. A civilek ugyanis az előkészítésben rengeteg segítséget tudnak adni, mindezt sokkal lazább és flexibilisebb módon, személyes kapcsolataik pedig akár üzleti álláspontok közelítésében is eredményre vezethetnek. Batthyány-Schmidt Margit példaként hozta fel Georgiában (Grúzia) tett látogatását, ahol megtapasztalta Zichy Mihály festőművész népszerűségét és egy ilyen kulturális információ kiaknázásának lehetőségét.

Hozzászólások

Más országok is érdeklődnek a magyar fejlesztésű autós segélyhívó iránt

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt - közölte az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az MTI-vel.
2021. 06. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.
2021. 06. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak az önkéntes véradók

Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
2021. 06. 13. 13:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsz javaslatról szavaz az Országgyűlés a nyári szünet előtt

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
2021. 06. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten új csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 48 845,84 ponton, új történelmi csúcson zárta a hetet pénteken, ami 563,70 ponttal, 1,17 százalékkal magasabb az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turistaútvonalat fejlesztenek Somogyban

Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; az ez év végéig tartó beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - tájékoztatta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az MTI-t.
2021. 06. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2022-es adótörvény több szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtriplázódott a vendégéjszakák száma Magyarországon

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
2021. 06. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét - hangzott el szombaton a társaság szezonnyitó ünnepségén, amely Siófokon kezdődött, majd Balatonfüreden ért véget.
2021. 06. 13. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Új innovációs negyedet alakít ki Budapesten a BME

Új innovációs negyedet alakít ki a fővárosban, az Infopark környékén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - közölte a BME az MTI-vel.
2021. 06. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejlesztés kezdődik a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Hamarosan megkezdődik egy hajtánypálya építése a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Csaj-tónál, amelynek révén a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd betekinteni az állatok életébe - közölte agrártárca az MTI-vel szombaton.
2021. 06. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkezett az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.
2021. 06. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a munkavédelmi hatóság eszközparkja

Korszerű eszközöket szerez be, és így hatékonyabb ellenőrzéseket folytathat le a munkavédelmi hatóság a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2021. 06. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot az RTL Klub szolgáltatója

Nem megfelelő korhatár-besorolásért 12 millió forintos bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Két helyi frekvenciapályázaton a grémium elvégezte az alaki vizsgálatot, valamint elfogadta három vidéki rádiós pályázati felhívás tervezetét is.
2021. 06. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős a növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán

Tavaly 236 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 226 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól; ez a tranzakciók számát tekintve 15 százalékos növekedés 2019-hez képest, a befektetett összeget nézve pedig 36 százalékos - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) pénteken.
2021. 06. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezett magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben. A növekvő olvasási kedv hatással lehetett a kiadott művek számának emelkedésére. 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv (14 700), ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkennek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A könyvkiadás jellemzői című elemzéséből.
2021. 06. 12. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tényleg nyári szabadságra ment a moratórium?

A hiteltörlesztési moratóriumot a kormány további egy hónappal, szeptember végéig a jelenlegi feltételek mellett meghosszabbította. Bár a moratórium így „nyári szabadságra” ment, az ügyfeleknek nem árt számolniuk, mit is jelenthet, ha akár 2022. végéig tovább él a fizetéskönnyítő lehetőség. A money.huszakértői szerint rugalmasabb szerződésmódosítási feltételekkel vagy a hitelcsere lehetőségével az ügyfelek még inkább nyertesei lehetnek a moratóriumnak.
2021. 06. 12. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Digitális toborzási trend és átrendeződött online munkaerő piac

A magyar HR-szakma óriási technológiai változáson ment keresztül az elmúlt 1,5 évben. A megváltozott toborzási rendszerek és álláskeresési szokások, a megújult elvárások és a vállalati toborzási verseny kiéleződése, a vírushelyzet miatt folyamatosan változó munkaerő piaci áramlások digitális átállásra kényszerítették a piaci szereplőket. Az Interspeedia toborzó szoftver specialistája és a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Nemes-Nagy Szilvia a megváltozott toborzási kihívásokat érintő kérdéseket járta körbe azzal kapcsolatban, hogyan legyenek versenyképesek a cégek, átalakítva eddigi toborzási szokásaikat a digitális szemyélzetfelvételi folyamatokra.
2021. 06. 12. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások: