Új tagokkal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

Hat új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amelynek hétfői budapesti közgyűlésén szó volt az előadóművészeti többlettámogatási rendszer eddigi tapasztalatairól, a Pécsi Országos Színházi Találkozóról és a résztvevők nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán.

A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy a legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet további hat taggal bővült, így jelenleg már 76 tagot képvisel. A tagok egyhangú szavazataival a Gyulai Várszínház, a Hagyományok Háza, Ivancsics Ilona és Színésztársai társulata, a Karaván Színház, a Magyarock Dalszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nyert felvételt a Társaságba.
   
A közgyűlés meghallgatta Fülöp Péter helyettes államtitkár tájékoztatóját a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer eddigi eredményeiről, majd a társaság tagszínházai is beszámoltak saját tapasztalataikról. Az új rendszert az MTT nyilatkozatban hatékonynak és jónak ítélte meg, mint hangsúlyozták, az átutalások folyamatban vannak.
   
Állásfoglalásuk szerint az új modell kiemelt erénye, hogy a tematikus pályázatokkal az előadóművészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől kezdve a fiatalok és a gyermekek színházi programjain keresztül, a fogyatékos emberek színházi élményeinek növelésén át egészen az infrastrukturális fejlesztésekig.
   
Vidnyánszky Attila elmondta: vándorfesztivállá kellene alakítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyen be lehetne mutatni az országszerte megújult színházépületeket. Bár a POSZT jövőjéről egyelőre nem született döntés, az MTT elnöke szerint először Kaposvár, később Szolnok, Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót.
   
Szabó László, az MTT titkára megjegyezte: egyelőre nem döntötték el, elfogadják-e a Magyar Színházi Társaság által nekik felajánlott egyhatodnyi tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, az ügyben az MTT elnöksége később határoz.
   
A közgyűlésen nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán. A nyilatkozat szerint az egész magyar kultúra kárvallottja a színházi világban az elmúlt hetekben újra felvetődött szexuális zaklatási ügynek, ennek felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.
   
Vidnyánszky Attila szerint "mindannyiunk felelőssége, hogy valami változás történjen". Mint fogalmazott, meg kell állapítani, kik felelnek azért, hogy a szakmában eluralkodott egészségtelen helyzet következtében neves művésznők és alkotók évekig nem mernek megszólalni.

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás:

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” Mint felhívják rá a figyelmet, csak lokális választ adhatunk a globális problémákra. Ez a válasz a 10 millió Fa szerint, hogy legyen Magyarország Európa legzöldebb országa.
2024. 04. 23. 07:35
Megosztás:

Az UniCredit gondol a látássérült ügyfeleire is

A Mastercarddal való partnerség részeként az UniCredit minden - betéti, hitel- és prepaid - kártyáját Mastercard Touch Card kártyára cseréli, amely megkönnyíti a bankolást a vakok és gyengénlátók számára - közölte a pénzintézet hétfőn.
2024. 04. 23. 07:30
Megosztás:

Miért veszítheti el befektetőit a Dogwifhat az új, felkapott mémcoin miatt?

A kriptopiac visszesésben van és a kereskedők ilyenkor a veszteségeik ledolgozására alkalmas legjobb kriptovalutákat keresik. A Dogwifhat (WIF) azon tokenek egyike, amelyek jelentősen esett az áruk az elmúlt napokban, a traderek pedig alternatívák után néznek.
2024. 04. 23. 07:00
Megosztás:

Új finanszírozási vezető érkezett az Indotek Grouphoz

Az Indotek Group, Magyarország egyik vezető ingatlanbefektető vállalatcsoportja, Bartha Andrást nevezte ki finanszírozási osztályának élére. Az új vezető az évi 200 millió eurós tranzakciós volument meghaladó, és közel 600 főt foglalkoztató cég finanszírozási részlegének irányításával támogatja az egyre jelentősebb nemzetközi jelenléttel rendelkező cégcsoport dinamikus fejlődését és projektjeinek sikeres véghezvitelét.
2024. 04. 23. 06:30
Megosztás:

Üzemanyagkártyát használ vállalkozásában? Akkor ez Önt is érintheti!

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az elszámolás tekintetében. A piacon jelenleg széles körben alkalmazott konstrukció azonban adókockázatot jelenthez, amely kiküszöbölhető lehet egy új konstrukció kialakításával, állapították meg a Deloitte szakértői.
2024. 04. 23. 06:00
Megosztás:

Milliókat is spórolhatunk egy adóaudittal, mielőtt kopogtat a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 márciusában nyilvánosságra hozott ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban – tájékoztat a Mazars. A pénzügyi, jogi és számviteli tanácsadással is foglalkozó független cég segít értelmezni az ellenőrzés új dimenzióit, és betekintést nyújt az adóhatóság idei ellenőrzési tervének legfontosabb elemeibe, felkészítve az érintett adózókat a várható ellenőrzésekre.
2024. 04. 23. 05:30
Megosztás:

Megszerezte a versenyhivatal engedélyét az AutoWallis a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Engedélyezte a cseh versenyhatóság az AutoWallis számára, hogy felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, így a zárási feltételek teljesítését követően, várhatóan az idei első félévben a magyar csoport beléphet Csehország autókiskereskedelmi piacára is. Az AutoWallis az újabb tranzakcióval az ország három városában jelenhet meg tevékenységével, kezdetben a BMW márkára fókuszálva. Az AutoWallis árbevételének több mint fele már eddig is a nemzetközi piacokról származott, ami a jövőben tovább bővülhet.
2024. 04. 23. 05:00
Megosztás: