Újabb bankot vásárol Szlovéniában az OTP Bank

Az OTP Bank adásvételi megállapodást írt alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80%-os és az EBRD 20%-os tulajdonában álló Nova KBM 100%-os részesedésének megvásárlásáról. A bank megvásárlása az OTP Csoport történetének eddigi legjelentősebb akvizíciója, amelynek eredményeképpen Szlovéniában is piacvezetővé válik a bankcsoport. A tranzakció pénzügyi lezárására a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzését követően várhatóan jövő év második negyedévében kerül sor.

Újabb bankot vásárol Szlovéniában az OTP Bank

A Nova KBM, mérlegfőösszege alapján, 20,5%-os piaci részesedésével Szlovénia második legnagyobb bankja. A bank a szlovén pénzügyi piac meghatározó szereplője, a lakossági szolgáltatások és a kisvállalkozások mellett teljeskörű banki szolgáltatásokat nyújt a közép- és nagyvállalatoknak is. A vételárat a felek megállapodásuk alapján nem hozzák nyilvánosságra.

A Nova KBM – amelynek jövedelmezősége a korábbi éveket is figyelembe véve folyamatosan stabil volt – 2020-ban megvásárolta a szlovén bankpiac harmadik legnagyobb szereplőjét, az Abanka-t, a két bank integrációja tavaly decemberben zárult le. A mostani, eurózónán belüli tranzakció kiemelkedő az OTP Csoport történetében, jelentőségét mutatja, hogy a Nova KBM megvásárlását és a tranzakció lezárását követően az OTP (az SKB és a Nova KBM tulajdonosaként) piacvezetővé válik mind hitel-, mind betétállomány tekintetében a szlovén bankpiacon, közel 30%-os részesedéssel.

A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében.

„Eddig is hatalmas lehetőségként tekintettünk szlovéniai jelenlétünkre, és az OTP Csoport stratégiájának megfelelően 2019-es piacra lépésünk óta kerestük a további növekedési lehetőségeket az országban. Akkor a szlovén bankszektor negyedik legnagyobb szereplőjét, az SKB Bankot vásároltuk meg, amelyet azóta sikeresen integráltunk az OTP Csoportba.

A most bejelentett újabb tranzakcióval az OTP Bank meghatározó, első számú szereplő lesz a szlovén pénzügyi piacon.

A Nova KBM megvásárlásával tovább tudjuk erősíteni az OTP Csoport amúgy is kiemelkedő stabilitását és profittermelő képességét, miközben minden versenytársunknál gyorsabban növekszünk. Ez a folyamat nem szakad meg, jelenleg is vizsgáljuk további akvizíciók lehetőségét a régióban” – nyilatkozta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Anita Stojčevska, az SKB Bank vezérigazgatója így nyilatkozott: „A kiváló kollégáknak köszönhetően és a tulajdonos OTP Csoport erőteljes támogatásával az SKB Bank sikeresen integrálódott a csoportba, és ugyanakkor kiváló üzleti eredményeket ért el. Az SKB Bankot a szakmai közvélemény (The Banker, Global Finance és Euromoney) egymás után több éve Szlovénia legjobb bankjaként ismeri el, és az OTP márkanév alatt is őrzi Superbrands pozícióját. Az OTP Csoport tulajdonosi szemléletét az SKB Bank digitális átalakítási stratégiájának támogatása is jól mutatja, melynek célja, hogy a legjobb ügyfélélmény-megoldásokat kínálja és folyamatosan növekedjen a különböző piaci szegmensekben. Az elkövetkező időszakban továbbra is támaszkodhatunk az OTP Csoport támogatására, segítségére és együttműködésére. Meggyőződésem, hogy Szlovénia legnagyobb bankját építjük majd fel, és továbbra is fontos szerepet fogunk játszani az OTP Csoporton belül.”

John Denhof, a Nova KBM vezérigazgatója hozzátette: „Az elmúlt években a Nova KBM hatalmas fejlődésen ment keresztül, és gyakorlatilag minden szegmensben pozitív irányba változott. A bank elérte, vagy meg is haladta az összes stratégiai célját, több mint kétszeresére növelve mérlegfőösszegét, sikeresen egyesített és integrált négy bankot, beleértve legutóbb az Abanka-t is. Mindezt fenntartható jövedelmezőség mellett, megfelelve a szigorú előírásoknak, megbízható és rugalmas működés mellett. Az elmúlt években gyökeresen átalakítottuk vállalati kultúránkat, korszerűsítettük informatikai és kockázatkezelési infrastruktúránkat, valamint egyszerűsítettük termékeinket és folyamatainkat annak érdekében, hogy a legjobb minőségű pénzügyi szolgáltatásokat tudjuk kínálni ügyfeleink számára az összes szegmensben. Mindannyian nagyon büszkék lehetünk arra, amit közösen elértünk, és személyesen és őszintén szeretnék köszönetet mondani minden kiváló munkatársamnak, valamint részvényeseinknek, az Apollo-nak és az EBRD-nek a folyamatos támogatásért, a befektetésért és a ránk irányuló figyelemért.

Nem meglepő, hogy sikereink befektetői érdeklődést váltottak ki. Ahogy most belépünk fejlődésünk egy következő szakaszába, meggyőződésem, hogy az OTP vezetésével a következő időszak rendkívül előnyös lesz mind ügyfeleink, mind munkatársaink, mind más kulcsfontosságú partnereink számára. Az így létrejövő bank magasan piacvezető lesz, példátlan országos lefedettséggel, óriási lehetőségeket kínálva kollégáink számára, és hosszú távon megalapozva a további sikereket.”

Az OTP Bank az egyik legaktívabb hitelintézet az európai akvizíciós színtéren. A 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig összesen 9 országban 11 pénzintézet, illetve banki portfolió megvásárlását jelentette be, majd zárta le a bankcsoportba történő sikeres integrációjukat az OTP Bank. Szlovénia mellett olyan új országokba is belépett, mint Albánia és Moldova. Ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítménnyel az OTP Csoport a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált, Magyarország mellett piacvezető pozíciót ért el a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását.

Az OTP Csoport, amelynek székhelye Budapesten található, az egyik legstabilabb pénzügyi szolgáltató csoport a régióban, kiemelkedő tőkeerővel és likviditással. A csoport anyabankja, az OTP Bank, tőzsdén jegyzett társaság, sokszínű nemzetközi tulajdonosi háttérrel.

A bankcsoport jelenleg 11 országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 16,3 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózattal rendelkezik, munkavállalóinak száma 38 ezer.

Hozzászólások

Tudnivalók a Münchenbe utazó szurkolóknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közzétette a legfontosabb tudnivalókat azoknak a szurkolóknak, akik Münchenbe utaznak a szerdai, Németország-Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésre.
2021. 06. 22. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdték a napot az európai részvénypiacok

Vegyes irányokkal indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 06. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat a lendületes emelkedés a tőzsdéken

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdéken az árfolyamindex 0,2-0,3 százalékos emelkedése várható a kereskedés kezdetén.
2021. 06. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A csehek nagy része belföldön fog nyaralni

Csehország lakosságának 76 százaléka az idén belföldi nyaralást tervez - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet májusban készített a CzechTourism állami turisztikai ügynökség.
2021. 06. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kreml: az Egyesült Államok nem kerül le a barátságtalan országok listájáról

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 06. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Londoni elemzők kamatemelést várnak az MNB keddi ülésén

A londoni elemzői közösség konszenzusos véleménye szerint kamatemelésről dönt keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, elsősorban a célszintet jelentősen meghaladó infláció és a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés miatt.
2021. 06. 22. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

További szankciók Fehéroroszországgal szemben

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsimet támogatók ellen meghozott büntetőintézkedések mellett Fehéroroszországgal szembeni célzott gazdasági szankciók bevezetéséről tárgyaltak - közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.
2021. 06. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jóváhagyta az EB a szlovák helyreállítási tervet

Az Európai Bizottság (EB) pozitív elbírálásban részesítette Szlovákia helyreállítási tervét - jelentette be Ursula von de Leyen, az EB elnöke Pozsonyban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.
2021. 06. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldják a kijárási tilalmat Törökországban

Törökországban július 1-től tovább enyhítenek az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken, és feloldanak minden kijárási tilalmat, valamint korlátozást - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján.
2021. 06. 22. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra indulnak WizzAir járatok Spanyolországba

Újra közlekednek Budapestről és Debrecenből a WizzAir légitársaság járatai Spanyolországba - közölte a WizzAir hétfőn az MTI-vel, miután Spanyolország hétfőn zöld listára helyezte Magyarországot.
2021. 06. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy lehetőség előtt állnak a magyar gazdák

Történelmi léptékű vidékfejlesztési program nyújt finanszírozási segítséget a magyar agráriumnak – hangzott el a Budapest Bank online rendezvényén, ahol a jelenleg elérhető mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokról, valamint az agrárium digitalizációjáról volt szó. Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság védelméről beszélt, a finanszírozási lehetőségeket pedig Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár ismertette.
2021. 06. 21. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A biogazdálkodás lehet a kulcsa Európa ellátásának

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.
2021. 06. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

V4-es startupok kapnak exportfejlesztési lehetőséget

Elindult a V4 Global – Export Readiness Programme elnevezésű képzési sorozat, melynek fő célja a kelet-közép európai régió egészségügyi startupjainak nemzetközi piacon való megismertetése és exporttevékenységének fejlesztése. Az üzletfejlesztési program július 16-ig várja azoknak az innovatív vállalkozásoknak a jelentkezését, amelyek az élettudományok, egészségügy, digitális egészség vagy biotechnológia területén alkottak újat.
2021. 06. 21. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad az alacsony kamat és a kamatmentesség a diákhiteleknél

Kamatmentes marad a felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2, valamint a szak- és felnőttképzésben bevezetett Képzési Hitel2 is, emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1 és a Képzési Hitel1 termék is - közölte a Diákhitel Központ hétfői döntése alapján az MTI-vel.
2021. 06. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zárták a napot az európai tőzsdék

Ledolgozták a nap eleji veszteségeket és emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, főleg az exportorientált vállalatok húzták felfelé a növekedést, mivel az erős gazdasági fellendülést valószínűsítő várakozások ellensúlyozták az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbbá váló hangneme miatti aggodalmakat.
2021. 06. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB hadjáratot indít

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott hadjáratát annak érdekében, hogy már 2022-ben elérjék a 3 százalék körüli költségvetési hiányt és ezzel az államadósság-ráta erőteljes csökkentését - jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn a Magyar Nemzet online platformján, ahol a továbbiakban hetente közlik írásait.
2021. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig Luxemburg a leggazdagabb EU-tagország

Nem csökkent, így továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott, a tavalyi előzetes adatokat tartalmazó jelentésből.
2021. 06. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy tartomány kivételével egész Olaszországban feloldották a korlátozásokat

Majdnem minden olaszországi tartomány úgynevezett fehér zónába lépett át hétfőn a járványkorlátozások szinte teljes feloldásával, egyedül a maszk használata maradt kötelező szabadtéren is.
2021. 06. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál

A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
2021. 06. 21. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a folyó fizetési mérleg többlete

A folyó fizetési mérleg 540,8 millió euró többlettel zárta az első negyedévet, ami 340,6 millióval több az egy évvel korábbinál, és 356,3 millió euróval haladja meg a tavalyi negyedik negyedévit. A szezonális hatásoktól megtisztítva 555,4 millió euró volt az aktívum - közölte előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 06. 21. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: