Vastagbélrák - a feldolgozott húsok a felelősök?
A vizsgálatban 9287 vastagbélrákos és 9117 egészséges ember több, mint 2,7 millió genetikai szekvenciájának az elemzése alapján azt találták, hogy bizonyos génszakaszon - a 10-es kromoszómán - talált elváltozás (rs4143094) jelentősen még tovább növeli az esélyét a vastagbélrák kialakulásának a vörös illetve a különböző feldolgozott húsok (bacon, szalámi, kolbász, virsli stb) fogyasztása mellett. A kutatások alapján ez a genetikai elváltozás az emberek 36%-ban, azaz minden 3. emberben előfordul.
A jó hír, hogy egy másik szakaszon – a 8-as kromoszómán – viszont egy olyan genetikai elváltozást is találtak (rs1269486), amely a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása esetén jelentősen csökkenti az ezen génváltozással rendelkező emberekben a vastagbélrák kialakulásának az esélyét.
A vastagbélrák hazánkban a 2. leggyakoribb daganat típus, amelynek a kialakulásában több faktor játszik szerepet, az öröklött/genetikai tényezők mellett a környezeti hatások, az étrend és az életmód alapvetően befolyásolják a kialakulását.
Az már hosszabb ideje ismert tény, hogy a vörös, illetve a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása megnöveli az esélyét a vastagbélrák kialakulásának, de ez az első olyan vizsgálat, amelyben az is bizonyításra került, hogy bizonyos öröklött/genetikai tényezők mellett a kialakulás esélye jelentősen még tovább nőhet.
Részletesebb információ a különböző genetikai elváltozások kimutatásáról a daganatos betegségek kapcsán:
Bővebb információ:
- és kezelési lehetőségeiről.
A rovat támogatója: