Visszatekintés egy felforgató esztendőre: mit tanulhatunk 2020-ból?

Félelem helyett nyitottság és kíváncsiság az új helyzetekben, kaméleon módjára történő változás a változásokkal, folyamatos tanulás és felelősségteljes viszonyulás a mesterséges intelligenciához.

Visszatekintés egy felforgató esztendőre: mit tanulhatunk 2020-ból?

Többek között ezekre világított rá az Allianz Hungária Zrt. „A jövőről egyszerűen” programja, amely azzal a céllal jött létre, hogy közérthetővé tegye a jövőt. A koronavírus hatására azonban számos területen gyorsultak fel a történések, amelyek a jövőre is hatással vannak, ezért a biztosító minden eddiginél jobban igyekezett segítséget nyújtani jelenünk megértésében is. Szakértőket vont be egy-egy terület elemzésébe, a koronavírus hatásait figyelembe véve, illetve villámfelmérések segítségével kutatta a magyarok véleményét, érzéseit különböző, releváns témákban, a koronavírus fényében. Nézzük, milyen tapasztalatokat vonhatunk le mindezekből!

Jövőformáló szürreális jelenünk

Egy biztosító nem csak a jelennel, a jelen problémáival foglalkozik. Az Allianz munkatársai világszerte, így az Allianz Hungária Zrt. kollégái is folyamatosan kutatják a jövőt, ugyanis ez a szemléletmód szükséges a tanuláshoz és a fejlődéshez. Ezért is hívta életre a vállalat „A jövőről egyszerűen” programot, amelynek keretében igyekezett közelebb hozni az emberekhez a jövőt. A jövőt, amelytől sokan félnek, és amely valójában rengeteg izgalmat és lehetőséget tartogat, ezért is fontos, hogyan viszonyulunk hozzá. A 2020-as év azonban megmutatta, hogy egy jövőbiztosítónak a jelen megértéséhez is segítséget kell nyújtania, hogy magabiztosabbá, tudatosabbá válhassunk a jövőben!

A szakértők legfőbb tanácsai, meglátásai

Az Allianz által felkért 7 szakértő egy-egy videóban beszélt saját szakterületéről, annak a vírushelyzet által felgyorsult változásairól, és arról, hogy miképpen profitálhatunk ezekből a legtöbbet a jövőt tekintve. Frankó-Csuba Dea jövőkutatótól megtanultuk, hogy váratlan fordulat esetén ne a félelem uralkodjon el rajtunk, hanem nyitottan és kíváncsian álljunk az új helyzet elé, Nemes Orsolya generációkutató pedig arra figyelmeztetett, hogy képesnek kell lennünk kaméleon módjára változni a világgal együtt. Magával a tanulással kapcsolatban is kaptunk útravalót Zeitler Ádámtól, a Milestones Solutions Lab igazgatójától, mely szerint érdemes elsajátítanunk a komplex feladatok megoldásának képességét, a kritikus gondolkodást, és magát a tanulni tudást, azaz, hogy miképpen kell tanulnunk és újra tanulnunk. Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai igazgatója is a folyamatos fejlődésre ösztönzött minket, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben nem szabad már csak az utasításokra fókuszálni, hanem azon kell gondolkoznunk, hogy miképpen alkalmazkodhatunk váratlan helyzetekhez a munka világában is. Kiss Gergely M. I.-szakértő a jövőnket minden bizonnyal meghatározó mesterséges intelligencia kapcsán arra intett minket, hogy ha pozitív értékeket mutatunk, és a környezettudatosságot is a szemünk előtt tartjuk, akkor jók az esélyeink arra, hogy jóra tanítsuk majd azt. Várkonyi Gáborautópiaci szakértő azt mutatta meg, hogy a jövőben az autózás és a közösségi közlekedés mellett az autómegosztás, a kerékpározás, a rollerek és a drónok is szerepet kapnak majd a nagyvárosok közlekedési gondjainak megoldásában. S hogy mire számíthatunk még a jövő megapoliszaiban? Rab Judit építész-urbanista arra világított rá, hogy a jövő városaiban magával a városunkkal és a szolgáltatóinkkal való közvetett kommunikációnak is megnő a szerepe az életünkben.

A felmérések legtanulságosabb eredményei

„A jövőről egyszerűen” program keretében meghirdetett villámfelmérések segítségével az Allianz Hungária Zrt. igyekezett fényt deríteni arra, hogy miképpen vélekedünk bizonyos témákban mi, magyarok. Kiderült, hogy a járványhelyzet miatt sok tekintetben valóban megváltozott az életünk: megszerettük például a home office intézményét, nem mertünk a Balatonnál messzebb utazni idén nyáron, illetve kevesebbet használtuk a tömegközlekedési eszközöket, ugyanis megnőtt a biciklivel, rollerrel és gyalog közlekedők száma. Otthonainkhoz fűződő viszonyunk viszont nem sokat változott, hiszen a pandémia előtt is jól éreztük magunkat lakásunkban, azzal viszont egyet értettünk, hogy a vírushelyzet arra is rávilágított, hogy otthonaink biztonságát is új alapokra kell helyeznünk. Már el tudjuk képzelni, hogy a közeljövőben a lakásbiztosítás kibővüljön kiber- és víruskockázatokkal. De lakóhelyünk megítélése tekintetében sem változtunk sokat, hiszen a járvány ellenére is szeretünk városban élni.

Ami pedig a jövőt illeti, sokszor bizonyultunk szkeptikusnak: úgy érezzük, messze még a repülő autók és légdeszkák kora, de városaink sem válnak sci-fi-díszletté a közeljövőben, azaz nem várunk radikális változást a városképet tekintve.

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Még beleférhet egy belföldi nyaralás, de mire kell figyelni, ha utasbiztosítást kötnénk?

Jelenleg a határok Európában elég szabadon átjárhatóak, mégis sokan döntenek idén a belföldi nyaralás mellett. A Bank360 elemzői ezért megvizsgálták milyen belföldi utasbiztosítások érhetőek el Magyarországon és mik a főbb fedezeteik.
2021. 08. 20. 11:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás:

Az Allianz Csoport erős negyedévet zárt valamennyi üzletágában

Az Allianz Csoport a második negyedévben erős teljesítménnyel folytatta a kiválóan induló 2021. évet. Diverzifikált üzleti portfóliójának köszönhetően a Csoport kihasználta a globális gazdasági fellendülés előnyeit, és a teljes díjbevétel valamint a működési eredmény is erőteljesen növekedett. A részvényesekre jutó adózott eredmény szintén javult az előző év második negyedévéhez képest. Mindhárom üzletág egészséges növekedést könyvelhetett el. Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk bizonyította ellenállóképességét, miközben jelentős természeti katasztrófákkal kellett megbirkóznia. Az élet- és egészségbiztosítási termékeink iránti kimagasló kereslet a bevételek dinamikus emelkedését eredményezte, míg vagyonkezelési üzletágunk folytatta növekedését, és új történelmi csúcsot ért el a kezelt vagyon mértékében.
2021. 08. 18. 05:00
Megosztás:

Közel 70 százalékkal nőtt a CIG bevétele

A CIG Pannónia csoport bevétele 18,4 milliárd forintra nőtt az első félévben, ami 68 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest - tette közzé a CIG Pannónia Életbiztosító a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
2021. 08. 18. 02:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás: