Zöldáram és befektetés - Mit hoz a jövő és a bruttó elszámolás a napelemeknek?

A háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolásának változása sokakban kétségeket támasztott: megéri-e vajon jelentősebb összeget egy ilyen beruházásba fektetni? A válasz továbbra is egyértelműen igen. A napelem ugyanis mindenekelőtt évtizedekre szóló, hosszú távú befektetés, ami a környezetvédelmi előnyök mellett anyagi hasznot is hajt tulajdonosának.

Zöldáram és befektetés - Mit hoz a jövő és a bruttó elszámolás a napelemeknek?

A napelemes rendszer építését tervezők kétféle hírrel találkozhatnak manapság. Egyrészről a politika egyre gyakrabban foglal állást a fenntartható energiatermelés mellett.

A gyakorlatban ez napelemekre igénybe vehető állami és uniós támogatások, kedvezményes hitelek formájában jelenik meg, amelyeket a lakosság egyre szélesebb köre tud igénybe venni.

Másrészről viszont változik a jogszabályi környezet: a legkedvezőbb feltételeket kínáló szaldós elszámolásra már csak pár évig lehet szerződni, ráadásul csak akkor, ha az építéshez nem használtak fel állami támogatást.

Joggal merül fel sokakban a kérdés: ilyen keretek között megéri-e belevágni egy nagy horderejű fejlesztésbe?

A válaszhoz csak számolni kell egy kicsit. „Szaldós elszámolás mellett egy jól méretezett napelemes rendszerrel nulla közelébe lehet csökkenteni a havi villanyszámlánk összegét. Így a teljes beruházás megtérülési ideje 10-12 év lesz. Bruttó elszámolás mellett annak sajátosságaiból fakadóan csak a villanyszámla kb. kétharmadára rúg a megtakarítás, így pedig 14-18 év körül alakul az átlagosan várható megtérülés. Egyébként ez is rövidebb idő, mint a napelemes rendszerek várható élettartama, így a beruházás végül mindenképpen nyereségessé válna. Az otthonfelújítási programban elérhető, adott esetben akár 50%-os állami támogatással azonban a bruttó elszámolású napelemes projektek megtérülése 7-9 évre mérséklődik” – kalkulált Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője

A napelemes rendszerről történő közvetlen fogyasztás mértékének növelésével ráadásul tovább lehet javítani a megtérülési időt. A cél, hogy a hálózatból pénzért vételezett és a napelemekkel ingyen megtermelt áram felhasználásának aránya minél jobban az utóbbi felé tolódjon el. Erre a fogyasztási szokásaink átalakításával nyílik több lehetőség: például a programozható elektromos eszközök – fagyasztóládák, vízmelegítők, mosógépek stb. – használatát érdemes a napos órákra, a termelés csúcsidőszakára időzíteni.

Ennél sokkal nagyobb mértékben növelhetjük a napelemekről való közvetlen fogyasztás mértékét, ha a nappal megtermelt többletenergiát akkumulátorban tároljuk, éjszakai felhasználásra. Így az év jelentős részében 24 órán keresztül kizárólag a saját napelemeink által megtermelt elektromos energiát tudjuk használni. Nem kell önfenntartó szigetüzemre gondolni: a nappali többlet reggelre el is fogy az akkumulátorokból. Már egy 11 kWh-s akku-pakk, hálózatra és akkumulátorra egyaránt termelni képes inverterrel kiegészítve jelentős mértékben növeli a közvetlen fogyasztás mértékét.

Ha egy ilyen hibrid rendszert építtetünk magunknak, akkor hosszú távon szinte teljes önellátásra rendezkedhetünk be az elektromos energia tekintetében. Az elektromos energia vételi és visszavásárlási árai csak nagyon csekély mértékben fognak érinteni. Ennek különös jelentőséget ad, hogy az erősödő inflációs környezetben bizonytalan, hogy meddig tartható fenn az energiaárak befagyasztása. Emiatt is fontos az állam részéről, hogy a napelemes beruházások számának növelésével csökkentse a lakosság kitettségét az energiapiac alakulásától.

Fentieket összegezve sokkal előrelátóbb a mostani magas támogatásokat kihasználva hibrid napelemes rendszert építeni.

Az ezzel járó többletköltség akár 50%-a megtakarítható, ráadásul az akkumulátort évekkel később is integrálhatjuk a rendszerbe, amikor már azt az emelkedő energiaárak kikényszerítik. Az 50% támogatással megvalósított hibrid napelemes rendszer megtérülési ideje még bruttó elszámolás esetén is kedvezőbb lesz, mint egy „analóg” rendszer támogatás nélkül, szaldó elszámolással.

Hozzászólások

2050-ig 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az LG

Az LG Electronics (LG) a mai napon bejelentette, hogy fenntarthatósági stratégiájának részeként 2050-ig teljesen átáll a megújuló energiaforrások használatára. Az LG friss fenntarthatósági riportjában megjelent célkitűzés a vállalat Zero Carbon 2030 nevű korábbi kezdeményezését egészíti ki, amelyben az LG ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2017-es mennyiség felére csökkenti a gyártásból fakadó szén-dioxid-kibocsátást, a további kibocsátással egyenértékű ellentételezési kvótákkal pedig eléri a teljes karbonsemlegességet.
2021. 07. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy összegből fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára - közölte szerdán sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MegaWatt Kft.: világszínvonalú gyártóüzem Nyergesújfalun

2021-ben 336 millió forintos beruházással 750 négyzetméter gyártóterülettel bővült a nyergesújfalui vállalat gyártóegysége.A magyar családi vállalkozás három évtized alatt a hazai villamosipar egyik vezető szereplőjévé vált; tavalyi árbevétele elérte a 6,5 milliárd forintot.
2021. 07. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tengerben lebeg Szingapúr legújabb, 5 MW teljesítményű napelemparkja

Tengeren úszó naperőművel tett hatalmas lépést egy zöldebb jövő felé Szingapúr. A helyi napenergia szolgáltató Sunseap Group kivitelezésében elkészült, és a Huawei okos napelemes megoldásaival működtetett öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található. Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.
2021. 07. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az európai fővárosok között Budapesten a legolcsóbb a földgáz

Az európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára, miközben a villamos energia végfelhasználói ára a második legolcsóbb ugyanitt - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb elemzéséről hétfőn az MTI-t.
2021. 07. 13. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb lendületet kaphat a robbanásszerűen növekvő napelemes piac

Továbbra is választható a szaldó elszámolás az otthonfelújítási támogatás mellett.
2021. 07. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi energiát termel Magyarország? Ábrán mutatjuk!

össztermelés 2019-ben 457 983 terajoule, ebből: szén, kőolaj és kőolajtermékek, földgáz, éghető megújulók és hulladékok, nukleáris, víz, szél, egyéb nem éghető megújulók
2021. 07. 12. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország is beszállna a szivattyús energiatároló megépítésébe

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t vasárnap közleményben.
2021. 07. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Májusban megugrott a gázfogyasztás

Idén májusban 19,5 százalékkal több gáz fogyott belföldön, mint tavaly ugyanekkor - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel csütörtökön.
2021. 07. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az IKEA a fűrészport is hasznosítja

Zöldenergia megállapodást kötött az IKEA Industry és a termokémiai technológiai fejlesztéseket megvalósító Meva Energy, ami alapján három éven belül termokémiai erőmű épül a svéd bútorgyártó lengyelországi gyárában, Zbaszynek városában. Ennek a beruházásnak köszönhetően a termékek előállítása során keletkező famaradványokat, fűrészport, farostlemezeket helyben hasznosítják tovább, és az üzembe állított 2,4 MW teljesítményű erőműben, környezetkímélő módon, zöldenergiát állítanak elő belőlük.
2021. 07. 08. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kormányon múlik, 2030-ig mennyivel drágul a fűtés és a közlekedés itthon

Jövő héten az Európai Parlament várhatóan a lakossági fűtésre és a közúti közlekedésre is kiterjeszti az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét. Magyarországnak ebből 2030-ig mintegy 5-15 milliárd euró bevétele származhat, ami kellő mozgásteret ad ahhoz, hogy a kormány adókedvezményekkel, támogatásokkal vagy beruházásösztönzéssel csökkentse az emiatt várható lakossági árnövekedést – mutat rá a Cambridge Econometrics kutatócég legutóbbi elemzése.
2021. 07. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 4. blokkja

Ismét névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján kedd este az atomerőmű.
2021. 07. 07. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ekkora mértékben emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás

Májusban 8,2 százalékkal emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás a 2020. májusi, a koronavírus-járvány első hullámát jellemző korlátozások miatti alacsony szinthez viszonyítva, a két évvel korábbi szinttől azonban némileg elmaradt a kereslet nagysága - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.
2021. 07. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötven százalékos teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 4. blokkja

Ötven százalékos teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 4. blokkja, miután hétfőn egy turbina villamos védelmi működés miatt kiesett - közölte honlapján az atomerőmű.
2021. 07. 06. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedése az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 3,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése májusban éves szinten az áprilisi 3,3 százalékról. Márciusban még 2,4 százalék volt a mutató.
2021. 07. 06. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Összekapcsolták a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszert

Összehegesztették a Magyarországról átsajtolt csővéget, illetve a szerb vezeték végpontját a vajdasági Horgos határában vasárnap; az úgynevezett aranyvarrat elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása
2021. 07. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3,5 millió tonnára nőtt az energetikai célú biomassza-felhasználás

Tavaly 3,5 tonna biomasszát használtak fel energetikai célra a belföldi üzemek, 9 százalékkal többet, mint 2019-ben - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. tanulmányában, amelyet a honlapjukon tettek közzé.
2021. 07. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködésre van szükség a klímacélok eléréséhez

Regionális együttműködésre van szükség a kitűzött uniós klímacélok eléréséhez - hangsúlyozta pénteki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
2021. 07. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad a szaldó: ezt kell tennie, ha napelemet szereltet be

Eredetileg július 1-jétől új elszámolási rendszert vezettek volna be az újonnan üzembe helyezendő, otthonfelújítási támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati átvételére, de a kormány ezen végül az utolsó pillanatban módosított. Házi Ádám napelemszakértő, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója arról beszélt, a meglévő szaldó elszámolást így egyelőre határozatlan ideig nem váltja fel a bruttó elszámolás, ezért aki eddig kivárásra játszott, érdemes minél előbb lépnie.
2021. 07. 02. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fordulat a napelempiacon

Egy friss kormányrendelet értelmében július 1-je után is szerződhetnek szaldós elszámolásra azok a napelem-tulajdonosok, akik otthonfelújítási támogatást vesznek igénybe a rendszer kiépítéséhez. A döntés várhatóan újabb lökést az elmúlt években rekordokat döntögető napelemes piacnak.
2021. 07. 02. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: