A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

A nyár a sláger a személyi kölcsön piacon

A jegybanki kamatemelések dacára rekord hónapokkal fordult a nyári csúcs időszakra a személyi hitel piac. Míg egy évtizede általában az év végén, azon belül is általában novemberben ért el éven belül csúcsot a személyi hitelek folyósítása, az elmúlt néhány évben már a nyári hónapokban, ezen belül is júliusban és augusztusban jelezték a legkomolyabb érdeklődést a személyi hitelek iránt a bankok. Az okok érthetőek. A nyár kedvezett számos háztartási beruházásnak, a nyár végén pedig az iskolakezdéssel kapcsolatos beszerzések finanszírozására vettek föl többen személyi kölcsönt.  

Még mindig lassú a kamatemelkedés

Azt gondolhatnánk, hogy az idén számottevően eltérő piaci környezetben lesz a személyi hitel piac, hiszen a jegybanki kamatemelések hatása az elmúlt hónapokban csúcsosodott ki. A személyi hiteleknél ugyanakkor a kamatemelkedés nemcsak a jegybank irányadó kamatához képest szerény, de a lakáshitelek drágulásához képest is. Míg a folyósított lakáshitel átlagkamatok szintje az elmúlt egy évben több, mint kétharmaddal emelkedett, addig a tavaly júniusi 11,59 százalékos személyi kölcsön átlagkamat alig több mint 3 százalékponttal, 14,75 százalékra emelkedett.

A nagyhiteleket alacsony kamattal honorálják

Az emelkedő kamatszint ugyanakkor átalakította a személyi hitel piacot. Nem volt még a történelemben két olyan egymást követő hónap, amikor 50 milliárd forintot meghaladta volna a lakosság személyi hitel felvétele. Márpedig a májusi 54,6 milliárd forint után júniusban 52,3 milliárd forintot vettek föl a magyar háztartások személyi kölcsönként. A statisztikák szerint 2022. előtt egyébként 2019. májusa, júliusa és szeptembere büszkélkedhet 50 milliárd feletti folyósítással.

A növekedést ugyanakkor a banki tapasztalatok szerint idén nem a folyósított hitelek számának emelkedése, hanem a felvett kölcsönök összegének megugrása okozza. Három évvel ezelőtt a folyósított átlagos hitelösszeg másfél millió forint körül volt, addig idén 2,5 millió forint körül mozog az átlagos hitelösszeg, sőt a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek esetében ennél is magasabb, 4,1 millió forintos az átlagösszeget tart nyilván a jegybank.

Van még 10 százalék alatti kamat

A jegybanki statisztikák azt is megmutatják, hogy az emberek öt éve, 2017 nyarán vettek fel ugyanilyen kamatszinten személyi kölcsönt, de akkor az éves infláció nem 13,7, hanem 2,6 százalékos volt. A magasabb összegű hitelek felvételét támogatja az is, hogy az MNB nyár eleji 400 bázispontot meghaladó kamatemelése ellenére is találunk még mélyen az inflációs szint alatti, egyszámjegyű kamattal bíró ajánlatot. Ma még 8,4 százalékos kamaton is kaphatunk személyi kölcsön - igaz ehhez a money.hu kalkulátora szerint hétmillió forintos hitelt kell igényelni hét évre, s legalább 400 ezer forintos nettó jövedelmet igazolni a kölcsönt nyújtó UniCredit Banknál.

A money.hu szakértői szerint a kamatok további emelkedése miatt borítékolható, hogy a nyár végével már a tehetősebb, akár 600 ezer forintos jövedelmet igazolni képest ügyfeleknek eltűnnek majd 10 százalék alatti standard ajánlatok, ám a következő napokban még lecsaphatunk ilyen konstrukciókra.

A jövő hét elején emel az MKB Bank. A konstrukciók eltérő mértékben, 100, 150, 200 bázisponttal emelkednek majd, a kamatajánlatok csúcsa 22,99 százalékra emelkedik. Az Extra Plus kategóriában 600 ezer forintos minimum jövedelem mellett ugyanakkor még mindig 9,99 százalékos a banki ajánlat.

Akció iskolakezdésre

A Raiffeisen Banknál augusztus elején a kedvezmény nélküli kamat és az új ügyfeleknek kínált akciós kamat 1,5 százalékponttal, a többi kedvezménykategória kamata 1 százalékponttal emelkedett – a legjobb ajánlat 12,95 százalék, amihez aktív számlahasználat és legalább 400 ezer forintos jövedelem kell.

Hosszú az emelők sora

Augusztus 1-től az Előrelépő személyi kölcsön kamatát minden kedvezménykategóriában, 125 bázisponttal emelte a CIB Bank. A top ajánlat így 10,95 százalék – 7 millió forintos hitelösszeg felett Magnifica kedvezménycsomagban.

Augusztus első napjától a K&H Bank kiemelt személyi kölcsön induló kamata 11,99 százalékról 15,2 százalékra, a K&H személyi kölcsön kamata 15,99 százalékról 17,4 százalékra emelkedett – ebből lehet kamatkedvezményeket kapni.

Komolyan drágított az Erste Bank is. A Most személyi kölcsön kamata 3 millió Ft hitelösszeg fölött, 200.000 forintnál magasabb jövedelem esetén 0,7-2 százalékponttal, a Most Extra személyi kölcsön kamata minden hitelösszegsávban és kategóriában 0,5-2 százalékponttal, míg a fogyasztóbarát személyi hitelek kamata 0,5-2,55 százalékponttal emelkedett. A legkedvezőbb ajánlat a Most Extrában 8 és 10 millió forint között, legalább 400 ezres jövedelem mellett 12,99 százalék, a fogyasztóbarát hitelben 13,19 százalék – ehhez ugyanakkor már 250 ezer forintos jövedelem igazolása is elég.

Augusztus 5-től a személyi kölcsönök kamata 1,24 százalékponttal nőtt a MagNet Banknál, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetnél standard személyi kölcsönt 15,69-23,69 százalékos kamaton kaphatunk. A felújítási és zöld hitelcél esetén a minimum kamat ennél 2-4 százalékkal kisebb lehet jövedelemkategória és összeg alapján. Aki pedig autóvásárlási céllal akar a MagNet Banknál személyi kölcsönt felvenni és csoportos beszedéssel fizetne, az Jövedelem2 kategóriában 11,69 százalékos kamat mellett törlesztheti a 3,3-8 millió forintos kölcsönét.

Gyengült a forint pénteken

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 10. 07. 21:00
Megosztás:

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás: