A 2030-as nettó zéró a legtöbb cég számára irreálisnak látszik

A Fidelity ESG elemzői felmérése azt a kérdést teszi fel, hogy elegendőek-e a vállalatok nettó nulla célkitűzéshez kapcsolódó tervei. A válasz: még nem, és nagyobb közös erőfeszítésre van szükség. További finanszírozás, technológiai innováció és szabályozás − csupán néhány a megjelölt területek közül, melyeken előrelépésre van szükség, ha be akarjuk temetni a célok és a valóság közötti szakadékot.

A felmérés szerint jelenleg a vállalatok kevesebb, mint 60 százaléka halad jó úton afelé, hogy az ENSZ által elfogadott 2050-es célértékre, nettó nullára csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, és csak minden negyedik vállalat fogja ezt elérni a 2030-ra kitűzött, ambiciózusabb határidőre.

Bár komoly előrelépés történt, amint azt az európai vállalatok azon 69 százaléka bizonyítja, amely már most is elkülöníti az e célok 2050-ig történő eléréséhez szükséges forrásokat, a tempó még mindig nem elég gyors. Továbbra is jelentős akadályok állnak a cégek előtt, például technológiai hiányosságok, a célok és az intézkedések összhangjának hiánya, valamint az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére jelenleg elkülönített finanszírozás összege nem éri el a szükséges mértéket.

1. grafikon: A nettó zéró 2023-ra a legtöbb vállalat számára irreális célnak tűnik

 Kérdés: „Szerinted az általad vizsgált vállalatok hány százaléka allokál kellő tőkét a nettó zéró célok 2030-ig történő elérésére?” Forrás: Fidelity International ESG elemzői felmérés 2023.

2. grafikon: A legtöbb cég nem költ eleget a nettó zéró célok elérésére

 Kérdés: „Szerinted az általad vizsgált vállalatok hány százaléka allokál kellő tőkét a nettó zéró kibocsátásnak a következő határidőkig történő elérésére?” Forrás: Fidelity International ESG elemzői felmérés 2023.

A kormányzati intézkedések hozhatnak igazi változást az ESG területén

3. grafikon: Az ESG-gyakorlat változásának fő mozgatórugói a jogszabályok és az ösztönzők lehetnek

Kérdések: „Mit gondolsz, az általad vizsgált vállalatoknál mi fogja előidézni a legnagyobb változásokat a környezetvédelmi gyakorlat terén a következő 12 hónap során?”; Mit gondolsz, az általad vizsgált vállalatoknál mi fogja előidézni a legnagyobb változásokat a társadalmi gyakorlat terén a következő 12 hónap során?”;  Mit gondolsz, az általad vizsgált vállalatoknál mi fogja előidézni a legnagyobb változásokat a vállalatirányítási gyakorlat terén a következő 12 hónap során?”. A grafikon a lehetséges tényezők arányát ábrázolja. Forrás: Fidelity International ESG elemzői felmérés 2023

Függőleges tengely: A válaszok %-os aránya

Első csoport: Környezetvédelem; Második csoport: Társadalmi kérdések; Harmadik csoport: Vállalatirányítás

Kék: Jogszabályok; Narancs: Befektetői szerepvállalás; Sárga: Fogyasztói tevékenység; Zöld: Részvényesi tevékenység (pl. közgyűlési szavazatok nyomán hozott határozatok); Világoskék: Befektetők visszavonulása

„Az idei ESG-felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kormányzati szabályozás hatékonyan képes megváltoztatni a vállalatok magatartását. A befektetők, a fogyasztók, a munkavállalók és a versenytársak egyaránt szerepet játszanak a gyakorlatok megváltoztatásában, de úgy tűnik, hogy leginkább a jogszabályi frissítések tudják változtatásra kényszeríteni a vállalkozásokat. Elemzőink több mint 60 százaléka szerint a jogszabályok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási gyakorlatok megváltoztatását ösztönző három legfontosabb tényező közé tartoznak” - tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Az elemzők arról is beszámoltak, hogy a befektetők bevonása és a részvényesek fellépése is a leghatékonyabb módszerek közé tartozik a vállalatirányítás megváltoztatásának ösztönzése kapcsán, a válaszadók mintegy fele pedig a szerepvállalást is a környezeti és társadalmi gyakorlatok javításának három legfontosabb módszere közé sorolja.

A vállalatok azonban egyedül nem képesek erre. A kormányoknak, akárcsak a politikai döntéshozóknak, kulcsszerepük van az átmenetet elősegítő környezet megteremtésében, csakúgy, mint a pénzügyi szektornak a befektetői szerepvállalás, a részvényesi fellépés és az eszközallokáció révén.

Fenntartható befektetések − kínai módra

4. grafikon: A kínai vállalatok fogócskát játszanak a nettó zéró célkitűzésekkel

Kérdés: „Az általad vizsgált vállalatok hány százalékának van nettó zéró célkitűzése?” Forrás: Fidelity International ESG elemzői felmérés 2023.

A jelek szerint Kína egyelőre az út sokkal korábbi szakaszát járja és a többi országnál jóval optimistább. Az ESG-szempontok egy ideje egyenletesen kúsznak felfelé a kínai vállalatvezetők fontossági listáján, bár meglehetősen mélyről indultak. Az elkötelezettség azonban 2020 óta új lendületet kapott, amikor Hszi Csin-ping elnök nyilatkozatban vállalta, hogy országának karbonkibocsátása 2030 után nem nő majd tovább, és Kína 2060-ra eléri a karbonsemlegesség állapotát.

A felmérésben szereplő régiók közül vitathatatlanul Kína rendelkezik a legnagyobb kapacitással a fenntarthatóság megvalósítása terén, különösen ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illeti.

Jól érzékelhető előrelépés tapasztalható tehát, de a felmérés azt mutatja, hogy a kínai vállalatoknak még komoly lemaradást kell behozniuk, méghozzá gyorsan, ha fel akarnak zárkózni a kormány által a kibocsátások csökkentésére országos szinten kitűzött célokhoz. A kínai vállalatokra összpontosító ágazati elemzőik szerint az általuk vizsgált vállalatoknak csak mintegy negyede rendelkezik nettó nulla célkitűzéssel, szemben a globális átlaggal, amely a vizsgált vállalatok valamivel több mint felét teszi ki.

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás:

A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban – derül ki az Allianz Trade 2023-as Agrárszektor Konferenciára összeállított elemzéséből.
2023. 12. 11. 05:00
Megosztás:

Reigl Judit festménye a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának sztárja

Reigl Judit, Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre és más alkotók kiemelkedő műveit vonultatja fel a Virág Judit Galéria a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója december 19-én. Az ünnepi aukciós anyag egyik legjobban várt tétele Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült darabja.
2023. 12. 11. 04:00
Megosztás:

A Roszatom megkezdte az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű berendezéseinek gyártását

A világon elsőként az oroszországi Jakutföldön épülő kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű (SMR) részegységeihez szükséges acélöntvények Szentpéterváron készülnek. A gyártás kezdete jelzi, hogy a Roszatom vezető szerepet tölt be az atomenergetikában áttörést hozó technológia, a sorozatban gyártható kis teljesítményű atomerőművek terén.
2023. 12. 11. 03:00
Megosztás:

Ez a tökéletes vérnyomása egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak! Kiszámoljuk!

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 12. 11. 02:00
Megosztás:

Átverés a 210.940 Ft-os átlagnyugdíj? Számolgassunk!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét? Cikkünkben 2 rövid oktató videó is van, érdemes megnézni mindkettőt, ha nem áll teljesen össze a kép, ott mindent elmagyarázunk.
2023. 12. 11. 01:00
Megosztás:

Új szereplők bukkantak fel az BTC-ETH csörtében - Elképesztő hozamok a láthatáron?

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a kriptotél dermesztő, jeges fuvallatát a magas profitokkal kecsegtető kriptotavasz váltja fel 2024-ben.
2023. 12. 11. 00:01
Megosztás:

Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt

Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.
2023. 12. 10. 23:00
Megosztás:

Üzembe helyezték a szerb-bolgár gázinterkonnektort

Szerbia alternatív ellátási útvonalat, ezáltal pedig nagyobb energiabiztonságot tud szavatolni azzal, hogy üzembe helyezték a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektort - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap.
2023. 12. 10. 22:00
Megosztás:

Volánbusz: nem okozott káoszt a munkabeszüntetés első napja

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napja - közölte a Volánbusz Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2023. 12. 10. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 10. 20:35
Megosztás:

Kétéves a családtámogatási kalkulátor

Már csaknem félmillió esetben vették igénybe a családtámogatási kalkulátort, amely két éve indult azért, hogy segítsen eligazodni a különböző családtámogatási lehetőségek között - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
2023. 12. 10. 18:00
Megosztás:

Átadták az Év kiváló magyar méze verseny díjait

Az Év kiváló magyar méze a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel szombaton.
2023. 12. 10. 17:00
Megosztás: