A Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat nyerte az első Morgan Stanley Quant Challenge adatelemző bajnokságot

Múlt szombaton lezárult az először megrendezett Morgan Stanley Quant Challenge, a cég első, Magyarországon megrendezett versenye, ahol az adatelemzés és modellezés területén mérhették össze az erejüket a diákok. A vetélkedő során még tanuló egyetemisták és frissdiplomások olyan problémák megoldásában tehették próbára magukat, amelyekhez hasonlókkal a globális pénzintézet elemzői nap mint nap foglalkoznak Budapesten és más irodákban. A versenyre 121 csapat jelentkezett, és végül a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat győzött.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat nyerte  az első Morgan Stanley Quant Challenge adatelemző bajnokságot

Az első Quant Challenge során az induló csapatok olyan feladatot kaptak, amelynek keretében elemezniük kellett, milyen hatással bír a klímaváltozás egy képzeletbeli bank mezőgazdasági ügyfeleinek üzletmenetére. A diákoknak adatelemző és modellező készségeiket, matematika és statisztikai tudásukat használva múltbéli adatok alapján kellett megbecsülniük a jövőben várható terméshozamokat az időjárás függvényében. A selejtező forduló után a legjobb 8 csapat vehetett részt a 2 napos élő döntőben a cég székházában, ahol a klímaváltozás okozta kockázatokat kellett kezelniük két lehetséges időjárási forgatókönyv mentén.

Az alapos értékelést követően a Morgan Stanley budapesti központjának technológiai szakértőiből álló zsűri a Compacto nevű csapat munkáját találta a legjobbnak, amelynek diákjai az Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói. A komplex problémákra adott kreatív megoldásaik nagy hatással bírtak a zsűri tagjaira.

„Nagyon jól éreztük magunkat mindkét forduló alatt, a feladatok érdekesek voltak és kellőképpen nagy kihívást jelentettek. Különösen tetszett, hogy végre a gyakorlatban is kipróbálhattuk az egyetemen tanultakat, valós problémákra keresve megoldást. Köszönjük a szervező csapat munkáját, rendkívül színvonalas versenyt sikerült összehozniuk” – mondta el Péter Ákos, a győztes Compacto csapat egyik tagja.

Gyakornoki lehetőség

A résztvevők betekintést nyerhettek a Morgan Stanley budapesti irodájának munkájába, megismerve a gyakornoki- és álláslehetőségeket. A bank 2006-ban nyitotta meg magyarországi irodáját, és mára több mint 3 000 munkatárssal segítik a vállalat globális működését számos területen az informatikától a matematikai modellezésen, a pénzügyön és a kockázatkezelésen át az adatelemzésig. A győztesek, valamint a második és harmadik helyen végzett csapatok díjazásban is részesültek.

„A Quant Challenge egyedülálló lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanuló diákok és frissdiplomások számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a kvantitatív elemzés területén, amely a Morgan Stanley-nél végzett mindennapi munkánk elengedhetetlen része – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley magyarországi irodájának HR vezetője. – Azért is örülünk ennek az együttműködésnek, mert sokszor látjuk, hogy ez a szakterület és főleg az itt zajló gyakorlati munka kevéssé ismert a diákok előtt. A verseny alatt lényegében néhány munkanapot töltöttek el az adatelemzők világában, így valós képet kaphattak arról, hogy milyen munka is zajlik a színfalak mögött egy nagyvállalat elemzőközpontjában. Örömmel láttuk az indulók tehetségét és lelkesedését, gratulálunk a Compacto csapatnak a győzelemhez és minden résztvevőnek a kemény munkájához. Izgalommal kísérjük figyelemmel a versenyző diákok további fejlődését és sok sikert kívánunk nekik karrierjükhöz."

Partnerség 13 egyetemmel

A Morgan Stanley kiemelt figyelmet fordít az egyetemekkel történő együttműködésre. A budapesti iroda alkalmazottainak több mint 95%-a diplomás és számos kolléga rendelkezik MBA vagy PhD végzettséggel. A foglalkoztatottak jelentős része természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai (STEM) területen végezte tanulmányait, míg egyharmaduk közgazdasági diplomával bír. A Morgan Stanley 13 egyetemmel áll partneri kapcsolatban Magyarországon. A széleskörű együttműködések kiterjednek gyakornoki programokra, különböző témákban tartott vendégelőadásokra, állásbörzéken és nyílt napokon való részvételre is. A cég évente több mint 100 szponzorációs megállapodás keretében támogat tudományos versenyeket (TDK és OTDK), konferenciákat és egyetemi tanszékeket. A Morgan Stanley emellett évente 200 diákot fogad szakmai gyakorlatra, akik közül sokan a cégnél folytatják karrierjüket a diplomaszerzés után.

7,9%-ra csökkent az infláció novemberben

A várakozásoknál kissé kedvezőbben alakulva 7,9%-ra, közel két éves mélypontra mérséklődött az infláció novemberben az előző hónapban mért 9,9%-os éves áremelkedési ütemről, míg az előző hónaphoz képesti átárazás 0,0%-os volt. Szintén az enyhülő inflációs nyomást jelzi, hogy a maginfláció 9,1%-ra mérséklődött az előző havi 10,9%-ról.
2023. 12. 10. 05:00
Megosztás:

A kiemelkedő karrier 7 titka - Mi az, ami igazán sikeressé teheti karrierünket?

Általánosságban elmondható, hogy aki pénzért dolgozik, valamilyen karrierutat jár be. Ezen felül vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Legalábbis így látja Johannes Steyrer, a Wien University Executive Academy EMBA Healthcare Management képzésének akadémiai igazgatója és a Wien University Bécs karrier- és menedzsmentszakértője és Wolfgang Mayrhofer, a WU Bécs Interdiszciplináris Menedzsment és Szervezeti Viselkedés Intézetének vezetője. A karrier utak tanulmányozásával foglalkozó szakemberek átfogó vizsgálatok után megdöbbentő felismeréseket gyűjtöttek arról, hogy mely tényezők tehetnek igazán sikeressé, vagy törhetnek meg egy karriert.
2023. 12. 10. 04:00
Megosztás:

Külföldön két kézzel szórják a pénzüket a magyarok az idén - már 1200 milliárd forintot költöttek

Többször utaztunk és sokkal több napot töltöttünk július-szeptemberben külföldi utazásokon, mint tavaly ilyenkor. Az egy évvel korábbinál folyó áron 50 százalékkal többet, 610 milliárd forintot költöttünk külföldön szállásra, szolgáltatásokra, üzemanyagra és étkezésre. Az idei kilenc havi, rekord összegű, 1200 milliárdos költés már jóval meghaladja a tavalyi egész évest - írja a friss adatokat elemző Bank360.hu.
2023. 12. 10. 03:00
Megosztás:

Áramszünet lesz! Kérj Te is riasztást, mielőtt bajba kerülsz!

Áramszünet most ?! Téged is gyakran ér váratlanul, hogy nincs áram a lakásodban, otthonodban? Nem tudsz lefőzni egy kávét, vagy épp nem tudod feltölteni az éppen lemerült mobiltelefonodat vagy nem tudod a TV-ben megnézni a kedvenc sorozatodat? Sokszor járhatunk így...
2023. 12. 10. 02:00
Megosztás:

Nincs 2 saját gyereked? Akkor nagy bajt csináltál!

Az elgondolkodtató kérdésre keressük a választ: Hogyan motiválhatnánk a szülőket, hogy legalább két gyermeket vállaljanak (ahogy a demográfusok javasolják, valójában 2,1-et)? Hogy miért? Mert nagy a baj!
2023. 12. 10. 01:00
Megosztás:

Már csak 1 napod van csatlakozni ilyen olcsón ehhez a kriptoprojekthez

Igaz, hogy a Chimpzee (CHMPZ) projektjéért már eddig is lelkesedtünk, hiszen az elmúlt pár hónap egyik legsikeresebb előértékesítését produkálja, de most újra felcsillant a szemünk, mert az ökoszisztéma natív tokenjét, a CHMPZ érmét hamarosan a tőzsdék is jegyezni fogják.
2023. 12. 10. 00:01
Megosztás:

Elkezdődött az év legforgalmasabb időszaka

Elindult a karácsonyi bevásárlási szezon, az élelmiszerláncok várakozásai szerint a tavalyinál erősebb lehet a decemberi forgalom - derül ki az MTI által készített körképből.
2023. 12. 09. 23:00
Megosztás:

Százmillió forintnyi adózatlan cigarettát foglaltak le

Százmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kistelepülés egyik ingatlanjának melléképületében.
2023. 12. 09. 22:00
Megosztás:

Több üzlet is zárva lesz december 24-én

Az élelmiszer-üzletláncok közül a Penny és a Lidl valamennyi üzlete zárva lesz december 24-én, a Spar is zárva tartja a legtöbb saját üzletét a bevásárlóközpontok kivételével, hasonlóan a Rossmann drogérialánchoz, nem nyitnak ki a JYSK és a Diego lakberendezési üzletei sem. A megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitvatartással várják majd a vásárlókat - közölték az áruházak az MTI-vel.
2023. 12. 09. 21:00
Megosztás:

Több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme, és egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett adatokat értékelve. „Ennek egyik meghatározó oka, hogy mind az élelmiszergyártók, mind a kereskedők rendkívül óvatosan bántak az átárazások lehetőségével” – tették hozzá.
2023. 12. 09. 20:00
Megosztás:

Vállalati kamatstop - a cégek pénzére is kiterjed a kamatstop

Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat - írja bank360.hu.
2023. 12. 09. 19:30
Megosztás:

Egyoldalúság és módszertani hiányosságok a Freedom House legújabb, internetszabadságról szóló jelentésében

A korábbi évekhez hasonló egyoldalúsággal és módszertani hiányosságokkal találkozhatunk az internetszabadság magyarországi állapotát értékelő Freedom on the Net 2023. évi jelentésében – állapítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése.
2023. 12. 09. 19:00
Megosztás:

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás: