A bizalmi vagyonkezelés érdekli? Ezeket a kérdéseket tegye fel magának!

Napjainkban Magyarországon egyre többen ismerik a bizalmi vagyonkezelés intézményét, vagy legalábbis hallottak már róla. Számos tévhit övezi ezt a hazánkban újdonságnak mondható jogintézményt, azonban úgy tűnik, az érdeklődők egyre inkább informáltak ezen a területen. Az érdeklődő vállalkozók jellemzően hallották, hogy ez a jogintézmény számos előnyt tartogat a számukra, de a legtöbbüknek mégis az az első kérdése, hogy „Nekem érdemes a bizalmi vagyonkezelést választanom?” Erre csak akkor tudunk válaszolni, ha előtte további kérdéseket teszünk fel magunknak.

A bizalmi vagyonkezelés érdekli? Ezeket a kérdéseket tegye fel magának!

Simon Stella (képünkön), az AegisLegal bizalmi vagyonkezelésre szakosodott ügyvédje segítségével összegyűjtöttük, hogy mi az az öt kérdés, amit mindenképp fel kell tenni ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjunk a bizalmi vagyonkezelésen.

1. Elég nagy-e a vagyonom?

Az egyik leggyakoribb tévhit a bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatban, hogy ez csak a szupergazdagok játékszere. A valóság ezzel szemben, hogy néhány száz millió forint likvid vagy illikvid vagyontömeg esetén is érdemes a bizalmi vagyonkezelésben gondolkodniuk az ügyfeleknek. Illikvid vagyon alatt például gazdasági társaság üzletrészét, részvényét értjük. Ez a küszöbérték attól függően alakul, hogy pontosan mi a bizalmi vagyonkezelés létrehozásának célja. Fontos kiemelni, hogy költség-haszon elemzést végezni célszerű (például az adóoptimalizálási céllal létrehozandó bizalmi vagyonkezelés esetében), azonban nem minden esetben számszerűsíthetőek az előnyök, amelyek a struktúra felállításával járnak.

2. Milyen célból szeretnék vagyonkezelést létrehozni?

Tízből nyolc esetben az első, ami a bizalmi vagyonkezelésről eszébe jut az embereknek, az az adótervezés. Tény, hogy rendkívüli összegű adó megspórolható így. Az adóelőnyök jellemzően cégeladás (teljes vagy részleges exit), vagy például alacsony értéken szerzett tőzsdei részvények értékesítése esetén aknázhatóak ki.

Végrendelkezés alternatívájaként is sokan használják a struktúrát. A vagyonrendelő még életében meg tudja határozni, hogy ki, milyen ütemezésben és mekkora vagyont kapjon. Ennek három előnye is van: az akár évekig elhúzódó hagyatéki eljárás lezárultát megelőzően is pénzhez tudnak jutni az örökösök, a tapasztalatok szerint az örökhagyó végakarata is sokkal nagyobb mértékben és jóval rugalmasabban tud érvényesülni, illetve a végrendelet megtámadásától sem kell tartani.

Vagyonvédelmi oldalról is óriási előnyei lehetnek a bizalmi vagyonkezelésnek. Egy vállalkozás indítását megelőzően – óvatosságból – a vagyonrendelő bizalmi vagyonkezelési szerződést köthet, és ez esetben az új cég hitelezői nem tarthatnak igényt a kezelt vagyonba tartozó vagyontárgyakra. A végrehajtás elkerülése csak akkor járható út, ha még a követelések megkeletkezése előtt megtörténik a vagyonkezelésbe adás.

3. Képes vagyok átengedni a kontrollt a vagyontárgyaim felett harmadik személynek?

A bizalmi vagyonkezelési szerződés megkülönböztető ismérve egy megbízási szerződéshez képest, hogy a kezelt vagyonba tartozó vagyontárgyak tulajdonjoga is átruházásra kerül. Ez teljeskörű rendelkezési jogot biztosít a vagyonkezelőnek, vagyis eladhatja, megterhelheti, elajándékozhatja a vagyontárgyakat. Bár korlátjai vannak ennek a tulajdonjognak - a vagyonkezelőnek a bizalmi vagyonkezelési szerződés előírásai szerint kell kezelnie a vagyont, a kedvezményezettek javára, eziránt felelősséggel is tartozik -, azonban a vagyonrendelő jogait a bizalmi vagyonkezelés felállítását követően a vagyonkezelő fogja gyakorolni. Vagyis immáron, egy gazdasági társaság vagyonkezelésbe adását követően, a vagyonkezelő fog a taggyűlésen szavazni.

„Fontos kiemelni, hogy vannak olyan praktikák, amellyel a vagyonrendelői kontroll erősíthető és a vagyonkezelő feletti ellenőrzés is szigorúbbá tehető, így akik elsőre el sem tudják képzelni azt, hogy az évtizedek alatt felépített cég üzletrészét átadják egy harmadik személynek, azoknak sem kell elkeseredniük. Egy jól átgondolt és precízen szabályozott struktúra kiváló kompromisszumokat tud nyújtani ezeknek a személyeknek is” – mondta el az AegisLegal ügyvédje.

4. Van-e bizalmi ember a környezetemben, aki a vagyonkezelői feladatokat el tudja látni?

A fentieket olvasva szinte mindenkiben megérlelődik az a gondolat, hogy csak olyan személynek adná át a vagyonát, akiben feltétel nélkül megbízik. Mindenképpen olyasvalakit javasolt kinevezni vagyonkezelőnek, aki a vagyonrendelő bizalmasa, jó barátja, üzlettársa, családtagja. Amennyiben nincs ilyen személy, akkor sincs minden veszve, két út is járható: megbízható egy üzletszerű bizalmi vagyonkezelő – olyan társaság, aki több vagyont kezel egyszerre, és a Magyar Nemzeti Bank engedélyével végzi ezen tevékenységét -, illetve a Polgári Törvénykönyv explicit nem tiltja azt az esetet sem, hogy a vagyonkezelő és a vagyonrendelő személye megegyezzen, amennyiben a vagyonrendelőn kívül van más kedvezményezett is. Simon Stella hozzátette, hogy az utóbbi választását elsőre nem javasolja, de körültekintő tervezés mellett lát lehetőséget ennek alkalmazására.

5. Mik a terveim a vagyonommal a következő 5, 10 és 30 évre, és a vagyont hogyan kívánom átadni a kijelölt utódaimnak?

A bizalmi vagyonkezelés egyik jellegzetessége, hogy legfeljebb 50 évre hozható létre. Bár a szerződés szabadon módosítható az évek során, érdemes már a bizalmi vagyonkezelés elindításakor egy olyan rendszert létrehozni, amivel a vagyonrendelő akkor is elégedett, ha a következő években már nem lesz módja azt módosítani. A vagyonkezelési szerződésben a vagyonrendelőnek alkalma van meghatározni azt, hogy a vagyon kezelésével kapcsolatos rövid-, közép- és hosszútávú terveket hogyan kell a vagyonkezelőnek megvalósítania, illetve lehetősége nyílik arra is, hogy a cégutódlás kérdéséről is gondoskodjon a vagyonkezelőn keresztül. A bizalmi vagyonkezelési szerződés megkötése előtt érdemes tisztázni az elképzeléseinket a vagyonuk örökítésével, kezelésével kapcsolatosan. Hasznos az, ha a szerződés ad egyfajta iránymutatást a vagyonkezelőknek ezen helyzetek megoldására, azonban mégsem köti őket gúzsba.” – zárta gondolatait Simon Stella ügyvéd.

Pluszban zártak az európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 10. 22. 18:05
Megosztás:

A munkavállalók ráharaptak a rugalmas munkavégzésre

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián Budapesten.
2021. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult pénteken a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi szintén vegyes zárás után.
2021. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.
2021. 10. 22. 16:00
Megosztás:

Nagyobb aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai: 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba. Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50%-al magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest. Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.
2021. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában kötelezővé tehetik két adag oltás felvételét

Kötelezővé tehetik Észak-Macedóniában a koronavírus elleni védőoltás két adagjának felvételét - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.
2021. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Szlovénia befagyasztja a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását - közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.
2021. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Nem zárt jó negyedévet a Snapchat

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott.
2021. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Új csúcsra ment az S&P500 tőzsdeindex Amerikában

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette.
2021. 10. 22. 13:00
Megosztás:

2.950 forintra emelte a MOL részvények célárát az Erste

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás - áll az Erste mai elemzésében.
2021. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak.
2021. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Magyarországi premier: Először kepviselteti magát szakmai eseményen a tiktok nemzetköz csapata

Nemzetközi Top Speaker-ek váltják egymást az idén jubileumi 20. születésnapját ünneplő BrandFestival színpadán, október 28-29-én a Cinext Etele-ben. Több mint 100 előadó, számos nemzetközi szakember boncolgatja a Viselkedés-tudomány ernyőkoncepció mentén a márkaélmény-fokozás és a fogyasztói bevonás izgalmas kérdéseit, jelenségeit. Magyarországon először képviselteti magát szakmai eseményen a TikTok nemzetközi csapata.
2021. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Hogyan működik a Google Pay, avagy GPay?

8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető, szeptember elejétől pedig az applikáció is megérkezett, így okosórával is használható. A tavaszi bevezetés óta eltelt hat hónapban a bank ügyfelei 6 milliárd forintot költöttek a GPay segítségével - közölte a K&H, amely egy összeállítást készített arról, hogy mi az a Google Pay, hogyan kell használni, mi garantálja a biztonságot - annak érdekében, hogy azok is elkezdhessék használni ezt fizetési alternatívát, akik valamilyen okból eddig ódzkodtak tőle.
2021. 10. 22. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak.
2021. 10. 22. 10:30
Megosztás:

A magyarok többsége szívesebben vásárol online divatcikkeket

Az online vásárlás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll - áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló nemzetközi kutatásában.
2021. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Öt tipp, hogy miért kell a garázsban mindenképp lennie szivattyúnak

Azt hiszed, a szivattyú olyan eszköz, amelyet alig használ az ember? Ha kertes házad van, pontosan tudod, hogy ez a kijelentés nem igaz, és rendszeresen szükséged lesz a masina segítségére. Mutatunk öt példát, mikor jön jól, ha van a garázsban egy minőségi szivattyú.
2021. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Karácsonykor nem lesz halból hiány

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
2021. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 10. 22. 08:00
Megosztás:

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly, a koronavírus-járvány alatt; a legnagyobb vesztes Budapest volt - olvasható az Otthon Centrum csütörtöki közleményében.
2021. 10. 22. 07:30
Megosztás: