A BKIK azonosította a sürgős beavatkozási pontokat a hazai energetikai rendszerben

Sürgősen lépni kell a jelenlegi hazai energetikai helyzet megoldása érdekében és a kormány múlt heti döntései erre jó alapot adnak Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke szerint. A budapesti kamara szakértői a budapesti, illetve a magyar vállalkozások energetikai problémáival, valamint azok potenciális megoldásaival kapcsolatban készítettek elemzést. Az ebben azonosított energetikai és finanszírozási kérdések mélyebb vizsgálatára és a megoldási javaslatok részletes kidolgozásához vállalkozói felmérést indítanak, az eredmények megvitatására pedig szakmai konferenciát szerveznek.

A BKIK szakértői az elmúlt időszakban kialakult energiahelyzetre tekintettel azonosították a rövid-, illetve hoszabbtávú problémákat és megoldási lehetőségeket javasoltak.

Rövid távú probléma: az idei téli gázhasználat költsége

A rohamosan emelkedő energetikai árak olyan mértékben növelhetik meg a termelési költségeket, amely ellehetetlenítheti a vállalkozások működését. Számos iparág érintett, de a termelő- és gyártó szektorok kiemelten, mely a gazdasági kibocsátási képességek csökkenése mellett már rövid távon munkahelyek tömeges elvesztését okozhatja. Ráadásul ezek a kieső ipari kapacitások sokkal lassabban állhatnak helyre, mint a szolgáltatások.

Hosszabb távú probléma: energiamix nemzetgazdasági szintű átalakítása

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szabályok (ESG) egyre erősödnek, ezáltal már a vállalkozások szintjén is hamarosan megjelennek az energiamix-szel kapcsolatos elvárások, melyek teljesítése akár komoly beruházásokat is igényelhet. Az energiamixben erősíteni kell a megújuló, nem fosszilis energia arányát, lehetőleg diverzifikáltan és decentralizáltan. Ebben jelentős szerepe kell legyen a napenergiának, de a szélenergia is kaphat kisebb szerepet, továbbá hasznos lenne, ha növekedne a vízenergia termelési lehetősége (akár gátak építésével, melynek következtében a csapadékszegényebb időszakokban és helyeken csökkenhet a vízhiány kitettség).

A jelentősen ingadozó termelést folytató megújuló energiaforrásokra való átállás biztonsági alapját a PAKS2 atomerőmű üzembeállása adhatja meg, de ez az új kapacitás csak hosszabb távon áll majd rendelkezésre, a jelenlegi gazdasági válságban energetikai szerepe nem lesz, viszont maga az építkezés erősítheti a gazdaságot addig is.

Rövid távú megoldási lehetőségek közül a termelés szempontjából az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás. Gond ugyanakkor, hogy a kazánok rendelkezésre állása bizonytalan a szerelési kapacitás kevés.    

Fűtőolaj: egyes szakértői vélemények szerint a fűtőolajra való gyors átállást lenne érdemes támogatni. Az olaj ára is igen magasan, de a megszokott ártartományon belül van jelenleg. Az olajkazánok könnyen beállíthatóak a gázkazánok helyére, minimális rendszerigazítással. Meg lehet vizsgálni akár motorok beállítását, amellyel hőtermelés mellet kapcsoltan villamosenergiát is elő lehet állítani, ez a megoldás a villamos rendszer szabályozásában adhat segítséget és csökkentheti a vállalatok veszteségét.

Az olajkazánok rendelkezésre állása és a beszerelést elvégezni képes szakemberek elérhetősége szab határt annak, hogy ezen a télen mennyire hatékony lehet ez a gyorsan elérhető  megoldási lehetőség. A megoldás környezetvédelmi hatása kifejezetten negatív, így ezeket a beruházásokat minél előbb fenntartható energiatermelési beruházásokkal kell majd kiváltani. Ez a megoldás része lehet a kormány által bejelentett energiaintenzív, a kis-, közepes vállalkozások számára indítandó külön programnak.

Biomassza (fatüzelés): Ez a megoldás főleg a kisebb településeken jöhet elsősorban szóba, ahol korábban már voltak ilyen megoldások. Az erdészetek által kitermelt hulladékfa/egyéb biomassza kazánban történő hasznosítása nem újkeletű, jó hatásfokú kazánok állnak rendelkezésre, Nagyobb hőmennyiség szükséglet esetén javasolt a gőzhasznosítás villamosenergia célra történő vizsgálata is.

Villamos energia, napenergia: a gáztüzelésű rendszerek villamos energiára való átállítása is reális lehetőség, de sokkal időigényesebb, nem kompatibilis a gázra épült vállalati energetikai rendszerekkel, ráadásul az ehhez kapcsolódó hálózatbővítés, illetve hálózati csatlakozás is nehézkes. Általánosságban a villamos energia jelenleg csak a regionális vagy országos rendszerben értelmezhető. Következésképpen a beruházások időigénye az előttünk álló téli problémákra csak kis részben, illetve csak egyes esetekben jelenthet megoldást.

Energiatakarékosság, energiamegtakarítás: ez egyes szektorok bizonyos szegmenseiben lehetőség. 1-2 fokkal hűvösebben még sok esetben lehet dolgozni, de egy gyors szigetelés is segíthet. Ugyanakkor, a termelésben felhasznált energia csökkentése a termelés csökkentését eredményezi, ez pedig nem lehet cél. Az energiatakarékosság szerepe elsősorban abban lehet, hogy a lakosságnál és az állami, önkormányzati intézményeknél megtakarított gáz az ipari fogyasztók működésének fenntartásához csoportosítható át.

Bármilyen átalakításhoz ugyanakkor finanszírozásra is szükség van, ráadásul nagyon gyorsan. Itt kérdés, hogy beruházási finanszírozás formájában vagy inkább működési költség finanszírozás formájában célszerű ezt megszervezni.

Hosszú távú megoldási lehetőségek

PAKS2: hosszabb távú megoldás PAKS1 kapacitásának fenntartása mellett, hiszen jelentősen megnövekvő, egyenletesen rendelkezésre álló villamosenergia-mennyiséget teremt, amire a jelenlegi gázzal működő kapacitások is átállíthatóak. Az elsődleges feladat most az új reaktorok minél gyorsabb üzembeállításának megszervezése. Később az egyenletesen rendelkezésre álló éjszakai áram felhasználása vagy tárolása jelenthet megoldandó feladatot.

Napelem: már közép távon jó megoldás. Ezen az igen dinamikus piacon jelenleg is rengeteg projekt fut, alakulnak az árazások, egyre több a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodás (PPA). Megoldást kíván ugyanakkor a kereslet jelenlegi megugrása miatt kialakult termékhiány, valamint a telepítési kapacitások korlátozottsága a piacon.

Vízenergia (időjárás függő): nagyobb arányú hasznosítása az addicionális nemzetgazdasági hasznok kiaknázásával, növelheti a megújuló részarányt, diverzifikálja az energiamixet

Szélenergia (időjárás függő): a napenergia mellett növelheti a megújuló részarányt, diverzifikálja az energiamixet a napenergiától eltérő betáplálási profilt nyújt

Biomassza: felhasználása nem időjárásfüggő, így kiszámítható és tervezehető termelést biztosít, az alapanyag ellátás kérdést hatóságilag érdemes szabályozni

Biogáz/depóniagáz: primer alapanyagként, vagy földgázhoz keverve javasolt az energetikai hasznosítása. Földgáz részleges kiváltására alkalmas, mellyel növelni lehet az ellátásbiztonságot, de villamosenergia termelésre is alkalmas

Hidrogén: primer alapanyagként, vagy földgázhoz keverve javasolt az energetikai hasznosítása továbbá szabályozásban történő hasznosításra alkalmas kifejezetten a termelése a völgyidőszakok, az energetikai felhasználása a csúcsok kiszabályozását segíti.

Energiatárolás: Ahhoz, hogy a fentebb felsoroltak nagyobb arányban rendszerbe állíthatóak legyenek, az elosztóhálózati rendszerüzemeltető (DSO) és az átviteli rendszerirányító kapacitásokat (TSO) meg kell erősíteni. Úgy tűnik, hogy az EU-s Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRE) Alap forrásait leginkább erre kívánják felhasználni. Emellett a helyi vagy regionális szabályozási/ kiegyenlítő kapacitásokat is fejleszteni kell, ehhez elengedhetetlenek az energiatároló megoldások és a hálózati fejlesztések. Jelenleg az energiatárolásnál az akkumulátorok a legelterjedtebbek és ehhez leginkább még lítium az alapanyag, de a hidrolízises eljárások is rohamosan fejlődnek.

A finanszírozás itt is komoly problémákat vet fel. A bankok a KÁT-os (Kötelező Átvételi Tarifa) és METÁR-os (Megújuló Támogatási Rendszer) projekteket már jól kezelik, de a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodásokkal (PPA) még ismerkednek, az akkumulátor alapú projektek kezelésével pedig még sehogy sem állnak.

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Tudatosan vásárolunk, de még így is sokat pazarolunk

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:30
Megosztás:

Ha ezt az extrudált kenyeret vetted, ne edd meg!

Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:00
Megosztás: