A cég amely rászoktatta az országot a salátára

Kerek jubileumot ünnepel idén májusban a konyhakész saláták terén piacvezető Eisberg Hungary Kft. 30 évvel ezelőtt a McDonald’s jégsaláta-beszállítójaként vetették meg a lábukat Magyarországon, mára gyakorlatilag megváltoztatták az ország étkezési kultúráját. Nekik köszönhető, hogy például a rukkola vagy a bébispenót mindennapos szereplő lett a családok asztalán. Csak tavaly 29 millió zacskó salátát adtak el, emellett salátadresszingeket és fogyasztásra kész salátatálakat is kínálnak, amelyek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, olyannyira, hogy az igények kiszolgálására idén növelték a gyártókapacitást.

A cég amely rászoktatta az országot a salátára

Az Eisberg vállalatcsoport története csaknem 50 évvel ezelőtt kezdődött egy svájci családi földműves üzemmel, amelyből napjainkra Európa egyik vezető vállalata lett. Az Eisberg cégcsoport – 2016 óta a svájci Bell Food Group részeként – közel 1400 munkatársat foglalkoztat Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Spanyolországban. A magyar leányvállalat, az Eisberg Hungary Kft. 1992-ben jött létre, a gyáli üzemben ma csaknem kétszázan dolgoznak, ahol profi osztályozó-, mosó-, szárító- és csomagolóberendezésekkel állítják elő a konyhakész csomagolt salátákat, szigorú minőségbiztosítási kontroll mellett.

A magyarok rákaptak a salátára

A jégsaláta volt az első, amivel az Eisberg a magyar piacra lépett a 90-es évek elején, a McDonald’s hamburgereihez szállították nagy kiszerelésben a ropogós leveleket.

Ahogy kinyílt a világ, és a magyarok megismerkedtek a saláták sokszínű világával, úgy növekedett az érdeklődés a termékcsoport iránt. Ehhez hozzájárult a társadalomban tapasztalható növekvő egészségtudatosság is. Az Eisberg, reagálva a fogyasztói igényekre, egyre többféle salátát és salátakeveréket dobott piacra, alkalmazkodva a tradicionális magyar ízléshez. Mára az Eisberg 40-45-féle salátát és más zöldségfélét, például répát, káposztát, céklát használ fel különböző keverékeihez.

Jelenleg a salátapiacon eladott mennyiség kicsivel több mint felét (55%-át) a nagy üzletláncok értékesítik saját nevükön, a többi Eisberg márkanéven kerül forgalomba.

A számok is azt mutatják, hogy a magyarok rákaptak a salátára. Míg 1992-ben az Eisberg árbevétele 50 millió forint volt, ez az összeg 2021-re ennek csaknem 200-szorosára, közel 9,9 milliárd forintra nőtt. Tavaly 29 millió csomag salátát adott el a vállalat, ezen felül 7 millió darab egyéb terméket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is nőtt a zöldségfogyasztás az elmúlt években Magyarországon. A burgonyát nem számítva a többi zöldségféléből, beleértve a salátát is, 2010-ben éves szinten és fejenként 48 kilót fogyasztottak a vásárlók. Ez a szám 2015-ben 52, 2020-ra 60 kilogrammra emelkedett.

Gazsi Zoltán, aki 15 éve vezeti a Eisberg magyarországi vállalatát, azt mondja, a piaci siker titka a vásárlói visszajelzések folyamatos nyomon követése és az ezekre való gyors reagálás, legyen szó a salátakeverékek kiszereléséről, összetételéről vagy új termék bevezetéséről.

– Hiszek abban, hogy a fogyasztók a legfontosabbak – mondja Gazsi Zoltán. –  Nem veszíthetjük el a bizalmukat, ezért nagyon fontos a transzparencia. Rengeteg üzemlátogatást szervezünk, meg lehet nézni, milyen körülmények között készülnek a termékeink, nincs titkolni valónk, sőt, büszkék vagyunk rá. A salátákat átlátszó fóliába csomagoljuk, láthatóvá téve a termék összetevőit és frissességét.

A vásárlói igények kiszolgálására az Eisberg idén 2000 négyzetméter extra gyártóterülettel bővítette kapacitását, itt allergén alapanyagokat (hús, hal, glutén, laktóz) tartalmazó salátatálakat is képesek nagy mennyiségben előállítani. Hetente csaknem 60 ezer adag különböző összetételű salátatál készül itt, amely egyre népszerűbb, tavaly 2,2 millió darabot adtak el ebből a termékből.

Az Eisberg számára a folyamatos megújulás mellett kiemelt fontosságú a fenntarthatóság kérdése. A vállalat, amikor csak lehet, hazai termelőktől szerzi be az alapanyagokat. A termékek egy részét újrahasznosított műanyagba (RPET) csomagolják, és a felhasznált fóliák is újrahasznosítható műanyagból készülnek A gyáli üzem áramellátását 20 százalékban az épület tetején kialakított napelempark biztosítja.

Covidtól a háborúig

Az elmúlt évek az Eisberg számára is számtalan kihívást hoztak.  A klímaváltozás, a Covid hatásai, az ukrajnai háború mind érezteti hatását a termelésben és az eladásban is. Ezekből a helyzetekből igyekszik a legjobbat kihozni a vállalat, mondja Gazsi Zoltán, hozzátéve, mindezt nem problémaként, inkább kihívásként éli meg.

– Mi 98 százalékon tudjuk teljesíteni a rendeléseket, még úgy is, hogy a piaci zöldségárak emelkedése miatt 20-25 százalékkal nőtt az igény a konyhakész csomagolt salátákra. Amikor a fogyasztó azt látja, hogy egy fej zeller 800 forint, akkor inkább vesz egy zacskó salátát. Ez most nagyon jó alternatíva az egészségtudatos vásárlók számára – árulja el az ügyvezető.

A hazai alapanyagot évek óta megbízható stratégiai partnerek szállítják a gyáli üzembe. Mindegyikük szigorú minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, ami garantálja az állandó, magas minőséget, de ha szükséges, megvannak a megbízható külföldi beszerzési források is. Ennek ellenére minden nap tartogat kihívásokat, nincs két egyforma szállítmány, tudjuk meg a vállalat vezetőjétől.

– Ez a munka iszonyú stresszes, a legnagyobb kihívás az, hogy ezt a hihetetlenül összetett rendszert fenntartható módon működtessük, ami számomra az emberek fenntarthatóságát is jelenti. Nem hagyjuk, hogy kiégjenek ebben a stresszben, odafigyelünk rájuk, és ez is hozzáad a cég értékrendjéhez – mondja Gazsi Zoltán.       

Az Eisbergnél 85 százalékos a dolgozói elégedettségi felmérés eredménye, míg más, jellemzően fizikai munkát igénylő vállalatoknál ez az arány rendszerint 30 százalék körül mozog.           

Több, mint saláta

Hogy mi a legnagyobb hozzáadott érték, amivel az ügyvezető az elmúlt 15 évben hozzájárult az Eisberg működéséhez, Gazsi Zoltán azt válaszolja, egyértelműen a brand.

– A brand erősítése és az abban való hit, hogy a fogyasztó az áruházban a saját márkás saláta helyett az Eisbergét részesíti előnyben, mert olyan értékeket képviselünk, amitől az vonzóbb lesz. Hiszek abban, hogy a fiatal generáció egy értékvezérelt generáció lesz.

Az Eisberg évek óta elkötelezett fontos társadalmi ügyek támogatása mellett, legyen szó sportról, kultúráról vagy egészségről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Gazsi Zoltán május 21-én a Menedzserek Országos Szövetségétől megkapta az „Év menedzsere a társadalomért 2021” különdíjat. Az ügyvezető azt mondja, az összes ilyen jó ügy személyekhez kapcsolódik, ezért nincs külön felelőse a vállalaton belül a CSR-nak.

– Fontos számomra, mert tudom, hogy ezekre leszek majd büszke öregkoromban. A még több eladott saláta ahhoz kell, hogy támogassunk olyan társadalmi ügyeket, amelyek számunkra fontosak. Hiszek abban, hogy a fogyasztó, amikor bemegy a boltba, és látja, hogy ott az Eisberg, akkor tudja, hogy ez a vállalat milyen jó ügyeket képvisel, és ez is motiválja a választásában.

Május 26-án az Eisberg gyáli telephelyén ünnepelték a svájci tulajdonú vállalat magyarországi jelenlétének 30. évfordulóját. Az eseményen ott volt Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, és Pápai Mihály, Gyál polgármestere is. Palya Bea előadóművész énekével, Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok pedig mesteri trükkjeivel varázsolta el a közönséget. Aki kedvet érzett hozzá, rövid látogatást tehetett az Eisberg üzemében, végig követve a saláták útját a raktártól a csomagolásig.

Dinamikus a beutazó turizmus visszaépülése a járvány után

A járványügyi korlátozások megszűnésének köszönhetően egyre dinamikusabban épül vissza a beutazó turizmus Magyarországon, annak ellenére is, hogy a háború miatt elmaradnak az ukrán és az orosz turisták, a szigorú kínai covid-szabályok miatt pedig a kínai utazók is - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Az állattenyésztők is jelentős segítséget kapnak a kihívások leküzdéséhez

Az elmúlt csaknem két és fél évben az állattenyésztési ágazatot komoly kihívások érték, a koronavírus mellett a takarmány- és energiaárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány is nehéz helyzetbe hozta a gazdálkodókat. Az Agrárminisztérium a kihívások leküzdése érdekében számos szakpolitikai intézkedést hozott - mutatott rá a minisztérium pénteki közleménye szerint Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 31. Farmer Expón Debrecenben.
2022. 08. 20. 07:00
Megosztás:

OPUS TIGÁZ: csak indokolt költségeket tartalmaznak a díjak

Az OPUS TIGÁZ Zrt.-t a gázszolgáltatás díjából csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg, amelynek mértékét a hatóság a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálat alapján állapítja meg - közölte az gázelosztói engedéllyel rendelkező társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 06:00
Megosztás:

A BRFK válasza a traktoros tüntetési szándékra

A rendőrség ismét megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el többek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat.
2022. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás: