A cég amely rászoktatta az országot a salátára

Kerek jubileumot ünnepel idén májusban a konyhakész saláták terén piacvezető Eisberg Hungary Kft. 30 évvel ezelőtt a McDonald’s jégsaláta-beszállítójaként vetették meg a lábukat Magyarországon, mára gyakorlatilag megváltoztatták az ország étkezési kultúráját. Nekik köszönhető, hogy például a rukkola vagy a bébispenót mindennapos szereplő lett a családok asztalán. Csak tavaly 29 millió zacskó salátát adtak el, emellett salátadresszingeket és fogyasztásra kész salátatálakat is kínálnak, amelyek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, olyannyira, hogy az igények kiszolgálására idén növelték a gyártókapacitást.

A cég amely rászoktatta az országot a salátára

Az Eisberg vállalatcsoport története csaknem 50 évvel ezelőtt kezdődött egy svájci családi földműves üzemmel, amelyből napjainkra Európa egyik vezető vállalata lett. Az Eisberg cégcsoport – 2016 óta a svájci Bell Food Group részeként – közel 1400 munkatársat foglalkoztat Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Spanyolországban. A magyar leányvállalat, az Eisberg Hungary Kft. 1992-ben jött létre, a gyáli üzemben ma csaknem kétszázan dolgoznak, ahol profi osztályozó-, mosó-, szárító- és csomagolóberendezésekkel állítják elő a konyhakész csomagolt salátákat, szigorú minőségbiztosítási kontroll mellett.

A magyarok rákaptak a salátára

A jégsaláta volt az első, amivel az Eisberg a magyar piacra lépett a 90-es évek elején, a McDonald’s hamburgereihez szállították nagy kiszerelésben a ropogós leveleket.

Ahogy kinyílt a világ, és a magyarok megismerkedtek a saláták sokszínű világával, úgy növekedett az érdeklődés a termékcsoport iránt. Ehhez hozzájárult a társadalomban tapasztalható növekvő egészségtudatosság is. Az Eisberg, reagálva a fogyasztói igényekre, egyre többféle salátát és salátakeveréket dobott piacra, alkalmazkodva a tradicionális magyar ízléshez. Mára az Eisberg 40-45-féle salátát és más zöldségfélét, például répát, káposztát, céklát használ fel különböző keverékeihez.

Jelenleg a salátapiacon eladott mennyiség kicsivel több mint felét (55%-át) a nagy üzletláncok értékesítik saját nevükön, a többi Eisberg márkanéven kerül forgalomba.

A számok is azt mutatják, hogy a magyarok rákaptak a salátára. Míg 1992-ben az Eisberg árbevétele 50 millió forint volt, ez az összeg 2021-re ennek csaknem 200-szorosára, közel 9,9 milliárd forintra nőtt. Tavaly 29 millió csomag salátát adott el a vállalat, ezen felül 7 millió darab egyéb terméket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is nőtt a zöldségfogyasztás az elmúlt években Magyarországon. A burgonyát nem számítva a többi zöldségféléből, beleértve a salátát is, 2010-ben éves szinten és fejenként 48 kilót fogyasztottak a vásárlók. Ez a szám 2015-ben 52, 2020-ra 60 kilogrammra emelkedett.

Gazsi Zoltán, aki 15 éve vezeti a Eisberg magyarországi vállalatát, azt mondja, a piaci siker titka a vásárlói visszajelzések folyamatos nyomon követése és az ezekre való gyors reagálás, legyen szó a salátakeverékek kiszereléséről, összetételéről vagy új termék bevezetéséről.

– Hiszek abban, hogy a fogyasztók a legfontosabbak – mondja Gazsi Zoltán. –  Nem veszíthetjük el a bizalmukat, ezért nagyon fontos a transzparencia. Rengeteg üzemlátogatást szervezünk, meg lehet nézni, milyen körülmények között készülnek a termékeink, nincs titkolni valónk, sőt, büszkék vagyunk rá. A salátákat átlátszó fóliába csomagoljuk, láthatóvá téve a termék összetevőit és frissességét.

A vásárlói igények kiszolgálására az Eisberg idén 2000 négyzetméter extra gyártóterülettel bővítette kapacitását, itt allergén alapanyagokat (hús, hal, glutén, laktóz) tartalmazó salátatálakat is képesek nagy mennyiségben előállítani. Hetente csaknem 60 ezer adag különböző összetételű salátatál készül itt, amely egyre népszerűbb, tavaly 2,2 millió darabot adtak el ebből a termékből.

Az Eisberg számára a folyamatos megújulás mellett kiemelt fontosságú a fenntarthatóság kérdése. A vállalat, amikor csak lehet, hazai termelőktől szerzi be az alapanyagokat. A termékek egy részét újrahasznosított műanyagba (RPET) csomagolják, és a felhasznált fóliák is újrahasznosítható műanyagból készülnek A gyáli üzem áramellátását 20 százalékban az épület tetején kialakított napelempark biztosítja.

Covidtól a háborúig

Az elmúlt évek az Eisberg számára is számtalan kihívást hoztak.  A klímaváltozás, a Covid hatásai, az ukrajnai háború mind érezteti hatását a termelésben és az eladásban is. Ezekből a helyzetekből igyekszik a legjobbat kihozni a vállalat, mondja Gazsi Zoltán, hozzátéve, mindezt nem problémaként, inkább kihívásként éli meg.

– Mi 98 százalékon tudjuk teljesíteni a rendeléseket, még úgy is, hogy a piaci zöldségárak emelkedése miatt 20-25 százalékkal nőtt az igény a konyhakész csomagolt salátákra. Amikor a fogyasztó azt látja, hogy egy fej zeller 800 forint, akkor inkább vesz egy zacskó salátát. Ez most nagyon jó alternatíva az egészségtudatos vásárlók számára – árulja el az ügyvezető.

A hazai alapanyagot évek óta megbízható stratégiai partnerek szállítják a gyáli üzembe. Mindegyikük szigorú minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, ami garantálja az állandó, magas minőséget, de ha szükséges, megvannak a megbízható külföldi beszerzési források is. Ennek ellenére minden nap tartogat kihívásokat, nincs két egyforma szállítmány, tudjuk meg a vállalat vezetőjétől.

– Ez a munka iszonyú stresszes, a legnagyobb kihívás az, hogy ezt a hihetetlenül összetett rendszert fenntartható módon működtessük, ami számomra az emberek fenntarthatóságát is jelenti. Nem hagyjuk, hogy kiégjenek ebben a stresszben, odafigyelünk rájuk, és ez is hozzáad a cég értékrendjéhez – mondja Gazsi Zoltán.       

Az Eisbergnél 85 százalékos a dolgozói elégedettségi felmérés eredménye, míg más, jellemzően fizikai munkát igénylő vállalatoknál ez az arány rendszerint 30 százalék körül mozog.           

Több, mint saláta

Hogy mi a legnagyobb hozzáadott érték, amivel az ügyvezető az elmúlt 15 évben hozzájárult az Eisberg működéséhez, Gazsi Zoltán azt válaszolja, egyértelműen a brand.

– A brand erősítése és az abban való hit, hogy a fogyasztó az áruházban a saját márkás saláta helyett az Eisbergét részesíti előnyben, mert olyan értékeket képviselünk, amitől az vonzóbb lesz. Hiszek abban, hogy a fiatal generáció egy értékvezérelt generáció lesz.

Az Eisberg évek óta elkötelezett fontos társadalmi ügyek támogatása mellett, legyen szó sportról, kultúráról vagy egészségről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Gazsi Zoltán május 21-én a Menedzserek Országos Szövetségétől megkapta az „Év menedzsere a társadalomért 2021” különdíjat. Az ügyvezető azt mondja, az összes ilyen jó ügy személyekhez kapcsolódik, ezért nincs külön felelőse a vállalaton belül a CSR-nak.

– Fontos számomra, mert tudom, hogy ezekre leszek majd büszke öregkoromban. A még több eladott saláta ahhoz kell, hogy támogassunk olyan társadalmi ügyeket, amelyek számunkra fontosak. Hiszek abban, hogy a fogyasztó, amikor bemegy a boltba, és látja, hogy ott az Eisberg, akkor tudja, hogy ez a vállalat milyen jó ügyeket képvisel, és ez is motiválja a választásában.

Május 26-án az Eisberg gyáli telephelyén ünnepelték a svájci tulajdonú vállalat magyarországi jelenlétének 30. évfordulóját. Az eseményen ott volt Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, és Pápai Mihály, Gyál polgármestere is. Palya Bea előadóművész énekével, Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok pedig mesteri trükkjeivel varázsolta el a közönséget. Aki kedvet érzett hozzá, rövid látogatást tehetett az Eisberg üzemében, végig követve a saláták útját a raktártól a csomagolásig.

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás: