A Continental nyereséget termel és az eredmények további javulását várja

A Continental tartósan viharos piaci környezetben is jól teljesített operatív szempontból 2021-ben, és pozitív nettó eredményt ért el. A koronavírus-járvány, az elektronikai alkatrészhiány miatti alacsony autóipari termelés, valamint a beszerzés és logisztika területén tapasztalható jelentős költségnövekedés különösen jelentős hatással volt a DAX-on jegyzett vállalat árbevételére és eredményére. Mindezek ellenére a Continental elérte korrigált éves céljait. Átdolgozott stratégiájával és ennek megfelelő piacorientált struktúrájával a technológiai vállalat stratégiailag is meghatározta jövőjének irányát.

A Continental nyereséget termel és az eredmények további javulását várja

„Az elmúlt pénzügyi év ismét nagyon embert próbáló volt számunkra. A rengeteg kihívás ellenére 2021-ben jól teljesítettünk, és pozitív nettó eredményt értünk el” – mondta Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója a társaság szerdán, Hannoverben megtartott éves pénzügyi sajtótájékoztatóján. Majd hozzátette: „Szeretnék külön köszönetet mondani a több mint 190 ezer alkalmazottunknak világszerte. Igazi csapatként fogtak össze, hogy leküzdjék a rájuk háruló korlátozásokat és akadályokat.”

Setzer utal a vállalat erős technológiai pozíciójára is: „A biztonságos, autonóm, hálózatba kapcsolt és fenntartható vezetés a jövő mobilitásának mozgatórugója. Elkötelezettek vagyunk ezen területek fejlesztése iránt. Erősségeink itt központosulnak – a fékrendszerektől és járműkörnyezet-érzékelőktől a nagyteljesítményű számítógépeken és fenntartható gumiabroncsokon át az elektromos járművek hőkezelésére szolgáló tömlőkig. Fókuszált portfóliónknak, valamint átfogó szoftver- és digitalizációs szakértelmünknek köszönhetően előkelő pozícióban vagyunk.  Szakértelmünket átfogóan összpontosítjuk stratégiai átrendeződésünkhöz.”

A konszolidált árbevétel 6 százalékot emelkedett 2021-ben

Az előzetes mutatók alapján a DAX-on jegyzett vállalat konszolidált árbevételei 33,8 milliárd eurót tettek ki az elmúlt pénzügyi évben (2020: 31,9 milliárd euró, +6,0 százalék). Ellenkező jelzés hiányában a Vitesco Technologies (megszűnt tevékenység) hatásai a 2021. szeptemberi kiválásáig nincsenek figyelembe véve. A konszolidáció és az árfolyamhatások körének változása előtt az árbevétel 7,4 százalékkal nőtt. A folyamatosan kihívásokkal teli piaci környezetben a vállalat 1,9 milliárd eurós korrigált EBIT-et ért el (2020: 1,4 milliárd euró, +37,7 százalék), ami 5,6 százalékos korrigált EBIT-árrést jelent (2020: 4,4 százalék).

„Míg a világszerte tapasztalható alacsony termelési szint negatív hatással volt, különösen az autóipari üzletágunkra, a Tires és a ContiTech szektorok jó eredményt tudtak eléri a beszerzés és a logisztika területén tapasztalható hatalmas költségnövekedés ellenére” – mondta Setzer.

A felmerült kiadások és az ingatlanok, gépek és berendezések értékvesztései miatt létrejövő, előző évi negatív nettó eredményt követően a Continental 1,5 milliárd eurós nettó eredményt ért el 2021-ben (2020: -962 millió euró). Az akvizíciók, értékesítések és kiválások hatása előtti szabad cash flow a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán 1,2 milliárd eurót tett ki (2020: 805 millió euró).

A Continental igazgatótanácsa részvényenként 2,20 eurós osztalékot javasol

„Nettó eredményünk és stabil pénzforgalmi helyzetünk alapján osztalékpolitikánknak megfelelően részvényenként 2,20 euró osztalék kifizetését javasoljuk az éves közgyűlésen” – mondta Katja Dürrfeld, a Continental pénzügyi igazgatója. A Continental osztalékpolitikája a nettó bevétel 15 és 30 százaléka közötti elosztását írja elő.

A 2022-es pénzügyi év kilátásai

Amennyiben a geopolitikai helyzet – különösen Kelet-Európában – továbbra is feszült marad, vagy akár tovább romlik, az tartós következményekkel járhat a termelésre, az ellátási láncokra és a keresletre nézve. A változás súlyosságától függően ez az előző évhez képest alacsonyabb árbevételt és bevételt eredményezhet a csoport összes szektorának, valamint a Continental csoportnak.

Ezeket a kockázatokat figyelmen kívül hagyva a Continental arra számít, hogy 2022-ben a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek globális gyártása 6-9 százalékkal fog növekedni. 2021-ben ez az adat a felmerülő félvezetőhiány következtében éves szinten mindössze 3 százalékkal, megközelítőleg 77 millió járműre nőtt. A vállalat emellett magasabb beszerzési és logisztikai költségekkel is számol, mintegy 2,3 milliárd euróval.

A piacaink és iparágaink alakulására vonatkozó feltételezések alapján 2022-re a Continental körülbelül 38-40 milliárd eurós konszolidált árbevételre, valamint körülbelül 5,5-6,5 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- re számít. Azonban várhatóan a visszafogott évkezdést követően fokozatosan javulni fog az üzletmenet.

Az Automotive csoportszektorban a Continental mintegy 18-19 milliárd eurós árbevételt prognosztizál, 0-1,5 százalékos korrigált EBIT árréssel.

A Tires csoportszektorban a Continental körülbelül 13,3-13,8 milliárd eurós árbevétellel számol, 13,5-14,5 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- tel.

A ContiTech csoportszektorban a Continental 6,0-6,3 milliárd eurós árbevételre számít, 7,0-8,0 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT- tel

A pénzügyi befektetések előtti tőkeberuházás az előrejelzések szerint az árbevétel 7 százaléka alatt lesz.

Az akvizíciók és értékesítések előtti szabad cash flow (korrigált szabad cash flow) körülbelül 0,7 és 1,2 milliárd euró között várható.

A Continental a nem kielégítő pénzügyi teljesítmény ellenére megerősíti középtávú céljait

„Egy alapvető átalakulás kellős közepén vagyunk, amiből győztesként szeretnénk kikerülni. Nem vagyunk elégedettek a jelenlegi pénzügyi teljesítményünkkel. Ennek megfelelően szigorúan végre fogjuk hajtani stratégiánkat, és növeljük jövedelmezőségünket. Így szilárdan kitartunk a 2020 végén közzétett középtávú céljaink mellett” – mondta Dürrfeld.

Ebbe a 8 és 11 százalék közötti korrigált árbevétel arányos EBIT is beletartozik.

A Continental növeli a megrendelések számát a technológia kulcsterületein

A Continental tavaly is folytatta a kutatási és fejlesztési tevékenységébe való koncentrált beruházásokat. A DAX-on jegyzett vállalat erre a célra fordított teljes kiadása körülbelül 2,6 milliárd eurót tett ki (2020: 2,7 milliárd euró). Az arány 7,7 százalékra csökkent (2020: 8,5 százalék).

A Continental jó pozícióban van a vásárlás szempontjából releváns, a jövő mobilitását előremozdító technológiák tekintetében. Ezt bizonyítja a vállalathoz az elmúlt pénzügyi évben beérkezett megrendelések nagy száma is.

A kijelzőmegoldásokra vonatkozó új megrendelések értékesítési volumene jelenleg meghaladja az 5,5 milliárd eurót. A Continental például csak a tavalyi év végén mutatta be az innovatív ShyTech kijelzőt, melynek fa vagy bőr megjelenésű felülete teljesen új belső kialakítást tesz lehetővé. A kijelző csak akkor jelenik meg, amikor arra szükség van. A Continental nemrég egy további innovatív kijelzőt is bemutatott, amely privát móddal is rendelkezik, mely során az információ csak a jármű kiválasztott utasai számára jelenik meg. A technológia lehetővé teszi például azt, hogy az első utas anélkül vehesse igénybe az infotainment funkciókat, hogy ezzel elterelné az autóvezető figyelmét.

A teljesen hálózatba kapcsolt központi nagy teljesítményű számítógépek rendelésállománya összesen mintegy 5,5 milliárd euróra emelkedett. Ezek a számítógépek kulcsfontosságú kapcsolatot létesítenek a jármű és a digitális világ között. A Continental InCar Application Server (ICAS1) megoldását például a Volkswagen használja az ID. járműsorozatában, ami a márka moduláris elektromos járműplatformjára épül.

Összességében, az Automotive csoportszektorhoz beérkező rendelések 18,6 milliárd eurót tesznek ki (előző év: 18,1 milliárd euró).

A Continental a fenntartható és jövőorientált termékekre helyezi a hangsúlyt

A Continental 2020-ban vezette be a járműbeszállító iparág egyik eddigi legátfogóbb fenntarthatósági ütemtervét. A beszerzett villamosenergia teljes egésze 2020 óta karbon-semleges. 2040-re valamennyi gyártási folyamat karbonsemleges lesz. Továbbá a technológiai vállalat teljes tevékenységeire vonatkozóan száz százalékban karbonsemlegessé kíván válni, legkésőbb 2050-re. A Continental fenntartható és jövőorientált termékeket fejleszt, és mintegy 1 milliárd eurós árbevételt generált az emisszió-mentes mobilitás és az emisszió-mentes iparágak révén.

A fenntartható és jövőorientált termékek egyik példája a Continental innovatív Conti GreenConcept abroncskoncepciója. Ez a koncepciótanulmány ötvözi a fenntartható autógumik gyártásának jelenlegi és jövőbeli technológiáit, ezáltal betekintést nyújt a Continental változatos fenntarthatósági kezdeményezéseibe. A koncepcióabroncs több mint fele megújuló, vagy újrahasznosított anyagokból készül, például pitypangból származó természetes gumiból, a rizshéj hamujából előállított szilikátból, valamint növényi olajokból és gyantákból. Ezenkívül a Continental az abroncsköpenyben használt anyagok között először alkalmaz újrahasznosított műanyag palackokból származó poliésztert is. A Continental idén már megkezdte az újrahasznosított PET-palackokból a ContiRe.Tex technológiával készült poliészter fonal fokozatos bevezetését. A Continental célja, hogy legkésőbb 2050-re teljesen átálljon a fenntarthatóan előállított anyagok alkalmazására abroncstermékeiben.

A Continental gumiabroncsok az elektromos járművek szegmensében is bizonyítanak. A világ tíz legnagyobb volumenű elektromos járműgyártója közül hét támaszkodik a Continental technológiájára az eredeti berendezések tekintetében.

A Continental a tavalyi év során az alacsony károsanyag-kibocsátású és szennyezőanyag-kibocsátású felületek terén is bizonyította szakértelmét. Ebben az összefüggésben mutatta be a ContiTech az AMBIENC3 elnevezésű koncepcióautóját, amelynek belső felületei megújuló, újrahasznosított vagy feldolgozott anyagokból készültek – ezzel is hangsúlyozva a jármű fenntartható jellegét. Alacsony súlya emellett csökkenti az energiafogyasztást, és növeli a jármű hatótávolságát. Az AMBIENC3 esetében az innovatív technológiákra és a dizájn legfontosabb elemeire is kerül hangsúly. A Continental 2022 elején a ContiHome bemutatásával prezentálta az anyagok kapcsán szerzett szakértelmét. A ContiHome egy kisméretű ház, amelyet kívül-belül, teljes egészében ContiTech felületi anyagokkal láttak el. A projekt ékes bizonyítéka annak, hogy az innovatív felületek hogyan ötvözhetik a dizájnelemeket és a funkcionális szempontokat a kölcsönösen előnyös hatás érdekében.

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás: