A csokos kapuzárási pánik hozzájárult az idei év lakáspiaci lendületéhez is

A csok tavalyi búcsúja éles különbségeket hozott a lakáspiacon. A csokos szerződéseknél 2023 utolsó negyedévében jelentős felfutás volt látható, ami megágyazott az idei év lendületének is. 2023 januárjától szeptemberéig a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan 48 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az előző év azonos időszakához képest. Az utolsó negyedévben létrejött 5,5 ezer lakásvásárlást támogató szerződés viszont éves összevetésben 12 százalékos többletet produkált. A használt lakásvásárlásokra szóló támogatásoknál 17 százalékos volt a növekedés. Idén Budapesten az eladó házak iránti kereslet 24 százalékkal nőtt, míg a lakások esetében 17 százalékos erősödés látható. A megyei jogú és kisebb vidéki városokban viszont a társasházi lakások iránti érdeklődések nőttek nagyobb ütemben.

A csokos kapuzárási pánik hozzájárult az idei év lakáspiaci lendületéhez is

A csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt kapuzárási pánik jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak. 2023 utolsó három hónapjában kötött lakásvásárlást támogató szerződések dinamikája gyökeres változást hozott az előző év korábbi időszakához képest. - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amiből az is kiderül, hogy idén hol, milyen típusú ingatlanok iránt érdeklődnek a lakásvásárlók.

Használt lakások fűtötték az év végi csok boomot

A lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan közel 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az utolsó negyedévben megkötött szerződések száma viszont a várakozásoknak megfelelően meghaladta az 5500 darabot, ami 12 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. “A csok kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024 év eleji lendületéhez is hozzájárult. A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg.” - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az év végi csok boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető, mivel azoknak a száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.”

Idén jelentősen csökkentek a hitelkamatok is, ami a CSOK Plusz indulásával együtt egyre jobb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat. “Mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez.”

Milyen lakásokat keresnek az idén a vevők?

Az ingatlan.com elemzése bemutatja azt is, hogy 2024 első két hónapjában hol, mit kerestek a lakásvásárlók. A használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 20 százalékkal nőtt az ingatlanhirdetési portálon. A lakások esetében 23 százalékos volt a bővülés, a családi házaknál pedig 16 százalékos.

Budapesten az eladó lakások iránti kereslet 17 százalékos erősödését meghaladó mértékben, 24 százalékkal nőtt a házak iránti érdeklődés. A megyei jogú városokban pont fordított a helyzet, az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el. A kisebb városokban pedig a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 növekedés látható.

Az ingatlan.com szakértője az adatokat értékelve elmondta, hogy amíg a fővárosi családi házak kereslete főleg a külső kerületekben új lendületet kapott, addig a többi településtípuson inkább a társasházi lakások iránti érdeklődések száma növekedett nagyobb mértékben. Balogh László szerint ez annak is köszönhető, hogy a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók, ami korrekt módon szemlélteti a lakáspiac jelenlegi állapotát. A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára ugyanis még a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresés során. Ez az oka annak is, hogy a keresletnövekedés ellenére a lakásárak érezhető emelkedése még nem indult be az ingatlanpiacon.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: