A erős GDP-növekedés után egyre bizonytalanabbak a kilátások

A magyar gazdaság tavalyi meglepően jó egész éves és negyedik negyedévi teljesítménye után az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint az idei kilátások egyre bizonytalanabbak az ukrajnai háború miatt.

A  erős GDP-növekedés után egyre bizonytalanabbak a kilátások

Az ING Bank például máris fél százalékponttal rontotta az idei GDP-növekedésére vonatkozó várakozását a még mindig tisztes 5,7 százalékra további csökkentést kilátásba helyező, erős negatív kockázatokkal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott részletes adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben és az egész évben egyformán 7,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedik negyedévi növekedéshez a szolgáltatások 4,6, az építőipar 1,2, az ipar 0,4 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,1,  a végső fogyasztás 4,8 százalékkal járult hozzá. A bruttó felhalmozás hozzájárulása 1,6 százalékpont volt, amiből a beruházások 0,9 százalékponttal részesedtek, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,8 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában leszögezte, komoly pozitív meglepetést okozott a gazdaság negyedik negyedéves teljesítménye. A termelési oldalon rendkívül erős negyedévet zárt az építőipar, az igazán nagy meglepetés azonban a hiánygazdaság és az ellátási lánc zavarai ellenére jól teljesítő ipar és így az ipari export volt. Az export volumene az előző negyedévhez mérve 2,7 százalékkal növekedett, miközben az import csupán csekély mértékben bővült. Mindezek fényében tehát a növekedés a múlt év végén visszabillent egy kiegyensúlyozottabb szerkezetbe a felhasználási oldalon, hiszen mind a bruttó felhalmozás, mind a végső fogyasztás, mind pedig a nettó export pozitívan járult hozzá a növekedéshez.

Erősen kérdésesnek mondta azonban Virovácz Péter, hogy mennyire lesz fenntartható ez a dinamikus növekedés. Hiszen a meglepetés egy része az exportból jött, amely a háborúval és a miatta még tovább romló globális értéklánc-kapcsolatokkal újabb ütést szenved el az  év elején. Rendkívül nagy a bizonytalanság, a helyzet óráról órára változik, így megfontolt gazdasági előrejelzést adni gyakorlatilag lehetetlen. Az ING Bank mégis a korábbi 6,2 százalékos 2022-re vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését 5,7 százalékra módosítja az erős negatív kockázatok miatt. Ilyen kockázat többek között az ipari és építőipari ellátási láncok megszakadása, az energiaválság súlyosbodása, a  fogyasztási és beruházási költések esetleges visszafogása.

Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője hangsúlyozta, az idén jó esély van az 5 százalékot elérő vagy akár meg is haladó gazdasági növekedésre, amelyet elsősorban a fogyasztás bérek és támogatások hajtotta bővülése, illetve az ipar remélhető helyreállása segíthet. Ugyanakkor az egyre növekvő infláció és az orosz-ukrán háború esetleges gazdasági hatásai komoly kockázatot jelentenek az idei gazdasági növekedésre.

A GDP tavaly negyedik negyedévi növekedése az elemzői várakozásokat érdemben meghaladta, amiben nagy szerepe volt annak, hogy ebben az időszakban már nem kellett a korábbihoz hasonló szigorú korlátozásokat elrendelni - állapította meg Regős Gábor. A szolgáltatásokkal és az építőiparral szemben a járműgyártás gyengélkedése miatt az ipari növekedés lassabb volt. A szolgáltatásokon belül bővülni tudtak a koronavírus által leginkább érintett ágazatok, mint a turizmus és a szállítás, bár a turizmus teljesítménye a majdnem 70 százalékos növekedés ellenére is harmadával alacsonyabb maradt, mint két évvel korábban. A felhasználási oldalról a háztartások fogyasztási kiadásának növekedésében a kedvező jövedelmi helyzet mellett szintén a korlátozásmentességnek volt nagy szerepe - jegyezte meg a Századvég Gazdaságkutató szakértője.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője úgy látja, hogy a tavalyi 7 százalékot meghaladó GDP-bővülés után a jelenlegi kilátások szerint 5,5 százalék körüli többletre lehet képes a magyar gazdaság. A tavalyi tempós növekedésben nagy szerepet kapott a bázishatás, 2020-ban ugyanis a járvány miatt gyengén szerepelt a magyar gazdaság. Ezt jelzi többek között az is, hogy 2019-hez képest a 2021-es GDP csak 2,1 százalékos növekedést mutat. Ahogy arra számítani lehetett, 2021-ben a termelési oldalon a szolgáltatások adták hozzá a legtöbbet a növekedéshez.  Pozitív meglepetés, hogy az utolsó negyedévben az ellátási láncokban fennálló problémák, valamint a magyar gazdaságban importként megjelenő nyersanyagok és az energia drágulása ellenére, a nettó export is segítette a bővülést.

A részletes adatokat értékelve a K&H szakértője azt is elmondta, hogy a járvány utáni sokkból az ipar, a kereskedelem viszonylag gyorsan talpra állt, ám ezzel párhuzamosan a szállítás és raktározás lemaradásban volt, amit azonban a múlt év végére  ledolgozott. Fontosnak tartja, hogy a  járványban erőteljesen sújtott szolgáltatói alágazatok közül a kereskedelem, gépjármű-javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás elérte a pandémia előtti, 2019-es szintet. Kiemelte, hogy az építőipar az utolsó negyedévben nagyon jelentős növekedést produkált.

Németh Dávid közölte, a mostani kilátások szerint 2022-ben 5,5 százalék körüli éves növekedésre lehet számítani. Kockázatot jelent azonban többek között a Ukrajnában zajló háború hatása, a magas infláció, valamint a koronavírus-járvány is.

A vízügyi infrastruktúra fejlesztésével növelik az árvízi biztonságot a Tisza-völgyben

A vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgáló projekt kezdődik az Európai Unió és a magyar állam 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával a Tisza-völgyben; a várhatóan 2023. november végére elkészülő beruházás hozzájárul az árvízi biztonság növeléséhez a térségben - jelentették be pénteken Szolnokon
2022. 12. 09. 21:00
Megosztás:

A valódi futball izgalmát adja vissza az interaktív magyar társasjáték

Nincs még egy olyan társasjáték a piacon, ami olyan magas színvonalon ötvözi az ügyességet, a szerencsét és a stratégiát, mint a Footballiser. Horváth Miklós, a száz százalékban magyar gyártmányú és fejlesztésű interaktív játék ötletgazdája elmondta, több mint ezer verziót teszteltek, mire eljutottak a végleges prototípusig. A társas ugyanazt az életérzést közvetíti, mint a labdarúgás, a gólörömöket is meg lehet élni benne, ráadásul a gyermekek kézügyességét és a finommotorikus mozgásukat is bizonyítottan fejleszti.
2022. 12. 09. 20:00
Megosztás:

A szerb parlament elfogadta a jövő évi költségvetést

A szerb parlament elfogadta pénteken a 2023. évi költségvetést, amely a bruttó hazai termék (GDP) 3,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol.
2022. 12. 09. 19:00
Megosztás:

Szombaton indul a BÁV online művészeti aukciója

Zsolnay-kerámiákra, szecessziós ezüsttárgyakra, retro lámpákra, órákra és festményekre is lehet licitálni a BÁV szombaton induló 7. Online Aukcióján december 19-ig az axioart.hu oldalon.
2022. 12. 09. 18:30
Megosztás:

Nem teljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

A MaxiRádió, a Balaton Rádió és a 88,9 - BestFM rádiók nem teljesített vállalásai miatt szabott ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely két helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását is véglegesítette - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.
2022. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Több mint 30 milliárd forintból valósultak meg szociális infrastruktúra-fejlesztések

Az elmúlt években a Széchenyi 2020 program keretében országosan 377 helyszínen több mint 30 milliárd forintot fordítottak kifejezetten a szociális infrastruktúra és az alapszolgáltatások fejlesztésére - közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.
2022. 12. 09. 17:30
Megosztás:

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.
2022. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast cégcsoport és a Market Építő Zrt. két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyár létrehozására Magyarországon és Szerbiában - jelentették be a társaságok közös sajtótájékoztatójukon Budapesten pénteken.
2022. 12. 09. 16:30
Megosztás:

Csalók ismét Csányi Sándor nevével élnek vissza

Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak, valószínűtlen hozammal kecsegtető, befeketésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék az adataikat és a pénzüket - figyelmeztet az OTP Bank pénteki közleményében.
2022. 12. 09. 16:00
Megosztás:

Együttműködik a jegybank és a kibervédelmi intézet

Együttműködési megállapodást kötött a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ-NKI) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai pénzügyi rendszer kiberkockázatainak hatékony csökkentése, illetve a kiberbiztonság magas szintre emelése érdekében - tájékoztatta a jegybank pénteken az MTI-t.
2022. 12. 09. 15:30
Megosztás:

Nagyot nőtt tavaly a használatiminta-oltalom bejelentések száma a világban

Magyarországon még az ezret sem éri el, világszinten azonban 28,1 százalékkal mintegy 3 millióra nőtt a "kisszabadalomnak" is nevezett használatiminta-oltalom bejelentések száma, amelynek előnyeire és fontosságára hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).
2022. 12. 09. 15:00
Megosztás:

A villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata az energiaszabályozó hatóságok kiemelt feladata

Szabályozói szempontból a következő év legfontosabb feladata az európai villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata lesz, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és fenntarthatóság hármasa rendkívüli kihívások előtt áll - hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a Budapest Climate Summit konferencián rendezett panelbeszélgetésen a hivatal pénteki közleménye szerint.
2022. 12. 09. 14:30
Megosztás:

Megjelent a Twitter-iratok második része

A Twitter "feketelistákat" készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról - ez derült ki a közösségi médiumok korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.
2022. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Csaknem tízmilliárd forint uniós forrás érkezik Békés megyébe

Csaknem tízmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat közleményben az MTI-t.
2022. 12. 09. 13:30
Megosztás:

Megreformálta a higiéniáról alkotott fogalmainkat a Covid

A Covid időszak alatt alapvető fogyasztási cikké vált a nedves törlőkendő, amely azóta is elengedhetetlen kelléke nemcsak otthonunknak, de táskánknak is, amiben mindenhova magunkkal vihetjük. A fokozott higiéniára törekvő trendnek egyik zászlóshajójaként az elmúlt két évben meghódította a világot. Azt, hogy hosszú távon velünk fog maradni, mi sem bizonyítja jobban, mint a gyártók azon igyekezete, hogy az egészség védelme mellett a környezetvédelmi elvárásoknak is minél inkább megfeleljen. Ennek szellemében jelennek meg egyre másra a márkák portfóliójában teljesen lebomló változatok is. 
2022. 12. 09. 13:00
Megosztás:

Sikeresen lezárta első külföldi akvizícióját a Gloster 

A július 27-i bejelentésnek megfelelően tegnap a Gloster lezárta a G-Plus Consulting GmbH 51%-os részesedésének megvásárlását. 
2022. 12. 09. 12:30
Megosztás:

Felülteljesíthetnek a kínai részvények

Kínában az infláció a várakozásoknak megfelelően 1,6%-ra csökkent novemberben az előző havi 2,1%-ról. 
2022. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Komoly segítséget kapnak az ingatlanosok a kihívásokkal teli ingatlanpiacon

Egyedülálló eszközt biztosít ügyfelei számára a piaci tájékozódáshoz az ingatlan.com. A leglátogatottabb ingatlanhirdetési portál 2023-tól minden ingatlanközvetítő partnere előtt megnyitja adatbázisát. Az ingatlanértékesítők így még pontosabban tudják lekövetni a piaci mozgásokat, és hatékonyan tudják megbízóikat segíteni az adásvételek létrejötte során.
2022. 12. 09. 11:30
Megosztás:

A nehéz gazdasági környezet ellenére is töretlen az 5G terjedése

A világ számos részén jellemző gazdasági nehézségek ellenére valószínű, hogy az év végére eléri az egymilliárdot az 5G előfizetések száma a világban, 2028-ban pedig az 5 milliárdot is átlépheti. A mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report új kiadásából az is kiderül, hogy a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérések terjedése gyorsabban nő a vártnál.
2022. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Újra kell tervezned az életedet? – megoldás lehet a felnőttképzés

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet minden munkavállalót érzékenyen érint, hiszen számos olyan élethelyzet adódhat, amikor újratervezésre van szükség. A DEKRA Akademie szakértője elmondja, mikor érdemes felnőttképzésben gondolkodni, és milyen lehetőségek közül választhatunk.
2022. 12. 09. 10:30
Megosztás: