A FAO élelmiszerár-indexe javarészt változatlan maradt júliusban
A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi –, júliusban átlagosan 120,8 pontot mutatott, csupán némileg elmaradva a felülvizsgált júniusi értéktől. Az index most 3,1%-kal zárt alacsonyabban, mint egy éve ilyenkor.
A gabonafélék árindexe 3,8%-kal volt kevesebb mint júniusban, mivel a főbb gabonafélék globális exportára két hónapja csökken. A búza jegyzése alacsonyabb volt az északi féltekén zajló aratásokból adódó szezonális kínálatnövekedés, valamint a kedvező termelési körülményekből kifolyólag Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban, mely indokolja a jó tavaszi búzatermés iránti várakozásokat az év második részében. A kukorica exportára szintén lejjebb ment, mivel Argentínában és Brazíliában a betakarítás gyorsabban zajlott a tavalyi évhez képest, az Egyesült Államokban pedig a termésviszonyok továbbra is kedvezőek maradtak. Az összes rizsfélére vonatkozó FAO árindex 2,4%-kal volt kevesebb mint júniusban, mind az Indica, mind a Japonica fajtákra vonatkozó alapvetően nyugodt kereskedelmi tevékenységek mellett.
Ezzel szemben a FAO növényi olaj árindexe 2,4%-kal nőtt júniushoz képest, ami ezáltal másfél éves csúcsot ért el. A pálma-, szója-, napraforgó- és repceolajok globális jegyzését megemelte a bioüzemanyag-ágazat szójaolaj iránti erőteljes kereslete, valamint a napraforgó- és repceolaj terméskilátásainak romlása több jelentős előállító országban.
A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe júliusban 1,2%-kal emelkedett a juh-, szarvasmarha- és baromfihús iránti erőteljes importkereslet közepette, azzal együtt is, hogy a sertéshús ára a nyugat-európai túlkínálat miatt kismértékben csökkent.
A cukor árindexe 0,7%-kal nőtt júniushoz képest, mivel a vártnál alacsonyabb brazíliai termelés ellensúlyozta az indiai monszun növekvő csapadékmennyiségének és a kedvező thaiföldi időjárási körülmények hatását.
A tejtermékek ára változatlan maradt júliusban, mivel a tejporok árfolyamának csökkenése ellensúlyozta a vaj- és a sajtárak emelkedését.