A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoztak ki új megoldást

A közlemény szerint a magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái miatt a kutatók évek óta keresik a gombatermesztés során használt jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas lehetőségeket.
Az Új Champignons Kft. és az SZTE kutatói egy 2021-ben indult, hároméves projekt során felmérték a letermett komposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során lezajló fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásokat, és kidolgoztak egy alapanyagok és kész takaróanyagok kémiai és mikrobiológiai változásainak nyomonkövetésére szolgáló monitoring módszert.
A letermett gombakomposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során vett mintákból baktériumokat és gombákat gyűjtöttek és azonosítottak DNS-alapú molekuláris módszerekkel. A mikroorganizmusokat a Szegedi Mikrobiológiai Törzsgyűjtemény "Recompost" algyűjteményében helyezték el, mely fontos háttérbázist biztosít a jövőbeli kutatások számára. A szakemberek mikroorganizmusokat kiválogatva a letermett gombakomposzt kezelésére alkalmazható oltóanyag-prototípust állítottak elő és teszteltek. Az eredményként kapott, újrakomposztált letermett gombakomposztot különböző arányokban tőzeggel keverve gombatermesztési kísérletekben sikeresen tesztelték alternatív takaróanyagként a hagyományos takarófölddel összehasonlításban.
A projekt eredményei a körforgásos gazdálkodás jegyében kínálnak alternatívát a gombatermesztésben keletkező, nagy mennyiségű hulladék újrafeldolgozására, mely így hasznos alapanyagként kerülhet vissza a gombatermesztésben.
A projekt mintegy 415 millió forint támogatást kapott az innovációs alapból.
A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben alakult Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt-, és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és a gombakonzerv gyártással foglalkozik. A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén jelenleg 12 hőkezelőjében mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.
A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás 2023-ban 2,924 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami több mint 24 százalékkal haladja meg az előző évit. A vállalkozás adózást követő nyeresége 2022-ben mintegy 95 millió, 2023-ban 40 millió forint volt.