A húszik drónokkal támadják a hajókat

A húszi lázadók tavaly november óta drónokkal és rakétákkal támadják a Vörös-tenger bejáratánál (Bab- al-Mandeb) áthaladó kereskedelmi hajókat.

A jemeni lázadók elsősorban izraeli és nyugati érdekeltségű járművekre lőnek, de volt már véletlen rakétatámadás orosz olajat szállító tankerhajó ellen is. Az utóbbi néhány hétben a tengeri szállítmányozó vállalatok sorra dobták be a törülközőt és döntöttek úgy, hogy az Európa és Észak-Amerika keleti partja felé, illetve az ellenkező irányba, Ázsia felé irányuló szállítmányaikat inkább Afrika megkerülésével juttatják el a célállomásra. 

Hiába ugyanis az amerikai és brit bombázás a húszi állások ellen, az utóbbiak – feltételezhetően iráni segítséggel – bőven rendelkeznek drónokkal és rakétákkal, így várható, hogy még hosszú ideig terrorizálják az átmenő hajóforgalmat.

Az Afrika megkerülésével történő szállítás kb. 10 nappal és mintegy 2500 tengeri mérfölddel hosszabb egy szokásos kelet-nyugati útvonalhoz képest (pl. Sanghaj-New York, Szingapúr-Rotterdam). Az utóbbi a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán keresztül történik. Költségekben általában 10-30%-a különbség. 

A Szuezi-csatornán keresztül gyorsabb az út, kevesebb üzemanyag fogy, olcsóbb a személyzet és normál esetben kisebb a biztosítási összeg (a Jóreménység foka körüli tenger nehezebben hajózható a viharos időjárás miatt), ugyanakkor figyelembe kell venni a Szuezi-csatorna borsos használati díját. Ez utóbbi tavaly összesen 8,8 milliárd dollárral gyarapította az egyiptomi költségvetést.

Az vörös-tengeri útvonal elsősorban a konténeres piacon fontos, kevésbé a tömegáruk esetében. A Szuezi-csatornán évi 19.000 ezer hajó megy keresztül, a teljes globális tengeri forgalom 40%-a. 

A tömegáruk esetében a teljes tengeri olajforgalom 12%-a, az LNG 8%-a és a gabona 8% megy át ezen a tengeri úton. Ez a legfontosabb tengeri út Ázsia és Európa illetve Észak-Amerika keleti partja között. A konténeres forgalomban különösen jelentős az akkumulátorok, autóipari alkatrészek és készáruk aránya.

Az események hatására jelentősen megugrottak a tengeri fuvarozási árak, mivel a tengeri szállítmányozási cégek költsége nőtt, illetve a hosszabb út miatt csökkent a szabad kapacitások mennyisége. A Sanghaj-Rotterdam közti szállítási díj egy 40 lábas szabvány konténer esetén például az októberi 1.200 dolláros szintről 4.400 dollárra ugrott januárra. 

A szállítási kapacitás hiány miatt a konfliktusban nem érintett útvonaldíjak is nőttek: a Sanghaj-Los Angeles útvonalon egy hasonló konténer szállítási költsége jelenleg 2.800 dollár, míg októberben csupán 2.000 dollár volt.

Az utóbbi két hétben a nagy konténerszállító cégek (Maersk, Hapag-Lloyd, MSC, CMA, Cosco) szinte kivétel nélkül átalltak a hosszabb, Afrikát megkerülő útra, részben a jelentősen növekvő biztosítási díjak miatt, melyek a korábbi 0,1% alatti szintről 1%-ra ugrottak a hajó értékére vetítve, ha ez a hajó a Bab- al-Mandeb közelében hajózik. Ugyanígy tettek a tanker cégek is (BP, Shell, Qatar LNG).

Számomra úgy tűnik, hogy a világ gyorsan alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. Ez nyilván jelentős költségemelkedést okoz, illetve ideiglenesen kiesést az európai és ázsiai termelésben. De szerencsére a hatás nem tűnik jelentősnek. A Goldman Sachs például kb. 10 bázispontos inflációs hatást vár májusra az Eurózónában, vagyis 2,2% helyett 2,3%-os pénzromlásra számít év/év alapon. A befektetési bank ugyanakkor nem számít az útvonal huzamosabb lezárására. Mi ebben egy kicsit szkeptikusak vagyunk. A tengeri szállítási díjak a covid alatt a mostaninál jóval nagyobb mértékben nőttek, a fent említett Sanghaj-Rotterdam díj 2021-ben elérte a 15.000 dollárt, ráadásul az ellátási lánc más részei is sérültek. Most ilyen hatással nem kell számolni, de fennáll annak a veszélye, hogy a világ egy darabig kerüli a Vörös-tenger térségét. Ez pedig – ha kismértékben is –, de lassítja az infláció csökkenését a világban és a gazdasági kilábalást.

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás: