A járműipar segíthet elkerülni a gazdasági válságot

A járműipar segíthet elkerülni a gazdasági válságot, Magyarország így kimaradhat a világszintű recesszióból - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára kedden Budapesten, az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület konferenciáján.

A járműipar segíthet elkerülni a gazdasági válságot

Kutnyánszky Zsolt Krisztián szerint a belföldi termékek állandó keresletre számíthatnak, de a kormánynak is tennie kell azért, hogy a járműipar a magyar gazdaság húzóágazata maradjon. A döntéshozók számára a legfontosabb feladat vállalkozások és az infrastruktúra fejlesztése, valamint a szakképzett munkaerő biztosítása a kihívásokra gyorsan reagáló felnőttképzési programokkal. A foglalkoztatási adatok egyelőre nem indokolják, de ha súlyosabbá válik a helyzet, ismét lehet számítani munkahelyvédelmi intézkedésekre - közölte.

Hozzátette, hogy az iparági visszajelzések alapján jelenleg az energiaköltségek jelentik a legnagyobb gondot, nemcsak a drágulás mértéke, hanem a kiszámíthatatlansága, az árak szélsőséges ingadozása miatt is. A magyar gazdaság ma még a nagyrészt külföldről érkező földgázra épül, ezért a belföldi kitermelés növelése mellett nagyobb arányban kell támaszkodni más energiahordozókra, új technológiákra, a vállalkozásoknak pedig energiahatékonysági programokra lesz szükségük. Ha az ehhez szükséges EU-támogatások is rendelkezésre állnak majd, Magyarország az energiafelhasználásának átalakításával jelentősen csökkenteni fogja a gázfüggőségét.

A rendezvény előadói a járműipar nehézségeiről és fejlődési lehetőségekről beszéltek. Az Audi Hungaria Zrt. járműgyártásért felelős igazgatósági tagja szerint a járműgyártás még sosem állt akkora kihívás előtt, mint ma. Les Zoltán szerint a nyersanyaghiány korlátozhatja ugyan az átalakulást, ám az új technológiák és az ügyféligények kikényszerítik a fejlődést, amelyben a digitalizáció és a robotizáció nagy segítséget jelent. Példaként említette, hogy ma már nincs szükség költséges prototípusok elkészítésére, virtuális folyamattervezéssel gyorsan illeszthetők be új termékek a gyártásba.

A Continental Automotive Hungary ügyvezető igazgatója a biztonsági szempontokat emelte ki, szerinte ugyanis a közlekedés a korábbi formájában azért sem tartató fönn, mert a közúti balesetek visszaszorítása egyre erősebb elvárás. Keszte Róbert kifejtette, hogy a járművek digitális információkon keresztül alkotnak képet a környezetükről, de a szoftvereik nem fejleszthetők a végtelenségig, és nem is lehet a világ összes forgalmi szituációját algoritmusokkal leírni. A járműiparban ezért nagy jövő előtt állnak az öntanuló mesterségeséges intelligenciák, mert gyakorlatilag bármilyen közlekedési helyzet felismerésére alkalmassá tehetők.

A Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese a környezettudatos és társadalmi szempontból is felelős vállalatirányítás, ismertebb nevén az ESG (Environment, Social, Governance) jelentőségét emelte ki. Az európai járműiparban évek óta egyre meghatározóbb ez a szemlélet, a gyártók jelentős része lehetőség szerint a profitérdekeit is az ESG-szempontokhoz igazítja - tette hozzá Urbán László.

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás: