A Keppel Infrastructure és a MET Csoport közös megújuló erőműfejlesztésbe kezd Nyugat-Európában

A két partner által alapított vegyesvállalat célja legalább 1 GW megújuló kapacitás létrehozása Nyugat-Európában. A vegyesvállalat alapja egy még fejlesztési fázisban lévő, olaszországi naperőmű-portfólió, 213 MW beépített kapacitással.

A Keppel Infrastructure és a MET Csoport közös megújuló erőműfejlesztésbe kezd Nyugat-Európában

Keppel MET Renewables AG néven vegyesvállalatot alapított a Keppel Infrastructure Holdings és a svájci központú energiacég, a MET Csoport. Az új vállalat célja megújuló energiatermelő források fejlesztése és építése Nyugat-Európában.

A vegyesvállalat megalapítása immár a második lépés a két cég közötti együttműködés erősítésében, miután a Keppel 2020-ban 20 százalékos részesedést szerzett a MET Csoportban. A Keppel MET Renewables elsődleges célja zöldmezős és barnamezős nap- és szélerőműparkok fejlesztése és építése Nyugat-Európában, amelyek jól illeszkedhetnek majd a MET Csoport üzleti tevékenységébe. A vegyesvállalat célja, hogy rövid időn belül legalább 1 gigawattra (GW)-ra növelje működő és építésre kész állapotban lévő projektekből álló megújuló portfólióját.

A stratégiai megállapodás részeként, a Keppel Infrastructure a MET Csoportban fennálló 20 százalékos részesedéséből eladott 10 százalékot Lakatos Benjaminnak, a MET Csoport alapítójának és vezérigazgatójának, és az eladásból származó bevételt az új vegyesvállalatba forgatta vissza. A Keppel Infrastructure mintegy 30 millió eurót fektet be induló tőkeként a Keppel MET Renewables-be. A tranzakció után a Keppel Infrastructure és a MET Csoport egyenként 49,9 százalékos részesedést birtokol a Keppel MET Renewables-ben, a fennmaradó 0,2 százalék Lakatos Benjamin tulajdonában van.

A közös vállalat alapját a MET Csoport 213 MW-os olaszországi, jelenleg fejlesztési fázisban lévő naperőműprojektjei adják. Ezek az erőművek szakaszosan, várhatóan 2024-ben és 2025-ben kezdik meg a kereskedelmi üzemet.

A Keppel MET Renewables lehetőséget biztosít mindkét fél számára, hogy tovább diverzifikálják az áramtermelési portfóliójukat, növelve az alacsony széndioxid-kibocsátású eszközök arányát. A vegyesvállalat létrehozása egyúttal támogatja a Keppel Vision 2030 stratégiájának, illetve a MET 2 GW-os zöld portfóliós célkitűzésének megvalósítását. A beruházás lezárásával, a Keppel Csoport megújuló eszközeinek beépített kapacitása eléri a 2,6 GW-ot, beleértve a fejlesztés alatt álló eszközöket is.

A megújulók iránti kereslet az Európai Unióban várhatóan gyorsan növekszik, mivel az Európai Bizottság nagy hangsúlyt fektet az EU energiabiztonságának fokozására és a zöldenergiára átállás felgyorsítására. A bizottság jelenlegi javaslata szerint 2030-ra az EU energiamixének 45 százalékát megújuló energiaforrások biztosítják majd, túllépve a szűk egy évvel ezelőtt javasolt 40 százalékon. Az EU hosszú távú célja, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

„A nap- és a szélenergia meghatározó szerepet játszik az EU-ban a megújuló energiaforrásokon alapuló energiaellátás elősegítésében a közlekedés, illetve a hűtés-fűtés terén, valamint az energiaátmenettel kapcsolatos további uniós célok elérésében. Az Európai Zöld Megállapodás és a REpowerEU terv hatalmas lehetőségeket teremt a megújuló projektek megvalósítására, amelyek egy fenntarthatóbb és egyben kellő fizikai rugalmassággal rendelkező energiarendszer kialakítását célozzák az EU-ban.

A Keppel Infrastructure számára nagy lehetőség a MET Csoporttal létesített stratégiai együttműködés a cég jelenlétének európai erősítésére és megújuló portfóliója növelésére.

A vegyesvállalat induló, olaszországi naperőműportfóliója remek alapot kínál, hogy hídfőt alakítsunk ki a rohamosan fejlődő nyugat-európai megújulóenergia-ágazatban. A Keppel MET Renewables más nyugat-európai országokban, többek között Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Franciaországban is keresni fogja az ilyen lehetőségek kiaknázását, új szintre emelve ezzel üzleti tevékenységünket” – hangsúlyozta Cindy Lim, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója.

„Nagy várakozással tekintünk a Keppellel kialakított stratégiai partnerségünk megerősítésére. A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vegyesvállalat kiváló együttműködési lehetőség, amely jól illeszkedik mindkét cégcsoport hosszútávú elképzeléseihez. A MET és a Keppel elkötelezett az európai energiaátmenet támogatásában” – mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.

A tranzakciók lezárása után, a MET Csoport továbbra is többségi menedzsmenttulajdonban lévő, közös irányítású vállalat marad. A Keppel Infrastructure változatlanul képviselteti magát a MET Csoport Igazgatótanácsában.

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás: