A kereszténység és annak főbb irányai - Katolikus egyház, Ortodox egyház, Protestáns egyházak

A kereszténység a világ egyik legnagyobb és legelterjedtebb vallása, amely a Jézus Krisztus által hirdetett tanokra és értékekre épül. A kereszténység alapjai az Ószövetség és a Jézus tanításainak összegzése az Újszövetségben. A kereszténység alapvető értékei közé tartozik a szeretet, a megbocsátás, az igazságosság és az irgalom.

A kereszténység és annak főbb irányai - Katolikus egyház, Ortodox egyház, Protestáns egyházak

A kereszténység kezdetei a Jézus Krisztus életéhez és tanításaihoz vezetnek vissza, aki i. e. 4-5-ben született Júdeában. Jézus Krisztus élete során sok emberrel találkozott és tanította őket.

Az egyik legfontosabb tanítása az Isteni szeretet volt, amelyet az embereknek mindenki iránt kellett érezniük. Azt is tanította, hogy az embereknek el kell fogadniuk és szeretniük kell egymást, még azokat is, akik különböznek tőlünk.

A keresztény tanítások szerint Jézus Krisztus az Isten Fiaként született és kereszthalálával megmentette az emberiséget a bűnöktől. Az Újszövetség szerint Jézus a halálának harmadik napján feltámadt, amely az ünnepi keresztény ünnepek közül a legjelentősebb, és azt jelzi, hogy Jézus Krisztus örök életet ad a hívőknek.

A keresztény egyház kialakulása és szervezete a keresztény hit és tanítások köré épült. A kereszténység hivatalosan i. e. 33-ban indult, amikor Jézus keresztre feszítették. A kereszténység terjedése az első századokban gyorsan megtörtént, különösen az apostolok és a tanítványok küldetéseinek köszönhetően.

A keresztény egyház szervezete az idők folyamán sok változáson ment keresztül, és ma is különböző felekezetekre oszlik. A katolikus egyház a világ legnagyobb keresztény egyháza, míg a protestáns felekezetek, mint az evangélikusok, metodisták és baptisták is széles körben elterjedtek.

Összességében a kereszténység az egész világon kiterjedt vallás, amely alapjaiban a szeretetre, a megbocsátásra és az irgalomra épül. 

Milyen ágai vannak a keresztény hitnek és mik a fontosabb különbségek, jellemzők az egyes vallási irányok között?

A keresztény hitnek számos ága van, és az egyes ágak között jelentős különbségek vannak a hitrendszerek, a liturgia, a bibliai értelmezés és más vallási gyakorlatok tekintetében. Az alábbiakban bemutatok néhány fontosabb ágat és a jellemző különbségeket közöttük:

Római katolikus egyház:

A katolikus egyház a legnagyobb keresztény felekezet, és világszerte kiterjedt. A katolikus hitrendszert a Szentírás és az egyházi hagyományok kombinációja határozza meg. A katolikus egyház hierarchikus szerkezettel rendelkezik, az egyházi vezető az egyetemes püspök, vagyis a pápa.

Az egyházban a szentségek nagyon fontosak, és a misézés központi szerepet tölt be a vallási életben.

Ortodox egyház:

Az ortodox egyház a katolikus egyházzal együtt a kezdetektől fogva létező keresztény egyházak közé tartozik. Az ortodox kereszténység főleg Kelet-Európában és Ázsiában elterjedt, és számos nemzeti egyház tartozik hozzá.

Az ortodox hitrendszert a Szentírás, az egyházi hagyományok és az egyetemes zsinatok határozzák meg. Az ortodox egyházban az ikonok nagyon fontos szerepet játszanak a vallási életben.

Protestáns egyházak:

A protestáns kereszténység a 16. században kezdődött, amikor a reformáció során a vallási életben jelentős változások történtek. A protestáns egyházak sokfélesége közé tartoznak az evangélikusok, presbiteriánusok, metodisták, baptisták és mások.

A protestáns hitrendszert az Újszövetség alapján határozzák meg, és a Szentírás szerepe kiemelkedő. A protestáns egyházak általában elutasítják a hierarchikus szerkezetet, és a helyi gyülekezetek összefogásával működnek.

Anglikán egyház:

Az anglikán egyház a protestáns és katolikus hagyományok keveréke, és az Egyesült Királyságban alakult ki a 16. században. Az anglikán egyház elismeri a pápát, de az egyházi vezető a Canterbury érsek.

Az anglikán hitrendszert a Szentírás és az egyházi hagyományok határozzák meg, és az egyházban a szentségek fontos szerepet játszanak.

Pentekosztális egyház:

A pentekosztális kereszténység a 20. században kezdődött, és a Szentszellem kiáradására és a szellemi ajándékokra helyezi a hangsúlyt. Az egyházban a karizmatikus ajándékok, mint az imádság nyelve, gyógyítás, prófécia és a szellemi ének fontosak.

A pentekosztális egyházak nagyon sokféle lehetnek, de általában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi imádságra és a Biblia szentírásának megtanulására.

Ezek csak néhány példa a keresztény hit ágaira, és sok más felekezet is létezik.

Az egyes ágak között jelentős különbségek lehetnek a hitrendszerek, az istentiszteleti gyakorlatok, az egyházi vezetés és a Biblia értelmezése terén. Azonban az összes keresztény egyházat összeköti az Istenbe vetett hit, a Jézus Krisztus által nyújtott üdvösség és az emberi élet szentsége.

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás:

A Roszatom is megháromszorozná globálisan az atomerőművi kapacitásokat 2050-ig

A Roszatom állami vállalat a Nukleáris Világszövetség (WNA) meghívására csatlakozott a Net Zero Nuclear Industry Pledge nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a globális nukleáris ipari kapacitás megháromszorozása 2050-ig. A nukleáris iparág vezetőinek kezdeményezése kiemeli a nukleáris ipar kulcsszerepét a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2023. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Az arany értékét követve 700,000 dollár lehet hamarosan a Bitcoin

A közismert kriptoelemző, Adam Back friss elemzésében úgy vélekedik, a BTC értéke rövidesen elképesztő szinteket érhet el.
2023. 12. 07. 00:01
Megosztás:

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet - közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Kecskeméten új naperőmű épült

Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten, a 9,7 milliárd forintos beruházást 41 százalékban európai uniós támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta a társaság - tájékoztatta az MVM szerdán az MTI-t.
2023. 12. 06. 23:00
Megosztás:

Vasárnaptól több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje

Vasárnaptól a jobb csatlakozások érdekében országszerte több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje - olvasható a MÁV honlapjának szerdai közleményében.
2023. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot - közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette a takarmányelőállítást a Bonafarm-Bábolna

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával együttműködve 406 millió forint európai uniós támogatással a brojlercsirkék és pecsenyekacsák jobb növekedését elősegítő takarmányokat fejlesztett, valamint megvalósította a gyártás valós idejű minőségellenőrzését - közölte a Bonafarm az MTI-vel.
2023. 12. 06. 21:30
Megosztás:

A dolgozókat frusztrálja az irodai adminisztráció

A magyarok négyötöde elégedetlen a mindennapi munkahelyi adminisztrációval, a papírmunkával és az egyéb belső folyamatok kezelésével - derül ki a TOPdesk Magyarország MTI-hez szerdán eljuttatott reprezentatív felméréséből.
2023. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Éves összevetésben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben

Havi szinten nőtt, éves összehasonlításban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben.
2023. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Csökkent a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 12. 06. 20:00
Megosztás: