A klímaváltozás győztesei: a mikroszkopikus gombák a gabonákon
Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel.
„Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni” – mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.
Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nem csak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.
Amint arról az Agroinform egy hazai kutatás kapcsán már korábban beszámolt, a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.
„Megnyugtató megoldást jelenthet a laboratóriumunk által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait vagyunk képesek detektálni, és amely vizsgálatot az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron tudunk kínálni partnereinknek, mintha külön-külön kérné az egyes mikotoxinok mérését” – mondta el Vadasi Tamás.
A laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.
Az Eurofins – WESSLING Hungary Kft. szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat; termelőknek és vásárlóknak egyaránt:
- A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására
- A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők
- A legtöbb ismert mikotoxint - az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett - a fuzáriumok termelik
- A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása
- A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére
- A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik
- Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!