A lakossági gázfogyasztás esetén már módosítható a gázfogyasztás jellege

Az MVM folyamatosan fejleszti online felületeit, a napokban olyan funkciót tett közzé online ügyfélszolgálatán és a frissített MVM Next applikációjában, amellyel az ügyfelek önkiszolgáló módon, könnyedén módosíthatják a gázfelhasználás jellegének, azaz a fogyasztási jelleggörbe alapját képező súlyozási kulcsot.

A lakossági gázfogyasztás esetén már módosítható a gázfogyasztás jellege

Kétféle fogyasztót különböztetünk meg:

A szakértő szerint két csoportba érdemes osztani a hazai gázfelhasználókat:

- az egyikben az átalány szerint fogyasztók vannak,

- a másikban pedig a diktálással vagy szolgáltatói becsléssel fizetők.

"Az átalány szerint fizetőknél a 144 köbméteres szintet érdemes figyelni, elő kell keresni az elmúlt hónapok gázszámláit és megkeresni, hogy az átalány szerint küldött gázszámlában mekkora gázmennyiséget vett figyelembe a szolgáltató a megelőző fogyasztási adatok alapján.

Az alábbi ábrán (forrás: RTL Híradó) mutatjuk meg az átalány szerint, egyenletes eloszlásban fogyasztók gázmennyiségeit

gázfogyasztás havi diktálás szerint

Ha 144 köbméter alatti az átalány szerint kiküldött számla, akkor nem kell semmilyen változásra számítania a fogyasztónak, lényegében a rezsicsökkentés eddig megszokott formája vonatkozni fog rá is" – árulta el a szakértő.

Ha viszont 144 köbméter fölötti mennyiséget küld átalányban a szolgáltató, akkor havi 144 köbméterig terjedően a rezsicsökkentett gázárat kell figyelembe venni a fogyasztóra, az e fölötti részre azonban a piaci lakossági gázár vonatkozik, amely országos átlagban nagyjából 102 forint helyett 732,4 forint augusztusban és szeptemberben, ezt követően pedig decemberig 752,5 forint – egyelőre idáig látható a gázár, a jövő évi árakra pedig karácsony körül derül fény.

Mi lesz azokkal, akik a diktálást választják?

A nem átalány szerint fizetőkre a fogyasztási jelleggörbe az érvényes, melyet a korábbi évek jellemző háztartási fogyasztásai alapján foglaltak jogszabályba.

"Erősen időjárásfüggő az, hogy az egyes hónapokban az egyes fogyasztási helyeken mennyi gázt fogyasztanak:

- ennek megfelelően augusztusban 15 köbméterig lehet a rezsicsökkentett áron elszámolni a gázt,

- szeptembertől ez 30 köbméterre,

- októberben 101 köbméterre,

- novemberben 203 köbméterre,

- decemberben pedig 297 köbméterre emelkedik, és

- januárban éri el a maximumot, 336 köbméterrel, majd ahogyan megyünk kifelé a télből, egyre kisebb mennyiségben" – tájékoztatott a Portfolio elemzője.

Ha a jellegörbe alapján számolják el havonta a gázfogyasztást, akkor így néz ki grafikusan, havi bontásban ábrázolva (forrás: RTL Híradó)

havi gázfogyasztás jellegörbe szerint

Nem görgethető a megtakarítás

Weinhardt Attila arról is beszámolt, hogy a Portfolio értesülése szerint aki a nyár végi és ősz eleji hónapokban nem meríti ki a rezsicsökkentett áron felhasználható gázkeretét, az nem görgetheti tovább a "megspórolt" mennyiséget.

"Az egész év során kell figyelembe venni azt, hogy valaki 1729 köbméter felett vagy alatt fogyaszt, a most indult egy év során minden fogyasztónak jár 1729 köbméter. Ha valaki a következő hetek, hónapok során tud elérni spórolást, azzal magának segít olyan értelemben, hogy a most indult egy év során egyre inkább abba az irányba tereli saját magát, hogy beleférjen ebbe a rezsicsökkentéssel érintett gázmennyiségbe" – fogalmazott.

Ha valaki tehát egy adott hónapban nem fér bele a rendelkezésére álló keretbe, akkor 7,5-szeres piaci gázárat kell az a fölé eső részre fizetnie.

Minden részletszabály egyelőre nem ismert, de az elemző szerint átalányra annak érdemes átállnia, aki tudja, hogy bele fog férni fogyasztása az 1729 köbméteres keretbe. Ha valaki nem fér bele, annak azért érheti meg az átállás, mert legalább előre látja, hogy havi szinten mennyivel magasabb a fogyasztása, ezáltal költsége.

A havi diktálásnál egy hidegbetörés révén bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben a fogyasztó kilóg a jelleggörbéből, és ezt a kiugrást azonnal ki is számlázhatja a szolgáltató - olvashatjuk az Infostart beszámolójában.

Kattints az alábbi gázórára és rövid videóban is elmagyarázzuk, hogy érthető legyen.

Új funkció az MVM online felületén!

Új funkció érhető el az MVM földgáz szerződéssel rendelkező ügyfeleinek az MVM Next online ügyintézési felületén és applikációján.

A felhasználás jellegének módosításához már nem szükséges az MVM személyes vagy telefonos ügyfélszolgálatainak felkeresése, az új online funkciónak köszönhetően ez már otthonról, kényelmesen is elintézhető az online ügyfélszolgálat és az MVM Next applikáció Beállítások menüpontjának Számlabeállítások almenüjében.

Amennyiben az ügyfél még nem regisztrált az MVM Next online ügyfélszolgálatára, ezt könnyedén megteheti, néhány kattintással a https://onlineugyintezes.mvmnext.hu/ oldalon.

Érdemes letölteni az MVM Next applikációt is (https://www.mvmnext.hu/app), ezeken az online felületeken az ügyfelek sorban állás nélkül, online intézhetik ügyeiket, többek között elektronikus számlát igényelhetnek és megtekinthetik, illetve befizethetik azokat.

A rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyiség a gázfelhasználás módjától függetlenül egységes.

Az ügyfelek mindkét felhasználási profil esetén a jogszabályban meghatározott 63 645 MJ, legalább 1729 m3 földgázra jogosultak rezsicsökkentett áron.

A csak fűtési és a vegyes földgázfelhasználási profilok között a jelleggörbék alapján havonta csupán néhány köbméter eltérés van, így ugyan a csak fűtési profil esetében a nyári hónapokban nincs kedvezményes földgázmennyiség, a téli hónapokban viszont többet lehet igénybe venni, mint vegyes felhasználás esetén.

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció, a Fishinda

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. Hazai viszonylatban már minden harmadik horgász regisztrált az appba, de több ezren használják azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban is. Az, hogy 250.000 felhasználó szavazott bizalmat az alkalmazásnak nem meglepő, hiszen a Fishinda számos olyan egyedi funkcióval bír, amely teljesebbé teszi a horgászat élményét. Legyen szó a fogások rögzítéséről, a horgászvizekről való tájékozódásról, napijegy vagy felszerelés vásárlásáról itt mindent egy helyen találnak meg a horgászat szerelmesei. 
2022. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.
2022. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.
2022. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Két hipertempójú bővülést követő év után jelentősen lassult az e-kereskedelem

Új korszakot nyitott az e-kereskedelemben 2022: két járvány sújtotta év és a digitális gazdaságban ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idén törvényszerűen várható volt egy megtorpanás a digitalizációban és az e-kereskedelemben. A jelenlegi gazdasági helyzet „csupán” ráerősített a kifulladó lendületre, így az elmúlt három negyedév, valamint az évvégi szezon első pár hetének és a Black Friday akcióinak tükrében 2022-ben mindössze 8-10 százalékos éves növekedés várható a belföldi online kiskereskedelemben. Az inflációt is figyelembe véve ez már visszaesés a tavalyi évhez képest – derül ki a GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Index kutatásának idei harmadik fordulójából.
2022. 11. 29. 16:00
Megosztás:

77 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

A francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 20 181 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, tegnap pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában. 
2022. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Százmilliárdos probléma: még mindig inkább pereskedünk a sokkal olcsóbb megegyezés helyett

Egyre népszerűbbek a peren kívüli jogvita-rendezési megoldások Magyarországon, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is az utóbbi években, de Nyugat-Európában lényegesen többen élnek alternatív módszerekkel – derült ki a közvetítői törvény 20 éves jubileuma kapcsán szervezett konferencián. Hazánkban 100 perre egy mediációs eljárás jut, holott a bírósági út költsége és időigénye legalább négyszerese az alternatív vitarendezési megoldásoknak. A hazai gazdálkodó szervezetek peresített jogvitái évente több mint százmilliárd forintba kerülnek a pereskedő feleknek és a magyar államnak. A jogi lehetőségekben azonban Európában élen járunk: a közjegyző előtti egyezségi eljárás kuriózumnak számít, mert a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség olyan erős biztosítékot ad a feleknek, mint egy jogerős bírósági ítélet.
2022. 11. 29. 15:00
Megosztás:

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.
2022. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Átadták a 2022-es Az Év Fiatal Vállalkozója díjat és Az Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat

A Fiatal Vállalkozók Hete keretén belül adták át 14. alkalommal Az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Ezzel az elismeréssel a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben azt a 18-40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatal kora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. Az Év Fiatal Vállalkozója díj 2022-es nyertesei egy innovatív építőipari vállalkozás vezetői, Balázs Gábor és Sinkó Gergő lettek. Az idén először átadott Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat pedig Dr. Barta Anita, a Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője kaphatta meg.
2022. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
2022. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Budapest, 2022. november 29. – 2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
2022. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Drasztikusan visszaesett a hazai munkavállalók optimizmusa

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40%-a valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12%-pontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2022. 11. 29. 12:30
Megosztás: