A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az utóbbi években megkezdődött a digitális társadalom korszaka, amelyben már több az emberek közötti digitális interakció, mint a való életben való interakció. A világunkat ma már nagymértékben különféle számítógépes programnyelvek irányítják.

A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az online streaming, az okoseszközök, a közösségi oldalak, a videójátékok és a hit n spin casino oldalhoz hasonló kaszinó oldalak elterjedése miatt a programnyelvek is egyre inkább átalakulnak, hogy a technológia tudja tartani a lépést a modern igényekkel.

A legtöbb ember sajnos semmit nem tud a programozásról és kifejezetten unalmas dolognak gondolja a számítástechnológiát. Pedig az informatikának számos nagyon izgalmas része van, ráadásul a számítógépes ismeretek a munkaerőpiacon is egyre nagyobb előnyt jelentenek. Ha elgondolkoztál már azon, hogy jobban meg akarod ismerni az informatikát, akkor tovább olvasva megismerhetsz 5 olyan új programnyelvet, amelyet bárkinek érdemes lehet megtanulnia, akit érdekel az informatika.

F#

Az F# egy szabad forráskódú, bárki által hozzáférhető, közösség által fejlesztett hibrid programnyelv, amely egyesíti az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált Python egyszerű használhatóságát, az évtizedek óta népszerű C# és Java programnyelvek robosztusságával és széleskörű alkalmazhatóságával. Az F# a különállók számára szinte hieroglifáknak tűnő szintaktikai szimbólumrendszert is igyekszik egyszerűsíteni, hogy maga a programkód minél könnyebben olvasható és áttekinthető legyen. A programnyelv remekül használható adatbázisokhoz, weboldalakhoz és .NET keretrendszert futtató alkalmazásokhoz.

A nyelven belül a változóknak rendkívül precízen meghatározott osztályaik vannak, amely segít a változók közötti inkompatibilitásból eredő logikai hibák kiküszöbölésében. A nyelv viszonylag könnyen elsajátítható a kellő tapasztalattal rendelkező programozók által és az eddigi tapasztaltok alapján rendkívül felxibilisen és hatékonyan alkalmazható számos területen.

Programozási nyelvek

Purescript

A Purescript egy köztes programozási nyelv, amely futtatáskor egyszerűen JavaScript utasításokra fordul le. Csakúgy, mint a JavaScriptet, a Purescriptet is leginkább weboldalak fejlesztésénél lehet felhasználni. A JavaScript szerves része volt a Web 1.0-nak és a Web 2.0-nak is, olyannyira, hogy a 2000-es évektől a 2010-es évekig szinte a fél internetet JavaScript működtette. A Javascripttel azonban rengeteg probléma volt, mivel a szintaktikája kellemetlen és logikátlan, így kifejezetten nehéz feladat volt JavaScriptben kódolni, ráadásul számos kompatibilitási problémát is magában hordozott.

Ezekre a problémákra kínálnak megoldást az olyan köztes programnyelvek, mint a Purescript. A Purescript egyszerű és könnyen átlátható kódolást tesz lehetővé, valamint a rendkívül hatékony compilernek köszönhetően futtatáskor úgy fordul le Javascript utasításokra, hogy közben a korábban tapasztalható kompatibilitási problémák és bugok is eltűnnek.

Swift

A Swift egy iOS környezetben alkalmazható programnyelv, amely az iOS régről hátramaradt programnyelvét, az Objective-C kódolást hivatott fokozatosan felváltani. A Swiftre szintén nagy hatással volt a Python, így ez a nyelv is a Pythonhoz hasonló szintaktikát és kódolási szabályokat használ, amely egyszerűvé és dinamikussá teszi a programozást, valamint segít kiküszöbölni a logikai hibákat is.

A Swift használatával gyakorlatilag bármilyen Apple eszközre lehet fejleszteni, okostelefonoktól és tabletektől kezdve, okosórákon át Mac számítógépekig és laptopokig. Ráadásul az Applenek kifejezett célkitűzése az, hogy az eszközeiken futó alkalmazások szép lasan mint Swift nyelven legyenek kódolva. Ennek megfelelően, ha valaki Apple eszközökre szeretne fejleszteni, akkor annak a Swift programnyelv ismerete már ma is elengedhetetlen.

Go

A Go a klasszikus, már évtizedek óta velünk lévő C-re épülő programnyelvek stílusát idézi. Ezt a programnyelvet a Google fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy új, minden korábbinál egyszerűbben kezelhető és hatékonyabb kódolást alkosson. A Go a teljesítményét tekintve robosztusabb, mint a C++, azonban a kódolás egyszerűségét tekintve szintén a már sokat emlegetett Pythontól merít ihletet.

Az újszerű programnyelvnek előnyei és hátrányai is vannak. A hátránya, hogy az átlagostól eltérő szimbólumrendszert kell használni a kódoláshoz, amelyet nehéz lehet megszokni az akár már több évtizede a pályán lévő programozóknak. Néhány, a programozásban bevett dologgal szintén szakít, például nem lehet benne deklarált és nem deklarált változókat kombinálni logikai műveletekben, valamint az objektumok közötti változó öröklődési szabályok sem léteznek.

Ezzel szemben a legfőbb előnyei, hogy tanuló és kezdő programozók által is rendkívül könnyen és gyorsan elsajátítható, valamint a kiterjedt fejlesztői kezelőfelületnek köszönhetően kevesebb nyers programkód megírására van szükség. A Go programnyelvet jelenleg leginkább különféle felhő alapú alkalmazások használják.

Java 17

A Java 17 a legfrissebb kísérlet arra, hogy végre átfogóan megújításra kerüljön a több, mint 20 éve rendkívül széleskörűen használt, ám sok szempontból nagyon körülményes és sok problémát hordozó Java programnyelv. A Java 17 jóval egyszerűbb kódolást és könnyeb problémamegoldást ígér. Ez más programnyelvekben már rég alapvetőnek számít, azonban a technológiai robbanás őskorából ránkmaradt több, mint 20 éves Java programnyelv fejlesztői oldalról híresen kezdetleges.

Kódolási hiba esetén például az alkalmazás egyszerűen nem fut le, a fejlesztőket azonban semmi nem segíti abban, hogy megtalálják, hol van a hiba. A Java szintaxisa szintén legendásan nehéz és körülményes, amely ismételten nagymértékben nehezíti a Java alapú alkalmazások fejlesztését. Ennek ellenére a Java a mai napig megkerülhetetlen, mivel különleges jellegéből adódóan számos integrált áramkör alapú eszközön ez bizonyult a leghatékonyabbnak. Jelenleg is 56,000 millió (!) elektronikus eszköz működése alapul a Java programnyelven, így a legfőbb ideje, hogy a Java 17 elterjedésével megújításra kerüljön az egyik legrégebbi a mai napig szinte változatlan formában használt gépi nyelv.

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás: