A magyar gyógyszeripar hatalmas értéket képvisel

A magyar gyógyszeripar az ország szempontjából hatalmas értéket és nemzetközi versenyképességet képvisel - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter videóüzenetében, amit a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) által rendezett konferencián játszottak le kedden Budapesten.

A magyar gyógyszeripar hatalmas értéket képvisel

Az ágazatban működő vállalkozások lefedik a gazdaság teljes vertikumát a kutatás-fejlesztéstől a gyártáson át a kereskedelmi tevékenységig, az általuk képviselt hozzáadott érték pedig kimagasló - tette hozzá Nagy Márton A hazai gyógyszeripar jelene - versenyképességének jövője című rendezvényen, amelynek a miniszter volt a fővédnöke.

A miniszter szólt arról is, hogy: "a magyar orvosok és kutatók évszázadok óta viszik hazánk jó hírét szerte a világban, gondoljunk csak a legfrissebb sikertörténetre: a Nobel-díjas Karikó Katalinéra."

Nagy Márton közölte, Magyarország erős gyógyszeripari vállalati háttérrel rendelkezik, ami a mostani zűrzavaros időkben óriási érték és az önellátás szempontjából is kiemelt szereppel bír.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszeripar helyzetét és fenntartható működését a koronavírus-járvány, a szomszédban dúló háború és az ezek következtében kialakult negatív gazdasági folyamatok is veszélyeztetik. Ezért a kormánynak a MAGYOSZ-szal közösen kell megoldásokat keresni a gyógyszeripar előtt álló kihívásokra.

Egyúttal jelezte, a járvány, az orosz-ukrán háború vagy az izraeli helyzet azt is bebizonyította, hogy csak azok a nemzetek, gazdaságok lehetnek sikeresek, amelyek hosszú távon képesek az önellátásra. Ezért úgy vélte, "a nemzeti szuverenitásra, mint alapgondolatra építő magyar gazdaságpolitika nem légből kapott dolog".

Az önellátásban arra kell törekedni, hogy az élelmiszerek mellett a magyarországi gyógyszereknél, gyógyászati eszközöknél is "legyen hazai termelés, legyen hazai tulajdon és az képes legyen lefedni a hazai szükségletet". A vállalatok és az egyetemek közötti együttműködések, a magyarországi kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított források hozzájárulnak ennek eléréséhez.

A legnagyobb K+F ráfordító ágazatnak a gyógyszeripar számít, amely nagyságrendileg a 20 százalékát adja az országban a kutatás-fejlesztésre fordított összegeknek. Ezen felül nagy arányban foglalkoztat magasan képzett munkaerőt, a tavaly az ágazatban dolgozó több mint 30 ezer munkavállalóból majdnem minden második rendelkezett felsőfokú végzettséggel - ismertette Nagy Márton.

Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) államtitkára a még formálódó iparstratégiáról elmondta, hogy abban hat kiemelt ágazatot határoztak meg: jármű, egészség, élelmiszer, alapanyag és kreatív ipar, valamint az információ- és kommunikációtechnológia (ikt). A startégiában általános célként jelölték meg, hogy Magyarország 2030-ra kerüljön a technológia vezérelt európai ipar élvonalába. Ezen felül fontos még a lakosság biztonságát jelentő iparágakban az önellátás kiépítése, a fenntartható iparfejlesztés és ezzel együtt a zöld átállás.

A magyar gyógyszeripart tekintve fontos területként azonosították a munkaerőkínálat minőségi és mennyiségi fejlesztését, a K+F ösztönzését és a digitalizációt.

Az egészségipar előtt álló kihívások közül az államtitkár az adatvezérelt egészségügy kialakítását és a hazai gyártók versenyképességének növelését említette. Ez utóbbinál fontos olyan közbeszerzési rendszer kialakítása, amely egyszerre veszi figyelembe az uniós szabályokat és a patrióta szempontokat - jegyezte meg.

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke elmondta, a GFM 2023 eleje óta széles körű konzultációra hívta a magyar ipar kiemelt ágazatainak képviselőit, így a MAGYOSZ-t is. A szövetség pedig örömmel fogadta, hogy a GFM a gyógyszeripar fejlesztését is célzó iparpolitikai stratégián dolgozik.

A MAGYOSZ elnöke a magyar gyógyszeripar kiemelkedő külgazdasági sikereiről közölte, hogy több mint 100 országban ismerik és alkalmazzák a magyar gyártású gyógyszereket.  

A magyarországi gyógyszeripar képviseletére 1990-ben alakult a MAGYOSZ, amely jelenleg 29 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként tevékenykedik. Ráadásul a szövetség 2020. óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), így közvetve a kormány stratégiai partnere - ismertette Greskovits Dávid.

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás: