A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett - hangsúlyozta a European Broadcasting Union (EBU) vezetőinek küldött levelében a közmédia két vezetője, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett

A Delphine Ernotte-Cunci elnöknek és Noel Curran vezérigazgatónak címzett - az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által pénteken az MTI-hez eljuttatott - levélben azt írták, "a hírek szerint a lengyel lakosság független és pártatlan tájékoztatását ellátó médium a lengyel kormány politikai lépései következtében a kormányzati hatalom foglyává vált, s ezen még a lengyel alkotmánybíróság döntései sem tudtak változtatni".

Ezért az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt képviseletében, a magyar közmédia nevében mély aggodalmuknak adtak hangot "a független lengyel közmédiát érő mindennapos politikai beavatkozások miatt".

Emlékeztettek arra, hogy az EBU közép-kelet-európai csoportja - amelynek a lengyel közmédia mellett a magyar is tagja - tavaly ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját.

"E közös és szépívű múlt pillanatait beárnyékolja a jelenlegi helyzet, melyet a csoport tagjaként való érintettség miatt még fájdalmasabban élünk meg" - fogalmaztak.

Közölték, a magyar közmédia kiemelten fontosnak tartja, hogy ebben a nehéz időszakban - az EBU Statútumában lefektetett célok mentén - kérje méltó képviseletét annak, hogy kifejezzék együttérzésüket és szolidaritásukat a lengyel kollégák felé.

Bíznak benne - folytatták -, hogy a közös erőfeszítések megfelelő alkotmányos, demokratikus, jogállami keretek közé fogják terelni a lengyel kormány tevékenységét a lengyel közmédiát illetően, "kivezetve abból a méltatlan és mélyen antidemokratikus, a jogállamiságot sértő helyzetből", amellyel kapcsolatban január 18-án meghozott döntésével a lengyel alkotmánybíróság is hangot adott kifogásának.

Álláspontjuk szerint a lengyel közmédia a felszámolási eljárással bizonytalan környezetbe kerül, amelynek káros hatása érinti a közmédia egészét, annak munkavállalóit és a teljes lengyel társadalmat.

A lengyel alkotmánybíróság által megállapított jogi szabálytalanságokra tekintettel a magyar közmédia vezetői azt kérik, hogy az EBU tűzze napirendre a lengyel közmédia ügyét, és ha megállapítást nyernek az EBU normáival szembeni cselekvések, akkor fejezzék ki tiltakozásukat a lengyel közmédiát érő folyamatos atrocitásokkal szemben.
    A magyar közmédia tiszteletben tartja a törvényesen megválasztott lengyel kormány döntéseit, "azonban óva inti a döntéshozókat", hogy olyan strukturális és személyzeti változtatásokat léptessenek életbe, amelyek nélkülözik a demokratikus vitát és a konzultációt valamennyi érdekelt féllel - áll a levélben.

Kiemelték: a közmédia irányítóinak kinevezési eljárása kulcsfontosságú tényező annak biztosításához, hogy a közmédia függetlenül legyen képes folytatni tevékenységét. Egy demokratikus társadalomban a közszolgálati média kulcsfontosságú elvei a pluralizmus és a függetlenség a politikai hatalomtól, összhangban az Európa Tanács emberi jogi egyezményének 10. cikkével, és ez most a lengyel kormány döntéseivel sérül a lengyel közmédiát illetően - fejtették ki.

Rámutattak, az EBU saját definíciója szerint a közmédiumok pártatlanok, függetlenek és a társadalom egészének javát szolgálják. A jól finanszírozott és erős közszolgálati médiumok a demokratikus társadalmak sarokkövei.

Ez most ugyancsak sérül a lengyel kormány döntéseivel, melyek a lengyel közmédiát, s ezen keresztül a lengyel társadalmat sújtják - szögezték le. Arra kérték az EBU vezetőit, hogy a szervezet rendelkezésére álló valamennyi eszközzel lépjen fel a lengyel közmédia függetlensége érdekében.

Hozzáfűzték: ezt azért látják szükségesnek, mert az EBU és annak tagjai által elfogadott közös hitvallás szerint ugyanazon alapelvek mentén - melyek az egyetemesség, függetlenség, kiválóság, sokszínűség, elszámoltathatóság és innováció - kell törekedni arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, erkölcsi integritással teljesítsék oktatási, tájékoztatási és szórakoztatási feladataikat a lehető legszélesebb közönség számára. Ezt mondja ki az EBU Alapszabályának 1.2. pontja is - jegyezték meg.

Azt kérték tehát, hogy az EBU vezetői valamennyi tag figyelmét hívják fel a közös kiállás lehetőségére és fontosságára, hogy kinyilvánítsák egyet nem értésüket a lengyel közmédia - s ezen keresztül az európai közmédiumok - függetlensége elleni támadással, és ítéljék el a nyílt politikai beavatkozást a lengyel közmédia függetlenségébe.

Emellett a magyar közmédia vezetői - az EBU legnépesebb regionális csoportjának tagjaként - kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a lengyel kormány segítségére legyenek, amennyiben az igényli szakértői jogi tanácsadás nyújtását.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett, a szabálytalan intézkedéseket elítéli, és azt kéri, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan, az EBU most is nyíltan foglaljon állást, és érdemben, a cselekmények kiemelt súlyosságának megfelelően foglalkozzon az üggyel - írták.

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás: