A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett - hangsúlyozta a European Broadcasting Union (EBU) vezetőinek küldött levelében a közmédia két vezetője, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett

A Delphine Ernotte-Cunci elnöknek és Noel Curran vezérigazgatónak címzett - az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által pénteken az MTI-hez eljuttatott - levélben azt írták, "a hírek szerint a lengyel lakosság független és pártatlan tájékoztatását ellátó médium a lengyel kormány politikai lépései következtében a kormányzati hatalom foglyává vált, s ezen még a lengyel alkotmánybíróság döntései sem tudtak változtatni".

Ezért az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt képviseletében, a magyar közmédia nevében mély aggodalmuknak adtak hangot "a független lengyel közmédiát érő mindennapos politikai beavatkozások miatt".

Emlékeztettek arra, hogy az EBU közép-kelet-európai csoportja - amelynek a lengyel közmédia mellett a magyar is tagja - tavaly ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját.

"E közös és szépívű múlt pillanatait beárnyékolja a jelenlegi helyzet, melyet a csoport tagjaként való érintettség miatt még fájdalmasabban élünk meg" - fogalmaztak.

Közölték, a magyar közmédia kiemelten fontosnak tartja, hogy ebben a nehéz időszakban - az EBU Statútumában lefektetett célok mentén - kérje méltó képviseletét annak, hogy kifejezzék együttérzésüket és szolidaritásukat a lengyel kollégák felé.

Bíznak benne - folytatták -, hogy a közös erőfeszítések megfelelő alkotmányos, demokratikus, jogállami keretek közé fogják terelni a lengyel kormány tevékenységét a lengyel közmédiát illetően, "kivezetve abból a méltatlan és mélyen antidemokratikus, a jogállamiságot sértő helyzetből", amellyel kapcsolatban január 18-án meghozott döntésével a lengyel alkotmánybíróság is hangot adott kifogásának.

Álláspontjuk szerint a lengyel közmédia a felszámolási eljárással bizonytalan környezetbe kerül, amelynek káros hatása érinti a közmédia egészét, annak munkavállalóit és a teljes lengyel társadalmat.

A lengyel alkotmánybíróság által megállapított jogi szabálytalanságokra tekintettel a magyar közmédia vezetői azt kérik, hogy az EBU tűzze napirendre a lengyel közmédia ügyét, és ha megállapítást nyernek az EBU normáival szembeni cselekvések, akkor fejezzék ki tiltakozásukat a lengyel közmédiát érő folyamatos atrocitásokkal szemben.
    A magyar közmédia tiszteletben tartja a törvényesen megválasztott lengyel kormány döntéseit, "azonban óva inti a döntéshozókat", hogy olyan strukturális és személyzeti változtatásokat léptessenek életbe, amelyek nélkülözik a demokratikus vitát és a konzultációt valamennyi érdekelt féllel - áll a levélben.

Kiemelték: a közmédia irányítóinak kinevezési eljárása kulcsfontosságú tényező annak biztosításához, hogy a közmédia függetlenül legyen képes folytatni tevékenységét. Egy demokratikus társadalomban a közszolgálati média kulcsfontosságú elvei a pluralizmus és a függetlenség a politikai hatalomtól, összhangban az Európa Tanács emberi jogi egyezményének 10. cikkével, és ez most a lengyel kormány döntéseivel sérül a lengyel közmédiát illetően - fejtették ki.

Rámutattak, az EBU saját definíciója szerint a közmédiumok pártatlanok, függetlenek és a társadalom egészének javát szolgálják. A jól finanszírozott és erős közszolgálati médiumok a demokratikus társadalmak sarokkövei.

Ez most ugyancsak sérül a lengyel kormány döntéseivel, melyek a lengyel közmédiát, s ezen keresztül a lengyel társadalmat sújtják - szögezték le. Arra kérték az EBU vezetőit, hogy a szervezet rendelkezésére álló valamennyi eszközzel lépjen fel a lengyel közmédia függetlensége érdekében.

Hozzáfűzték: ezt azért látják szükségesnek, mert az EBU és annak tagjai által elfogadott közös hitvallás szerint ugyanazon alapelvek mentén - melyek az egyetemesség, függetlenség, kiválóság, sokszínűség, elszámoltathatóság és innováció - kell törekedni arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, erkölcsi integritással teljesítsék oktatási, tájékoztatási és szórakoztatási feladataikat a lehető legszélesebb közönség számára. Ezt mondja ki az EBU Alapszabályának 1.2. pontja is - jegyezték meg.

Azt kérték tehát, hogy az EBU vezetői valamennyi tag figyelmét hívják fel a közös kiállás lehetőségére és fontosságára, hogy kinyilvánítsák egyet nem értésüket a lengyel közmédia - s ezen keresztül az európai közmédiumok - függetlensége elleni támadással, és ítéljék el a nyílt politikai beavatkozást a lengyel közmédia függetlenségébe.

Emellett a magyar közmédia vezetői - az EBU legnépesebb regionális csoportjának tagjaként - kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a lengyel kormány segítségére legyenek, amennyiben az igényli szakértői jogi tanácsadás nyújtását.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett, a szabálytalan intézkedéseket elítéli, és azt kéri, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan, az EBU most is nyíltan foglaljon állást, és érdemben, a cselekmények kiemelt súlyosságának megfelelően foglalkozzon az üggyel - írták.

2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.
2024. 07. 16. 18:00
Megosztás:

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 16. 17:00
Megosztás:

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás: