A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

Ma már szinte minden olyan rendezvényen találkozhatunk büfékocsikkal, amely szeretne magára adni és minőségi gasztronómiát, minőségben szolgáltatni, legyen ez egy koncert, bármilyen céges esemény vagy akár falunap. A food truck verhetetlen előnye, hogy gyorsan ki tud települni, nem kell építkezni, higiénikus és pillanatok alatt képes eltűnni a rendezvényt követően a területről. Már néhány kocsi is igazán változatos, színes étlappal várja a vendégeket, több séf sajátos ízvilágát kóstolhatjuk meg.

Minőséget minél gyorsabban

Gasztroforradalomként robbant be a food truck műfaja hazánkba: „Érezhető volt az éttermi vendéglátásban, hogy az embereknek egyre kevesebb ideje van enni és a street food nagyon jó alternatíva. A minőséget minél gyorsabban elv, ami igazán működik. Ma már nem olcsóbb a street food, mint az étterem, de alacsonyabb a működési költség, mivel nincsenek óriási üzlethelyiségek, nagy személyzet, így a minőségi alapanyagra tudnak fókuszálni a vendéglátók” - mondta el Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője. Hozzátette, hogy 2014-ben még tizenöt autóval, 2015-ben már 50 truckkal szervezték az első Food Truck show-kat. Ma már száz, a minőségi kritériumoknak megfelelő büfékocsi áll a rendelkezésükre.

Étterem vagy mozgó konyha

Számos étterem felismerte a food truckokban rejlő lehetőséget és kialakítottak guruló konyhát is, amellyel hétvégente az országot járva népszerűsítik az éttermet is. Ellenpéldával is találkozhatunk, mint a Zing Burger, aki egy büfékocsival kezdte, viszont ma már tizennégy étterme és több büfékocsija is van Budapesten és vidéki városokban.

Az elmúlt két évben nagyobb teret kaptak a szabadban megrendezésre kerülő rendezvények a járványhelyzet hatására. A Street Food Egyesület tapasztalata alapján elmondható, hogy tartósan is meg lehet élni ebből a catering formából: „a főszezon áprilistól októberig tart, de tavasszal konferenciákon, kiállításokon, szakmai vásárokon van igény a food truckokra, novemberben és decemberben pedig a céges karácsonyi rendezvényeken van kitelepülési lehetőség. Fesztiválok országa vagyunk, amely már önmagában megadja a folyamatos igényt, az autók folyton újulnak, cserélődnek, átalakulnak és vannak persze, akik eltűnnek.”

Folyamatosan növekedő kiadások a vendéglátásban

Az ágazatnak a legnagyobb kihívást az utóbbi két évben azt jelentette, hogy meg lehet-e tartani a rendezvényt vagy sem. Az idei év ismét megpróbáltatás elé állította a vendéglátóipart. Drasztikusan megnőttek a munkaerő-, és az alapanyagköltségek, valamint az energiaárak. A legnagyobb kérdés, hogy marad-e az embereknek pénze erre a fajta szórakozásra: „Mi a gasztroért vagyunk jelen a városban, általában van kísérő program is, de ez a fő tevékenységünk. Tudjuk, hogy máshol sem olcsóbb egy jót enni, inni, de minket is megijeszt az áremelkedés” - mondta el Horváth Zoltán.

Hozzátette, hogy sajnos sok esetben 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, jellemzően az ételes kocsiknál:

„Régebben nem variáltuk az árakat, minden városban ugyanannyiba került egy-egy termék. Az idei árak viszont olyan magasak, hogy például Kelet-Magyarországon kénytelenek vagyunk olcsóbb étlapokkal készülni, mert elrettentené a vendégeket a 3-4 ezer forintos szendvics. Olyan mértékben nőttek a működési költségek, hogy sajnos ezek mellett az árak mellett is csökkent a haszonkulcsunk a korábbi évekhez képest.  Van olyan hús és pékáru, ami például kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. A munkabérek is mintegy 50%-kal emelkedtek egy év alatt, és emellett még magasabb szállás-, bérleti díjjal és energiaárakkal is számolnunk kell. Ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja egy adott rendezvény sikerességét.”

A másik nehézséget a közterület-használati engedélyek jelentik. A Magyar Street Food Egyesület változást szeretne, de egyelőre süket fülekre talált. 2017-ben egyfajta food truck blokádot is hirdettek figyelemfelhívás céljából. A világban különböző módon adnak engedélyetek: „Az USA-ban nagyon egyszerű a rendszer, van egy éves licensze és leparkolhatsz az utcán olyan büfékocsikkal, amelyekben mosdó is van és generátorral tudja biztosítani a teljes áramellátását. Stockholmban is hasonló a rendszer”. Horváth Zoltán elmondta, hogy Magyarországon sajnos már nem ilyen könnyű a helyzet. Bonyolult a közterület foglalási procedúra és többnyire elutasítják a kérvényeket. Korábban sokat tüntettek, hogy valamilyen szabályozással lehessen foglalni. Azt szerették volna elérni a főváros vezetésénél, hogy food truck drosztokat alakíthassanak ki a város olyan pontjain, amelyek nincsenek sűrűn ellátva gyors kiszolgálást lehetővé tévő vendéglátóipari egységekkel - mint például a Citadella, a Városliget vagy a Hősök tere - így konkurenciát sem jelentenének.

A hamburger még mindig verhetetlen

A Food Truck Show, az ország méltán népszerű guruló gasztronómiai fesztiválja idén már nyolcadik alkalommal indult útjára, hogy megmutassa, egy minőségi food truck sokkal többet kínál, mint egy egyszerű gyors étel. Hazánk legkiemelkedőbb mozgó konyhái sorakoznak fel és megmutatják mire harapnak igazán a magyarok.

„A siker érdekében fontos a food truck külalakja, mennyire vonzó, van-e valamilyen múltja, mitől igazán különleges az étel. Nagyon fontos az alapanyag minősége, hogy honnan kerül beszerzésre. Fontos szempont az egészséges táplálkozás, egyre nagyobb trendet diktálnak a különböző ételtoleranciák kapcsán a glutén-, laktóz-, és cukormentes ételek, azok a vendéglátósok, akik erre odafigyelnek, lépéselőnyben vannak. A gyerekek kiszolgálására is már külön iparág alakult ki” – árulta el a főszervező. Azt is elmondta, hogy a Food Truck Show-kon a hamburger még mindig az abszolút verhetetlen. A BBQ is fellendülőben van, de jelentősen drágább műfaj.  A minőségi görög ételek is népszerűek, a chrurros pedig az abszolút dobogós desszert, több mint 1 km fogy belőle hétvégente a Food Truck Show-kon. Italokban pedig a kézműves sörök viszik a prímet.

Szeretnének a jövőben ázsiai és olasz autentikus éttermeknek is teret adni, hogy kipróbálják milyen büfékocsizni és beleszeressenek a műfajba: „Van egy olyan autónk, amit azért tartunk, hogy lehetőséget adjunk a kipróbálásra olyan vendéglátósoknak, akik még nincsenek jelen a food truck piacon, de látunk bennünk potenciált. Például nagyon sok jó ázsiai étterem van, de ázsiai food truck nagyon kevés.”

A rendezvény folyamatosan járja az országot, a szezon hátralévő helyszínein betekintést kaphatunk a különleges életérzésbe, amelyet a gyönyörű autók, a kulináris élvezetek, a finom illatok, a séfek és a baráti hangulat tesz teljessé.

Augusztus 10-15.        Sziget Fesztivál Magic Mirror
Augusztus 12-14.        Keszthely Food Truck Show
Augusztus 18-20.        Utcazene fesztivál és Food Truck Show Budapest
Augusztus 26-28.        Terézvárosi Fesztivál, Andrássy út
Szeptember 2-4.        Szombathely Food Truck Show
Szeptember 9-11.        Kincsem Park Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Show
Szeptember 9-11.        Miskolc Cinefest - Food Truck Show
Szeptember 17-18.        Andrássy út Nemzetközi Street Food Feszt
Szeptember 23-25.         Paks Puttonyos Fesztivál és Food Truck Show
Szeptember 30- október 2.    Sopron Gourmet és Design hét

Gyengült a forint csütörtök reggelre

Csütörtök reggelre gyengült a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2025. 12. 04. 09:00
Megosztás:

Kisebb elmozdulások a nyugat-európai tőzsdéken

A keddi kereskedést követően a szerdai is vegyesen alakult a nyugat-európai tőzsdéken: a Stoxx600 kevesebb, mint 1 pontot erősödött, a FTSE100 és a DAX 0,1%-ot süllyedt, míg a CAC40 alig 0,2%-os pluszban zárt.
2025. 12. 04. 08:30
Megosztás:

Agrometeorológia: folytatódik a talaj töltődése nedvességgel

Nagyobb hideg nélkül, a talajban kellő nedvességtartalom mellett erősödhetnek az Alföldön a gyengébben kelt őszi kalászos állományok, a következő napokban jelentősebb esőre a Dunántúlon van kilátás, keleten kisebb mennyiség valószínű - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.
2025. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Ez a vírus okozta a tömeges megbetegedést a XIII. kerületi óvodákban

A laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok alapján a calicivírus okozta csaknem 600 ember megbetegedését, a konyhák üzemeltetőjével szemben eljárást indítottak - közölte honlapján szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).
2025. 12. 04. 07:30
Megosztás:

Hatalmas rekord: csúcsra ért a lakáshitel októberben

„Októberben 257,57 milliárd forint összegben kötöttek a magyarok lakáshitel szerződést. Ekkora még sosem volt a volumen egyetlen hónapban sem, az előző hónaphoz képest 128,66% a növekedés. Természetesen hatalmas szerepe van ebben az Otthon Start hitelnek, a támogatott kölcsön szeptemberi indulását követő igénylésekből ugyanis az ősz második hónapjára lettek szerződések.”
2025. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Környezetvédelmi szempontú összefoglaló

Karácsony közeledtével a karácsonyfa kiválasztása minden évben visszatérő kérdés, és egyre több család számára válik fontossá, hogy döntésük környezeti szempontból is felelős legyen. A műfenyő és a vágott fenyő közötti választás látszólag egyszerű, ám az életciklusuk, gyártásuk, lebomlásuk és társadalmi hatásaik alapján jelentős különbségek mutatkoznak. Az alábbi rövid összefoglaló áttekinti mindkét opció környezeti terhelését, valamint a földlabdás fenyők és a karácsonyfa-újrahasznosítás lehetőségeit is.
2025. 12. 04. 06:30
Megosztás:

A vállalati felszámolások trendje 2026-ban

Globálisan a vállalati fizetésképtelenségek száma 2025-ben 6 százalékkal, 2026-ban pedig további 5 százalékkal nőhet az Allianz Trade elemzőinek előrejelzése szerint. A szakértők majd csak 2027-től várnak trendfordulót, amikor 1 százalékos enyhe csökkenést prognosztizálnak a fizetésképtelenségi esetek számában.
2025. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Juttatások: sok pénzt hagynak veszni a magyarok

Hamarosan sok magyarországi munkavállalónak kell döntenie arról, milyen béren kívüli juttatásokat szeretne igénybe venni jövőre. Az Erste felmérése szerint sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, milyen béren kívüli juttatások érhetők el, illetve ezek hogyan is működnek pontosan, és ezért havonta akár több ezer forintot is elbukhatnak. A bank szerint fontos a kollégák pénzügyi tudatosságának fejlesztése, és ennek részeként segíteni kell a munkatársaknak eligazodni a béren kívüli juttatási csomagok között.
2025. 12. 04. 05:30
Megosztás:

Fordulat a lakáspiacon: a vevőknek áll a zászló az év végén

Novemberben a lakáspiaci aktivitás az év végi lecsendülés jeleit mutatja, de a kereslet és a kínálat dinamikája teljesen eltérő dinamikát tükröz, ami a lakásvásárlók számára jelent előnyt. A kereslet csökkenése éves összevetésben annak is köszönhető, hogy tavaly november kiugróan erős volt az állampapírból kiszálló befektetők fokozódó jelenléte miatt. A kínálati oldalon pedig két számjegyű bővülés következett be a frissen meghirdetett lakóingatlanoknál – derül ki az ingatlan.com novemberi kereslet-kínálati összesítőjéből.
2025. 12. 04. 05:00
Megosztás:

Így pihennek a magyarok: a termál- és élményfürdőzés a legkeresettebb wellnessprogram

A magyarok döntő többsége félévente jár wellnessezni, elsősorban a szállodai wellnessrészlegeket választja, és ezért akár hosszabb utat is megtesz –– derül ki a Csodásmagyarország.hu online felméréséből. A szolgáltatások közül a termál-, illetve az élményfürdő a legkedveltebb, ezt követi a szauna és a gőzfürdő, majd a masszázs, amelyeket főként stresszoldás és relaxáció céljából vesznek igénybe.
2025. 12. 04. 04:30
Megosztás:

Berobbant az Otthon Start, októberben minden rekord megdőlt

Új korszakot nyitott a hitelezésben az Otthon Start Program: soha annyi lakáshitelt nem vettek még fel a magyar háztartások, mint idén októberben, a szerződött összeg meghaladta a 250 milliárd forintot. Rekord született az egy szerződésre jutó hitelösszeget illetően is. A személyi kölcsön népszerűsége töretlen és a babaváró hitelből is most fogyott idén a legtöbb - írja közleményében a Bank360.
2025. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Több száz romániai dolgozóját bocsátja el a német autóipari vállalat, az Aumovio

Hatszáznál több romániai dolgozóját bocsátja el a német autóipari vállalat, az Aumovio - írja a profit.ro a vállalat közleménye alapján.
2025. 12. 04. 03:30
Megosztás:

Nem kell, hogy a nyugdíjas feladja Önmagát!

A nyugdíjas évek nem kell, hogy az önfeladásról szóljanak, sokkal inkább egy új életszakaszról, amikor több idő jut önmagunkra, a szeretteinkre és a társas kapcsolatainkra.
2025. 12. 04. 03:00
Megosztás:

Lesz-e nyugdíjad 10-20 év múlva? Itt a válasz!

Ahogy közeledik az év vége, egyre többen gondolják újra pénzügyi terveiket, és tesznek kisebb-nagyobb lépéseket a hosszú távú biztonság érdekében. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint a fiatalok körében látványosan erősödik a tudatosság: az új belépők 40 százaléka 16-34 év közötti, és egyre többen választanak kockázatosabb, hosszabb távon nagyobb hozamot kínáló portfóliókat.
2025. 12. 04. 02:00
Megosztás:

Itt a menetrend az orosz gázról való gyors ütemű leválásról

Az EU megegyezett az orosz gázról való leválás menetrendjéről, ami a korábban tervezettnél picit gyorsabb lesz.
2025. 12. 04. 01:30
Megosztás:

Miért fáj jobban a derekunk karácsony előtt?

Az év végi stressz és érzelmi terhelés felerősítheti a mozgásszervi panaszokat – figyelmeztet Joó Enikő gyógymasszőr, holisztikus manuálterapeuta. Tapasztalatai szerint a derékfájás, a beállt nyak vagy a becsípődések sokszor nem csupán fizikai eredetűek, hanem lelki problémák testi megnyilvánulásai.
2025. 12. 04. 00:30
Megosztás:

Az olasz védelmi miniszter önkéntes katonai szolgálat bevezetését javasolja

Önkéntes katonai szolgálat bevezetését kezdeményezte Guido Crosetto olasz védelmi miniszter, aki szerint a hibrid háború fenyegetése miatt több ezer magasan képzett biztonsági szakértőre van szükség Olaszországban.
2025. 12. 04. 00:05
Megosztás:

SOL erős ellenállásba ütközik 150 dollár alatt, miközben a Digitap új lendületet vesz a 2 millió dolláros hétvégi roham után

A Solana megrekedt 150 dollár alatt, mivel gyenge mutatók gyengítik a lendületét, miközben a Digitap 2,2 millió dolláros presale-je és élő omni-bank alkalmazása a $TAP tokent az egyik legígéretesebb kriptoeszközzé emeli jelenleg.
2025. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Berobbanhat az Ethereum árfolyam? A Fusaka frissítés újraindíthatja a Pectrához hasonló 56%-os ralit

Az Ethereum árfolyama újra emelkedő pályára állt: december eleje óta több mint 13%-ot nőtt, részben a kriptopiac általános fellendülése, részben a Fusaka nevű hálózati frissítés körüli növekvő optimizmus hatására. Bár az ETH még mindig 17%-os mínuszban van havi szinten, a grafikonokon megjelenő technikai jelek kísértetiesen hasonlítanak a 2025 májusi Pectra-upgrade előtti szituációhoz – amikor az Ethereum egyetlen hét alatt 56%-ot ugrott. Vajon most ismét hasonló robbanás következik?
2025. 12. 03. 22:00
Megosztás:

A HungaroControl első uniós léginavigációs szolgáltatóként csatlakozott a SOCEA-hoz

A török, azeri, üzbég, kirgiz, tádzsik és kazah légiforgalmi irányító vállalatokat tömörítő szakmai szervezethez csatlakozott a HungaroControl, a csatlakozás lehetőséget teremt a térség szakszolgálataival való szorosabb stratégiai együttműködésre és koordinációra, ami az európai légiforgalom hatékonyabb áramoltatását eredményezheti - közölte a magyar légiforgalmi szolgálat szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 03. 21:30
Megosztás: