A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

Ma már szinte minden olyan rendezvényen találkozhatunk büfékocsikkal, amely szeretne magára adni és minőségi gasztronómiát, minőségben szolgáltatni, legyen ez egy koncert, bármilyen céges esemény vagy akár falunap. A food truck verhetetlen előnye, hogy gyorsan ki tud települni, nem kell építkezni, higiénikus és pillanatok alatt képes eltűnni a rendezvényt követően a területről. Már néhány kocsi is igazán változatos, színes étlappal várja a vendégeket, több séf sajátos ízvilágát kóstolhatjuk meg.

Minőséget minél gyorsabban

Gasztroforradalomként robbant be a food truck műfaja hazánkba: „Érezhető volt az éttermi vendéglátásban, hogy az embereknek egyre kevesebb ideje van enni és a street food nagyon jó alternatíva. A minőséget minél gyorsabban elv, ami igazán működik. Ma már nem olcsóbb a street food, mint az étterem, de alacsonyabb a működési költség, mivel nincsenek óriási üzlethelyiségek, nagy személyzet, így a minőségi alapanyagra tudnak fókuszálni a vendéglátók” - mondta el Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője. Hozzátette, hogy 2014-ben még tizenöt autóval, 2015-ben már 50 truckkal szervezték az első Food Truck show-kat. Ma már száz, a minőségi kritériumoknak megfelelő büfékocsi áll a rendelkezésükre.

Étterem vagy mozgó konyha

Számos étterem felismerte a food truckokban rejlő lehetőséget és kialakítottak guruló konyhát is, amellyel hétvégente az országot járva népszerűsítik az éttermet is. Ellenpéldával is találkozhatunk, mint a Zing Burger, aki egy büfékocsival kezdte, viszont ma már tizennégy étterme és több büfékocsija is van Budapesten és vidéki városokban.

Az elmúlt két évben nagyobb teret kaptak a szabadban megrendezésre kerülő rendezvények a járványhelyzet hatására. A Street Food Egyesület tapasztalata alapján elmondható, hogy tartósan is meg lehet élni ebből a catering formából: „a főszezon áprilistól októberig tart, de tavasszal konferenciákon, kiállításokon, szakmai vásárokon van igény a food truckokra, novemberben és decemberben pedig a céges karácsonyi rendezvényeken van kitelepülési lehetőség. Fesztiválok országa vagyunk, amely már önmagában megadja a folyamatos igényt, az autók folyton újulnak, cserélődnek, átalakulnak és vannak persze, akik eltűnnek.”

Folyamatosan növekedő kiadások a vendéglátásban

Az ágazatnak a legnagyobb kihívást az utóbbi két évben azt jelentette, hogy meg lehet-e tartani a rendezvényt vagy sem. Az idei év ismét megpróbáltatás elé állította a vendéglátóipart. Drasztikusan megnőttek a munkaerő-, és az alapanyagköltségek, valamint az energiaárak. A legnagyobb kérdés, hogy marad-e az embereknek pénze erre a fajta szórakozásra: „Mi a gasztroért vagyunk jelen a városban, általában van kísérő program is, de ez a fő tevékenységünk. Tudjuk, hogy máshol sem olcsóbb egy jót enni, inni, de minket is megijeszt az áremelkedés” - mondta el Horváth Zoltán.

Hozzátette, hogy sajnos sok esetben 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, jellemzően az ételes kocsiknál:

„Régebben nem variáltuk az árakat, minden városban ugyanannyiba került egy-egy termék. Az idei árak viszont olyan magasak, hogy például Kelet-Magyarországon kénytelenek vagyunk olcsóbb étlapokkal készülni, mert elrettentené a vendégeket a 3-4 ezer forintos szendvics. Olyan mértékben nőttek a működési költségek, hogy sajnos ezek mellett az árak mellett is csökkent a haszonkulcsunk a korábbi évekhez képest.  Van olyan hús és pékáru, ami például kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. A munkabérek is mintegy 50%-kal emelkedtek egy év alatt, és emellett még magasabb szállás-, bérleti díjjal és energiaárakkal is számolnunk kell. Ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja egy adott rendezvény sikerességét.”

A másik nehézséget a közterület-használati engedélyek jelentik. A Magyar Street Food Egyesület változást szeretne, de egyelőre süket fülekre talált. 2017-ben egyfajta food truck blokádot is hirdettek figyelemfelhívás céljából. A világban különböző módon adnak engedélyetek: „Az USA-ban nagyon egyszerű a rendszer, van egy éves licensze és leparkolhatsz az utcán olyan büfékocsikkal, amelyekben mosdó is van és generátorral tudja biztosítani a teljes áramellátását. Stockholmban is hasonló a rendszer”. Horváth Zoltán elmondta, hogy Magyarországon sajnos már nem ilyen könnyű a helyzet. Bonyolult a közterület foglalási procedúra és többnyire elutasítják a kérvényeket. Korábban sokat tüntettek, hogy valamilyen szabályozással lehessen foglalni. Azt szerették volna elérni a főváros vezetésénél, hogy food truck drosztokat alakíthassanak ki a város olyan pontjain, amelyek nincsenek sűrűn ellátva gyors kiszolgálást lehetővé tévő vendéglátóipari egységekkel - mint például a Citadella, a Városliget vagy a Hősök tere - így konkurenciát sem jelentenének.

A hamburger még mindig verhetetlen

A Food Truck Show, az ország méltán népszerű guruló gasztronómiai fesztiválja idén már nyolcadik alkalommal indult útjára, hogy megmutassa, egy minőségi food truck sokkal többet kínál, mint egy egyszerű gyors étel. Hazánk legkiemelkedőbb mozgó konyhái sorakoznak fel és megmutatják mire harapnak igazán a magyarok.

„A siker érdekében fontos a food truck külalakja, mennyire vonzó, van-e valamilyen múltja, mitől igazán különleges az étel. Nagyon fontos az alapanyag minősége, hogy honnan kerül beszerzésre. Fontos szempont az egészséges táplálkozás, egyre nagyobb trendet diktálnak a különböző ételtoleranciák kapcsán a glutén-, laktóz-, és cukormentes ételek, azok a vendéglátósok, akik erre odafigyelnek, lépéselőnyben vannak. A gyerekek kiszolgálására is már külön iparág alakult ki” – árulta el a főszervező. Azt is elmondta, hogy a Food Truck Show-kon a hamburger még mindig az abszolút verhetetlen. A BBQ is fellendülőben van, de jelentősen drágább műfaj.  A minőségi görög ételek is népszerűek, a chrurros pedig az abszolút dobogós desszert, több mint 1 km fogy belőle hétvégente a Food Truck Show-kon. Italokban pedig a kézműves sörök viszik a prímet.

Szeretnének a jövőben ázsiai és olasz autentikus éttermeknek is teret adni, hogy kipróbálják milyen büfékocsizni és beleszeressenek a műfajba: „Van egy olyan autónk, amit azért tartunk, hogy lehetőséget adjunk a kipróbálásra olyan vendéglátósoknak, akik még nincsenek jelen a food truck piacon, de látunk bennünk potenciált. Például nagyon sok jó ázsiai étterem van, de ázsiai food truck nagyon kevés.”

A rendezvény folyamatosan járja az országot, a szezon hátralévő helyszínein betekintést kaphatunk a különleges életérzésbe, amelyet a gyönyörű autók, a kulináris élvezetek, a finom illatok, a séfek és a baráti hangulat tesz teljessé.

Augusztus 10-15.        Sziget Fesztivál Magic Mirror
Augusztus 12-14.        Keszthely Food Truck Show
Augusztus 18-20.        Utcazene fesztivál és Food Truck Show Budapest
Augusztus 26-28.        Terézvárosi Fesztivál, Andrássy út
Szeptember 2-4.        Szombathely Food Truck Show
Szeptember 9-11.        Kincsem Park Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Show
Szeptember 9-11.        Miskolc Cinefest - Food Truck Show
Szeptember 17-18.        Andrássy út Nemzetközi Street Food Feszt
Szeptember 23-25.         Paks Puttonyos Fesztivál és Food Truck Show
Szeptember 30- október 2.    Sopron Gourmet és Design hét

Az akciók ereje: Hogyan lett a bizonytalanságból rekordköltés?

A magyarok idén bátrabban nyúltak a pénztárcájukhoz: a Black Friday és a karácsonyi vásárlási szezon a visszafogott előzetes becsléseket jóval túlszárnyalta, és a költések volumene elérte a 260 milliárd forintot. A PwC Magyarország októberi és novemberi lakossági kutatása szerint az online vásárlók stabilabbnak érzik jövedelmi helyzetüket és egyre tudatosabbak – 67% az akciók és kedvezmények alapján veszi meg a karácsonyi ajándékot, és az ünnepi költések mértéke elérheti a 340 milliárd forintot.
2025. 12. 12. 05:00
Megosztás:

Az adózást is átalakítja a mesterséges intelligencia

Világszerte a mesterséges intelligenciától (MI) várják az üzleti világot sújtó nehézségek megoldását a pénzügyi és adózási vezetők – derül ki az EY legújabb, 30 országra kiterjedő nemzetközi felméréséből. A válaszadók szerint az MI a következő két évben közel harmadával növelheti az adózási és pénzügyi területek hatékonyságát, és ötödével több erőforrást szabadíthat fel stratégiai feladatokra.
2025. 12. 12. 04:30
Megosztás:

Berobbant az Otthon Start, felejtsd el az alkut!

Ősszel a kedvezményes hitelprogram elindulásával felpörgött a lakáspiaci forgalom, ez pedig azzal is járt, hogy több alpiacon korábban soha nem látott szintre esett vissza az alku tere – derül ki az OTP Ingatlanpont által feldolgozott adatokból. A községeket kivéve minden településtípus esetében többéves mélypontra vagy sosem látott szintre esett a mozgástér az árakban, ami azt jelzi, hogy az Otthon Start nem csak Budapestet, hanem a vidéki városokat is felbolygatta.
2025. 12. 12. 04:00
Megosztás:

Kreml: a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésétől tárgyalt az orosz és a venezuelai elnök

A kétoldalú baráti kapcsolatok továbbfejlesztéséről folytatott eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Nicolás Maduro venezuelai elnök - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.
2025. 12. 12. 03:30
Megosztás:

Nagy István: az agrár-és élelmiszeripar, az élelmezésbiztonság nem lehet a politikai játéktér része

Az agrár- és élelmiszeripar, valamint az élelmezésbiztonság nem válhat a politikai játszmák részévé - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Brüsszelben.
2025. 12. 12. 03:00
Megosztás:

Otthon Centrum: lassult az albérletárak drágulása

A fővárosban idén január és október között 271 ezer forint volt a téglalakások átlagos havi bérleti díja, 5,7 százalékkal magasabb a tavalyi éves átlagnál - közölte az Otthon Centrum (OC) az általa közvetített, lezárt tranzakcióinak adatai alapján az MTI-vel csütörtökön.
2025. 12. 12. 02:30
Megosztás:

A Wizz Air 60 milliomodik magyarországi utasát köszöntötte

A Wizz Air elérte a 60 milliós utasforgalmat Magyarországon, külön köszöntötték a 60 milliomodik magyarországi utasukat, aki a társaság első Tallinnba induló járatára szállt fel csütörtökön - közölte a légitársaság az MTI-vel.
2025. 12. 12. 02:00
Megosztás:

Az enyhe időben tovább erősödhettek az őszi vetések

Az elmúlt egy hétben az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb időben tovább fejlődhettek, erősödhettek az őszi vetések, amelyek számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség is rendelkezésre áll a talajban - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2025. 12. 12. 01:30
Megosztás:

90 milliós pályázat indul a hazai digitális játékfejlesztőknek

Dedikáltan a hazai digitális játékipari vállalkozások számára indít 90 millió forint keretösszegű inkubációs programot a Creative Hungary (korábbi nevén Magyar Divat & Design Ügynökség), az 5-15 millió forint értékű forrásra 2026. január 31-éig jelentkezhetnek a hazai játékkészítők - közölte a Creative Hungary (CH) az MTI-vel csütörtökön-
2025. 12. 12. 01:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a GE HealthCare

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a GE HealthCare, az amerikai orvostechnológiai társaság a kormány 101. stratégiai partnere - közölte a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség csütörtökön az MTI-vel.
2025. 12. 12. 00:30
Megosztás:

J.P. Morgan és Galaxy Digital történelmet ír: Elindult az első amerikai kereskedelmi papír kibocsátás a Solana blokkláncon

A blokklánc technológia újabb mérföldkőhöz érkezett: a J.P. Morgan és a Galaxy Digital sikeresen végrehajtották az Egyesült Államok egyik első kereskedelmi papír (USCP – U.S. Commercial Paper) kibocsátását nyilvános blokkláncon, méghozzá a villámgyors Solana hálózaton. Az innováció nemcsak technológiai áttörést jelent, hanem megnyitja az utat az intézményi pénzügyi termékek új generációja előtt – stabilcoin alapú, programozható és transzparens.
2025. 12. 11. 23:30
Megosztás:

Stabilcoin-válság árnyékában – A mexikói jegybank figyelmeztetése a globális szabályozási széttagoltságra

Miközben Latin-Amerika több országa egyre gyorsabban halad a kriptovaluták elfogadása felé, Mexikó jegybankja óvatosságra int. A legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentés szerint a stabilcoinok térnyerése komoly kockázatokat hordoz – különösen a globális szabályozási eltérések és a piaci koncentráció miatt. A Banxico szerint összehangolt nemzetközi fellépés nélkül akár a hagyományos pénzügyi rendszer is meginoghat.
2025. 12. 11. 23:00
Megosztás:

3 nagy potenciállal rendelkező altcoin, amely akár elérheti az 1 dolláros árfolyamot év végéig: DOGE, XLM és Digitap

A 2025-ös év legjobb "filléres" kriptovalutái? Nem kell tovább keresni: az XLM, a Dogecoin és a Digitap ($TAP) token tartozik a legígéretesebb altcoinok közé, amelyeket érdemes megvásárolni idén decemberben – legalábbis az iparági szakértők szerint.
2025. 12. 11. 22:00
Megosztás:

Binance újratölti a stabilcoin frontot – Trump-közeli USD1 kerül a középpontba

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance új szintre emeli a stabilcoin stratégiáját: a Trump-családhoz köthető USD1 token veszi át a BUSD szerepét több területen is. A lépés nemcsak technikai, hanem politikai szempontból is figyelemre méltó, különösen egy nemrégiben történt elnöki kegyelem fényében.
2025. 12. 11. 21:30
Megosztás:

Tizenegy új műjégpálya nyílik

Megkezdődött az országos Adni Öröm! adománygyűjtő akció csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Spar Magyarország szervezésében.
2025. 12. 11. 21:00
Megosztás:

A Művészetek Völgye az év fenntartható művészeti kezdeményezése

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja nemcsak klasszikus kulturális értéket képvisel, hanem sokat tesz a közösségért is, többek között a fenntarthatóságra is törekszik. Ezt értékelte most az Art is Business december 10-i díjátadóján, ahol a Művészetek Völgye a Fenntartható művészeti kezdeményezés kategóriájában vehette át a díját.
2025. 12. 11. 20:30
Megosztás:

Medvepiaci merészség: a Strategy közel 1 milliárd dollárért vett Bitcoint (a legnagyobb BTC-vásárlás hónapok óta), miközben a kisbefektetők a Digitap ($TAP) előértékesítése felé fordulnak

Ahogy a kriptovaluta-piac egy nehéz év utolsó napjaihoz érkezik, éles megosztottság figyelhető meg az intézményi meggyőződés és a lakossági szkepticizmus között. A Bitcoin továbbra is küzd, hogy visszaszerezze a 92 000–93 000 dolláros zónát hetek óta tartó volatilitás után, miközben a legtöbb kereskedő bizonytalan abban, hogy a piac képes-e tartani a jelenlegi szinteket, vagy mélyebb korrekció következik.
2025. 12. 11. 20:00
Megosztás:

2010-hez képest harmadára csökkent a meg nem fizetett áfa aránya

A vállalkozások számára bevezetett jelentős adócsökkentések mellett is stabilan teljesülnek az állami adóbevételek – sőt, a gazdaság fehéredésének köszönhetően tovább javultak a mutatók.
2025. 12. 11. 19:30
Megosztás:

A fintech gyors térnyerése: mely szolgáltatások váltak nélkülözhetetlenné a magyar felhasználóknak?

A magyar digitális pénzügy fejlődése az utóbbi években látványosan felgyorsult. A Mastercard Digitális Fizetési Index 2024-es adatai szerint Magyarország 63 pontot ért el a maximális százból, ami öt év alatt jelentős előrelépés. A hétköznapi felhasználók ma már természetesnek veszik a mobilos érintéses fizetést, az azonnali utalást és az online ügyintézést, pedig néhány éve ezek még újdonságnak számítottak.
2025. 12. 11. 19:00
Megosztás:

Biztonságos és kockázatmentes vállalkozásfejlesztés – a sikerdíjas pályázatírás valódi előnyei

A vállalkozások számára a fejlesztési lehetőségek kihasználása az egyik legfontosabb eszköz a növekedéshez és a versenyben maradáshoz.
2025. 12. 11. 18:30
Megosztás: