A megújult felsőoktatás összekapcsolja a középfokú képzést és a piaci szereplőket

Tradíció és versenyképesség, térségi fókusz, valamint gazdasági és gyakorlati igény, ez a megújult magyar felsőoktatási modell, amely összekapcsolja az egyetemeket a szakképző centrumokkal, a gazdasági-piaci szereplőkkel - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Keszthelyen.

A megújult felsőoktatás összekapcsolja a középfokú képzést és a piaci szereplőket

Hankó Balázs a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a magyar felsőoktatás megújításának tervezésekor a hazai tradíciókra is építettek, köztük a Keszthelyen 1797-ben indult agrárfelsőoktatásra is. Ezekre a hagyományokra alapozva kell versenyképessé, jobbá, jövőképessé tenni a felsőoktatást.

Az egyetemi rendszer átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: "az irány jó", mert ha Brüsszelből támadják, akkor az tradíciót és normalitást jelent. "Ha minket gáncsolnak, akkor összeszedjük magunkat, megerősítjük magunkat, és még jobbak leszünk."

Hozzátette, hogy idén 34 milliárd forintot fordítanak nemzetköziesítésre kutatók és egyetemisták számára, hogy "mutassuk meg, milyen a magyar virtus", hogy ez a magyar modell, ami a tradíciókra és az elmúlt években végrehajtott versenyképességi fordulatra alapoz.

Hankó Balázs jelezte: az agráriumot a vidékfejlesztéssel és a turizmussal kapcsolja össze a Keszthelyen új szakként induló agroturizmus, illeszkedve a térség vonzerejéhez, és megfelelve a térség igényeinek. Az agrár-felsőoktatásban a tangazdaságoknak is nagy szerep jut, hiszen igazán a gyakorlaton keresztül lehet elsajátítani az ismereteket.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora közölte: jelenleg öt kampuszon 14 ezer hallgatója van az egyetemnek - 15 százalékuk külföldi -, Gödöllőn még a tavalyi rekordszámú jelentkezést is meghaladta idén a felvételizők száma. Keszthelyen több mint 900 hallgatója van az egyetemnek, ahová idén 858-an adták be a jelentkezésüket, ez pedig az elmúlt húsz évben a második legnagyobb létszám, így várhatóan ezer körüli hallgatója lesz a Georgikonnak.

A mai korhoz igazodva korszerűsítették, modernizálták a képzést, igazodva a piaci igényekhez, a gazdasági szereplőkkel együttműködve. Keszthelyen az agroturisztikai képzés indításával az országban elsőként önálló tanszéke is lesz ennek a szaknak - hangsúlyozta a rektor.

Kitért arra is, hogy az elmúlt másfél évben több mint egymilliárd forint fejlesztést hajtottak végre a Georgikonnál, és a következő év végéig újabb másfél milliárd forintot fordítanak ilyen célokra. Megújul a város szélén lévő két oktatási épület, valamint a kollégium, de további kétmilliárdot is nyert a MATE tangazdaság fejlesztésére.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy egy városnak és régiójának mennyire fontos a szellemi műhelyt jelentő egyetem, amelynek jelentős történelme és identitásformáló szerepe is van. Kiemelt szempont tehát, hogy jó együttműködésben piacképes fejlesztések valósuljanak meg, amelyek így nemcsak a térséget, de az egész országot szolgálják.

Felidézte, hogy nagy reményeket fűznek az agroturisztika elindításához, de a helyi közgazdasági szakközépiskolával is megkezdődött az együttműködés. Egyrészt nagy szükség van középfokú végzettségű agrárszakemberekre, másrészt a középiskola egyben hallgatói utánpótlást is jelent az egyetem számára.

Manninger Jenő polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy Keszthely egyszerre balatoni és egyetemi város is. A Balaton adja a látnivalót és a turisztikai lehetőséget, de a múltat és a jövőt az egyetem nyújtja, a léte mindig is stratégiai kérdés volt, hiszen a város értékét növeli és a jövőjét biztosítja a felsőoktatás, a kutatói munka.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás: