A Mexikói út P+R parkolóházak építése csak növeli a bajt

A tervezett új P+R parkolók építése nemhogy enyhítené Budapest közlekedési és környezeti problémáit, hanem még súlyosbítja azokat – erre már korábban felhívta a kormányzat figyelmét a Levegő Munkacsoport. Ennek ellenére a Nemzeti Közlekedési Központ a napokban benyújtotta az engedélyezési kérelmet a Mexikói úti két, összesen 1700 autó befogadására alkalmas P+R parkolóház környezetvédelmiengedélyezési eljárásának megkezdésére.

A Mexikói út P+R parkolóházak építése csak növeli a bajt

Az őrmezői P+R egy részlete egy átlagos hétköznapon reggel 8 órakor. A területe a képen láthatónál sokkal nagyobb, és az egész területet 100%-ig megtöltik az autók. A parkoló által tehermentesíteni tervezett Budaörsi úton pedig ugyanakkor dugók vannak, mint a parkoló megépítése előtt.

(Fotó: Lukács András)

A fővárosba kívülről naponta körülbelül 330 000 személygépkocsi lép be, és mintegy százezer indul befelé a külső kerületekből. Ezzel szemben Budapesten mintegy 5700 P+R parkolóhely van. Ennek a 75-szörös különbségnek még a töredékét sem lehet áthidalni új P+R parkolóhelyek építésével. Ráadásul Budapesten és Pest megyében évről évre mintegy 30 ezerrel növekszik az autók száma.

Új P+R parkolóhelyeket csak zöldfelület helyén vagy helyett lehet kialakítani, ami ütközne azzal az alapvető és mindenképp betartandó elvvel (amit a fővárossal kapcsolatos szinte minden stratégia tartalmaz), hogy Budapest és környéke zöldfelületeit nem szabad tovább csökkenteni.

A tervezett Mexikói úti P+R parkolóban egyetlen parkolóhely kialakítása mintegy 10 millió forintba kerül. Jelentős költséggel járna az üzemeltetése, fenntartása is. Ha azonban mindezeket a költségeket a parkolóhelyeket igénybe vevőkre hárítanák – díjat szednének –, akkor aligha fogják használni azokat. Az pedig a piacgazdasági elvekkel és a társadalmi igazságossággal ellentétes, hogy a magánautóknak nyújtott szolgáltatásokat közpénzből fizessük. Még inkább visszás a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy feltehetően minden nap nagyjából ugyanazok a személyek vennék igénybe a parkolóhelyeket, ami azt jelentené, hogy a Mexikói úti P+R esetében 1700 autós kapna személyenként egy 10 millió forintos ajándékot az adófizetők pénzéből.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kijelentette: „A csak újabb kudarcokat eredményező P+R-létesítési program helyett az erre előirányzott sok milliárd forintból számos olyan beruházást lehetne megvalósítani, amelyek valóban javítanák Budapest közlekedési helyzetét és környezeti állapotát. Ilyen például az elavult buszok lecserélése vagy kerékpáros infrastruktúra javítása. Ez utóbbi keretében fontos lenne B+R (Kerékpározz és utazz tömegközlekedéssel!) parkolók kialakítása – ez annál is inkább sokkal hatékonyabb lenne, mert egy autós P+R parkoló helyén 15-30 kerékpár elhelyezésére alkalmas B+R parkolóhelyet lehet kialakítani.”

Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési felelőse hozzátette: „Már ma is nagyon sokan járnak be autóval az agglomerációból úgy, hogy valahol a külvárosban leteszik azt, és tömegközlekedésre váltanak. Nem P+R parkolót keresnek, hanem lakótelepet, mellékutcát, ahol ingyen lehet parkolni és ahonnan van jó tömegközlekedési kapcsolat oda, ahova a városban igyekeznek. Ezen területek fizetőssé tételével (például a tervezett parkolóházak közelében is) a város azt üzeni az autósoknak, hogy ne lépjék át a közigazgatási határt, de legalább maradjanak minél kijjebb. A P+R parkoló üzenete viszont az, hogy tárt karokkal várunk, gyere csak, itt fizetned sem kell, és a tömegközlekedési kapcsolat is kiváló.”

A Levegő Munkacsoport már korábban jelezte aggályait a Miniszterelnökségnek a tervezett P+R parkolóval kapcsolatban, amire válaszokat is kapott, ez utóbbiakból azonban nem derült ki, hogy csökkenne a Budapest belső kerületeibe áramló gépkocsik száma a szóban forgó parkolóhelyek megépítése esetén (és ha igen, mennyivel), sem az, hogy vajon ezek a beruházások lennének-e a közpénzek elköltésének leghatékonyabb módja a kívánt célok eléréséhez.

Erős évet zárt az MKB tavaly

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2023. 03. 30. 19:30
Megosztás:

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Egyeztetés a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók sikeréért

A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Már minden belföldi InterCityn lehet okosjeggyel utazni

Már a Balaton déli partja, valamint Győr és Szombathely felé is váltható okosjegy, ezáltal ez a szolgáltatás már minden Magyarországon közlekedő belföldi InterCity-járaton elérhető, több mint 80 város felé - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 30. 18:30
Megosztás:

A felhőbiznisz tartja növekedésben az Oracle-t

Az Oracle a világ legnagyobb IT cégei közé tartozik. Adatbázis-kezelő szoftverei révén vált világhírűvé, de az utóbbi időben az iparági trendeket követve egyre nagyobb fókuszt kap a felhő-üzletág, ami a vállalat legdinamikusabban növekvő egysége.
2023. 03. 30. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.
2023. 03. 30. 17:30
Megosztás:

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért

A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel párhuzamosan csökkenti a perc- és óraalapú díjakat, akár 70 százalékkal is - közölte a közösségi autómegosztó csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 30. 17:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2023. 03. 30. 16:30
Megosztás:

Választások hétvégéje

Április másodikán két európai uniós tagországban is – Bulgáriában, illetve Finnországban – parlamenti választásokat rendeznek.
2023. 03. 30. 16:02
Megosztás:

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.
2023. 03. 30. 15:30
Megosztás:

Az MKB erős piaci pozíciókkal készül a fúzióra

Az MKB Bank Nyrt. ma közzétett pénzügyi jelentése szerint az MKB Csoport tavaly sikeresen alkalmazkodott a változó gazdasági környezethez és teljesítette stratégiai céljait. A makrogazdasági bizonytalanságok és az integráció első szakaszának teljesítése közepette nőtt a bank jövedelmezősége és hatékonysága, miközben ügyfélállományai tovább bővültek. A bankcsoport mérlegfőösszege 10 614,4 milliárd forint, korrigált adózás utáni nyeresége pedig 176,6 milliárd forint volt az év végén.
2023. 03. 30. 15:00
Megosztás:

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.
2023. 03. 30. 14:30
Megosztás:

A szakértők szerint már idén újra nyereséges lehet a kukoricatermelés

Az elmúlt év eseményei sok hazai kukoricatermelőt elbizonytalanítottak, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az idei évben már eddig is csapadékosabb időjárásnak, a megfelelő vetőmagfajtáknak, valamint a magyarországi feldolgozóipar által biztosított stabil felvevőpiacnak és az ukrán szállítmányok okozta zavarok enyhülésének köszönhetően a kukorica idén szép hasznot hozhat a gazdáknak. A kereslet a kukoricára továbbra is biztosított: a hazai biofinomítók, mint például a Dunaföldváron működő Pannonia Bio évek óta a magyar gazdálkodók megbízható, állandó felvásárló partnere.
2023. 03. 30. 14:00
Megosztás:

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás: