A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, mivel az élelmes és pénzes befektetők, és tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak - derül ki a Bank360.hu írásából.

A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Gigantikus Babakötvény-biznisz bontakozott ki tavaly év végén, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését. Ez volt az utolsó olyan inflációt követő kamatozású lakossági állampapír, amely a 2022-es és 2023-as rekord infláció fölötti kamatot fizet a befektetőknek.

Aki csak tehette, vitte a pénzét a Babakötvénybe, amely minden évben 3 százalékponttal fizet magasabb kamatot az inflációnál. Így az idén már 20,6 százalékos kamatot kapnak a gyerekek, akiknek a nevére vették ezeket. Összesen nagyjából 90 milliárd forinttal nőtt ennek az állampapírnak az állománya fél év alatt. Ebben persze a kamatok is benne vannak, de a növekmény nagy része friss befizetés.

A szülők bármikor nyithatnak Kincstári Start értékpapírszámlát a gyereküknek, erre vásárolhatnak a Babakötvényből. A kamatokkal sem kell foglalkozniuk, kamatfizetés után ugyanis a kincstár automatikusan befekteti a pénzt ugyanabba a Babakötvény-sorozatba, amelyben a gyerek többi megtakarítása volt. Bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyet venni.

Az adott évi befizetésekre ráadásul az állam 10 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint támogatást is ad. A befektetés biztos, jól kamatozik, az egyetlen “hibája” csak az, hogy pénz nem a szülőé, hanem a gyereké, aki 18 éves koráig nem kaphatja meg ezt az összeget. Másfelől viszont, bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyen értékpapírt venni.

Multimilliomossá tett gyerekek

Ez sok módosabb családot kevéssé aggasztott 2023 végén és 2024 elején. Ennek egyik jele, hogy amikor tavaly decemberben elindult a teljesen online kincstári számlanyitás, az egyik legnépszerűbb termék a Start-számla lett. Az azóta megnyitott nem egészen 45 ezer kincstári értékpapírszámlából a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 44 százalék, vagyis 19 805 volt a Start-számla.

Ezekkel együtt a kincstárnál ma már 364 ezer Start-számlát vezetnek, amelyeken 331 milliárd forint van, vagyis egy-egy gyereknek átlagosan több mint 900 ezer forintnyi megtakarítása gyűlt össze. Sejthető persze, hogy hatalmas különbségek vannak a gyerekek egyenlegei között, lehetnek köztük sokszoros milliomosok, és olyanok is, akiknek csak néhány tízezer forintjuk van.

A Bank360.hu beszélt szülőkkel, akik több tízmillió forintot helyeztek el a középiskolás gyerekük Start-számláján, voltak, akik még szabad felhasználású jelzáloghitelt is felvettek, és abból vásároltak Babakötvényt. Nem is csoda, hiszen a gyerek csúcskamattal fialó pénzét a számlanyitás után három évvel már ki lehet venni, ha betöltötte a 18-at.

Így például egy 15 éves gyerekkel extra kamatozású állampapírt lehet vásárolni akár három éves futamidőre. A roham odáig fajult, hogy februárban bezárták ezt a kiskaput, és évi 1,2 millió forintban korlátozták a Babakötvénybe befizethető összeget.

Dőlt a pénz a Babakötvénybe

Jól mutatja, milyen ütemben nőtt a Babakötvény-állomány tavaly év végén és az idei év elején, hogy 2022 végén Babakötvényben még csak nem egészen 200 milliárd forint volt. Ez az állomány tavaly október végére 240 milliárdra hízott, majd amikor november végén lezárták a 2033/I PMÁP értékesítését, hirtelen megugrott és már 270 milliárd forint fölé nőtt. A 2032/S sorozatba akkor egy kéthetes periódusban több mint 21 milliárd forintot fizettek be, miközben átlagosan nagyjából 1,5-1,6 milliárdot szoktak betenni ennyi idő alatt.

A kereslet ezután folyamatosan erős maradt,majd a következő nagy roham akkor volt, amikor bejelentették az évi 1,2 milliós befizetési korlátot. Ekkor az összes Babakötvény-sorozatba rengeteg pénz került, és hirtelen 28 milliárd forinttal nőtt az állomány, amely február közepére már megközelítette a 318 milliárdot.

Nem muszáj 18 évesen kivenni, ha jól fizet

A Babakötvény további előnye, hogy a 2014 előtt született gyerekeknek a 2032/S sorozatot vásárolhatják meg a szülők, és ez az állampapír nem jár le csak 2032 decemberében, 8 és fél év múlva. Hiába tölti be a gyerek a 18. évét korábban, nem muszáj az állampapírt visszaváltania, megtarthatja a lejáratig, és addig fizeti is majd az infláció plusz 3 százalékos kamatot az állam. (A fiatalabb gyerekek mindig olyan sorozatot kapnak, amely 18-19 éves korukban lejár majd, az idén született babák pénzét például egy 2043-ban lejáró kötvénybe lehet befektetni.)

Az államkincstár nem adott ki adatot arról, hány 16-18 éves gyereknek van most Start értékpapírszámlája, de nyilvánvaló, hogy ha nincs égető szükség a pénzre, akkor a most érettségiző fiataloknak érdemes megtartaniuk a Babakötvényt az idén és még jövőre is, a 2032/S kötvény kamatfordulója ugyanis decemberben lesz, így 2025 decemberéig fizeti majd a 20,6 százalékos csúcskamatot - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni már egészen kicsi kortól, mert felnőve olyan tulajdonságokat és készségeket sajátítanak el, amik életük során végig kísérik őket - mondta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva szombaton, Győrben.
2024. 05. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport ingatlanfejlesztési beruházása

Új, három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint összértékű beruházási programot hajt végre a hazai dohányipar meghatározó szereplője, a Continental Dohányipari Csoport. Az ingatlanfejlesztések első, szimbolikus lépéseként a társaság tulajdonosai és vezetői, illetve Sátoraljaújhely polgármestere ünnepélyes keretek között helyezték le a csomag részét képező zöldmezős raktárépület alapkövét a Pataki úti új iparterületen. A fejlesztések lehetővé teszik a Continental számára a további gépbetelepítéseket, a termelési kapacitás növelését, a raktározási folyamatok modernizálását, így a fenntarthatóság és versenyképesség növelését.
2024. 05. 26. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 26. 21:00
Megosztás:

Régi vagy modern bútorok? Nincs jobb vagy rosszabb, a válasz a harmóniában rejlik!

Régen minden jobb volt – valószínűleg sokan hallottuk már ezt a mondatot. Talán van is ebben valami. Vagy mégsem? Ki honnan nézi. A realitás azonban általában az, hogy az igazság a szélsőségek között található valahol. Na és persze ízlések és pofonok, ahány ember, annyi vélemény. A bútorok esetében is nagyjából ez a helyzet. Hibát követ el, aki lemond a régi idők tudásáról, de az is, aki nem képes befogadni az új dolgokat!
2024. 05. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív megoldások az információbiztonság terén

Milyen megoldások vannak ma az információbiztonságban és hogyan lehet növelni egy vállalat információbiztonságának érettségét? Ennek jártunk utána a FORTIX Consulting Kft. információbiztonsággal foglalkozó magyar cég segítségével, akik folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat az információbiztonság terén, ezért naprakész tanácsokkal rendelkeznek.
2024. 05. 26. 19:00
Megosztás:

Meleg, záporos-zivataros időjárás várható

A jövő hét elején átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége, majd a hét közepétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső. A csúcshőmérséklet továbbra is 23-29 Celsius-fok között várható, a hét végén délkeleten 31 fok is lehet - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 26. 18:00
Megosztás:

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással?

Kiszámoltuk, mekkora hozamot termelt a múltban a lakáskiadás, és azt is bemutatjuk, miként alakulhat az ingatlanbefektetés jövedelmezősége a közeljövőben.
2024. 05. 26. 17:00
Megosztás:

Diákhitel sajtóközlemény: Hazugságokat állít a 24.hu

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek. A Diákhitel Központ felhívja a 24.hu figyelmét, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott. Így a 24.hu hazug állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.
2024. 05. 26. 16:00
Megosztás:

Tovább bővült a Budapesti Közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, a napokban szolgálatba állt céljármű teszi immár teljessé a budapesti közműtársaság FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottáját.
2024. 05. 26. 15:00
Megosztás:

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH a napokban

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.
2024. 05. 26. 14:00
Megosztás:

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás: