A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Már minden szektorban érezhető, hogy a készlethiány, a szállítás akadozása és a folyamatosan emelkedő árak miatt a vásárlók egyre tudatosabbá válnak, a megrendelések során előre gondolkoznak. A klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése feladja a leckét a gyártóknak, akik sokszor nehezen tudják tartani a lépést az emelkedő igényekkel, miközben egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozásoknak kell megfelelniük. A gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek tennie kell a klímacélok eléréséért, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke.

A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Átfogó infrastrukturális változás része a hőszivattyúk iránti kereslet európai felfutása

A kelet-európai régióban is tapasztalható a klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése, miközben tudatosan előre gondolkoznak a vásárlók, a trend az építkezéseken is megfigyelhető. A 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. Amióta 2018-ban Csehországban a pilseni gyártelepen megkezdődött a Panasonic hőszivattyúinak gyártása, a kapacitást folyamatosan növelik, hogy megfeleljenek a jelenlegi igényeknek és a növekedés jövőbeli felgyorsulásának Európában. A hőszivattyúk évente 9,16 millió tonna CO₂-kibocsátás-csökkentéshez járulnak hozzá az EU-ban, és az IEA szerint a hőszivattyúkkal évente 1,8 milliárd tonna CO₂-t lehetne megtakarítani az építőipari és ipari szektorban.

Az épületek energiahatékonyságának növelése napjainkban sokkal közelebb került az emberekhez is, nem valamiféle elvont klímacélról vagy hőszivattyú értékesítési számokról beszélünk már. A napi politika is intenzíven foglalkozik a kérdéssel. Európa-szerte aktuális a lakosság és ipari szereplők számára is az energiahatékony fűtésre való átállás finanszírozására irányuló programok elindítása vagy felülvizsgálata és a kapcsolódó beruházások, például az elektromos hálózatok fejlesztésének szinkronban történő ütemezése.

 „A szükséges alapanyagokat, termékeket ajánlott már jó előre megrendelni, ugyanis esetenként négy-hat hónapot is várnunk kell, mire megérkeznek. Gyártói oldalról azonban látni kell, hogy ennek a gyakorlatnak az általánossá válása a kereslet további növekedését idézi elő, ami torzulásokhoz vezet. Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy ennek belátható időn belül vége lesz, ugyanis az Európai Unió által kitűzött, és 2050-re elérni kívánt klímacélok is folyamatosan alakítanak a piacon” – mutatott rá Kozák Tamás, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág közép-kelet-európai régió vezetője. „Mindez a vásárlói oldal tudatosságához vezet. Ez nem csupán a rendelések előre leadásában, hanem fenntarthatóság szempontjából is egyre inkább érezhető. Az országok különböző szabályozásai, a támogatások feltételei és a már általuk is érezhető energiaár növekedés arra sarkallja a vásárlókat, hogy döntés előtt tájékozódjanak, kérjék ki szakember tanácsát vagy olvassanak utána, hogy mely megoldások a leginkább energiahatékonyak” – tette hozzá a régió vezetője. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán a készülékekre kell várniuk a vásárlóknak, hanem szakemberekből is érezhetően nagy a hiány, így a berendezések megrendelése mellett érdemes arról is időben gondoskodni, hogy valaki majd megfelelően be tudja szerelni és üzemelni azokat.

A gyártókapacitások fejlesztése is szükséges a klímavédelmi célok eléréséhez

A koronavírus-járvány hatására számos világcég gyártótevékenysége leállt rövidebb-hosszabb időre az elmúlt két év során, ez pedig egy olyan folyamatot indított el a gyártásban és szállításban, ami még mind a mai napig nem rendeződött.

Ezt a problémát tovább súlyosbítja az orosz-ukrán háború, illetve az energiaárak folyamatos növekedése, miközben egyre szigorúbb feltételeknek kell megfelelni a gyártás során. „A gyártók szállítási problémáira megoldást jelenthet a gyártóegységek Európába költöztetése, amellyel együtt jár, hogy szembe kell nézni az egyre szigorúbbá váló EU-s szabályokkal. Azonban ez mindenki közös érdeke, ugyanis, ha valóban csökkenteni szeretnénk a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, ha valóban mérsékelni akarjuk a termékek előállításához szükséges energia mennyiségét, ahhoz drasztikusan redukálnunk kell azt az energiát, amit a szállításra fordítunk. Emellett az is nagyon fontos, hogy a kitűzött karbonsemlegességi célok eléréséhez szükség van jól képzett szakemberekre, hatékony termékekre és a fogyasztás csökkentésére is. Ez azt jelenti, hogy a gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek ki kell vennie a részét a folyamatból a célok eléréséhez” – hívta fel a figyelmet Andrea Cetrone, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág regionális igazgatója. „Azt, hogy a hőszivattyúkra egyre nagyobb kereslet van, mi sem példázza jobban, minthogy csehországi gyártókapacitásunk az elmúlt három év alatt a négyszeresére nőtt. A folyamatos bővítéssel szeretnénk elérni azt, hogy folyamatosan ki tudjuk szolgálni az igényeket, illetve a jövőben se legyen probléma a gyártás során” – hangsúlyozta a vállalat regionális igazgatója.

Az újépítésű ingatlanok mellett a régebbi rendszerek átalakítása is fűti a keresletet

Magyarországon jelenleg a „gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása”, illetve a „lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatok segíthetnek a hőszivattyú induló költségeinek fedezetét előteremteni. 2022. június 30-tól csak közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt és a kívánt energiahatékonyság elérésének egyik kézenfekvő módja a hőszivattyús fűtés alkalmazása. „A gáz mint közvetlenül a lakossági felhasználóhoz bevezetett energiahordozó elsősorban környezetvédelmi és energetikai szempontok miatt egyre nehezebb helyzetben van. A hőszivattyús fűtési és melegvíz előállítási megoldások nem csak új építésű ingatlanok, de felújítások esetében is elérhetők.  A Panasonic kínálatában is számos termék alkalmas meglévő rendszerek kiegészítésére vagy teljes kiváltására.

A fűtéskorszerűsítés lehetséges bárki számára úgynevezett hibrid megoldások alkalmazásával is. Ezekben az esetekben a meglévő fűtési rendszerekbe beépítésre kerül egy levegő-víz hőszivattyú is a meglévő fűtési megoldás mellé, így lehetőség nyílik arra ezeknél az ingatlanoknál, hogy az év döntő részében gazdaságos, alternatív fűtési megoldással állítsuk elő a szükséges fűtési energiát. Amennyiben erre nincsen lehetőség akkor jó választás lehet az alternatív és gazdaságos fűtési megoldások legkézenfekvőbbike is a levegő-levegő hőszivattyú, elterjedtebb nevén légkondicionáló alkalmazása is.” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán, a Panasonic HVACEU üzletág magyarországi értékesítési vezetője.

A gyártói fejlesztések mellett is előfordulhat, hogy a megrendelőknek esetenként hosszabb ideig várniuk szükséges a termékekre. A jelenség nem egyedülálló, például a gépjármű piacon is hasonló tendenciák láthatók a gyártási idők tekintetében. Érdemes azonban ragaszkodni a műszaki tartalomhoz és nem kiváltani a szakember által ajánlott készüléket időnyomás hatására, hisz egy ilyen beruházás akár 20 évre szól. A támogatások mértéke és feltételei természetesen nagyban befolyásolják az értékesítést, így a hazánkban várhatóan bekövetkező változások módosíthatnak a vásárlói igényeken és az egész piac helyzetén. A Panasonic gyártói oldalról a gyártókapacitások bővítésével, a logisztikai folyamatok folyamatos optimalizálásával és a termékek fejlesztésével járul hozzá jelen helyzetben is a klímacélok eléréshez.

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj számítás pontos képlete - elmagyarázzuk végre, hogyan is jön ki a nyugdíj összege

Az öregségi nyugdíjak kiszámításának menete, módszertana sokak számára teljesen ismeretlen terep, pedig érdemes tisztában lenni a törvényi szabályozással. Hiszen mindenkinek az életében egy fontos állomás az, mikor az aktív munkavégzés után nyugdíjba vonul és idős korában már a nyugdíjából kell fenntartani magát.
2022. 08. 19. 04:01
Megosztás: