A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Már minden szektorban érezhető, hogy a készlethiány, a szállítás akadozása és a folyamatosan emelkedő árak miatt a vásárlók egyre tudatosabbá válnak, a megrendelések során előre gondolkoznak. A klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése feladja a leckét a gyártóknak, akik sokszor nehezen tudják tartani a lépést az emelkedő igényekkel, miközben egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozásoknak kell megfelelniük. A gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek tennie kell a klímacélok eléréséért, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke.

A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Átfogó infrastrukturális változás része a hőszivattyúk iránti kereslet európai felfutása

A kelet-európai régióban is tapasztalható a klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése, miközben tudatosan előre gondolkoznak a vásárlók, a trend az építkezéseken is megfigyelhető. A 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. Amióta 2018-ban Csehországban a pilseni gyártelepen megkezdődött a Panasonic hőszivattyúinak gyártása, a kapacitást folyamatosan növelik, hogy megfeleljenek a jelenlegi igényeknek és a növekedés jövőbeli felgyorsulásának Európában. A hőszivattyúk évente 9,16 millió tonna CO₂-kibocsátás-csökkentéshez járulnak hozzá az EU-ban, és az IEA szerint a hőszivattyúkkal évente 1,8 milliárd tonna CO₂-t lehetne megtakarítani az építőipari és ipari szektorban.

Az épületek energiahatékonyságának növelése napjainkban sokkal közelebb került az emberekhez is, nem valamiféle elvont klímacélról vagy hőszivattyú értékesítési számokról beszélünk már. A napi politika is intenzíven foglalkozik a kérdéssel. Európa-szerte aktuális a lakosság és ipari szereplők számára is az energiahatékony fűtésre való átállás finanszírozására irányuló programok elindítása vagy felülvizsgálata és a kapcsolódó beruházások, például az elektromos hálózatok fejlesztésének szinkronban történő ütemezése.

 „A szükséges alapanyagokat, termékeket ajánlott már jó előre megrendelni, ugyanis esetenként négy-hat hónapot is várnunk kell, mire megérkeznek. Gyártói oldalról azonban látni kell, hogy ennek a gyakorlatnak az általánossá válása a kereslet további növekedését idézi elő, ami torzulásokhoz vezet. Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy ennek belátható időn belül vége lesz, ugyanis az Európai Unió által kitűzött, és 2050-re elérni kívánt klímacélok is folyamatosan alakítanak a piacon” – mutatott rá Kozák Tamás, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág közép-kelet-európai régió vezetője. „Mindez a vásárlói oldal tudatosságához vezet. Ez nem csupán a rendelések előre leadásában, hanem fenntarthatóság szempontjából is egyre inkább érezhető. Az országok különböző szabályozásai, a támogatások feltételei és a már általuk is érezhető energiaár növekedés arra sarkallja a vásárlókat, hogy döntés előtt tájékozódjanak, kérjék ki szakember tanácsát vagy olvassanak utána, hogy mely megoldások a leginkább energiahatékonyak” – tette hozzá a régió vezetője. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán a készülékekre kell várniuk a vásárlóknak, hanem szakemberekből is érezhetően nagy a hiány, így a berendezések megrendelése mellett érdemes arról is időben gondoskodni, hogy valaki majd megfelelően be tudja szerelni és üzemelni azokat.

A gyártókapacitások fejlesztése is szükséges a klímavédelmi célok eléréséhez

A koronavírus-járvány hatására számos világcég gyártótevékenysége leállt rövidebb-hosszabb időre az elmúlt két év során, ez pedig egy olyan folyamatot indított el a gyártásban és szállításban, ami még mind a mai napig nem rendeződött.

Ezt a problémát tovább súlyosbítja az orosz-ukrán háború, illetve az energiaárak folyamatos növekedése, miközben egyre szigorúbb feltételeknek kell megfelelni a gyártás során. „A gyártók szállítási problémáira megoldást jelenthet a gyártóegységek Európába költöztetése, amellyel együtt jár, hogy szembe kell nézni az egyre szigorúbbá váló EU-s szabályokkal. Azonban ez mindenki közös érdeke, ugyanis, ha valóban csökkenteni szeretnénk a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, ha valóban mérsékelni akarjuk a termékek előállításához szükséges energia mennyiségét, ahhoz drasztikusan redukálnunk kell azt az energiát, amit a szállításra fordítunk. Emellett az is nagyon fontos, hogy a kitűzött karbonsemlegességi célok eléréséhez szükség van jól képzett szakemberekre, hatékony termékekre és a fogyasztás csökkentésére is. Ez azt jelenti, hogy a gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek ki kell vennie a részét a folyamatból a célok eléréséhez” – hívta fel a figyelmet Andrea Cetrone, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág regionális igazgatója. „Azt, hogy a hőszivattyúkra egyre nagyobb kereslet van, mi sem példázza jobban, minthogy csehországi gyártókapacitásunk az elmúlt három év alatt a négyszeresére nőtt. A folyamatos bővítéssel szeretnénk elérni azt, hogy folyamatosan ki tudjuk szolgálni az igényeket, illetve a jövőben se legyen probléma a gyártás során” – hangsúlyozta a vállalat regionális igazgatója.

Az újépítésű ingatlanok mellett a régebbi rendszerek átalakítása is fűti a keresletet

Magyarországon jelenleg a „gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása”, illetve a „lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatok segíthetnek a hőszivattyú induló költségeinek fedezetét előteremteni. 2022. június 30-tól csak közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt és a kívánt energiahatékonyság elérésének egyik kézenfekvő módja a hőszivattyús fűtés alkalmazása. „A gáz mint közvetlenül a lakossági felhasználóhoz bevezetett energiahordozó elsősorban környezetvédelmi és energetikai szempontok miatt egyre nehezebb helyzetben van. A hőszivattyús fűtési és melegvíz előállítási megoldások nem csak új építésű ingatlanok, de felújítások esetében is elérhetők.  A Panasonic kínálatában is számos termék alkalmas meglévő rendszerek kiegészítésére vagy teljes kiváltására.

A fűtéskorszerűsítés lehetséges bárki számára úgynevezett hibrid megoldások alkalmazásával is. Ezekben az esetekben a meglévő fűtési rendszerekbe beépítésre kerül egy levegő-víz hőszivattyú is a meglévő fűtési megoldás mellé, így lehetőség nyílik arra ezeknél az ingatlanoknál, hogy az év döntő részében gazdaságos, alternatív fűtési megoldással állítsuk elő a szükséges fűtési energiát. Amennyiben erre nincsen lehetőség akkor jó választás lehet az alternatív és gazdaságos fűtési megoldások legkézenfekvőbbike is a levegő-levegő hőszivattyú, elterjedtebb nevén légkondicionáló alkalmazása is.” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán, a Panasonic HVACEU üzletág magyarországi értékesítési vezetője.

A gyártói fejlesztések mellett is előfordulhat, hogy a megrendelőknek esetenként hosszabb ideig várniuk szükséges a termékekre. A jelenség nem egyedülálló, például a gépjármű piacon is hasonló tendenciák láthatók a gyártási idők tekintetében. Érdemes azonban ragaszkodni a műszaki tartalomhoz és nem kiváltani a szakember által ajánlott készüléket időnyomás hatására, hisz egy ilyen beruházás akár 20 évre szól. A támogatások mértéke és feltételei természetesen nagyban befolyásolják az értékesítést, így a hazánkban várhatóan bekövetkező változások módosíthatnak a vásárlói igényeken és az egész piac helyzetén. A Panasonic gyártói oldalról a gyártókapacitások bővítésével, a logisztikai folyamatok folyamatos optimalizálásával és a termékek fejlesztésével járul hozzá jelen helyzetben is a klímacélok eléréshez.

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás:

Nyíregyházán nyitott új irodát a Work Force

Nyíregyházán nyitotta meg kilencedik irodáját a munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Work Force Kft. - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 03. 25. 16:00
Megosztás:

Fejlesztette gyártási technológiáját a Divián-Megafa Kft. Nyíregyházán

Csaknem háromszázmillió forint értékű modernizációs és kapacitásbővítő beruházás zárult le a bútorgyártással foglalkozó nyíregyházi Divián-Megafa Kft.-nél - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 03. 25. 15:00
Megosztás:

Önbizalomnövelő program érettségizőknek

Egy tavaly végzett felmérésükre alapozva kínál ingyenes önbizalomnövelő programot érettségizőknek egy vezetőképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cég.
2023. 03. 25. 14:00
Megosztás:

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt

A vasárnapi óraátállítás miatt változik több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése - közölte a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2023. 03. 25. 13:00
Megosztás:

Egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 12:00
Megosztás:

Alaszkai olajkitermelés – A Z generáció szerint Biden elárulta őket

Hatalmas online felháborodás követte Joe Biden kormányának március 13-i bejelentését, amely alapján jóváhagyást kapott a Willow elnevezésű alaszkai olaj- és gázkitermelési projekt. A netezők, és főleg a fiatalok, egy emberként zúdultak fel a hír hallatára. Azonban nem álltak meg a nemtetszésük kinyilvánításánál. Az Ynsight Research legújabb netnográfiai kutatása szerint a környezetvédelemre kiemelten érzékeny Z generáció elsősorban a TikTok-on szerveződve kezdett tiltakozásba. Azonban sem az aktivizmus, sem a tiltakozás nem a szokásos módon történik.
2023. 03. 25. 11:00
Megosztás: