A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Már minden szektorban érezhető, hogy a készlethiány, a szállítás akadozása és a folyamatosan emelkedő árak miatt a vásárlók egyre tudatosabbá válnak, a megrendelések során előre gondolkoznak. A klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése feladja a leckét a gyártóknak, akik sokszor nehezen tudják tartani a lépést az emelkedő igényekkel, miközben egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozásoknak kell megfelelniük. A gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek tennie kell a klímacélok eléréséért, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke.

A növekvő igények miatt bővíti európai gyártását a Panasonic

Átfogó infrastrukturális változás része a hőszivattyúk iránti kereslet európai felfutása

A kelet-európai régióban is tapasztalható a klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése, miközben tudatosan előre gondolkoznak a vásárlók, a trend az építkezéseken is megfigyelhető. A 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. Amióta 2018-ban Csehországban a pilseni gyártelepen megkezdődött a Panasonic hőszivattyúinak gyártása, a kapacitást folyamatosan növelik, hogy megfeleljenek a jelenlegi igényeknek és a növekedés jövőbeli felgyorsulásának Európában. A hőszivattyúk évente 9,16 millió tonna CO₂-kibocsátás-csökkentéshez járulnak hozzá az EU-ban, és az IEA szerint a hőszivattyúkkal évente 1,8 milliárd tonna CO₂-t lehetne megtakarítani az építőipari és ipari szektorban.

Az épületek energiahatékonyságának növelése napjainkban sokkal közelebb került az emberekhez is, nem valamiféle elvont klímacélról vagy hőszivattyú értékesítési számokról beszélünk már. A napi politika is intenzíven foglalkozik a kérdéssel. Európa-szerte aktuális a lakosság és ipari szereplők számára is az energiahatékony fűtésre való átállás finanszírozására irányuló programok elindítása vagy felülvizsgálata és a kapcsolódó beruházások, például az elektromos hálózatok fejlesztésének szinkronban történő ütemezése.

 „A szükséges alapanyagokat, termékeket ajánlott már jó előre megrendelni, ugyanis esetenként négy-hat hónapot is várnunk kell, mire megérkeznek. Gyártói oldalról azonban látni kell, hogy ennek a gyakorlatnak az általánossá válása a kereslet további növekedését idézi elő, ami torzulásokhoz vezet. Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy ennek belátható időn belül vége lesz, ugyanis az Európai Unió által kitűzött, és 2050-re elérni kívánt klímacélok is folyamatosan alakítanak a piacon” – mutatott rá Kozák Tamás, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág közép-kelet-európai régió vezetője. „Mindez a vásárlói oldal tudatosságához vezet. Ez nem csupán a rendelések előre leadásában, hanem fenntarthatóság szempontjából is egyre inkább érezhető. Az országok különböző szabályozásai, a támogatások feltételei és a már általuk is érezhető energiaár növekedés arra sarkallja a vásárlókat, hogy döntés előtt tájékozódjanak, kérjék ki szakember tanácsát vagy olvassanak utána, hogy mely megoldások a leginkább energiahatékonyak” – tette hozzá a régió vezetője. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán a készülékekre kell várniuk a vásárlóknak, hanem szakemberekből is érezhetően nagy a hiány, így a berendezések megrendelése mellett érdemes arról is időben gondoskodni, hogy valaki majd megfelelően be tudja szerelni és üzemelni azokat.

A gyártókapacitások fejlesztése is szükséges a klímavédelmi célok eléréséhez

A koronavírus-járvány hatására számos világcég gyártótevékenysége leállt rövidebb-hosszabb időre az elmúlt két év során, ez pedig egy olyan folyamatot indított el a gyártásban és szállításban, ami még mind a mai napig nem rendeződött.

Ezt a problémát tovább súlyosbítja az orosz-ukrán háború, illetve az energiaárak folyamatos növekedése, miközben egyre szigorúbb feltételeknek kell megfelelni a gyártás során. „A gyártók szállítási problémáira megoldást jelenthet a gyártóegységek Európába költöztetése, amellyel együtt jár, hogy szembe kell nézni az egyre szigorúbbá váló EU-s szabályokkal. Azonban ez mindenki közös érdeke, ugyanis, ha valóban csökkenteni szeretnénk a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, ha valóban mérsékelni akarjuk a termékek előállításához szükséges energia mennyiségét, ahhoz drasztikusan redukálnunk kell azt az energiát, amit a szállításra fordítunk. Emellett az is nagyon fontos, hogy a kitűzött karbonsemlegességi célok eléréséhez szükség van jól képzett szakemberekre, hatékony termékekre és a fogyasztás csökkentésére is. Ez azt jelenti, hogy a gyártótól kezdve a végfelhasználóig mindenkinek ki kell vennie a részét a folyamatból a célok eléréséhez” – hívta fel a figyelmet Andrea Cetrone, a Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe üzletág regionális igazgatója. „Azt, hogy a hőszivattyúkra egyre nagyobb kereslet van, mi sem példázza jobban, minthogy csehországi gyártókapacitásunk az elmúlt három év alatt a négyszeresére nőtt. A folyamatos bővítéssel szeretnénk elérni azt, hogy folyamatosan ki tudjuk szolgálni az igényeket, illetve a jövőben se legyen probléma a gyártás során” – hangsúlyozta a vállalat regionális igazgatója.

Az újépítésű ingatlanok mellett a régebbi rendszerek átalakítása is fűti a keresletet

Magyarországon jelenleg a „gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása”, illetve a „lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatok segíthetnek a hőszivattyú induló költségeinek fedezetét előteremteni. 2022. június 30-tól csak közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt és a kívánt energiahatékonyság elérésének egyik kézenfekvő módja a hőszivattyús fűtés alkalmazása. „A gáz mint közvetlenül a lakossági felhasználóhoz bevezetett energiahordozó elsősorban környezetvédelmi és energetikai szempontok miatt egyre nehezebb helyzetben van. A hőszivattyús fűtési és melegvíz előállítási megoldások nem csak új építésű ingatlanok, de felújítások esetében is elérhetők.  A Panasonic kínálatában is számos termék alkalmas meglévő rendszerek kiegészítésére vagy teljes kiváltására.

A fűtéskorszerűsítés lehetséges bárki számára úgynevezett hibrid megoldások alkalmazásával is. Ezekben az esetekben a meglévő fűtési rendszerekbe beépítésre kerül egy levegő-víz hőszivattyú is a meglévő fűtési megoldás mellé, így lehetőség nyílik arra ezeknél az ingatlanoknál, hogy az év döntő részében gazdaságos, alternatív fűtési megoldással állítsuk elő a szükséges fűtési energiát. Amennyiben erre nincsen lehetőség akkor jó választás lehet az alternatív és gazdaságos fűtési megoldások legkézenfekvőbbike is a levegő-levegő hőszivattyú, elterjedtebb nevén légkondicionáló alkalmazása is.” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán, a Panasonic HVACEU üzletág magyarországi értékesítési vezetője.

A gyártói fejlesztések mellett is előfordulhat, hogy a megrendelőknek esetenként hosszabb ideig várniuk szükséges a termékekre. A jelenség nem egyedülálló, például a gépjármű piacon is hasonló tendenciák láthatók a gyártási idők tekintetében. Érdemes azonban ragaszkodni a műszaki tartalomhoz és nem kiváltani a szakember által ajánlott készüléket időnyomás hatására, hisz egy ilyen beruházás akár 20 évre szól. A támogatások mértéke és feltételei természetesen nagyban befolyásolják az értékesítést, így a hazánkban várhatóan bekövetkező változások módosíthatnak a vásárlói igényeken és az egész piac helyzetén. A Panasonic gyártói oldalról a gyártókapacitások bővítésével, a logisztikai folyamatok folyamatos optimalizálásával és a termékek fejlesztésével járul hozzá jelen helyzetben is a klímacélok eléréshez.

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás:

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be az egyik békéscsabai gimnáziumban

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban várhatóan a 2025/26-os tanévtől - mondta az MTI-nek az iskola igazgatója.
2024. 06. 20. 14:30
Megosztás:

A Nemzeti Innovációs Ügynökség csatlakozott az európai innovációs ügynökségek hálózatához

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) csatlakozott az európai nemzeti innovációs ügynökségeket tömörítő The European Network of Innovation Agencies (TAFTIE) szervezethez - közölte a NIÜ szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 14:00
Megosztás:

Uniós forrásból bővül a Lendület Program

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által elnyert Horizon Europe Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND pályázatának köszönhetően a Lendület-kutatócsoportok 5 éven át 35 kiváló külföldi vendégkutatót fogadhatnak egyenként legfeljebb hároméves időtartamra - tájékoztatta az MTA az MTI-t szerdán.
2024. 06. 20. 13:30
Megosztás: