A nyelv, a távolság és az üzleti kapcsolatépítés okozza a legnagyobb fejfájást az exportpiacra vágyó magyar kkv-knak

Régiós vonatkozásban átlagosan teljesítenek az exportpiacokon a hazai kis- és középvállalkozások, ugyanakkor összességében továbbra is csupán alig több mint 5 százalékuk értékesíti termékeit vagy szolgáltatásait külföldön. Mivel az ország gazdasági teljesítménye és növekedése szempontjából kulcskérdés a kkv-k versenyképességének fejlesztése, olyan ösztönzőket kell nyújtani számukra, melyek valóban hozzájárulnak az exportsikerekhez. Miért nem érdemes lebecsülni az üzleti networking értékét és hogyan lehet működő kapcsolatokhoz jutni a nemzetközi színtéren? A válaszokat a BNI nemzetközi üzleti közösség hazai vezetője, Avidor András, és a szervezet madridi globális konferenciáján résztvevő haza vállalkozások segítenek megtalálni.

A nyelv, a távolság és az üzleti kapcsolatépítés okozza a legnagyobb fejfájást az exportpiacra vágyó magyar kkv-knak

Miközben a koronavírus-járvány váratlan mértékben megdobta a globális exporttevékenységet, az azt követő energiaválság, nyersanyaghiány és háborús konfliktusok jelentősen visszavetették a termékek és szolgáltatások kiviteléhez kapcsolódó üzleti törekvéseket. Hazánkban ugyanakkor ez év szeptemberében 1,3 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, ez az előző hónaphoz viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent exportoldalon. A 36 ezer aktív magyar exportőr vállalat közül 17 ezer mikrovállalkozás, közel 11 ezer kisvállalkozás és 3900 középvállalkozás található, ami ugyan megfelel a régiós átlagnak, ugyanakkor gazdaságunkat nem mozdítja igazán előre. „Sok cégnél látható az, hogy hiába van meg az innovatív szemlélet és a nemzetközileg is versenyképes ötletek, termékek vagy szolgáltatások, mégis egyedül érzik magukat, és rengeteg akadályba ütköznek a külpiacokon. Az üzleti networking és a közösség ereje segíthetnek legyőzni ezeket a nehézségeket” – mondja Avidor András, a BNI Magyarország alapítója és vezetője.

Belépő kell a nemzetközi vérkeringésbe

A külpiacra lépés tehát még a mai globalizált világunkban is rengeteg buktatót rejt magában. Első lépésként persze szükséges a termékek, szolgáltatások, vagy éppen a kapcsolódó ellátási lánc és az értékesítési gyakorlatok átalakítása az új kihívásoknak megfelelően, ugyanakkor a cégek többsége ennél sokkal egyszerűbb és nyilvánvalóbb problémákkal szembesül. A kulturális és nyelvi korlátok mellett sokszor gondot jelent a fizikai távolságok leküzdése, de számos kkv számol be arról, hogy már a kezdeti tárgyalásokon is rosszabb alkupozícióból indul, mint a helyi vállalkozások. Ezen kezdeti nehézségek leküzdésében tud fontos tényező lenni, hogy az exportőr cégnek vannak-e az adott piacot ismerő, ott jól működő üzleti kapcsolatokkal rendelkező partnerei. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikat néhány, külpiacokon már sikeres magyar BNI tag osztotta meg a szemléletformálás jegyében.

„Cégünk már több mint 15 éve foglalkozik raklapok forgalmazásával, és bár eddig szinte csak Magyarországon értékesítettünk, számos multinacionális céggel működünk együtt, így természetesen jött az igény, hogy külföldre is szállítsunk. Ennek nyomán fogalmazódott meg bennünk, hogy más országban vagy akár régióban is legyen telephelyünk. Mi gyakorlatilag a kezdetek óta BNI-tagok vagyunk, így éppen jókor jött a lehetőség, hogy novemberben részt vegyünk a szervezet madridi globális konferenciáján. A fő cél nem kereskedelmi partnerek keresése volt, sokkal inkább szerettünk volna olyan kapcsolatokat szerezni, akiken keresztül megismerhetjük a kiszemelt piacok viszonyait, a szabályozói környezetet. Ez a törekvésünk sikerrel is járt, úgyhogy ennek tudatában tervezhetjük a következő lépéseket” – mesél tapasztalatairól Fath Ákos, a P&P Budafok Kft. operatív igazgatója.

Üzletszerzés felső fokon

A BNI nemzetközi üzleti közösséget 40 éve alapították az Egyesült Államokban, a magyar tagszervezet pedig 2008 óta működik, ma már közel 1100 hazai vállalat részvételével. Ezalatt az idő alatt a hálózat tagjai összesen 40 milliárd forint többletbevételt generáltak egymásnak csak Magyarországon, pusztán a kapcsolati tőke erejével. Ugyanakkor még ennél is messzebb mutató és kézzelfogható haszna van annak, hogy a közös rendezvényeken és globális találkozókon gyümölcsöző együttműködések születnek, hiszen ezáltal újabb és újabb piacok és üzleti szegmensek képviselői csatlakoznak az üzleti közösséghez. A BNI berkein belül egyébként speciálisan egyes régiókhoz, országokhoz vagy éppen szakterületekhez kapcsolódó csoportok is működnek, így egészen célirányosan lehet elindulni az üzletszerzés útján is.

„A mi helyzetünk annyiban érdekes, hogy közvetítő és kölcsönző cégként mi tulajdonképpen munkaerőt viszünk külföldre, illetve hozunk be partnereink számára. Interkontinentális HR szolgáltató vagyunk, mely a magyar piacon 20, nemzetközi piacon pedig 6 éve működik. Az utóbbi években kifejezetten aktívak vagyunk a német nyelvterületen (Németországban és Ausztriában), és bár ezalatt megéltünk nehézségeket, de szeretnénk tovább erősíteni pozíciónkat, valamint újabb országokban megjelenni. Ez a mi területünkön nem egyszerű, de sok segítséget kaptunk a BNI-tól, és a madridi eseményről nem csak potenciális partnerkapcsolatokkal, illetve a kiszemelt piacokon működő közvetítő cégek kontaktjaival tértünk haza, de a szervezet német országigazgatójától személyes ajánlásokat kaptunk olyan csoportokhoz, melyek nagyban támogathatnak minket üzleti terveink megvalósításában” – teszi hozzá Pataki Balázs, az euJobs HR-Group junior stratégiai partnere.

A BNI csak Magyarországon közel 2.400 üzleti eseményt szervez évente, és idén sem ért még véget a networking szezon. December 1-jén a pécsi Lions Club által működtetett és fenntartott Szülőszállásnak gyűjthetnek adományokat a magyar kkv-k, hogy szebbé varázsolják a beteg gyerekek és szüleik karácsonyát, december 8-án pedig az Országos Networking Gálán ünnepelhetik meg a BNI 15 éves születésnapját és a közösen elért sikereket.

Több mint egymillió forintért kelt el egy József Attila-kötet

Több mint egymillió forintért kelt el József Attila Nem én kiáltok című, 1924-es verseskötetének dedikált példánya az Antikvárium.hu vasárnap zárult online árverésén. A magas áron elkelt dedikált tételek között szerepelt mások mellett egy Gárdonyi-regény, egy Radnóti-kötet, illetve egy Harry Potter-kötet, amelyet a szerző, J.K. Rowling is aláírt - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 10. 14. 21:00
Megosztás:

Új szabályozások könnyítik a fogyatékossággal élők EU-n belüli utazásait

Az Európai Unió Tanácsa új irányelveket fogadott el az európai fogyatékossági kártyáról és a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyájáról, a szabályozások megkönnyítik a fogyatékossággal élők EU-n belüli utazásait - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 10. 14. 20:30
Megosztás:

Magyarország EU-elnökségi programjában kiemelt szerepet kap a klímaváltozás elleni küzdelem

Magyarország EU-elnökségi programjában kiemelt szerepet kap a klímaváltozás elleni küzdelem – mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára hétfőn Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának a Life Logos 4 Waters projekt keretében szervezett, hatnapos nyári egyetemének megnyitóján.
2024. 10. 14. 20:00
Megosztás:

A Solana legnagyobb versenytársai: 3 altcoin, amelyek várhatóan vezetni fogják a piacot a következő 6 hónapban

Ahogy a kriptopiac fejlődik, új szereplők jelennek meg, akik készen állnak arra, hogy kihívást jelentsenek a Solana dominanciájára. Az elkövetkező hat hónapban néhány altcoin jelentős előrelépésre készül. Ez a cikk a három legígéretesebb versenyzőt mutatja be, amelyek vezető szerepbe kerülhetnek a piacon, betekintést nyújtva a befektetőknek és érdeklődőknek a jövőbeni lehetőségekbe. Ismerd meg azokat a neveket, amelyek növekedésre vannak predesztinálva.
2024. 10. 14. 19:30
Megosztás:

3 ok, amiért a WIF & PEPE bálnák DTX-t vásárolnak 0,08 dolláros áron; Az utolsó mindent megváltoztathat

A piaci elemzők megfigyelték, hogy a bálnák elfordulnak a már jól bevált piaci szereplőktől, mint a Dogwifhat (WIF) és a Pepecoin (PEPE), és egy új hibrid kereskedési platform, a DTX Exchange felé fordulnak, amely valóságos vásárlási őrületet teremtett a piacon.
2024. 10. 14. 19:00
Megosztás:

Az EU új rendeletet fogadott el a vegyi anyagokról

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa aktualizálta a vegyi anyagokra vonatkozó rendeletet, amely pontosítja az osztályozásra, címkézésre és csomagolásra vonatkozó szabályokat és hozzáigazítja azokat a kereskedelem különböző formáihoz, például az online értékesítéshez, vagy az ömlesztett árusításhoz az újratöltő állomásokon - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 10. 14. 18:30
Megosztás:

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepvállalása előmozdíthatja az agrárium fenntartható fejlődését

Október 15-én, a vidéki nők nemzetközi napján világszerte elismerik a vidéki közösségekben élő nők közösségfejlesztéshez, a mezőgazdaság növekedéséhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításához való létfontosságú hozzájárulását. Ezért a vidéki nők szerepvállalásának elősegítése alapvető fontosságú, és segít feltárni a helyi mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, valamint előmozdítja a fenntartható mezőgazdasági fejlődést.
2024. 10. 14. 18:00
Megosztás:

Magyar cég lett Európa leggyorsabban növekvő vállalata

A magyar MP Solutions Kft nyerte el a rangos Stevie Awards fődíját a leggyorsabban növekvő európai vállalat kategóriában. A HR-tanácsadással és fejvadászattal foglalkozó, 100%-ban magyar tulajdonú cég, a pandémia utáni aktív üzletfejlesztéssel érte el a most díjazott eredményt.
2024. 10. 14. 17:30
Megosztás:

A Ripple szemez a növekvő, 16 billió dolláros letéti piaccal – A globális bankok elfogadják az XRP-t?

A mai hírek szerint a Ripple (XRP) célja, hogy részesedést szerezzen a 16 billió dolláros globális <a href="https://www.investopedia.com/terms/c/custodian.asp" target="_blank">letéti</a> piacból. Sokan azt kérdezik: vajon az XRP kulcsszereplővé válhat-e a hagyományos banki szektorban? A globális bankok egyre inkább használják a digitális eszközöket, és az XRP fontos szerepet játszhat ebben.
2024. 10. 14. 17:00
Megosztás:

A BÉT és az OTP Bank közös programja tudásmegosztást és anyagi támogatást nyújt a tőzsdére tartó cégeknek

Dedikált oktatásokkal és rendezvényekkel támogatja a tőzsdei megjelenésre készülő magyarországi vállalkozásokat az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös programja - közölte hétfőn közös közleményben a két érintett.
2024. 10. 14. 16:30
Megosztás:

Két éve tart az emelkedés az USA tőzsdéin - meddig még?

Két éve volt az a lokális mélypont az S&P500 indexben, amelyből elindult az az emelkedés, amelynek eredményeként pénteken újabb csúcsot ütött az index.
2024. 10. 14. 16:00
Megosztás:

Így alakultak szeptemberen a lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 15:30
Megosztás:

A kiégés leküzdése alternatív módszerekkel

A mai felgyorsult, modern életvitel magával hozta az olyan problémákat, mint a kiégés, amit napjainkban egyre többen megtapasztalnak. Sokan pedig csak legyintenek rá, mondván: ez nem olyan komoly gond. Holott nagyon is az, hiszen kezeletlenül akár bele is lehet rokkanni pszichésen.
2024. 10. 14. 14:30
Megosztás:

4,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent augusztusban az ipari termelés Romániában éves összevetésben – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 10. 14. 14:00
Megosztás:

Lendületben a magyar M&A-piac

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.
2024. 10. 14. 13:30
Megosztás:

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás: