A rugalmassági szolgáltatások fejlődése jelentheti az egyik megoldást az energiaszektor kihívásaira

Az elmúlt években kezdődött energiaellátási válság, a klímaváltozás következtében megváltozott fogyasztói szokások, az ESG-tudatosság, a saját energiatermelési kapacitások iránti növekvő kereslet, valamint az alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátású rugalmassági kapacitások iránti fokozódó érdeklődés kihívások elé állítja a piaci szereplőket. A rugalmassági igények növekedése következtében megjelenő új üzleti lehetőségekről Simon Gábor, a DLA Piper Hungary energia és beszerzések csoportjának vezetője és Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory ügyvezető igazgatója készített összefoglalót.

A rugalmassági szolgáltatások fejlődése jelentheti az egyik megoldást az energiaszektor kihívásaira

Az energiaszektor átalakulása

A megújulóenergia-alapú termelés térnyerése, a szűkös energiatárolási kapacitások és a felhasználók költségcsökkentési célú törekvései végsősoron a hazai villamosenergia-rendszer – a kereslet és kínálat – egyensúlytalanságához vezet. A kialakult helyzet műszaki és kereskedelmi kihívásaira a rugalmassági szolgáltatások nyújthatnak megoldást.

A villamosenergia-törvény az elosztók vonatkozásában definiálja a rugalmassági szolgáltatásokat, amelyek az elosztóhálózat zavartalan és biztonságos működtetésének és üzemvitelének folyamatos biztosítása és hatékonyabbá tétele, valamint a villamosenergia-ellátás minőségének fenntartása érdekében az elosztó által piaci alapú eljárások keretében igénybe vett szolgáltatások összességét jelentik. Az átviteli rendszerirányító által nyújtott rendszerszintű szolgáltatásokkal együtt a rugalmassági szolgáltatások biztosítják a hazai villamosenergia-rendszer mindenkori egyensúlyát.

A rugalmassági szolgáltatások felértékelődését az Európai Unió kapcsolódó törekvései is elősegítik: az EU Tiszta Energia Csomagjának (4. energiacsomag, Clean Energy Package) célja az energiahatékonyság előtérbe helyezése, a megújuló energiaforrások tekintetében az EU globális vezető szerepének kivívása és fenntartása, valamint annak biztosítása, hogy a fogyasztók beléphessenek az energiapiacra.

Meghatározó szempont továbbá az időjárásfüggő erőművek nagyarányú növekedése, amelyet a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó szabályozásoknak való megfelelés hozott magával: hazánkban a kormányzati becslések szerint a meglévő 4.000 MW kapacitás 2030-ra a 10.000 MW-ot is át fogja lépni. Éppen ezért a jövőben kulcskérdés, hogy lesz-e elegendő flexibilis kapacitás az időjárásfüggő termelés okozta ingadozások kiegyensúlyozására. 

Magyarországon a MAVIR Zrt. mint átviteli rendszerirányító által lehívható rugalmassági kapacitások teszik lehetővé, hogy megfelelő időben, kellő időtartamig el lehessen látni a szinkronzóna szabályozás feladatait. Az EU-s szabályozásokkal összhangban Magyarországon jelenleg a rendszerirányítási tartalékok az alábbi fő kategóriákon keresztül valósulnak meg: az ún. FCR (frequency containment reserve) tartalék; az aFRR (automatic frequency restoration reserve) tartalék; valamint az mFRR (manual frequency restoration reserve) tartalék. A jelenleg elérhető magyarországi szabályozási tartalékok volumenét tekintve elmondható, hogy mintegy 39 MW FCR, nagyságrendileg 200-250 MW aFRR és további 300 MW mFRR tartalék áll a rendszerirányító rendelkezésére. 

Az előzőekben ismertetett körülmények miatt egyre súlyosabb kihívásokkal szembenéző szabályozási piacon alapvetően hagyományos erőművek (gázos és olajtüzelésű) vannak jelen. Az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásikvóta-árainak növekedése, a 4. EU energia csomag, valamint az ESG és azon belül az energiahatékonyság egyre intenzívebb követelményként való megjelenése ugyanakkor növekvő érdeklődést eredményez a karbonsemleges rugalmassági megoldások iránt. Elősegíti emellett az energiatárolás fejlődésének felgyorsulását is, valamint új piaci szereplők (például az önmagukban kisebb piaci erővel rendelkező aktív felhasználók és egyéb piaci szereplők kapacitásait összefogó aggregátorok) térnyerését. 

A technológiai-műszaki fejlődés és a villamosenergia-szektor megújulása azzal is jár, hogy az egyre intenzívebbé váló jogalkotás egyelőre még nem tudta optimálisan és kellő hatékonysággal kezelni az új szereplők (tároló, aggregátor stb.) működését és kereskedelmi viszonyrendszerét. E körben jelentős szerepe lehet a szabályozási tesztkörnyezeteknek (regulatory sandbox) és a piaci szereplők tapasztalatain alapuló visszajelzéseknek.  

„A korábbi struktúrák megváltozóban vannak, egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy ezekre a tartalék piacokra korábban nem létező, innovatív technológiák és szereplők érkeznek, megjelennek a megújuló alapú rugalmassági szolgáltatók, akikkel szintén számolnia kell a rendszerirányítónak és a kereskedőknek az üzleti stratégiájuk körében” – foglalta össze Simon Gábor, a DLA Piper Hungary energia és beszerzések csoportjának vezetője. 

Az európai energiaválságra és az extrém árvolatilitásra adott válaszként a felhasználók költségcsökkentési céllal a fogyasztásuk mérséklésébe kezdtek (amely akár „önkéntes” demand side response-nak is tekinthető). Egyre inkább keresik annak a módját is, hogy megteremtsék saját, dedikált energiaforrásuk műszaki hátterét, akár háztartási méretű naperőműveken, visszwattos termelőegységeken keresztül, akár hosszútávú, megújuló alapú vállalati villamosenergia adásvételi megállapodásokon (Corporate Power Purchase Agreement, cPPA) keresztül lekötött termelés formájában. Ez a trend várhatóan tovább erősödhet, amely hosszú távon magával hozhatja a villamosenergia kiskereskedelmi (retail) piac méretének és a forgalom volumenének csökkenését is.

A rugalmassági szolgáltatások fejlődése – mik a következő lépések?

„Nagyon sokrétű az az eszközpark, amely a rugalmassági szolgáltatásokat tudja biztosítani, és ezek beépített kapacitása és a műszaki teljesítőképessége nagyon diverzifikált. A rugalmassági kapacitások kulcsa, hogy nem kizárólag konvencionális erőművekre van szükség a kiegyensúlyozáshoz, mivel a sok szereplő – fogyasztói partner, tárolók, megújulók – műszaki és üzleti megközelítése eltérő” – mondta Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory ügyvezető igazgatója.

Az újfajta rugalmassági szolgáltatások kapcsán egyelőre kihívás, hogy ezek piaci árának meghatározásához szükség van az elszámolás szempontjából releváns adatokra. Jelenleg azonban minél alacsonyabb szintre megyünk a közcélú hálózati rendszerben, annál kevésbé állnak rendelkezésre ezek az adatok. Napon belüli elszámoláshoz napon belüli mérési adatra van szükség, ugyanakkor Magyarországon nincs olyan elosztó, aki ezt képes szolgáltatni a piaci szereplőknek.

A DLA Piper által megkérdezett piaci szakértők egyöntetű véleménye szerint a mérési adat és annak minősége, valamint a digitalizáció középpontba helyezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az energiafogyasztásról, termelésről, és tárolásról akár tizenöt percenként, „rugalmasan” lehessen dönteni, mindezt automatikusan egy rendszeresen felülvizsgált algoritmus alapján. Ennek korlátját egyelőre nem a piaci igények vagy a szabályozás jelentik, hanem a műszaki fejlesztéshez szükséges idő.

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás: