A sárga csekk halála - Vége a postán való sorállásnak, új dolog jön!

Elköszönhetünk lassan a hagyományos sárga csekkektől, és ezzel búcsút mondhatunk a postán töltött hosszú és bosszantó sorállásnak is. Ön eltöprengett már azon, hogy mit fog csinálni az így felszabaduló sok-sok szabdidővel? A sárga csekk halála beköszönt és helyette a digitális tranzakciók jönnek, melyek száma év végére elérheti az 1300 milliárdot.

A sárga csekk halála - Vége a postán való sorállásnak, új dolog jön!

Ha havonta valaki 3 csekket ad fel a postán és ez alkalmanként 15 perc sorbanállással jár, akkor mennyi időt nyer egy év alatt ha soha nem kell már sorban állnia többet?

Ha valaki havonta 3 db sárga csekket ad fel a postán, és minden csekk feladásához átlagosan 15 perc sorbanállásra van szüksége, akkor havonta 3 * 15 = 45 percet tölt sorban állással.

Ha a személy ezt minden hónapban megteszi, akkor 12 * 45 = 540 percet tölt sorbanállással éves szinten.

Ha soha többet nem kell sorban állnia az egész év során, akkor az egész év során időt takarít meg, pontosan 540 percet. Ezt az időt akár más tevékenységekre vagy pihenésre is felhasználhatja.

A digitális tranzakciók az ázsiai és csendes-óceáni térségben pörögnek leginkább

Egyre inkább nagy teret hódítanak a digitális fizetési lehetőségek, amelyek népszerűsége továbbra is töretlen.

Ezt támasztja alá a Capgemini Kutatóintézet legfrissebb tanulmánya is, amelynek adatai szerint 2027-re az új fizetési módok:

- e-pénz

- digitális pénztárcák

- közvetlen utalások és

- QR-kódos fizetések

a teljes volumen mintegy 30%-át tehetik ki, míg a hagyományos digitális fizetések (beszedési megbízások, kártyás fizetések és átutalások) a teljes volumen várhatóan mintegy 70%-át fedik majd le.

A sárga csekk pedig megy végre a KUKÁBA.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben 19,8%, Európában 10,7% és Észak-Amerikában 6,5% növekedési ütem várható – derül ki a kutatásból.

sárga csekk megszűnése

A pénzügyi vezetők nem elégedettek a jelenlegi cash-management szolgáltatásokkal 

A vállalati pénzügyesek több mint fele úgy véli, hogy a kereskedelem fokozódó globalizációja és az ellátási lánc folyamatos zavarai miatt nőtt meg az igény a hatékonyabb cash-management szolgáltatások iránt.

További egyharmaduk szerint a változó (geopolitikai és kiberbiztonsági) kockázatok teszik a cash-management szolgáltatásokat nélkülözhetetlenné, míg közel 30%-uk szerint a növekvő infláció növeli a jobb forrásgazdálkodás iránti igényüket.

Összességében elmondható, hogy a gazdasági szereplők számára a bankok jelenlegi cash-management szolgáltatási kínálata kevéssé kielégítő. A vállalatvezetők több mint 70%-a nyilatkozott úgy, hogy okozott már számukra problémát a hanyagságból eredő jogvita, a hitelkockázat rossz értékelése és a késedelmes vagy kétszeres fizetések kezelése.

A probléma forrása egyértelmű: háromból két vezető (63%) a múltból örökölt, elavult infrastruktúrát nevezi meg a hatékony cash-management legnagyobb akadályaként.

„Kutatásunkból világosan kiderül, hogy az értéklánc optimalizálásához elengedhetetlen a szilárd digitális bázis.

A saját működési- és informatikai modelljeikben rejlő összetettség csökkentésével a bankok és a pénzforgalmi szereplők képesek lehetnek termelékenységük és teljesítményük javítására az ügyfeleik forrásgazdálkodási igényeinek kezelését illetően” - mondta Jeroen Hölscher (Global Head of Payments Services, Capgemini). 

A vállalkozások ugyanazt az ügyfélélményt várják el a bankjuktól, mint a lakosság

Az elvárások változnak: 2023-ra a vállalati ügyfelek 63%-a a kereskedelmi bankokéhoz hasonló fizetési élményt vár a bankjától. Azonban a helyi, regionális és nemzetközi szabályozásoknak való megfelelés (beleértve az ISO20022 szabványt és a SWIFT globális fizetési kezdeményezéseit) kevés teret hagynak az innovációba való befektetésre. 

A banki szolgáltatások átalakulás a szervezet legmagasabb szintjén történő elkötelezettséget, a célok összehangolását és a strukturális reformok tervezésének és végrehajtásának tökéletes koordinációját igényli.

Mindeközben a bankoknak és pénzforgalmi vállalatoknak törekedniük kell a vállalati ügyfelekkel való stratégiai kapcsolat fenntartására, amelyhez a back office egyszerűsítése, új platformok használata a cash management hatékonyságának javítása érdekében, valamint a vállalati ügyfelek stratégiai partnerként, nem pedig szolgáltatóként való kezelése nagyban hozzájárulhatnak. 

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján.
2023. 12. 07. 08:30
Megosztás:

Csütörtök reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 07. 08:00
Megosztás:

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás:

A Roszatom is megháromszorozná globálisan az atomerőművi kapacitásokat 2050-ig

A Roszatom állami vállalat a Nukleáris Világszövetség (WNA) meghívására csatlakozott a Net Zero Nuclear Industry Pledge nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a globális nukleáris ipari kapacitás megháromszorozása 2050-ig. A nukleáris iparág vezetőinek kezdeményezése kiemeli a nukleáris ipar kulcsszerepét a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2023. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Az arany értékét követve 700,000 dollár lehet hamarosan a Bitcoin

A közismert kriptoelemző, Adam Back friss elemzésében úgy vélekedik, a BTC értéke rövidesen elképesztő szinteket érhet el.
2023. 12. 07. 00:01
Megosztás:

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet - közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Kecskeméten új naperőmű épült

Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten, a 9,7 milliárd forintos beruházást 41 százalékban európai uniós támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta a társaság - tájékoztatta az MVM szerdán az MTI-t.
2023. 12. 06. 23:00
Megosztás:

Vasárnaptól több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje

Vasárnaptól a jobb csatlakozások érdekében országszerte több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje - olvasható a MÁV honlapjának szerdai közleményében.
2023. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot - közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette a takarmányelőállítást a Bonafarm-Bábolna

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával együttműködve 406 millió forint európai uniós támogatással a brojlercsirkék és pecsenyekacsák jobb növekedését elősegítő takarmányokat fejlesztett, valamint megvalósította a gyártás valós idejű minőségellenőrzését - közölte a Bonafarm az MTI-vel.
2023. 12. 06. 21:30
Megosztás: