A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban (X)

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt.

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban (X)

--- SZPONZORÁLT TARTALOM ----

2024 elején a budapesti The Ritz-Carlton hotel adott otthont a 3. Dubai üzleti konferenciának, amelyen Szabó Kinga Judit, az AL MANAL BEACON LLC alapító-ügyvezetője neves előadók – köztük főelőadóként dr. Sandjar Muminov, a világ első számú szellemi alkotásokkal foglalkozó jogásza – kíséretében adott betekintést cégvezetők és vállalkozók számára abba, hogy a szellemi alkotások miként szolgálják cégük hosszú távú terjeszkedését, és miért előnyös, ha mindez Dubaiban, egy adómentes környezetben kerül regisztrálásra. 

„Üzleti konferenciánk középpontjában az állt, miként építsük fel, tegyük biztonságossá azt a tudást, amit létrehoztunk, hogyan óvjuk meg és generáljunk belőle pluszjövedelmet. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, milyen jelentős szellemi tulajdonnal rendelkeznek, sőt, azt gondolják, nekik olyan nincs is. Pedig mindenkinek van egyedi cégneve, logója, üzleti folyamatai, influencer vagy közösségi médiával foglalkozók esetében komoly követőtábora.

Ezek mind szellemi alkotások, amelyekről a cégvezetők gyakran nem vesznek tudomást, éppen ezért nem is gondolnak arra, hogy a védelmére figyelmet kellene fordítani. Csak akkor, amikor már megesett a baj, ötletüket, stratégiájukat ellopták, lemásolták, jelentős konkurenciát teremtve ezzel számukra a piacon”, avatott be Szabó Kinga Judit, dubai vállalkozásalapítási szakértő (képünkön alul).

Szabó Kinga Judit

Nem kell hónapokat, éveket várni

Még mindig kevés azoknak a száma, akik a szellemi alkotások védelmének területén otthonosan mozognak. Sokan úgy gondolják, hogy a szellemi alkotások levédése hosszadalmas és költséges folyamat, ami akár másfél-két évig is eltarthat. Valóban, sok esetben ez a gyakorlati tapasztalat. Viszont a Berne-i Egyezmény lehetővé teszi, hogy a világ 181 országában egyszerre végezzük el a szellemi alkotások levédését, ami jelentősen csökkenti a költségeket és mindössze 21 napra rövidíti az időtartamot. Ez különösen fontos, mivel a szellemi alkotások esetében az idő kritikus tényező: ha a levédés nem történik meg elég gyorsan globális szinten, fennáll a kockázata annak, hogy valaki keresztülhúzza a terveinket.

„A szellemi alkotások védelme, azok strukturálása, valamint a vállalati vagyon elemeinek kialakítása egy rendkívül előnyös és hasznos folyamat, amely során a szellemi alkotások értékének felülvizsgálata és hitelesített értéktanúsítványokkal történő ellátása valósul meg. Amikor ezeket az értékeket a pénzügyi kimutatásokba integráljuk, felszínre kerül a vállalat valódi értéke. Ennek eredményeként a vállalkozás nemcsak vonzóbbá válik a befektetők számára, hanem jelentősen növeli a tőkeerejét is. Kulcsfontosságú, hogy az emberek tudatában legyenek saját szellemi alkotásaiknak és azok értékeinek. E tudatossággal rendelkezve már lehetséges egy olyan struktúrát kialakítani, amely képes hosszú távon jövedelmet generálni, ezzel is támogatva a vállalkozások fenntartható növekedését”, hangsúlyozta a szakértő.

Hírnév vagy vagyonszerzés?

Amikor valaki egy új találmánnyal rukkol elő, a szokásos útvonal gyakran a szabadalmi hivatal felé vezet. Azonban a szabadalmi hivatal elsődleges célja nem a gazdasági nyereségszerzés, hanem az, hogy az emberiség közös tudásalapját gazdagítsa, és mindenki számára hozzáférhetővé tegye az újításokat. Ezért a szabadalmaztatás inkább a hírnév és az elismerés megszerzésére alkalmas, mintsem a pénzügyi haszonra. Ha a cél a jövedelem generálása, akkor más megközelítést kell választani.

„Bár a regisztrációt számos jogász képes elvégezni világszerte, mi kifejlesztettünk egy saját értékelési modellt a szellemi alkotások felértékelésére. A módszerünk egyedülállóságához az is hozzájárul, hogy megállapodást kötöttünk egy londoni tanúsító intézettel, amely legfeljebb két hét alatt hitelesíti az általunk számított értéket, és értéktanúsítványt állít ki. Ezek a tanúsítványok teljes mértékben due diligence-képesek, tehát ha bármelyik vevő vagy befektető ellenőrizni szeretné a cég értékét, ezek a tanúsítványok alkalmasak lesznek rá”, fejtette ki az AL MANAL BEACON LLC tulajdonosa.

Továbbá hozzátette: „ez a képesség már önmagában is ritkaságszámba megy, de emellett kidolgoztunk egy módszert arra is, hogyan lehet a szellemi alkotásokból származó vagyont értékpapírosítani. Ezáltal értékpapírokat bocsáthatok ki a szellemi termékek alapján anélkül, hogy résztulajdont adnék vagy felhígítanám a vállalkozásomat. Ez a fajta értékpapír minden szempontból megfelel az értékpapírokkal kapcsolatos szabályozásnak, és számos új lehetőséget nyit meg, például az alkalmazottak premizálására anélkül, hogy részesedést adnánk nekik a vállalatban. Emellett lehetőségeket teremt befektetések bevonására is, például startupok fejlesztéséhez, ahol szellemi alkotások részvényeit ajánljuk fel befektetőknek tulajdonrész helyett”.

Miért éppen az Emirátusokban?

Az Egyesült Arab Emírségek olyan ország, ahol a cégtulajdonosok szabadon, béklyóktól mentesen építhetik a jövőjüket. Itt nem akadályozza őket a múlt terhe vagy a felesleges bürokrácia. Lehetőségük van arra, hogy víziójukat követve haladjanak előre.

Itt nem büntetik a sikert, a vállalkozók nem szembesülnek azzal a helyzettel, hogy az eredményeik miatt nagyobb adókat, járulékokat kellene fizetniük. Ellenkezőleg, egyszerű, fix összegű szolgáltatási díjak vannak. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb bevétel nem hoz magával arányosan nagyobb terheket, így a siker jutalmazása érvényesül, nem a büntetése.

„Az Emírségek a szellemi alkotások regisztrációjának egyik globális központja. Olyan nagyvállalatok, mint például a Microsoft, itt regisztrálják szellemi alkotásaikat, kihasználva az ország kedvező adózási környezetét és a tulajdonjog elidegeníthetetlen jellegét az iszlám jogrend szerint. Ez is bizonyítja, hogy a jogrendszer és az adózási környezet ideális a szellemi tulajdon védelmére és hasznosítására”, zárta gondolatait Szabó Kinga Judit.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás: