A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással hoz létre üzemet Sóskúton zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására. A vállalat két év alatt összesen 160 új munkahelyet tervez létrehozni. Az újrahasznosítás megvalósításával teljessé válik az autóipar és más iparágak zöld átalakulása. Az üzem február végén kezdi meg működését Sóskúton, majd további magyarországi és európai helyszínek következnek – a cég tervei szerint rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre.

Az elektromobilitás fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A zöld átalakulás már megkezdődött: 2035-től az EU-ban nyilvántartásba vett összes új személygépkocsinak zéró károsanyag-kibocsátásúnak, ennél fogva elektromosnak kell lennie.

Magyarország vezető szerepet játszhat ebben a folyamatban, két kulcsfontosságú területen is: a zöld energia előállításában és tárolásában. Az elmúlt hónapokban számos új elektromosautó-ipari beruházást jelentettek be Magyarországon. Az ágazat körforgásos működése ugyanakkor az Andrada csoport bejelentésével jön létre: a cég zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására hoz létre üzemet Sóskúton, valamint a tervek szerint több magyarországi és európai helyszínen. A cég rövidesen megkezdi működését Dél-Spanyolországban is.

“Az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak. Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. Technológiánknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon. Így segítjük a magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban” – mondja Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatója, társtulajdonosa.

A sóskúti beruházás teljes összege 13 milliárd forint – ez az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon. Az Andrada összesen 160 új munkahely létrehozását tervezi. Képzett, magyar szakembereket fognak alkalmazni.

Peter Tibaut hozzáteszi: “első lépésként kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulunk el. A második lépésben, egy sikeres felfutási fázis után, teljes energiatároló rendszereket is feldolgozunk. Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk”.

Az Andrada a környezetvédelmi előírások szigorú ellenőrzését, a megfelelő hulladékgazdálkodást és a hosszú távú fenntarthatóságot egyaránt kiemelten fontosnak tartja. Célja, hogy működése során a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre.

A cég vezetői több évtizedes, széleskörű tapasztalattal rendelkeznek az autóiparban: a társtulajdonos Dr. Iztok Seljak a 2016-ban európai környezetvédelmi díjat nyert szlovén Hidria Holding ügyvezető igazgatójaként. A cég Hidria Bausch néven Magyarországon, Gyöngyösön is jelen van. Peter Tibaut társtulajdonos pedig az ausztriai Magna Steyrnél fontos szerepet játszott a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében.

A sóskúti üzem a szükséges engedélyek megszerzését követően kezdi meg működését. Az üzem vízfogyasztása elhanyagolható lesz. A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből: a folyamat elején, a mechanikai előkezelés során felaprítják az beérkező anyagokat, majd egy karbonizációs folyamat készíti elő a törmeléket az elektromechanikus szétválasztásra. A folyamat végére újrahasznosíthatóak lesznek az aktív katódanyagok, vagyis a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél.

Hasonló mechanikus újrahasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig. Az Andrada ennek a technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza.

Az Andrada együttműködik Sóskút lakosságával, önkormányzatával és az illetékes hatóságokkal. A cég célja, hogy hasznos és aktív részévé váljon a helyi közösségnek, hozzájáruljon a helyi életszínvonal javításához, és megóvja a helyi természeti értékeket, környezetet, magas fokú biztonságot garantálva működése során.

A cég eredeti terve az volt, hogy Alsózsolcán indítja el első magyarországi üzemét, de a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult. Az Andrada ugyanakkor továbbra is folyamatosan vizsgálja több magyarországi telephely létesítésének lehetőségét, akár Alsózsolca térségében is.

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás: