A Turbina lesz Budapest legújabb nemzetközi filmfesztiváljának egyik központja

Október 29. és november 3. között kerül megrendezésre a BIFF - Budapest International Film Festival, ami a világ legfrissebb és legizgalmasabb fesztiválfilm-kínálatát hozza el a fővárosba. A 19 nemzetközi filmes válogatás mellett indítanak szakmai programot is a szervezők, október 31-től látogatható a BIFF HUB a Turbinában, emellett egy fotókiállításnak és a nyitóbulinak is a nyolcadik kerületi komplexum ad helyet.

A Turbina lesz Budapest legújabb nemzetközi filmfesztiváljának egyik központja

Újra van független, nemzetközi filmfesztivál Budapesten, október 29-én indul a BIFF - Budapest International Film Festival. A mostantól évente megrendezendő kulturális projekt 19 nemzetközi filmet hoz Magyarországra, amiket a Corvin mozi három terme mellett külső helyszíneken is vetítenek majd. A Turbina Kulturális Központ lesz a fesztivál központja, ahova fotókiállítást, szakmai masterclass beszélgetéseket és több napos szakmai programot is hirdettek a szervezők. 

„Fontos volt számunkra, hogy a mozi mellett legyen egy fesztiválközpontunk, ami kulturális térként befogad minket. Szerettünk volna egy olyan helyet, ami egész nap egy találkozási pontként funkcionál és szakmai kísérőprogramokkal támogatja a vetítéseket. A Turbinát egy hiánypótló helyszínnek gondoljuk, hiszen egyedülálló módon tudják egyesíteni és megjeleníteni a különböző művészeti ágakat. Régóta szüksége volt erre Budapestnek, ezért nagyon örülünk az együttműködésnek”- mondta Horváth Kristóf, fesztiváligazgató.

A fesztivál nyitónapján, október 29-én a Telex Afterrel közösen szervezett nyilvános bulival ünneplik a szervezők a legelső BIFF létrejöttét, ahol este 10 órától a kortárs hip hop szcénáé lesz a főszerep: fellép a Wavy kollektíva két oszlopos tagja, Dom Beats és Orlando, emellett Yungmatka és Pueblo Junior várja majd a látogatókat a Turbinában.

Október 31-én indul a BIFF Hub, amely a fesztivál ideje alatt betekintést nyújt a filmkészítés kulisszái mögé, neves alkotók és filmes szakemberek részvételével. A beszélgetések során a filmkészítés technikai és alkotói folyamatairól, a filmválogatások elveiről, illetve a társadalmi felelősségvállalás és művészet kapcsolatáról is szó esik, élő és interaktív formában. Október 31-én Ternyik Máté, a fesztivál legnagyobb dobásának számító A brutalista coloristja lesz a BIFF Hub vendége, akivel Nagy Zágon operatőr beszélget majd. November 1-jén a The Human Surge 3 hipnotikus utazásának argentin locarnói nagydíjas rendezőjével, Eduardo Williams-szel Nagy V. Gergő beszélget alkotói praxisáról, karrierútjátról. Aznap kerül megrendezésre egy kurátori kerekasztal, ahol Babos Anna és Petri-Lukács Simon (Partizán Filmklub), illetve Donáth Péter és Rév Dániel (Cinema Niche, BIFF) vitáznak arról, hogy milyen elvek alapján áll össze egy szelekció és mit jelenthet egy koncepció mentén filmeket nézni.

A BIFF Hub zárónapján, november 2-án a The Story of Souleymane film kapcsán a TASZ szervez beszélgetést, és a fesztivál vendége lesz Andrea Arnold idei cannes-i versenyprogramban bemutatkozó Bird című filmjének Art Directora, Ábrahám Lili Lea, akivel Mesterházy Lili fog majd beszélgetni.

A Turbina ad otthont az UNSEEN nevű fotókiállításnak is, ahol magyar operatőrök forgatáson készült, kulisszák mögötti fotói lesznek láthatóak, ennek a megnyitója október 31-én 19.00-kor lesz. A kiállítás amellett, hogy eddig nem látott fotókat mutat be az érdeklődők számára, a BIFF teljes programjához hasonlóan az operatőrök és a tágabb filmes közösség szakmai diskurzusának is szeretne teret biztosítani. Kiállítók: Bántó Csaba, Becsey Kristóf, Bedécs Lola, Domokos Balázs, Erdély Mátyás, Grunwalszky Ferenc, Herbai Máté, Kardos Sándor, Kis Márton, Kürti István, Lehr Juhász Péter, Nagy Marcell, Rév Marcell, Szabó Gábor, Tóth Evelin, Vaszari Julia. A kiállítást megnyitja : Szabó Gábor a HCA (Hungarian Cinematographers Association) elnöke, kurátora Nagy Zágon, kurátor asszisztense Máté Zsófia. A kiállításmegnyitó után fotó készül a régi SZFE-s operatőr osztályokról. Az UNSEEN kiállítás szakmai partnerei és támogatói a Budachrome és a KMH Print. 

Javulhatnak a munkakörülmények a hazai munkahelyeken

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újabb szolgáltatással bővíti a munkabiztonsági szaktevékenységet végző munkavédelmi szakemberek önkéntes, országos adatbázisát, ami támogatja a munkáltatókat a számukra legkedvezőbb munkavédelmi szolgáltató kiválasztásában - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 28. 16:30
Megosztás:

Az MFB és az MVM Optimum egyedülálló zöld támogatási programot indít a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentéséért

Az MFB és az MVM Optimum egyedülálló zöld támogatási programot indít a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentéséért.
2024. 10. 28. 16:00
Megosztás:

Az EVE Power csúcstechnológiás gyárat épít Debrecenben

Az EVE Power 2023 májusában jelentette be Debrecenben, hogy az iparág csúcsát jelentő üzemet létesít az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben. A BMW Group Debrecen gyár beszállítójaként hengeres akkumulátorcellákat gyártanak majd az elektromos autók új generációja számára. A környezettudatos, hatékony termelés az EVE Power új gyárának sarokköve.
2024. 10. 28. 15:30
Megosztás:

VV ECMO – Új távlatok a légútsebészetben

Nagy érdeklődés övezte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (OKPI) 2024. október 24-25. között megrendezett két napos nemzetközi szimpóziumot, amely többek között a VV ECMO légútsebészetben alkalmazott legújabb eredményeit mutatta be. A szakmai rendezvényen a hazai és külföldi szakértők tapasztalatait osztották meg, különös figyelmet fordítva az ECMO technológia klinikai alkalmazásának új távlataira.
2024. 10. 28. 15:00
Megosztás:

Új üzletágvezetők a KPMG-nél

Átalakult vezetőséggel vág neki az új pénzügyi évnek Magyarország egyik első globális és univerzális tanácsadó cége, a KPMG. A 35 évvel ezelőtt, a BIG4-ok között a hazai piacon elsőként megjelent cég célja, hogy az egyre összetettebb gazdasági környezetben is jól működő, hatékony üzleti megoldásokkal támogassa ügyfeleit.
2024. 10. 28. 14:30
Megosztás:

Új eszközzel segíti Kína a bankok likviditását

A kínai jegybank új eszközzel bővíti monetáris politikai eszköztárát, hogy jobban szabályozhassa a pénzügyi rendszer likviditását.
2024. 10. 28. 13:30
Megosztás:

Bekövetkezett Japánban az, amire senki nem számított

Japán új kihívások elé néz a vasárnap megtartott parlamenti alsóházi választásokat követően.
2024. 10. 28. 13:00
Megosztás:

Környezetbarát hangszigetelés

A lakóépületek, lakások szigetelése egyre fontosabb része a felújítási munkáknak. A hőszigetelés mellett a hangszigetelés is nagyobb hangsúlyt kap.
2024. 10. 28. 12:30
Megosztás:

Véget értek az őszi írásbeli érettségik

Befejeződtek pénteken az október-novemberi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái: tíz vizsganapon 202 intézményben 22 409 diák vizsgázott - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 28. 12:00
Megosztás:

3,5 százalékra csökken a Széchenyi Kártya program beruházási hiteleinek kamata

A kormány 3,5 százalékra csökkenti a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamatát november 1-jétől az eddigi 5 százalékról - közölte Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a tárca hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 10. 28. 11:30
Megosztás:

A Bitcoin felemelkedése: Hogyan segíthet a CryptoKeying magasabb hozamok elérésében

Hagyományosan a felhőalapú technológia jelentős számítási kapacitást és speciális hardvert igényel, így a korai bányászok komoly kihívásokkal néztek szembe: magas villanyszámlák, intenzív hagyományos hardverek és jelentős erőforrásigény a technikai eszközök beszerzéséhez és a komplex beállítások kezeléséhez. Azonban a CryptoKeying felhőbányászati technológiája megváltoztatta ezt a helyzetet, kényelmesebb és egyszerűbb módot biztosítva azok számára, akik részt szeretnének venni a bányászati műveletekben.
2024. 10. 28. 11:13
Megosztás:

Egymilliárd forintból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között

Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között - tájékoztatta Zala Vármegye Önkormányzata az MTI-t.
2024. 10. 28. 11:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedtek hétfőn az ázsiai piacok, mivel az izraeli-iráni konfliktus miatti aggodalmakat enyhítette a vártnál kevésbé súlyos izraeli támadás, míg a japán részvények a megnövekedett politikai bizonytalanság miatt emelkedtek.
2024. 10. 28. 10:30
Megosztás:

Stagnált a tengerentúli piac pénteken, a lomha Dow-t a technológiaszektor ellensúlyozta

Vegyes képet festettek az amerikai piacok pénteken.
2024. 10. 28. 10:00
Megosztás:

Stagnáltak a nyugat-európai piacok a negatív hét utolsó napján, a vártnál nagyobb mértékben javult a német gazdasági hangulat, felülteljesítő volt a BUX

Oldalmozgással fejezték be a hetet a tőzsdék egy különösen negatív hét után. A pénteki napon a Stoxx 600 stagnált, a DAX kismértékben emelkedett, míg a CAC40 és az FTSE100 kismértékben csökkentek.
2024. 10. 28. 09:30
Megosztás:

Csak a használt lakások vásárlói pörgetik a hitelpiacot

A használt lakások vásárlásához felvett kölcsönök húzták ki a gödörből a hitelezést az idén. Új ingatlanokra csak a tavalyihoz képest vettek fel valamivel több hitelt, építkezni, felújítani pedig még az előző évi mélypontnál is kevesebben akartak jelzálogkölcsönből. Egyelőre a lakáshitelek kiváltása is csak keveseket vonz, hiába lehetne vele milliókat spórolni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 28. 08:30
Megosztás:

New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott választási nagygyűlést Donald Trump

New York városának kiemelt rendezvényközpontjában, a világ egyik legismertebb csarnokában, a Madison Square Gardenben tartott választási gyűlést Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap.
2024. 10. 28. 08:00
Megosztás:

Idén is jön Magyarországra az "igazi" Mikulás

A Mikulásgyár meghívására idén is eljön Magyarországra Joulupukki, a finn Mikulás - közölte a Mikulásgyár Alapítvány vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 28. 06:00
Megosztás:

Nagy köd jön Magyarországra, mutatjuk merre vigyázzanak az autósok!

A jövő héten többfelé kell akár hosszabb ideig is megmaradó ködre számítani, a borult, ködös tájakon szitálás is előfordulhat. Mindenszentek napján, pénteken naposabb és ködös, párás területek egyaránt lehetnek, a hőmérséklet 13-20 Celsius-fok között alakul, majd a hét végén lehűlés érkezik olykor erős széllel, így vasárnap délután már csak 6-11 fok várható - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 10. 28. 05:00
Megosztás: