A várakozáson alul teljesített az euróövezeti termelőipar

Júliusban messze elmaradt a várakozásoktól az euróövezeti ipari termelés az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján. Az ipari termelés éves bázison a várt növekedés helyett csökkent, havi bázison pedig a vártnál nagyobb mértékben esett vissza.

A várakozáson alul teljesített az euróövezeti termelőipar

Az euróövezet ipari termelése júliusban 2,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a júniusi 1,1 százalékos növekedés után. Az EU ipari termelése júliusban havi bázison 1,6 százalékkal csökkent a júniusi 1,0 százalékos növekedés után.

A júliusi az euróövezeti ipari termelés legnagyobb visszaesése 2021 augusztusa óta, jelentősen meghaladva az 1,0 százalékos csökkenésre vonatkozó piaci várakozásoknak. A júniusi adatot az Eurostat 0,7 százalékos növekedésről módosította 1,1 százalékos növekedésre. A beruházási javak termelése 4,2 százalékkal csökkent a júniusi 3,1 százalékos növekedéssel szemben. A félkész termékek termelése 0,8 százalékkal csökkent a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után. A tartós fogyasztási javak termelése 1,6 százalékkal csökkent júliusban havi bázison az előző havi 1,2 százalékos csökkenés után.

Eközben az energiahordozók termelésének növekedési üteme 0,4 százalékra mérséklődött a júniusi 1,1 százalékról. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése 1,2 százalékkal nőtt júliusban, míg júniusban 4,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az euróövezet legnagyobb nemzetgazdaságai közül Németországban 0,7 százalékkal csökkent, Franciaországban 1,5 százalékkal csökkent, Spanyolországban 1 százalékkal csökkent, Olaszországban viszont 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés havi bázison.

Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták júliusban, 18,9 százalékost. Észtországban 7,4 százalékkal, Ausztriában 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. A legnagyobb növekedést Litvánia érte el az ipari termelésben havi bázison, 6,5 százalékost. Svédországban 5,8 százalékkal, Máltán 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban az előző havihoz képest.   

Éves összevetésben az ipari termelés 2,4 százalékkal csökkent az euróövezetben, a júniusi 2,2 százalékos emelkedés után. A piac az ipari termelés 0,4 százalékos növekedését várta júliusra az egy évvel korábbihoz képest.

Az EU ipari termelése júliusban éves bázison 0,8 százalékkal csökkent a júniusi 3,2 százalékos növekedés után.

Az ipari termelés legnagyobb éves csökkenését Írországban regisztrálták júliusban, 23,7 százalékost. Észtországban és Szlovákiában egyaránt 6,4 százalékkal csökkent az ipari termelés, Belgiumban 5,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb növekedést Bulgária érte el az ipari termeléssel, 17,6 százalékost. Dániában 12,0 százalékkal, Lengyelországban 10,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. A magyar ipari termelés júliusban a hetedik legnagyobb éves növekedést érte el az EU-ban, 6,6 százalékost.

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás: