A vendégmunkások valóban veszélyt jelentenek a magyarok munkájára?

2030-ig előreláthatóan mintegy félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány és ezt elsősorban a belső tartalékokból vinné véghez. A munkaerőpiaci adatok azonban mégis azt mutatják, hogy ehhez minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonása indokolt a mostani százezer körüli létszámon felül. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről számos kétely merült fel a vendégmunkások alkalmazása kapcsán: sokan az állásukat – vagy egyenesen a városukat – féltik tőlük, vannak, akik az alacsony bérük miatt hibáztatják őket és a foglalkoztatóikat, míg mások azt találgatják, hogy vajon egyáltalán hazatérnek-e az országukba vagy végleg letelepednek Magyarországon. A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és közvetítő vállalat szakértője próbálja tisztázni a félreértéseket.

A vendégmunkások valóban veszélyt jelentenek a magyarok munkájára?

Óriási a kiaknázatlan munkaerő-tartalék

Az, hogy ugrásszerűen megnőtt a vendégmunkások száma idehaza, sokakban felháborodást váltott ki, ugyanakkor a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a munkaerő-keresletet elsősorban az inaktívak bevonásával tervezi kielégíteni. Magyarországon jelenleg 300 ezerre tehető a potenciális munkaerő-tartalék létszáma, akik nagy arányban munkanélküliek, inaktívak vagy részmunkaidőben dolgoznak, azaz „alulfoglalkoztatottnak” számítanak.

„Van azonban további potenciális munkaerő is: ne feledkezzünk meg például a 64 év feletti, még dolgozni vágyó, aktív nyugdíjasokról sem, akik a szövetkezeti foglalkoztatáson keresztül egy még kihasználatlan, minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkaerő-tartalékot biztosítanak. Ugyanakkor az 55 év feletti, nagy tapasztalattal rendelkező szenior munkavállalókkal szemben is számos előítélet dominál, ami miatt nehezebb állást találniuk.

Abban pedig mindannyian egyetértünk, hogy először az országhatárokon belül kell feltölteni a munkaerőpiaci hiányt. Az általános gyakorlat az, hogy csak ezt követően, egy erős kiválasztási szűrést megelőzve merül fel a vendégmunkások bevonása, kontrollált és ellenőrzött körülmények között, azaz fontos, hogy csak azokon a területeken és csak annyi időre alkalmazzák őket, ahol erre ténylegesen szükség van.” – tette hozzá Rack-Szabó Edina, a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Még mindig betöltetlenül állnak az egyszerű fizikai betanított munkák

A szakember szerint a vendégmunkások hazai foglalkoztatása annyiban változott az elmúlt években, hogy a cégek és beruházások folyamatos bővítésének köszönhetően óriási munkaerőhiány alakult ki a fizikai betanított munkakörökben, különösen ami a gyártó-termelő szektort illeti. Ebben ugyanakkor az is közrejátszik, hogy ma már a magyar munkavállalók sem vállalnak el bizonyos munkaköröket, mert sokkal több lehetőségből válogathatnak.

A nehéz fizikai munkák tömegével maradtak tartósan betöltetlenül, ami számos munkahely veszélyeztetésével járt: hiszen ha egy gyár nem talál hadra fogható munkaerőt, és ezáltal nem tudja teljesíteni a megrendeléseit, könnyen dönthet úgy, hogy telephelyet vált, megszüntetve több száz magyar ember állását. Az ehhez hasonló „vészhelyzetek” ezért már nem csak a környező országok, hanem a fejletlenebb gazdaságok munkaerőinek bevetését vonták maga után.

„Még mindig megfigyelhető egy erős ellenérzés a harmadik országbeli vendégmunkásokkal és az őket foglalkoztató munkáltatókkal, kölcsönzőcégekkel szemben. Sőt, tovább megyek: voltak, akik az elszállásóik ellen is felemelték a szavukat. Ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ezek az emberek nem veszik el a magyarok munkáját, hanem pont hogy támogatják a szakember híján meggyengült munkaadókat. A munkaerőhiány továbbra is égető probléma: nincs annyi ember, ahány nyitott pozíció, és ez különösen igaz az alacsonyan kvalifikált, egyszerű fizikai betanított munkákra” – hívja fel a figyelmet Rack-Szabó Edina.

Más munkakultúra, más munkamorál

Szerinte azt is fontos lenne tudatosítani a magyar lakosságban, hogy a külföldi vendégmunkások elsősorban nem letelepedni, hanem dolgozni jönnek Magyarországra, de ha szeretnének se tudnának hosszú távon az országban tartózkodni, mert csak két évre szól a tartózkodási engedélyük, amit maximum egy évvel hosszabbíthatnak. Az ázsiai – indonéz, filippínó vagy kirgiz – vendégmunkásokra kirívóan igaz a magas monotóniatűrés, a tartós figyelem és összességében a jó munkamorál.

A szakértő szerint ennek az az oka, hogy ők egy olyan munkarendszerben szocializálódtak, amelyben a fizikai munka nagyon feszített tempójú: ha például nem teljesítették a napi elvárt feladatot, nem kapták meg a napi bérüket, és ezáltal a családjuk egzisztenciája forgott kockán. Magyarországon lényegesen jobb feltételeket kaphatnak, de a tét még mindig a távol élő családjuk anyagi biztonsága – ez a fő motivációjuk.

„Az igaz, hogy alacsonyabb lehet a bérigényük, de ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többi kölcsönzött dolgozóra: a minimálbér, garantált bérminimum, a műszaki pótlékok, de az ekvivalencia elve is ugyanúgy irányadó számukra – tehát a kölcsönvevő cégnél követendő bérezési szabályok szerint kell meghatározni a fizetésüket és a juttatásaikat egyaránt.

A foglalkoztatásuk pedig összességében többe kerül, mivel az elszállásolásuk és az étkezésük is plusz költséggel jár” – állítja a szakértő. A határozott idejű szerződésük révén viszont nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akiknek „bármikor” van lehetőségük váltani, így alacsonyabb fluktuációval jár a foglalkoztatásuk. A vállalatok tehát kényszerhelyzetben döntenek a külföldiek foglalkoztatása mellett, mert hiába lenne a teljes ráfordítást tekintve olcsóbb a hazai munkavállalók alkalmazása, ha fogytán a szabad munkaerő.

Elárasztják a vendégmunkások a magyar munkaerőpiacot?

„A vendégmunkás-toborzás nem egy új keletű dolog, hanem egy több éves folyamat eredménye, amely Magyarországon valójában lényegesen „elmaradottabb” fázisban van a környező országokhoz képest” – állítja Rack-Szabó Edina. A magyarral közel azonos méretű munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban például 700 ezer, Ausztriában 1 millió, a hazánknál négyszer nagyobb Lengyelországban pedig mintegy 2 millió, zömében ukrán vendégmunkás dolgozott már a háború előtt is, ez a szám azóta pedig a sokszorosára emelkedhetett. „Tehát a kormány által prognosztizált 200-300 ezer új külföldi vendégmunkás alkalmazása valójában meg se fogja közelíteni a környező országok hasonló mutatóit” – teszi hozzá a szakértő.

A vendégmunkásokat kizárólag kedvezményes foglalkoztatók alkalmazhatják, valamint azok a munkaerő-kölcsönző cégek, akik szerepelnek az úgynevezett minősített kölcsönbeadói nyilvántartásban. A minősített kölcsönbeadóknak számos szigorú feltételnek kell megfelelniük, ilyen például: a megelőző üzleti évre vonatkozó minimum 500 főből álló éves átlagos statisztikai létszám, a megbízható üzleti háttér vagy a köztartozásmentes adózói státusz.

A szolgáltatás keretein belül a kölcsönző a teljes toborzási folyamatot – és az ezzel járó összes pénzügyi és adminisztratív feladatot – átveszi a partnertől: toboroz, interjúztat, szállásoltat, ha szükséges, tolmácsol, és intézi az orvosi papírokat. A vendégmunkás a toborzócég állományába kerül: ők készítik a bérszámfejtést és utalják a bért, az igénylő partner pedig számlát kap erről a komplex szolgáltatásról, amit költségként számol el.

A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és toborzó vállalatként – a minőségi és integrált HR-szolgáltatáson túl – kiemelt figyelmet fordít az edukáció fontosságára, ezért rendszeres szakmai konzultációk keretein belül segíti partnereit a munkaügyi vagy foglalkoztatással kapcsolatos felmerülő kérdéseik megválaszolásában.

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással?

Kiszámoltuk, mekkora hozamot termelt a múltban a lakáskiadás, és azt is bemutatjuk, miként alakulhat az ingatlanbefektetés jövedelmezősége a közeljövőben.
2024. 05. 26. 17:00
Megosztás:

Diákhitel sajtóközlemény: Hazugságokat állít a 24.hu

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek. A Diákhitel Központ felhívja a 24.hu figyelmét, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott. Így a 24.hu hazug állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.
2024. 05. 26. 16:00
Megosztás:

Tovább bővült a Budapesti Közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, a napokban szolgálatba állt céljármű teszi immár teljessé a budapesti közműtársaság FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottáját.
2024. 05. 26. 15:00
Megosztás:

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH a napokban

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.
2024. 05. 26. 14:00
Megosztás:

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás: