A Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a Thermowatt Kft.-ben

A Veolia csoport két vállalata, a Magyarországi BU-hoz tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. és a Lengyelországi BU-hoz tartozó Veolia Holding Polska közösen többségi tulajdont szerzett a szennyvizek hőenergiájának hasznosítását célzó innovatív technológiát kifejlesztő THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft.-ben, megvásárolva annak 53%-os üzletrészét. A Veolia számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és a körforgásos gazdasági modell működtetése. Az energiaellátás területének kiemelkedő szereplőjeként célja, hogy minél több háztartásba juttathasson megújuló forrásból származó energiát, ennek érdekében pedig folyamatosan keresi a tevékenységi körét tovább szélesítő akvizíciós lehetőségeket.

A Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a Thermowatt Kft.-ben

A 2007-ben alapított, budapesti székhelyű THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. fő tevékenysége a mérnöki tervezés és energetikai tanácsadás, valamint a hőcserélőn és hőszivattyún alapuló, a szennyvizek hőjét felhasználó, épületek fűtésére és hűtésére alkalmazott CO2-mentes technológia kiépítése és üzemeltetése. A szinergialehetőségeket látva a THERMOWATT és saját üzleti tevékenységei között, a Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a budapesti vállalatban – az adásvétel 2023. december 18-án zárult. A THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. további 46%-os üzletrészét a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap vásárolta meg, mely befektetési jegyeinek 100%-os tulajdonosa az MFB Invest Zrt., amelyet teljes mértékben az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonol. A fennmaradó 1%-os üzletrészt a Trustify I. Magántőkealap szerezte meg, amelyet a Trustify Investment Management Zrt. kezel.

A THERMOWATT innovációját többszörösen díjazták és a társaság ma már 37 országban rendelkezik bejegyzett, kizárólagos tulajdonában lévő szabadalommal. Ez a technológia gyorsan és egyszerűen bevezethető és működtethető, környezetbarát és gazdaságos megoldást kínál az energiafüggetlenségre és a biztonságra. Magyarországon jelenleg öt rendszer üzemel ezzel a módszerrel, 1 MW-tól 4 MW-ig terjedő beépített teljesítménnyel.

A kommunális szennyvízhő mint hőforrás és megújuló energiaforrás nagy szerepet játszhat a zöldenergia alkalmazására való átállásban. Ennek az energiaforrásnak a hőmérséklete egész évben stabil, ezáltal a szennyvízhőszivattyús-rendszerek kiegyenlíthetik az időjárástól függő megújuló forrásokra épülő energiatermelésben bekövetkező ingadozásokat. A technológia alkalmas ipari szennyvizek hőhasznosítására is. A rendszer további előnye, hogy könnyen hozzáférhető és karbantartható, ami különösen fontos a felhasználók számára.

Ennek a technológiának az előnyeit elsősorban sűrűn lakott városi környezetben lehet kiaknázni, ahol elegendő szennyvíz áll rendelkezésre és más megújuló energiaforrások nem alkalmazhatók helyszűke vagy zajkibocsátási korlátozások miatt.

A Veolia csoport tervei között szerepel legújabb leányvállalatának jövőbeli fejlesztése. Így cél a hőcserélt alacsony hőmérsékletű lágyvíz előállítása, távfűtés és melegvíz egész éves biztosítása, hővisszanyerés ipari üzemekben, és a szabadalmaztatott technológiák további speciális alkalmazásainak gyakorlati megvalósítása.

A THERMOWATT technológiai megoldásaival a vállalatcsoport nemzetközi szinten is számos szinergia létrejövetelét segíti elő. Ilyenek például a meglévő és új ügyfelek hatékonyabb hőellátása, a Veolia csoport által üzemeltetett távhőrendszerek, illetve szennyvíztisztító telepek környezetének és energiahatékonyságának javítása, valamint versenyelőny a jövőbeli építési projekteknél a technológiának köszönhetően. Ezen felül a Veolia csoport mélyépítési és földalatti építési képességeinek kihasználása és a karbantartási és üzemeltetési kapacitások kihasználatlanságának javítása is lehetséges, amely előnyt jelent a cégnek a továbbiakban.

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás: