A Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a Thermowatt Kft.-ben

A Veolia csoport két vállalata, a Magyarországi BU-hoz tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. és a Lengyelországi BU-hoz tartozó Veolia Holding Polska közösen többségi tulajdont szerzett a szennyvizek hőenergiájának hasznosítását célzó innovatív technológiát kifejlesztő THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft.-ben, megvásárolva annak 53%-os üzletrészét. A Veolia számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és a körforgásos gazdasági modell működtetése. Az energiaellátás területének kiemelkedő szereplőjeként célja, hogy minél több háztartásba juttathasson megújuló forrásból származó energiát, ennek érdekében pedig folyamatosan keresi a tevékenységi körét tovább szélesítő akvizíciós lehetőségeket.

A Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a Thermowatt Kft.-ben

A 2007-ben alapított, budapesti székhelyű THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. fő tevékenysége a mérnöki tervezés és energetikai tanácsadás, valamint a hőcserélőn és hőszivattyún alapuló, a szennyvizek hőjét felhasználó, épületek fűtésére és hűtésére alkalmazott CO2-mentes technológia kiépítése és üzemeltetése. A szinergialehetőségeket látva a THERMOWATT és saját üzleti tevékenységei között, a Veolia csoport 53%-os tulajdonrészt vásárolt a budapesti vállalatban – az adásvétel 2023. december 18-án zárult. A THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. további 46%-os üzletrészét a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap vásárolta meg, mely befektetési jegyeinek 100%-os tulajdonosa az MFB Invest Zrt., amelyet teljes mértékben az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonol. A fennmaradó 1%-os üzletrészt a Trustify I. Magántőkealap szerezte meg, amelyet a Trustify Investment Management Zrt. kezel.

A THERMOWATT innovációját többszörösen díjazták és a társaság ma már 37 országban rendelkezik bejegyzett, kizárólagos tulajdonában lévő szabadalommal. Ez a technológia gyorsan és egyszerűen bevezethető és működtethető, környezetbarát és gazdaságos megoldást kínál az energiafüggetlenségre és a biztonságra. Magyarországon jelenleg öt rendszer üzemel ezzel a módszerrel, 1 MW-tól 4 MW-ig terjedő beépített teljesítménnyel.

A kommunális szennyvízhő mint hőforrás és megújuló energiaforrás nagy szerepet játszhat a zöldenergia alkalmazására való átállásban. Ennek az energiaforrásnak a hőmérséklete egész évben stabil, ezáltal a szennyvízhőszivattyús-rendszerek kiegyenlíthetik az időjárástól függő megújuló forrásokra épülő energiatermelésben bekövetkező ingadozásokat. A technológia alkalmas ipari szennyvizek hőhasznosítására is. A rendszer további előnye, hogy könnyen hozzáférhető és karbantartható, ami különösen fontos a felhasználók számára.

Ennek a technológiának az előnyeit elsősorban sűrűn lakott városi környezetben lehet kiaknázni, ahol elegendő szennyvíz áll rendelkezésre és más megújuló energiaforrások nem alkalmazhatók helyszűke vagy zajkibocsátási korlátozások miatt.

A Veolia csoport tervei között szerepel legújabb leányvállalatának jövőbeli fejlesztése. Így cél a hőcserélt alacsony hőmérsékletű lágyvíz előállítása, távfűtés és melegvíz egész éves biztosítása, hővisszanyerés ipari üzemekben, és a szabadalmaztatott technológiák további speciális alkalmazásainak gyakorlati megvalósítása.

A THERMOWATT technológiai megoldásaival a vállalatcsoport nemzetközi szinten is számos szinergia létrejövetelét segíti elő. Ilyenek például a meglévő és új ügyfelek hatékonyabb hőellátása, a Veolia csoport által üzemeltetett távhőrendszerek, illetve szennyvíztisztító telepek környezetének és energiahatékonyságának javítása, valamint versenyelőny a jövőbeli építési projekteknél a technológiának köszönhetően. Ezen felül a Veolia csoport mélyépítési és földalatti építési képességeinek kihasználása és a karbantartási és üzemeltetési kapacitások kihasználatlanságának javítása is lehetséges, amely előnyt jelent a cégnek a továbbiakban.

Inváziós halfajok telepítését akadályozta meg az Állami Halőri Szolgálat

Az idén már két esetben tiltotta meg inváziós halfajok, például ezüstkárász telepítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (Nébih ÁHSZ) a magyarországi nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken - közölte a Nébih a honlapján szerdán.
2024. 05. 09. 16:00
Megosztás:

Átadták a Warema porfestőüzemét Pécsen

Átadták az elsősorban árnyékolók gyártásával foglalkozó Warema Sun Shading Systems Hungary Kft. mintegy 3 milliárd forintból épült porfestőüzemét Pécsett szerdán.
2024. 05. 09. 15:30
Megosztás:

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat magyarországi vállalkozások, kutatóhelyek, magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére - tájékoztatta a NKFIH és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közös közleményben szerdán az MTI-t.
2024. 05. 09. 15:00
Megosztás:

Egyhangúlag támogatták az alapkamat áprilisi csökkentését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai egyhangúlag az alapkamat 50 bázispontos csökkentésére voksoltak az áprilisi ülésen a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2024. 05. 09. 14:30
Megosztás:

Átadta Esztergom első új hulladékudvarát

Esztergomban átadták a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján - mondta el a cég vezérigazgatója a helyszínen.
2024. 05. 09. 14:00
Megosztás:

Lejjebb ment a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 09. 13:30
Megosztás:

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 09. 13:00
Megosztás:

Elégedett a Start Garancia Zrt.

Eredményesen támogatta a vállalatokat és erősítette a gazdaságösztönző tevékenységét tavaly a Start Garancia Zrt. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 09. 12:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a Romániába érkező turisták száma

Az első negyedévben 8,8 százalékkal nőtt a Romániába érkező külföldi turisták száma a múlt év azonos időszakához képest - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 09. 12:00
Megosztás:

Megbírságolták az Union VIG Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogsértő elektronikus kommunikáció miatt tízmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-re (Union VIG Biztosító) - közölte az MNB szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 09. 11:30
Megosztás:

A Széchenyi István Egyetemmel és a kínai NIO vállalattal folytak egyeztetések

"A Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor egyeztetésre a győri Széchenyi István Egyetem, a kínai elektromos járműipar úttörőjének számító NIO európai vállalata és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. között, amelyen együttműködési szándéknyilatkozat aláírásáról egyeztek meg a felek" - jelentette be szerdán a minisztérium.
2024. 05. 09. 11:00
Megosztás:

Az exportpiacok gyengélkedése rossz hatással van az ipar teljesítményére

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2024 márciusában a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző évhez képest. A nyers adatok szerint a visszaesés mértéke 10,4 százalék volt, de ezt a mértéket elsősorban a húsvéti ünnepek márciusra esése okozta, hiszen emiatt három munkanappal kevesebb volt ebben a hónapban - emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentéshez fűzött kommentárjában szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 09. 10:30
Megosztás:

Áprilisban jelentősen lassult az ingatlanok drágulása

A legfrissebb, áprilisi számok alapján lassult a lakásdrágulás üteme országosan és Budapesten is, három régióban pedig árcsökkenés volt megfigyelhető az előző hónapban. Erre az eredményre jutott az ingatlan.com lakásárindexe, amely szorosan együtt mozog a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank lakásárak változását utólag ismertető mutatóival, ezért szinte valós időben ad pontos képet a piaci trendekről.
2024. 05. 09. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 09. 09:31
Megosztás:

Gyengélkedett márciusban a német ipar

Németországban az ipari termelés 0,4%-kal csökkent márciusban havi szinten a februári 1,7%-os növekedés után.
2024. 05. 09. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén; a BUX 17,96 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 68 900,51 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 09. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama

Kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 09. 08:15
Megosztás:

Ez az altcoin teheti 2024-ben milliomossá a legtöbb befektetőt

A kriptopénzek jelenlegi piaci átrendeződése közepette a Bitcoin komoly versenytársakra talál az újonnan felbukkanó altcoinokban és DeFi tokenekben. Az Ethereum árfolyamának nemrég bekövetkezett fellendülése és a DeFi tokenek növekvő népszerűsége miatt a befektetők egyre inkább az altcoinok felé fordulnak, azok azon potenciálja miatt, hogy 2024-ben megrengetik a kriptopiacot.
2024. 05. 09. 07:44
Megosztás:

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá. A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.
2024. 05. 09. 07:30
Megosztás:

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót - NMHH kutatás

2023-ban is folytatódott a lekérhető filmszolgáltatások (streaming) használatának előretörése Magyarországon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éves fogyasztói felmérésének legújabb eredményei szerint a tavalyi év végén a 15 év feletti lakosság 41 százaléka nézett rendszeresen mozgóképes tartalmat valamelyik streamingszolgáltatónál.
2024. 05. 09. 07:00
Megosztás: