Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

Tesláról szóló legutóbbi írásunk óta újabb negyedév telt el, amely az előzőhöz hasonlóan alakult az elektromosautó-gyártó számára, a működési marzs az árcsökkentések következményeként elmaradt a várttól. A Tesla elkötelezett az autóeladások dinamikus növelése mellett, azonban egyre inkább kérdéses, hogy ez milyen árszint mellett realizálódhat.

Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

A negyedév során többször is érkezett arról hír a Tesla háza tájáról, hogy a cég csökkenti egyes modelljeinek az eladási árát. Augusztus legvégén 10 százalékkal vágták vissza a Model S és a Model X bizonyos változatainak az árát. Csalódást jelentett, hogy még így sem sikerült növelni az értékesítéseket. 

A Tesla közlése szerint 435 ezer járművet adtak el a július-szeptemberi időszakban, ami 7 százalékos visszaesés az azt megelőző negyedév számaihoz képest, és a 462 ezres elemzői becsléstől is elmaradt.

Szeptemberben aztán a Morgan Stanley szektorelemzője 60 százalékkal, 250-ről 400 dollárra emelte célárát a „Dojo” névre keresztelt szuperszámítógépen felbuzdulva, amely a teljes önvezető rendszer továbbfejlesztésére és betanítására lett létrehozva. 

A Morgan Stanley elemzői úgy látják, hogy a szoftverek és szolgáltatások a Tesla legnagyobb értéknövelő tényezőjévé válhatnak. Ez segített az árfolyam feltámasztásában, miután az körülbelül 17 százalékkal volt lejjebb júliusi lokális csúcspontjánál.

A Tesla legfrissebb gyorsjelentésének alapszámai


Forrás: cégadatok

A Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentése mind bevétel, mind profit tekintetében elmaradt az elemzői várakozásoktól. A bruttó marzs az egy évvel korábbi 25,1 százalékról 17,9 százalékra zsugorodott, míg a működési marzs 17,2 százalékról esett vissza 7,6 százalékra. 

 

848 millió dolláros free cash flowt generált a vállalat, ez mindössze az negyede az egy évvel korábbinak, és a 2,59 milliárd dolláros elemzői konszenzustól is jelentősen elmaradt. A kisebb haszonkulcs az alacsonyabb eladási árak következménye, amelyről Musk el is mondta, hogy szükséges veszteség ahhoz, hogy az autógyártó teljesítse az általa célként kitűzött eladási számokat. Ez azonban nem sikerült.

A gyorsjelentés szerint az évek óta várt Cybertruck végre elérhető lesz az autógyártó szalonjaiban és novemberben elkezdik piacra dobni, igaz részleteket és az árazást még nem lehet tudni. Ez volt a gyorsjelentés talán legpozitívabb pontja a befektetők számára. Musk azonban azt is elmondta, hogy a járműtípus gyártása még várhatóan 12-18 hónapig nem fog nyereségessé válni, és az új autó tervezése valamint gyártása sok nehézséget okozott a Tesla számára.

Musk kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben (magas hozamok, valamint recessziós félelmek) nehéz az autógyártók sorsa, csökken a fogyasztói kereslet, ugyanis az embereknek egyszerűen „nincs elég pénze” – fogalmazott Musk – elektromos autókat vásárolni. Ezt a csökkenő keresletet tetézi az egyre fokozódó verseny az EV-k piacán, továbbá az is, hogy a Tesla nagyon régen állt elő új termékkel (ezért is lehet fontos a befektetők számára a Cybertruck). Igaz ráncfelvarrás történt, például az új Model 3 esetében.

A világ legnagyobb autógyártóinak működési marzsa

Forrás: Bloomberg

Ugyan még nem közölte az összes nagy autógyártó a harmadik negyedéves számait, de így is jól látszik, hogy a Tesla működési marzsa a 2021 harmadik negyedévétől 2022 negyedik negyedévéig tartó „bajnok” szintről tökéletesen „beleszürkült” a mezőnybe és jelenleg sokkal inkább átlagosnak mondható a Tesla profittermelési képessége.

Az elemzői előrejelzéseket böngészve egyre inkább úgy tűnik, hogy a piac is óvatosabb lett a Tesla növekedésével kapcsolatban, az egy negyedévvel korábbi várakozáshoz képest a 2023-as működési marzsot 100 bázisponttal, a 2024-es évit pedig kb. 220 bázisponttal becsülik alacsonyabbnak (előbbi becslés most 9,7%, utóbbi 11,3%).

Ugyanezen becslések egy éve még 19% körül voltak. Ami a valamelyest távolabbi jövőt illeti: az elemzői várakozások mérséklődése a 2024-es év utáni időszakra is jellemző, azonban még nem olyan drasztikus mértékben, azaz bizakodnak abban, hogy a Tesla valóban képes lesz növelni eredményességét.

Véleményünk nagyon hasonló a korábban mondottakhoz, a Tesla autóinak ára továbbra is a prémium kategóriába tartozik – amely mellett értékesítenek alacsonyabb haszonkulccsal – Elon Musk célja pedig az eladási számok drasztikus növelése, az 1-2 éve etalonként kiírt évi 50 százalékos növekedés tartása. Nagyon úgy tűnik, hogy ehhez folytatni kell az árcsökkentést, ami további morzsolódáshoz fog vezetni, végezetül rontva az eredményt, ha az áhított értékesítés növekedés nem következik be.

Forrás: Bloomberg, Erste

A bizonytalanságok mellett a Tesla értékeltsége továbbra is szinte összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a hagyományos, nagy autógyártóké. Az idei nyereség-előrejelzés alapján a Tesla előremutató P/E rátája 69,2, szemben a 12,5-es átlaggal, míg a 2024-es eredménnyel számolva 54,4 vs 10,0. EV/EBITDA tekintetében is hasonló arányú eltérésről lehet beszámolni. A 2023-as EBITDA-eredménnyel 43,5 vs 7,9, 2024-es EBITDA-eredménnyel számolva 35,0 vs 6,5.


Forrás: Bloomberg, Erste

A Tesla árfolyama a júliusi lokális csúcsról (299 dollár) elvesztette értékének körülbelül egyharmadát, majd 194 dollárnál felpattant, és jelenleg 220 dollár körül forog, éppen a 200 napos mozgóátlag által megtámasztva. Az emelkedés útjában a 20 és a 30 napos mozgóátlagok állnak.

Úgy tűnik, hogy a Tesla egyelőre küszködik. Jelentősebb árcsökkentés nélkül nem tudja növelni eladási számait, amely aláássa a vállalat nyereségességét. Elon Musk vezérigazgató elmondta, hogy nem fognak változtatni céljukon, továbbra is 50 százalékkal szeretnék növelni az értékesítést éves szinten. Azt ő is elismerte azonban, hogy ennek egyre inkább a keresleti oldal szab gátat, semmint a kínálati. Viszont egyelőre a „Dojo” felpörgése még a jövő zenéje, viszonylag nagy kockázattal. (forrás: ERSTE elemzés)

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.
2024. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Magyarország továbbra is kiemelkedő eredményeket mutat az innováció terén a 2024-es Global Innovation Index rangsorban

A World Intellectual Property Organization (WIPO) szeptember 26-án tette közzé a Global Innovation Index (GII) legfrissebb kiadását, amely megerősítette Magyarország nemzetközi innovációs pozícióját: a tavalyi év után megőriztük 23. helyünket az európai és 34. helyünket a magas jövedelmű országok között - ismerteti a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 09. 28. 16:00
Megosztás:

Energiatárolási beruházásnál kapott megbízást a Siemens Zrt.

A dunántúli Litéren épül az akkumulátoros egység, melyhez a Siemens biztosít energiaelosztó berendezéseket.
2024. 09. 28. 15:00
Megosztás:

A BYD elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik Magyarországon

A BYD kínai autóipari vállalat szegedi beruházásával több ezer munkahelyet teremt majd, és elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik. Ennek érdekében hatékony együttműködést kíván kialakítani a szegedi oktatási intézményekkel - közölte magyarországi PR-cégén keresztül a sencseni társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 28. 14:00
Megosztás:

Válság idején a kockázati tőke kulcsfontosságú a gazdasági növekedés fenntartásában

A Magyar Kockázati– és Magántőke Egyesület (HVCA) idén immár 25. alkalommal rendezte meg éves befektetési konferenciáját 2024. szeptember 24-én a Budapest Music Centerben. A rangos eseményen az idei évben is átadták a már hagyománynak számító Harsányi-díjat, amelyet ezúttal a technológiai és kockázatitőke-ipar kiemelkedő alakja, Jonathan Medved nyert el.
2024. 09. 28. 13:00
Megosztás:

Tovább lassult az infláció az Egyesült Államokban

A személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindex augusztusban 0,1 százalékkal emelkedett havi szinten, a júliusi 0,2 százalék után, ami megfelelt a várakozásoknak.
2024. 09. 28. 12:00
Megosztás:

Minél magasabb pozíciót töltenek be, annál nagyobb a nyomás a nőkön, hogy gyorsan visszatérjenek a szülési szabadságról

Szigorú szabályok védik a gyermeket vállaló alkalmazottakat, mégis számos akadály várhatja azokat, akik a szülési szabadság lejártát követően vissza szeretnének térni a munkába. Sok érintett munkavállaló negatív tapasztalatokról számolt be erről az időszakról, de a munkáltatók többsége (68%) kellően rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket.
2024. 09. 28. 11:00
Megosztás:

Ez a 4 kriptovaluta ígéri a legnagyobb nyereséget a bikapiacon

Ahogy a kriptopiac lendületet vesz, az FXGuys ($FXG), a Fantom (FTM), az Aave (AAVE) és a TRON (TRX) kiemelkednek erős alapjaikkal, innovatív technológiáikkal és növekvő befektetői érdeklődésükkel. Ezek az altcoinok egyre inkább a bikapiaci nyereségek élvonalában tűnnek fel. Lássuk, mi áll e trendek mögött!
2024. 09. 28. 10:00
Megosztás:

Íme a 3 legfelkapottabb kriptovaluta, amelyekre érdemes tétet tenni az altcoin szezon előtt

A Bitcoin csökkenő dominanciája az elmúlt hetekben jelezte, hogy a régóta várt altcoin szezon közeleg, és a kripto befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat. Az altcoin szezon közeledtével a szakértők áttanulmányozták a grafikonokat és a whitepapereket, hogy megtalálják a következő fellendülés előtt a legjobb befektetéseket, és az IntelMarkets (INTL), SUI és Near Protocol (NEAR) kriptovalutákban találták meg őket.
2024. 09. 28. 09:00
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Túlszárnyalhatja-e a SOL a 200 dollárt? A Raboo egyedi AI mém integrációja 1 dolláros spekulációt vált ki

A Solana ismét reflektorfényben van, miután egy nemrégiben tapasztalt bikás fellendülés azt az elvárást erősítette, hogy a SOL hamarosan túllépheti a 200 dolláros határt.
2024. 09. 28. 08:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) lenyűgözi a BNB és Ethereum (ETH) kereskedőket az új VIP visszatérítési rendszerével – napi kereskedési nyereség akár 3%-áig

Egy érdekes tény a kriptovalutákkal kapcsolatban az intenzív verseny – folyamatosan jelennek meg új és innovatív projektek.
2024. 09. 28. 08:03
Megosztás:

Öt év múlva elbúcsúzhatunk a mosógélektől?

Az utóbbi években egyre többen fordulnak az öko- és bio tisztítószerek felé, és úgy tűnik, hogy a következő nagy változás a tisztítószerek piacán az agresszív kemikáliák fokozatos háttérbe szorulása lesz. Ezt a változást részben a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az egészségtudatosság hajtja, amelyek együtt arra késztetik a vásárlókat, hogy megfizethető, környezetbarát és a család egészségét biztosító alternatívákat keressenek.
2024. 09. 28. 07:00
Megosztás:

A jövőben átláthatóbban tünteti fel az árakat a CCC

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa elfogadta a CCC Kft. vállalásait és jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül lezárta az eljárást. A cég részben már az eljárás során is beszüntette kifogásolt átfeltüntetési gyakorlatait, emellett pedig vállalta a tartós leárazásaival kapcsolatos kommunikációjának megváltoztatását. A nemzeti versenyhatóság 2023-ban indított versenyfelügyeleti eljárásokat három hazai online ruha- és cipőkereskedővel szemben. A CCC vizsgálata az első, melyet lezárt a GVH.
2024. 09. 28. 06:00
Megosztás:

Turisztikai konjunktúra Magyarországon: rekord számokkal ünnepli hazánk a Turizmus Világnapját

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UN Tourism) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját.
2024. 09. 28. 05:00
Megosztás:

Őrület! Új skizofrénia elleni gyógyszert dobnak a piacra

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság csütörtökön jóváhagyta a Bristol Myers Squibb Cobenfy nevű, skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerét.
2024. 09. 28. 04:00
Megosztás:

Félted a pénzed, magyar befektető?! Tedd akkor svájci frankba!

Amikor kimondjuk azt a szót, hogy Svájc, mindenkinek először a svájci bicska vagy a svájci csoki jut eszébe, ennél azonban sokkal többről van szó. Svájc a világ egyik legstabilabb országa és a legfrissebb ranglista alapján a világ második legversenyképesebb országa is, Szingapúr után.
2024. 09. 28. 03:00
Megosztás:

100.000 vendégmunkás jött eddig Magyarországra - 2025-ben mi vár ránk?

Az elmúlt három évben több mint 100 ezer vendégmunkás érkezett hazánkba, közülük sokan távoli országokból – a Fülöp-Szigetekről, Indonéziából, Mongóliából vagy Kirgizisztánból –, akiket 2021 óta egyszerűsített módon foglalkoztathatnak a vállalatok. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkaadók oldalán számos tévhit uralkodik a harmadik országbeli (nem EU tagállam) munkavállalók és foglalkoztatásuk kapcsán, ami miatt az ideérkező vendégmunkások nem megfelelő bánásmódot és munkakörülményeket tapasztalnak.
2024. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Íme a friss rezsicsökkentett lakossági gázárak 2024 októbertől

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) a kapcsolódó szabályozás módosításával garantálja a rezsicsökkentett árak fenntartását az idei utolsó negyedévben is. A rezsicsökkentésnek köszönhetően legolcsóbban a magyar családok jutnak földgázhoz Európában - közölte az EM csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 28. 01:00
Megosztás:

A Neiro 217%-ot nőtt, miközben a bálnák a Pepe Unchained-et pumpálják

A First Neiro on Ethereum mindössze néhány héttel a listázása után hatalmasat ment.
2024. 09. 28. 00:01
Megosztás:

Meghirdették a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogramot

Meghirdették a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogramot, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban 73 milliárd forint hitelkerettel rendelkezik - jelentette be Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 09. 27. 23:00
Megosztás: