Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

Tesláról szóló legutóbbi írásunk óta újabb negyedév telt el, amely az előzőhöz hasonlóan alakult az elektromosautó-gyártó számára, a működési marzs az árcsökkentések következményeként elmaradt a várttól. A Tesla elkötelezett az autóeladások dinamikus növelése mellett, azonban egyre inkább kérdéses, hogy ez milyen árszint mellett realizálódhat.

Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

A negyedév során többször is érkezett arról hír a Tesla háza tájáról, hogy a cég csökkenti egyes modelljeinek az eladási árát. Augusztus legvégén 10 százalékkal vágták vissza a Model S és a Model X bizonyos változatainak az árát. Csalódást jelentett, hogy még így sem sikerült növelni az értékesítéseket. 

A Tesla közlése szerint 435 ezer járművet adtak el a július-szeptemberi időszakban, ami 7 százalékos visszaesés az azt megelőző negyedév számaihoz képest, és a 462 ezres elemzői becsléstől is elmaradt.

Szeptemberben aztán a Morgan Stanley szektorelemzője 60 százalékkal, 250-ről 400 dollárra emelte célárát a „Dojo” névre keresztelt szuperszámítógépen felbuzdulva, amely a teljes önvezető rendszer továbbfejlesztésére és betanítására lett létrehozva. 

A Morgan Stanley elemzői úgy látják, hogy a szoftverek és szolgáltatások a Tesla legnagyobb értéknövelő tényezőjévé válhatnak. Ez segített az árfolyam feltámasztásában, miután az körülbelül 17 százalékkal volt lejjebb júliusi lokális csúcspontjánál.

A Tesla legfrissebb gyorsjelentésének alapszámai


Forrás: cégadatok

A Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentése mind bevétel, mind profit tekintetében elmaradt az elemzői várakozásoktól. A bruttó marzs az egy évvel korábbi 25,1 százalékról 17,9 százalékra zsugorodott, míg a működési marzs 17,2 százalékról esett vissza 7,6 százalékra. 

 

848 millió dolláros free cash flowt generált a vállalat, ez mindössze az negyede az egy évvel korábbinak, és a 2,59 milliárd dolláros elemzői konszenzustól is jelentősen elmaradt. A kisebb haszonkulcs az alacsonyabb eladási árak következménye, amelyről Musk el is mondta, hogy szükséges veszteség ahhoz, hogy az autógyártó teljesítse az általa célként kitűzött eladási számokat. Ez azonban nem sikerült.

A gyorsjelentés szerint az évek óta várt Cybertruck végre elérhető lesz az autógyártó szalonjaiban és novemberben elkezdik piacra dobni, igaz részleteket és az árazást még nem lehet tudni. Ez volt a gyorsjelentés talán legpozitívabb pontja a befektetők számára. Musk azonban azt is elmondta, hogy a járműtípus gyártása még várhatóan 12-18 hónapig nem fog nyereségessé válni, és az új autó tervezése valamint gyártása sok nehézséget okozott a Tesla számára.

Musk kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben (magas hozamok, valamint recessziós félelmek) nehéz az autógyártók sorsa, csökken a fogyasztói kereslet, ugyanis az embereknek egyszerűen „nincs elég pénze” – fogalmazott Musk – elektromos autókat vásárolni. Ezt a csökkenő keresletet tetézi az egyre fokozódó verseny az EV-k piacán, továbbá az is, hogy a Tesla nagyon régen állt elő új termékkel (ezért is lehet fontos a befektetők számára a Cybertruck). Igaz ráncfelvarrás történt, például az új Model 3 esetében.

A világ legnagyobb autógyártóinak működési marzsa

Forrás: Bloomberg

Ugyan még nem közölte az összes nagy autógyártó a harmadik negyedéves számait, de így is jól látszik, hogy a Tesla működési marzsa a 2021 harmadik negyedévétől 2022 negyedik negyedévéig tartó „bajnok” szintről tökéletesen „beleszürkült” a mezőnybe és jelenleg sokkal inkább átlagosnak mondható a Tesla profittermelési képessége.

Az elemzői előrejelzéseket böngészve egyre inkább úgy tűnik, hogy a piac is óvatosabb lett a Tesla növekedésével kapcsolatban, az egy negyedévvel korábbi várakozáshoz képest a 2023-as működési marzsot 100 bázisponttal, a 2024-es évit pedig kb. 220 bázisponttal becsülik alacsonyabbnak (előbbi becslés most 9,7%, utóbbi 11,3%).

Ugyanezen becslések egy éve még 19% körül voltak. Ami a valamelyest távolabbi jövőt illeti: az elemzői várakozások mérséklődése a 2024-es év utáni időszakra is jellemző, azonban még nem olyan drasztikus mértékben, azaz bizakodnak abban, hogy a Tesla valóban képes lesz növelni eredményességét.

Véleményünk nagyon hasonló a korábban mondottakhoz, a Tesla autóinak ára továbbra is a prémium kategóriába tartozik – amely mellett értékesítenek alacsonyabb haszonkulccsal – Elon Musk célja pedig az eladási számok drasztikus növelése, az 1-2 éve etalonként kiírt évi 50 százalékos növekedés tartása. Nagyon úgy tűnik, hogy ehhez folytatni kell az árcsökkentést, ami további morzsolódáshoz fog vezetni, végezetül rontva az eredményt, ha az áhított értékesítés növekedés nem következik be.

Forrás: Bloomberg, Erste

A bizonytalanságok mellett a Tesla értékeltsége továbbra is szinte összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a hagyományos, nagy autógyártóké. Az idei nyereség-előrejelzés alapján a Tesla előremutató P/E rátája 69,2, szemben a 12,5-es átlaggal, míg a 2024-es eredménnyel számolva 54,4 vs 10,0. EV/EBITDA tekintetében is hasonló arányú eltérésről lehet beszámolni. A 2023-as EBITDA-eredménnyel 43,5 vs 7,9, 2024-es EBITDA-eredménnyel számolva 35,0 vs 6,5.


Forrás: Bloomberg, Erste

A Tesla árfolyama a júliusi lokális csúcsról (299 dollár) elvesztette értékének körülbelül egyharmadát, majd 194 dollárnál felpattant, és jelenleg 220 dollár körül forog, éppen a 200 napos mozgóátlag által megtámasztva. Az emelkedés útjában a 20 és a 30 napos mozgóátlagok állnak.

Úgy tűnik, hogy a Tesla egyelőre küszködik. Jelentősebb árcsökkentés nélkül nem tudja növelni eladási számait, amely aláássa a vállalat nyereségességét. Elon Musk vezérigazgató elmondta, hogy nem fognak változtatni céljukon, továbbra is 50 százalékkal szeretnék növelni az értékesítést éves szinten. Azt ő is elismerte azonban, hogy ennek egyre inkább a keresleti oldal szab gátat, semmint a kínálati. Viszont egyelőre a „Dojo” felpörgése még a jövő zenéje, viszonylag nagy kockázattal. (forrás: ERSTE elemzés)

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás: