Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

Tesláról szóló legutóbbi írásunk óta újabb negyedév telt el, amely az előzőhöz hasonlóan alakult az elektromosautó-gyártó számára, a működési marzs az árcsökkentések következményeként elmaradt a várttól. A Tesla elkötelezett az autóeladások dinamikus növelése mellett, azonban egyre inkább kérdéses, hogy ez milyen árszint mellett realizálódhat.

Aggasztó jelek a Tesla körül - szakértői elemzés

A negyedév során többször is érkezett arról hír a Tesla háza tájáról, hogy a cég csökkenti egyes modelljeinek az eladási árát. Augusztus legvégén 10 százalékkal vágták vissza a Model S és a Model X bizonyos változatainak az árát. Csalódást jelentett, hogy még így sem sikerült növelni az értékesítéseket. 

A Tesla közlése szerint 435 ezer járművet adtak el a július-szeptemberi időszakban, ami 7 százalékos visszaesés az azt megelőző negyedév számaihoz képest, és a 462 ezres elemzői becsléstől is elmaradt.

Szeptemberben aztán a Morgan Stanley szektorelemzője 60 százalékkal, 250-ről 400 dollárra emelte célárát a „Dojo” névre keresztelt szuperszámítógépen felbuzdulva, amely a teljes önvezető rendszer továbbfejlesztésére és betanítására lett létrehozva. 

A Morgan Stanley elemzői úgy látják, hogy a szoftverek és szolgáltatások a Tesla legnagyobb értéknövelő tényezőjévé válhatnak. Ez segített az árfolyam feltámasztásában, miután az körülbelül 17 százalékkal volt lejjebb júliusi lokális csúcspontjánál.

A Tesla legfrissebb gyorsjelentésének alapszámai


Forrás: cégadatok

A Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentése mind bevétel, mind profit tekintetében elmaradt az elemzői várakozásoktól. A bruttó marzs az egy évvel korábbi 25,1 százalékról 17,9 százalékra zsugorodott, míg a működési marzs 17,2 százalékról esett vissza 7,6 százalékra. 

 

848 millió dolláros free cash flowt generált a vállalat, ez mindössze az negyede az egy évvel korábbinak, és a 2,59 milliárd dolláros elemzői konszenzustól is jelentősen elmaradt. A kisebb haszonkulcs az alacsonyabb eladási árak következménye, amelyről Musk el is mondta, hogy szükséges veszteség ahhoz, hogy az autógyártó teljesítse az általa célként kitűzött eladási számokat. Ez azonban nem sikerült.

A gyorsjelentés szerint az évek óta várt Cybertruck végre elérhető lesz az autógyártó szalonjaiban és novemberben elkezdik piacra dobni, igaz részleteket és az árazást még nem lehet tudni. Ez volt a gyorsjelentés talán legpozitívabb pontja a befektetők számára. Musk azonban azt is elmondta, hogy a járműtípus gyártása még várhatóan 12-18 hónapig nem fog nyereségessé válni, és az új autó tervezése valamint gyártása sok nehézséget okozott a Tesla számára.

Musk kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben (magas hozamok, valamint recessziós félelmek) nehéz az autógyártók sorsa, csökken a fogyasztói kereslet, ugyanis az embereknek egyszerűen „nincs elég pénze” – fogalmazott Musk – elektromos autókat vásárolni. Ezt a csökkenő keresletet tetézi az egyre fokozódó verseny az EV-k piacán, továbbá az is, hogy a Tesla nagyon régen állt elő új termékkel (ezért is lehet fontos a befektetők számára a Cybertruck). Igaz ráncfelvarrás történt, például az új Model 3 esetében.

A világ legnagyobb autógyártóinak működési marzsa

Forrás: Bloomberg

Ugyan még nem közölte az összes nagy autógyártó a harmadik negyedéves számait, de így is jól látszik, hogy a Tesla működési marzsa a 2021 harmadik negyedévétől 2022 negyedik negyedévéig tartó „bajnok” szintről tökéletesen „beleszürkült” a mezőnybe és jelenleg sokkal inkább átlagosnak mondható a Tesla profittermelési képessége.

Az elemzői előrejelzéseket böngészve egyre inkább úgy tűnik, hogy a piac is óvatosabb lett a Tesla növekedésével kapcsolatban, az egy negyedévvel korábbi várakozáshoz képest a 2023-as működési marzsot 100 bázisponttal, a 2024-es évit pedig kb. 220 bázisponttal becsülik alacsonyabbnak (előbbi becslés most 9,7%, utóbbi 11,3%).

Ugyanezen becslések egy éve még 19% körül voltak. Ami a valamelyest távolabbi jövőt illeti: az elemzői várakozások mérséklődése a 2024-es év utáni időszakra is jellemző, azonban még nem olyan drasztikus mértékben, azaz bizakodnak abban, hogy a Tesla valóban képes lesz növelni eredményességét.

Véleményünk nagyon hasonló a korábban mondottakhoz, a Tesla autóinak ára továbbra is a prémium kategóriába tartozik – amely mellett értékesítenek alacsonyabb haszonkulccsal – Elon Musk célja pedig az eladási számok drasztikus növelése, az 1-2 éve etalonként kiírt évi 50 százalékos növekedés tartása. Nagyon úgy tűnik, hogy ehhez folytatni kell az árcsökkentést, ami további morzsolódáshoz fog vezetni, végezetül rontva az eredményt, ha az áhított értékesítés növekedés nem következik be.

Forrás: Bloomberg, Erste

A bizonytalanságok mellett a Tesla értékeltsége továbbra is szinte összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a hagyományos, nagy autógyártóké. Az idei nyereség-előrejelzés alapján a Tesla előremutató P/E rátája 69,2, szemben a 12,5-es átlaggal, míg a 2024-es eredménnyel számolva 54,4 vs 10,0. EV/EBITDA tekintetében is hasonló arányú eltérésről lehet beszámolni. A 2023-as EBITDA-eredménnyel 43,5 vs 7,9, 2024-es EBITDA-eredménnyel számolva 35,0 vs 6,5.


Forrás: Bloomberg, Erste

A Tesla árfolyama a júliusi lokális csúcsról (299 dollár) elvesztette értékének körülbelül egyharmadát, majd 194 dollárnál felpattant, és jelenleg 220 dollár körül forog, éppen a 200 napos mozgóátlag által megtámasztva. Az emelkedés útjában a 20 és a 30 napos mozgóátlagok állnak.

Úgy tűnik, hogy a Tesla egyelőre küszködik. Jelentősebb árcsökkentés nélkül nem tudja növelni eladási számait, amely aláássa a vállalat nyereségességét. Elon Musk vezérigazgató elmondta, hogy nem fognak változtatni céljukon, továbbra is 50 százalékkal szeretnék növelni az értékesítést éves szinten. Azt ő is elismerte azonban, hogy ennek egyre inkább a keresleti oldal szab gátat, semmint a kínálati. Viszont egyelőre a „Dojo” felpörgése még a jövő zenéje, viszonylag nagy kockázattal. (forrás: ERSTE elemzés)

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás: