Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokat 2023-hoz képest megnövekedett forgalom jellemezte a Velencei-tó környékének ingatlanpiacán is, melyet csak a jelentős túlárazottság fékez. Ezt próbálják kompenzálni a vevők az egyre nagyobb alkukkal.

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

A tavalyi év vége óta érezhető egy fokozott, az azt megelőző hónapokat jellemző forgalomnál mintegy 20-30 százalékkal nagyobb érdeklődés a Velencei-tó és környékének ingatlanpiacán - jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője.

Ez a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy 2023 végén még a CSOK előző verziójának utolsó pillanatokban történő kihasználása mozgatta meg a keresletet, míg az idei év első hónapjaiban már az új feltételek mellett elérhető támogatás. Emellett a csökkenő hitelkamatok is közrejátszottak a bővülésben, ahogy a mérséklődő infláció is javíthatott a vevők hangulatán, várakozásain - vélekedett a szakértő.

A kínálat esetében ugyanakkor nem tudott jelentősebb változásról beszámolni Kovács Csaba az egy évvel ezelőtti helyzethez képest: továbbra is viszonylag bőséges a választék a terület ingatlanpiacán, igaz ugyanakkor, hogy a számottevő túlárazottság is megmaradt: “nem nagyon van összefésülve a kereslet és a kínálat” - fogalmazott.

Azt is megjegyezte azonban, hogy az ingatlankínálatnak van olyan szegmense, ahol az elmúlt egy év során növekedtek az értékesítési árak: a kisebb lakóingatlanok esetében. Eközben viszont a nagyobb értékű, méretű, valamint a rossz energiahatékonyságú házaknál az árak ereszkedését tapasztalták az ingatlanközvetítők. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanokat majdnem lehetetlen most eladni, minimális rájuk a kereslet - tette hozzá.

Emellett az is jellemző az év eleji ingatlanpiacra, hogy a korábbinál nagyobbak lettek az alkuk: a korábbi 5-10 százalék helyett találkozni lehet most akár 20-25 százalékos alkukkal is.

A tipikus eladási folyamat egyébként úgy néz ki, hogy elég magas áron meghirdetik a tulajdonosok az ingatlanjukat, amire “meg sem mozdul a kapásjelző”, majd aztán hosszan csökkentik az árat, mely így fokozatosan éri el azt a szintet, ahol már hajlandóak alkuba bocsátkozni az érdeklődők.

Ilyenkor a kérdés az, hogy mennyire komolyak a tulajdonosok eladási szándékai, sokan ugyanis megpróbálják kitartani az árat, míg akiknek sürgős vagy fontos az értékesítés, azok belemennek egy lealkudott, reális eladási árba is - magyarázta Kovács Csaba.

Mindez az értékesítési időnél úgy jelentkezik, hogy a reálisan árazott lakóingatlanok esetében 45-90 napos folyamatra lehet számítani, a hétvégi házak esetében inkább 60-120 napos az értékesítési idő egy jól meghatározott indulási ár esetében, de az irreálisan árazott ingatlanok évekig is a piacon ragadhatnak.

A leginkább keresett ingatlanok persze az előbbieknél gyorsabban is eladhatók, ezek alapvetően a hitelfelvételre alkalmas lakóingatlanok köréből kerülnek most ki. Lakásoknál a 40-60 négyzetméteres alapterületű kategória a legkeresettebb, főleg, ha felújított, míg házaknál a 60-100 négyzetméteres. E felett nem nagyon keresik a vevők a házakat, kivéve abban az esetben, ha korszerűek és energiahatékonyak, ezeknek ugyanis megvan a maga speciális vevőköre, mely hajlandó megfizetni értük a magasabb árakat.

Megveszik persze olcsón a rossz állapotú, kisméretű ingatlanokat is a vevők, ha olcsón kínálják őket, de jellemzően olyanok választják ezeket, akik aztán maguk állnak neki a felújításnak, vagy legalábbis a nagyobb részét saját kezűleg végzik - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Az újépítésű ingatlanoknak viszont szerény most a piaca. Természetesen akadnak futó projektek, azonban az 1,2 millió forintos négyzetméterárakat sok vevő magasnak érzi a Velencei-tónál. Tapasztalható egyébként az is, hogy kifulladni látszik itt a lendület: az építésre alkalmas telkeket sem lehet gyorsan eladni, az építési kedv érezhetően nem túl jelentős a szakértő szerint.

Ami pedig a kiadó ingatlanok piacát illeti, abban egy sajátos szegmensként megjelentek a munkásszállásként kiadott házak, melyekre jellemző, hogy ezek általában nem a legjobb állapotú ingatlanok a piacon. Mindez persze nem jelenti a tavasztól őszig tartó kiadó nyaralók kínálatának beszűkülését, hiszen ez a szegmens várhatóan továbbra is töretlenül keresett lesz, de egyébként lakáscélra is könnyen ki lehet adni az ingatlanokat, melyekre a budapesti áraknál 20-30 százalékkal alacsonyabb bérleti díjak jellemzők - jegyezte meg dr. Kovács Csaba.

A szakértő egyébként arra számít az idei évben, hogy amennyiben tovább mérséklődnek a jelzáloghitelek kamatai, esetleg lesznek további illetékkedvezmények az újépítésű ingatlanok esetében, akkor folytatódhat a felfelé tartó trend.

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás: