Akár tízmillió forintot is spórolhat most a hitelkiváltással egy átlagos lakáshiteles

Aki tavaly januárban vett fel egy átlagos lakáshitelt, és most újra cseréli a kölcsönét, az akkori 120-125 ezres törlesztőrészletét 80-90 ezer forintra mérsékelheti. Összességében 8-10 millió forinttal csökkenhet a teljes visszafizetendő összeg - számolta ki a Bank360.hu.

Akár tízmillió forintot is spórolhat most a hitelkiváltással egy átlagos lakáshiteles

Nagyot estek az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a lakáshitelkamatok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 januárjában egy átlagos lakáshitel THM-je 11,67 százalékos volt, a jelenlegi piaci ajánlatok között pedig szép számmal találni 7 százalék körülieket is. Ebben szerepe van annak is, hogy január 1-től a lakáshiteleknél a a bankok által vállalt THM-plafon 7,3 százalékra csökkent.

Ez az árzuhanás már jó lehetőséget kínál arra, hogy aki korábban még magas kamattal vett fel a kölcsönt, az most elgondolkozzon a lakáshitel kiváltásán, az ezzel elérhető megtakarítás ugyanis milliókban mérhető a Bank360.hu kalkulátorának számításai szerint. 2023 januárjában egy átlagos lakáshitel összege a jegybanki adatok alapján 11,6 millió forint volt. Egy ilyen kölcsön törlesztőrészlete akkor 20 éves futamidő mellett mintegy 125 ezer forintra jött ki, 25 éves futamidőnél pedig hozzávetőlegesen 119 ezer forint volt. A teljes visszafizetendő összeg 20 évre meghaladta a 30 millió forintot, 25 éves futamidőnél pedig megközelítette a 36 milliót.

8-10 milliós spórolás érhető el

Az azóta eltelt egy évben törlesztettek is az adósok, így valamelyest csökkenhetett a tőketartozás, de ennek a mértéke elenyésző, a 25 éves hitel esetében a 100 ezer forintot sem érte el, hiszen a törlesztőrészletek döntő része a kamatokat fedezte. Hiába fizetett be egy 20 éves hitel esetében 1,5 millió forintot az ügyfél, a tartozása még 200 ezer forinttal sem csökkent.

Most azonban, ha lecserélné a tavalyi hitelét egy 19 éves futamidejűre, ami ugyanakkor jár le, mint az eredeti, a maradék tőketartozással számolva 89-90 ezer forint körüli törlesztőrészleteket talál a banki ajánlatok között, a teljes visszafizetendő összeg pedig már csupán 20-20,5 millió forint. Ha az elmúlt egy évben törlesztésre kifizetett 1,5 millió forintot ehhez hozzáadja, 22 millió forint jön ki, ez 8 millióval kevesebb, mint az eredeti hitelnél lett volna.

Aki 25 éves futamidőt választott egy éve, még többet spórolhat azzal, ha 24 éves futamidejű hitelre kiváltja most a tartozását. A 119-120 ezer forint körüli törlesztőrészlet 80-82 ezer forintra csökkenne, a teljes visszafizetendő összeg pedig az elmúlt egy évben befizetett törlesztőkkel együtt 25 millió forint alatt maradna, vagyis az eredeti 35,8 millió forinthoz képest 11 millió forint körüli összeget takaríthatna meg.

A költségeket is figyelni kell

A hitelkiváltásnál persze nem csak ezeket a paramétereket kell figyelembe venni, hanem a költséget is. A bankok az előtörlesztésre díjat számolhatnak fel, ami elérheti akár a hitelösszeg 2 százalékát is. Ennek tisztázása mellett érdemes azt is megnézni, hogy a bank a hitelnyújtáskor adott-e olyan kedvezményt, amit visszakövetelhet, ha valaki ilyen rövid idő után teljesen visszafizeti a kölcsönt. Ezek az előnyök a hitelfelvételkor jól jöttek, de a most növelhetik a kiváltás árát.  

A meglévő kölcsön lezárásán túl az új folyósításának is lehetnek plusz költségei, ezek a hitelösszeg 1-2 százalékára rúghatnak. Egy 11,5 millió forintos hitel kiváltása épp ezért akár félmillió forintba is kerülhet az adós számára, bár ha kedvezőbb feltételű hitelben van, akkor lehet, hogy 200-300 ezer forinttal megússza a költségeket. Ez a költség azonban akár már egy év alatt megtérülhet az alacsonyabb törlesztőrészleteknek köszönhetően - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. A példában szereplő átlagos lakáshitelnél például 420-480 ezer forintnyi megtakarítás jön össze 12 hónap alatt.

Nem biztos, hogy érdemes sokáig várni a kiváltással

Az alapkamat a január 30-i jegybanki döntés után is tovább fog csökkenni az elkövetkező hónapokban, és a hitelkamatok is lejjebb mehetnek még, így azon is érdemes elgondolkodni, megéri-e várni még a hitelkiváltással. A szakértők a félév végére 7, az év végére 5,5-6 százalékos alapkamattal számolnak. Ha egy év múlva az elérhető lakáshitelek THM-je 6 százalékosra csökkenne - ami nem vehető biztosra -, és akkor cserélné le a jelzálogkölcsönét egy olyan ügyfél, aki tavaly januárban vett fel átlagos összeget, akkor már csak elenyésző lenne a megtakarítás a mostani kiváltáshoz képest.

Ha a 20 éves futamidejű eredeti hitelt egy év múlva váltaná ki valaki egy 18 éves futamidejű 6 százalékos THM-űre, akkor 85,3 ezer forintos törlesztővel számolhatna, és a teljes visszafizetendő összege 21,4 millió forintra csökkenne az eredeti 30 millióról. Most 4-5 ezer forinttal magasabb törlesztővel és nagyjából 22 millió forintos teljes visszafizetéssel kell kalkulálni. A 25 éves hitelnél 76,4 ezer forint lenne a törlesztő a mostani 80 ezerrel szemben, a visszafizetendő összeg pedig 24,9 millió körül alakulna, ami hasonló ahhoz, ami egy mostani kiváltással elérhető.

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás: