ÁKK: az idei kibocsátási terv 32 százaléka teljesült az első negyedévben

A 2022-re vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 32 százalékban teljesült az első negyedévben; a központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 5 év, a devizaadósságé 9,6 év - írta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a 2022-es finanszírozási terv első negyedévi időarányos teljesüléséről szóló hétfői közleményében.

Felidézték: a tavaly decemberben bemutatott terv szerint a központi költségvetés 2022. évi nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint, amelyet 2663 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve a 2021-ben képzett likviditási tartalékok 489 milliárd forintos csökkenése finanszíroz.

Az idei célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, ezermilliárd forint államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, a lakossági tulajdonú állampapír-állomány növelése ezermilliárd forinttal, valamint egy új, 10 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása 2022-ben havi egyszeri kibocsátással - írták.

Az elemzés szerint a forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terve 38 százalékban teljesült, azonban a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9796 milliárd forint, ez 117 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén. A bruttó kibocsátás növekedése elsősorban a január végén megújult 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhető.

A becsült lakossági kézben lévő állomány 143 milliárd forinttal, azaz a tervnek megfelelően nőtt január-februárban. Majd az ukrajnai háború, a globális és magyar tőkepiaci  turbulencia, valamint a bankközi kamatok emelkedése hatására márciusban 260 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a MÁP Plusz visszaváltásoknak köszönhetően. Jelezték, hogy hasonló tendencia volt megfigyelhető 2020-ban a koronavírus járvány első hónapjában.     A teljes lakossági állampapír-állomány, a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománycsökkenése és a forgalmazóknál lévő saját számlás állomány visszaváltások miatti növekedése következtében 10 369 milliárd forintos értékre nőtt a 2021. év végi 10 260 milliárd forintos értékről.

A MÁP Plusz kamatfordulós, névérték plusz felhalmozott kamaton történő visszaváltási aránya a kint lévő állomány 10 százaléka az első negyedévben, szemben a megelőző 33 hónap 3,9 százalékos értékével. A forint intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 31 százalékban teljesült az első három hónapban. A csereaukciós terv 18 százalékban teljesült.

Az ÁKK Zrt. a 2022. évi finanszírozási tervet úgy alakította ki, hogy az első negyedévben az időarányosnál több az elsődleges forintkötvény és alacsonyabb a csereaukciós kibocsátás, amit tükröz a megvalósult szerkezet.

Az intézményi forint állampapírok állománya 21 848 milliárd forint, (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 125 milliárd forintos állományát is) ezen belül a devizakülföldiek aránya 20,7 százalék, szemben a 2021. év végi 20,0 százalékos értékkel. Az új, 10 éves zöld államkötvényből 3 aukción az ÁKK Zrt. mindösszesen 73,18 milliárd forintot bocsátott ki az első negyedévben. Közölték: az ÁKK stratégiai célja az adósságportfolió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása, fokozott figyelmet fordítva a hozamgörbe alakjára és az egyes állampapírsorozatok relatív likviditására. A csereaukciók keretében főleg 2023-as és 2024-es papírokat vásárol vissza az ÁKK Zrt. A csereaukciókat továbbra is a piaci igények figyelembe vétele és a rugalmasság jellemzi.

Deviza intézményi piacról kiadott értékelésük szerint az ÁKK Zrt. 2022. február 18-án az orosz-ukrán háború kitörése előtt összesen 75,3 milliárd jen összegben vont be forrást négy különböző futamidejű sorozat piacra vitelével. A négy sorozatból a 3 hosszabb futamidejű zöld kötvény, összesen 59,3 milliárd jen összegben. Március 29-én 147 millió euró összegben SURE hitel lehívása valósult meg - közölték.

A devizafinanszírozással kapcsolatos kibocsátási terv 21 százaléka valósult meg 2022. március 31-ig. Kiemelik: az adósság devizaarányára vonatkozó benchmark mutató jelenleg 20,4 százalékon áll, a 25 százalékos devizaarány felső korláttal összehasonlítva jelentős mozgástér van nettó devizafinanszírozás bevonására.

A közlemny szerint az év hátralévő részében sor kerülhet további devizapiaci műveletekre a finanszírozási tervvel összhangban a megfelelő a piaci körülmények fennállása esetén. Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, a devizaadósságra vonatkozó stratégiával összhangban, azaz a devizaadósság-részarány a teljes adósság 10-25 százalék közötti referenciatartományon belüli tartásával.

Közel 20 százalékkal nőtt a JYSK árbevétele Magyarországon

A JYSK árbevétele 19 százalékkal, 67,6 milliárd forintra nőtt Magyarországon a 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó pénzügyi évében, adózás előtti eredménye (EBIT) a teljes cégre vetítve 12,49 milliárd forint lett, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc az MTI-t kedden.
2022. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás: