Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában. A Huawei újonnan bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládja a teljes spektrumot lefedve, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése (IEA World Energy Investment 2021) szerint az akkumulátoros energiatárolásba áramló beruházások összege tavaly világszinten 40 százalékkal, az elosztó hálózatra csatlakoztatott, grid-méretű akkumulátorokra fordított beruházási összeg pedig 60 százalékkal nőtt. Az IHS Markit előrejelzése alapján idén a telepített új tárolókapacitás meghaladja majd a 10 gigawattórát (GWh), ami a tavalyi 4,5 GWh több mint kétszerese.
 
Fogyasztói oldalon a napelemek és a tárolóeszközök telepítéséhez számos országban, így hazánkban is elérhető kormányzati támogatás, a helyi, kisméretű naperőművek elterjedése és az akkumulátorok teljesítményegységre vetített árának csökkenése fűti az energiatárolók piacát, míg a szolgáltatók az ellátás stabilitásának növeléséhez találnak villámgyorsan bevethető megoldást a grid-méretű akkumulátorokban, fűzött magyarázatot a piaci adatokhoz Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője.
 
A mérőóra mögött mind több lakossági és vállalati-ipari fogyasztó termel energiát napelemekkel – mondta Szabó Róbert –, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, valamint Olaszországban és Németországban például igen elterjedtek az ilyen helyi erőművek. Törvényi szabályozást tekintve azonban piaconként eltérő, hogy mennyi energiát termelhetnek a fogyasztók, és a többletet visszatáplálhatják-e az elosztó hálózatba. Nagyvállalati és ipari fogyasztók ezt Magyarországon sem tehetik még meg, 50 kilowattnál kisebb kapacitású, háztartási méretű kiserőműveknek viszont a törvény jelenleg lehetőséget ad a visszatáplálásra. A sok kis erőmű biztonságos és megbízható kezeléséhez a szolgáltatóknak ugyanis nagyon komoly beruházásokat kellene megvalósítaniuk grid szintjén, és ez várat még magára. Helyi szinten viszont a fogyasztók akkumulátoros megoldásokkal már ma is tárolhatják a nap közben megtermelt energiatöbbletet, így este is zöld energiát használhatnak, ezáltal még jobban csökkenthetik szénlábnyomukat.
 
Elosztó hálózatukban a szolgáltatók folyamatosan figyelik és elemzik az energiafogyasztás és -termelés mutatóit, hogy a kettőt egyensúlyban tartva biztosítsák az ellátás stabilitását. Az ingadozások ellensúlyozására, például a hirtelen felívelő fogyasztás kiszolgálására az akkumulátoros energiatárolás minden más alternatívánál gyorsabban bevethető megoldást ad, mivel másodpercek alatt nagy, akár gigawattos teljesítmény hozzáadását teszi lehetővé több órán keresztül. A kevésbé jól huzalozott gridekben – például az Egyesült Államokban és Írországban – ilyen energiatárolók növelik az ellátás megbízhatóságát, de a szolgáltatók nagy naperőműveik termelését is hasonló akkumulátorokkal stabilizálják, ahogyan azt Magyarországon az E.On és az MVM beruházásai is mutatják.

Algoritmusok és energiaközösségek

Akkumulátoros energiatárolással a lakossági és vállalati-ipari fogyasztók, a szolgáltatók és az erőművek is jelentős előnyöket érhetnek el, ezért nő ilyen dinamikusan a beruházások összértéke és a telepített új kapacitás mérete. Európában október elején, a müncheni Intersolar 2021 kiállításon bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládjával a Huawei a teljes spektrumot lefedi, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.
 
A FusionSolar termékcsalád technológiai alapját a számítógépes adatközpontok igényeire szabott szünetmentes áramforrások adják, amelyek fejlesztésében a Huawei nagy tudással és tapasztalattal bír – mondta Szabó Róbert. – Képességeiket immár az energiapiac minden szegmensében elérhetővé tesszük. Nevükhöz híven FusionSolar termékeink minden helyzetben megoldást adnak fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt. A lakossági rendszerekbe telepíthető FusionSolar energiatárolók kapacitása például 5 kilowattóránként 90 KWh-ig skálázható, és felhasználóbarát felépítésüknél fogva rendkívül egyszerűen üzemeltethetők.
 
Az energiatároló eszközökre újonnan kiterjesztett támogatás és a csökkenő akkumulátorárak mellett a vállalati-ipari és a lakossági fogyasztóknak már Magyarországon is érdemes napelemeik mellé akkumulátoros energiatárolókat telepíteniük, mivel így több, megújuló forrásból származó, helyben termelt energiát használhatnak. Szénlábnyomukat ezzel már most csökkenthetik, a beruházás megtérülési ideje azonban akkor rövidül majd számottevően, ha a hálózatba vagy dedikált fogyasztók felé történő visszatáplálás is lehetővé válik.
 
Bár még most van kialakulóban, az energiaközösségek modellje ebbe az irányba mutat – mondta Szabó Róbert. – A fogyasztók ezekben a közösségekben még mindig helyi szinten, de már egymás között osztják meg az energiatöbbletet, amelyet napelemekkel termeltek.
 
A termelés-fogyasztás üzleti modelljeivel és törvényi szabályozásukkal együtt az energiatárolás technológiái is fejlődnek, beleértve a digitális technológiákat, amelyek területéről a Huawei Digital Power üzletágával az energiatárolás piacára érkezett.

Szenzorokat, processzorokat és mesterséges intelligenciát telepítünk akkumulátorainkba, amelyek felismerik a rendes működéstől eltérő mintákat, és azokra válaszolnak, például kikapcsolják a túlmelegedő cellákat, így automatikusan megelőzik a meghibásodást, a tűzeseteket – mondta Szabó Róbert. – Algoritmusainkat kutató-fejlesztő laboratóriumainkban tanítjuk, és frissítéssel töltjük az akkumulátorokra. Az energiaközösségekben viszont már kulcsfontosságú, hogy minden eszköz a dolgok internetén kommunikáljon egymással, és a tagok közötti elszámolást is a megmásíthatatlan, átlátható és következetes nyilvántartást biztosító blokklánc alapú megoldással támogatjuk.

Zöld energia virtuális erőművekből

Várható, hogy az energiatároló eszközök beszerzéséhez és legújabban már az energiaközösségek létrehozásához is igényelhető támogatás a lakossági fogyasztói szegmensben már idén decembertől, az első pályázatok megjelenésétől gyorsíthatja a piacbővülést Magyarországon.
 
Hosszabb távon az ellátó hálózat stabilitásának erősítésére akkumulátorokat telepítő szolgáltatók és a naperőműves beruházók részéről jelentkező kereslet teremt majd nagyobb potenciált – mondta Szabó Róbert. – Mi több, itthon is látunk már példát arra, hogy az energiacégek hagyományos erőműveik mellé is akkumulátoros tárolókat telepítenek. A jövőben a virtuális erőművek megjelenése szintén újabb lehetőségnek ígérkezik. Energia aggregátorként ezek a cégek a kisebb, fogyasztói naperőműveket fogják össze, hogy jobb feltételekkel értékesítsék az általuk termelt energiát, versenyezve a nagy erőművekkel. Az alaptechnológiák fejlődésén túl ezek a digitalizáció által életre hívott, új üzleti modellek adnak mind nagyobb lendületet az akkumulátoros energiatárolás piacának, a támogatásokkal és a fenntartható, zöld megoldásokat kereső fogyasztói szemléletváltással együtt.

Itt az újabb svájci frank hitel 2.0 balhé - csak most forinthitel? 466.000 lakáshiteles nagy bajban!

A korábban lakáskölcsönt felvevő ügyfelek közel 40%-a változó kamatozású hitellel rendelkezik ma Magyarországon - áll a Bankmonitor.hu friss elemzésében. Összességében mintegy 466.000 lakáshitel szerződés kamata emelkedhet meg 2021 év közepe és 2022 június 30. között a piacon kialakult referenciakamtok hirtelen megugrása miatt. 2021 nyarán komoly lendülettel megindult kamatemelkedés miatt ezen szerződések esetében komoly emelkedés jöhet a törlesztőrészletekben. A törlesztőrészletek megugrását korábban a svájci frank hitelesek tömegei szenvedték el, mikor a CHF/HUF árfolyam drasztikus megugrása (deviza árfolyam hatás) okozta a hiteltörlesztéek nagy arányú növekedését. Jelenleg a forint hitelek esetén a deviza-árfolyam kockázat szerencsére nem áll fenn, ellenben - a változó kamatozású hitelek esetén - a kamatemelkedésen keresztül komoly törlesztő-részlet növekedés jöhet.
2021. 12. 07. 04:02
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Lejtmenetbe kapcsolt a Magyar Telekom jegyzése és három hete masszívan adják a medvék az részvényeket, tegnap már a 400 foritos támasz felé közeledett a kurzus, ahol sokminden eldőlhet, akár a következő év trendje is. Azzal, hogy nem sikerült a 440 forintos ellenállás átlépése nagyot esett a befektetők szemében a papír és most az év fennmaradt részében az eladók még ráhúzhatnak egy hullámra, a kerek 400-as pillér letörése újabb turbulenciát okozhat, ami elviheti a jegyzést eg újabb ereszkedő hullám felé és beigazolhatja, mégis tart a 2017-es csökkenő trend.
2021. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Nagyot esett a Richter és csak a 8400 forintos szint állította meg tegnap a jegyzést, amelyre ma is nagy nyomás helyeződhet. A tegnapi kereskedés során ár az amerikai indexek és az európai irányadók is stabilan teljesítettek, itthon kevésbé volt szívós a BÉT. A mai napon újra a 8400-as támasz vehetik be a medvék és tesztelhetik a végsőkig, így érdemes lesz figyelemmel követni a jegyzést, a novemberi mélypontok letörése ugyanis erős eladói nyomás alá helyezheti az instrumentumot.
2021. 12. 07. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

A magyar olajpapír hétfőn sem talált igazán magára, bár tartotta korábbi 2400 forintos támasz szintjét, mégsem sikerült nagyot dobbantania a grafikonnak. A mai napot leginkább a német piaci szereplők gazdasági előrejelzései hozhatják lázba, a ZEW index által, ezen kívül nem igazán látunk erős piacbefolyásoló tényezőt. A MOL számára szinte egyértelmá, nincs kialakult új irány, amíg nem sikerül kimozdulnia a jegyzésnek a 2400-2500-as oldalazó sávból.
2021. 12. 07. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Alulmaradt az OTP a hétfői kereskedés során, nem igazán sikerült feltüzelni a bikákat az albániai terjeszkedéssel, továbbra is a 18 000 forintos ellenállás alatt nyithat az árfolyam. A 3.8 millárd forintos forgalom ellenére sem sikerült felhúzni tegnap a kurzust, továbbra is a 17 000-es támasz az ami inkább vonza az eladókat. A mai napot a német ZEW index uralhatja leginkább és a tegnapi csendes napot követően ma már élénkebben mozoghatnak a grafikonok.
2021. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Koronavírusosak lettek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.
2021. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Továbbra is növekedik a budapesti bicikliforgalom

Folytatódott a budapesti bicikliforgalom növekedése: novemberben öt százalékkal többen kerékpároztak a fővárosban, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Kerékpárosklub szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Egy évvel meghosszabbította a globális emberi jogi szankciórendszerének érvényeségét az EU

Az Európai Unió egy évvel, 2022. december 8-ig meghosszabbította a világ különböző országaiban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősökkel szembeni szankciórendszerének érvényességét - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
2021. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emmi

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kétnapos online rendezvényen a négy ország kulturális életének kormányzati vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a pandémia által előidézett helyzetről és a kultúra szerepéről a járványkezelésben.
2021. 12. 07. 02:00
Megosztás:

Ammónia szivárgott egy gyöngyösi húsüzemben

Ammóniaszivárgást észleltek hétfő reggel egy gyöngyösi húsüzemben, a veszélyhelyzetet a tűzoltók elhárították, sérültről nem tudnak - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.
2021. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Nagy-Britanniában nőtt az autóeladás

Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) közleményében.
2021. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Ekkora előleget fizettek ki a gazdáknak november végéig

Az előlegfizetési időszak csaknem másfél hónapja alatt a Magyar Államkincstár mintegy 262 milliárd forint közvetlen és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki a termelőknek, ezen felül pedig az átmeneti nemzeti támogatások folyósítása is megkezdődött - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István miniszter.
2021. 12. 07. 00:01
Megosztás:

A magyarok közel fele műfenyőt vásárol karácsonyra

Magyarországon a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel - közölte az IKEA hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.
2021. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal - olvasható az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.
2021. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban

Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvény piacon sikerült Magyarországnak jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtania - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára feltett videóüzenetében hétfőn.
2021. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztést zár le a DIGI

A DIGI három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztési munkálatokat zár le idén decemberben, az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai hálózaton kapcsolódik a budapesti központhoz - közölte a DIGI Kft. hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Horvátországban is kimutatták az omikron változatot

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.
2021. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Szigorodtak az oltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.
2021. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás Hétfőn

Vegyesen mozgott a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, ugyanakkor a frankkal összevetve erősödött.
2021. 12. 06. 20:00
Megosztás: