Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában. A Huawei újonnan bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládja a teljes spektrumot lefedve, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése (IEA World Energy Investment 2021) szerint az akkumulátoros energiatárolásba áramló beruházások összege tavaly világszinten 40 százalékkal, az elosztó hálózatra csatlakoztatott, grid-méretű akkumulátorokra fordított beruházási összeg pedig 60 százalékkal nőtt. Az IHS Markit előrejelzése alapján idén a telepített új tárolókapacitás meghaladja majd a 10 gigawattórát (GWh), ami a tavalyi 4,5 GWh több mint kétszerese.
 
Fogyasztói oldalon a napelemek és a tárolóeszközök telepítéséhez számos országban, így hazánkban is elérhető kormányzati támogatás, a helyi, kisméretű naperőművek elterjedése és az akkumulátorok teljesítményegységre vetített árának csökkenése fűti az energiatárolók piacát, míg a szolgáltatók az ellátás stabilitásának növeléséhez találnak villámgyorsan bevethető megoldást a grid-méretű akkumulátorokban, fűzött magyarázatot a piaci adatokhoz Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője.
 
A mérőóra mögött mind több lakossági és vállalati-ipari fogyasztó termel energiát napelemekkel – mondta Szabó Róbert –, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, valamint Olaszországban és Németországban például igen elterjedtek az ilyen helyi erőművek. Törvényi szabályozást tekintve azonban piaconként eltérő, hogy mennyi energiát termelhetnek a fogyasztók, és a többletet visszatáplálhatják-e az elosztó hálózatba. Nagyvállalati és ipari fogyasztók ezt Magyarországon sem tehetik még meg, 50 kilowattnál kisebb kapacitású, háztartási méretű kiserőműveknek viszont a törvény jelenleg lehetőséget ad a visszatáplálásra. A sok kis erőmű biztonságos és megbízható kezeléséhez a szolgáltatóknak ugyanis nagyon komoly beruházásokat kellene megvalósítaniuk grid szintjén, és ez várat még magára. Helyi szinten viszont a fogyasztók akkumulátoros megoldásokkal már ma is tárolhatják a nap közben megtermelt energiatöbbletet, így este is zöld energiát használhatnak, ezáltal még jobban csökkenthetik szénlábnyomukat.
 
Elosztó hálózatukban a szolgáltatók folyamatosan figyelik és elemzik az energiafogyasztás és -termelés mutatóit, hogy a kettőt egyensúlyban tartva biztosítsák az ellátás stabilitását. Az ingadozások ellensúlyozására, például a hirtelen felívelő fogyasztás kiszolgálására az akkumulátoros energiatárolás minden más alternatívánál gyorsabban bevethető megoldást ad, mivel másodpercek alatt nagy, akár gigawattos teljesítmény hozzáadását teszi lehetővé több órán keresztül. A kevésbé jól huzalozott gridekben – például az Egyesült Államokban és Írországban – ilyen energiatárolók növelik az ellátás megbízhatóságát, de a szolgáltatók nagy naperőműveik termelését is hasonló akkumulátorokkal stabilizálják, ahogyan azt Magyarországon az E.On és az MVM beruházásai is mutatják.

Algoritmusok és energiaközösségek

Akkumulátoros energiatárolással a lakossági és vállalati-ipari fogyasztók, a szolgáltatók és az erőművek is jelentős előnyöket érhetnek el, ezért nő ilyen dinamikusan a beruházások összértéke és a telepített új kapacitás mérete. Európában október elején, a müncheni Intersolar 2021 kiállításon bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládjával a Huawei a teljes spektrumot lefedi, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.
 
A FusionSolar termékcsalád technológiai alapját a számítógépes adatközpontok igényeire szabott szünetmentes áramforrások adják, amelyek fejlesztésében a Huawei nagy tudással és tapasztalattal bír – mondta Szabó Róbert. – Képességeiket immár az energiapiac minden szegmensében elérhetővé tesszük. Nevükhöz híven FusionSolar termékeink minden helyzetben megoldást adnak fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt. A lakossági rendszerekbe telepíthető FusionSolar energiatárolók kapacitása például 5 kilowattóránként 90 KWh-ig skálázható, és felhasználóbarát felépítésüknél fogva rendkívül egyszerűen üzemeltethetők.
 
Az energiatároló eszközökre újonnan kiterjesztett támogatás és a csökkenő akkumulátorárak mellett a vállalati-ipari és a lakossági fogyasztóknak már Magyarországon is érdemes napelemeik mellé akkumulátoros energiatárolókat telepíteniük, mivel így több, megújuló forrásból származó, helyben termelt energiát használhatnak. Szénlábnyomukat ezzel már most csökkenthetik, a beruházás megtérülési ideje azonban akkor rövidül majd számottevően, ha a hálózatba vagy dedikált fogyasztók felé történő visszatáplálás is lehetővé válik.
 
Bár még most van kialakulóban, az energiaközösségek modellje ebbe az irányba mutat – mondta Szabó Róbert. – A fogyasztók ezekben a közösségekben még mindig helyi szinten, de már egymás között osztják meg az energiatöbbletet, amelyet napelemekkel termeltek.
 
A termelés-fogyasztás üzleti modelljeivel és törvényi szabályozásukkal együtt az energiatárolás technológiái is fejlődnek, beleértve a digitális technológiákat, amelyek területéről a Huawei Digital Power üzletágával az energiatárolás piacára érkezett.

Szenzorokat, processzorokat és mesterséges intelligenciát telepítünk akkumulátorainkba, amelyek felismerik a rendes működéstől eltérő mintákat, és azokra válaszolnak, például kikapcsolják a túlmelegedő cellákat, így automatikusan megelőzik a meghibásodást, a tűzeseteket – mondta Szabó Róbert. – Algoritmusainkat kutató-fejlesztő laboratóriumainkban tanítjuk, és frissítéssel töltjük az akkumulátorokra. Az energiaközösségekben viszont már kulcsfontosságú, hogy minden eszköz a dolgok internetén kommunikáljon egymással, és a tagok közötti elszámolást is a megmásíthatatlan, átlátható és következetes nyilvántartást biztosító blokklánc alapú megoldással támogatjuk.

Zöld energia virtuális erőművekből

Várható, hogy az energiatároló eszközök beszerzéséhez és legújabban már az energiaközösségek létrehozásához is igényelhető támogatás a lakossági fogyasztói szegmensben már idén decembertől, az első pályázatok megjelenésétől gyorsíthatja a piacbővülést Magyarországon.
 
Hosszabb távon az ellátó hálózat stabilitásának erősítésére akkumulátorokat telepítő szolgáltatók és a naperőműves beruházók részéről jelentkező kereslet teremt majd nagyobb potenciált – mondta Szabó Róbert. – Mi több, itthon is látunk már példát arra, hogy az energiacégek hagyományos erőműveik mellé is akkumulátoros tárolókat telepítenek. A jövőben a virtuális erőművek megjelenése szintén újabb lehetőségnek ígérkezik. Energia aggregátorként ezek a cégek a kisebb, fogyasztói naperőműveket fogják össze, hogy jobb feltételekkel értékesítsék az általuk termelt energiát, versenyezve a nagy erőművekkel. Az alaptechnológiák fejlődésén túl ezek a digitalizáció által életre hívott, új üzleti modellek adnak mind nagyobb lendületet az akkumulátoros energiatárolás piacának, a támogatásokkal és a fenntartható, zöld megoldásokat kereső fogyasztói szemléletváltással együtt.

Rendkívüli rezsitámogatást osztogat a Mészáros Csoport

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2022. 10. 06. 06:30
Megosztás:

Franciaországban feltöltötték a gáztározókat

Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége - jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.
2022. 10. 06. 06:00
Megosztás:

Ennyi szabálytalanságot talált az adóhatóság a balatoni vállalkozásnál

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.
2022. 10. 06. 05:30
Megosztás:

ENSZ: Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.
2022. 10. 06. 05:00
Megosztás:

Nem lesz elég karácsonyi ajándék? Rémisztő adatok a tengerentúli szállítmányozásról

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban: az előző évekhez képest 2022 őszén a kereskedők érzékelhetően kisebb volumenű árurendelésekkel készülnek fel a karácsonyi időszakra. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője a megfelelő időben történő ajándékvásárlásra hívja fel a figyelmet.
2022. 10. 06. 04:05
Megosztás:

Így jutalmaz az ELTE az új felvételi rendszerben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd többletpontokkal a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben; továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pontokkal értékelik.
2022. 10. 06. 03:30
Megosztás:

Hány tanuló jut egy pedagógusra? Ábrán mutatjuk!

Egy pedagógusra jutó tanuló az EU-ban (2020)
2022. 10. 06. 03:00
Megosztás:

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián - ismertette az Agrárminisztérium szerdai közleménye.
2022. 10. 06. 02:30
Megosztás:

Így takarékoskodik Nagykanizsa

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán - soron kívüli ülésén - Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.
2022. 10. 06. 02:00
Megosztás:

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegtöbblete augusztusban

Augusztusban az import vártnál nagyobb növekedése miatt kisebb lett a német külkereskedelmi áruforgalom mérlegének többlete a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint. Januártól augusztusig Németország oroszországi exportja 37 százalékkal csökkent, miközben importja 39 százalékkal nőtt.
2022. 10. 06. 01:30
Megosztás:

Szezonnyitó sportnapot rendez a síszövetség

A Magyar Sí Szövetség családi szezonnyitó sportnapot rendez szombaton a Normafa Park Látogatóközpontjában.
2022. 10. 06. 01:00
Megosztás:

Új óvoda épül Vértesszőlősön

Új óvoda építése kezdődött Vértesszőlősön 520 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a megyei önkormányzat területfejlesztési társasága az MTI-vel.
2022. 10. 06. 00:30
Megosztás:

Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással - derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2022. 10. 06. 00:05
Megosztás:

Kulturális egyesület alakult a Pressburger-életmű gondozására

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.
2022. 10. 05. 23:30
Megosztás:

Megjelent a dal, amit 37 magyar szerző írt

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkája. Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a dalszerzők napja alkalmából az Artisjus felkérésére készült.
2022. 10. 05. 23:00
Megosztás:

Nagy népszerűségnek örvend a munka.hu foglalkoztatási portál

Már csaknem tizenegymillió alkalommal keresték fel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat két éve megújított hivatalos honlapjának nyitó- és aloldalait. Az egyszerűen átlátható szerkezetű, folyamatosan frissülő felületen jelenleg is számos elhelyezkedést, munkavállalást támogató programról tájékozódhatnak a munkaadók és álláskeresők - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai Minisztérium (TIM).
2022. 10. 05. 22:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozással vonna be tőkét a Cristo

A „cascós app”-ból kinőtt, a legtöbb autós szolgáltatást ma már lefedő Cristo szuperapp a Tőkeportál felületén toboroz befektetőket. Az előregisztrációs szakasz már szeptember 22-től zajlik, a rövidesen induló zárt szakaszban pedig az előregisztrálók elsők között fektethetnek be. Még nem késő regisztrálni, a cél a meglévő szolgáltatások erősítése, valamint nemzetközi jelenlétük megalapozása.
2022. 10. 05. 22:00
Megosztás:

Olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a népszámlálást a digitális személyazonosság

Október első napján startolt el a 2022-es magyar népszámlálás, melyet első alkalommal lehet online is kitölteni. Ezt már közel 600 ezer háztartás, összesen 1,3 millió fő meg is tette az első néhány napban. A költséghatékonyság szempontjából cél lenne, hogy ezt október 16-ig minél többen tegyék meg. Az idei cenzus egyetlen kérdés erejéig a gazdaság versenyképessége szempontjából sorsdöntő digitális felkészültségre is kitér. Felmerül a kérdés: miért kellene minden állampolgárnak mihamarabb digitális személyazonosságot kapnia és egyáltalán hogyan tudna Magyarország felzárkózni Európához a digitalizáció terén? Mindenekelőtt teljes társadalmi edukációra és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítésére van szükség – véli Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.
2022. 10. 05. 21:30
Megosztás:

Médiatechnológiai vállalattal bővül a 4iG portfóliója

A 4iG Nyrt. adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb csoport többségi, 75%-os tulajdonának megvásárlásáról. A Honeycomb rendelkezik a Brisk szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk a világ jelenleg egyik legkorszerűbb és legmagasabb fokon automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és továbbító rendszere. A 4iG portfóliója hosszútávú regionális stratégiájának megfelelően bővül a médiapiaci kompetenciával. A közép-európai régió és a nyugat-balkáni térség piacai jelentős növekedési potenciált jelentenek a 4iG csoport új szolgáltatásának.
2022. 10. 05. 21:00
Megosztás:

A kékgalléros munkáltatók negyede nem tervez évközi béremelést

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel. Ezért egyre többeknél merül fel az évközi béremelés és a négynapos munkahét gondolata, miközben a bumeránghatást is érdemes figyelembe venni. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás szakterületi vezetője szeptember 28-án, a kékgalléros toborzási trendeket körüljáró recruiTECH BLUE konferencián ismertette a vállalat vonatkozó kutatásának eredményeit.
2022. 10. 05. 20:30
Megosztás: